®ffice of the Attornep General

State of Texas
DAN MORALES September 3, 1993

Mr. Daniel S. Ouellette Opinion No. DM-249

Chair

Texas State University System Re:  Whether, under certain circumstances,
333 Guadalupe, Box 3810 a nonresident scholarship recipient is eligible
Austin, Texas 78701-3942 for resident tuition rates under section

54.064 of the Education Code and related
questions (RQ-544)

Dear Mr. Quellette:

You have asked about a scholarship recipient's eligibility for resident tuition under
section 54.064 of the Education Code. You also inquire about the validity of section
21.31 of title 19, Texas Administrative Code. You state as follows:

The Board of Regents, Texas State University System, has
accepted gifts of money from two donors. Both donors stipulated
that their gifts must be used for scholarships to encourage academic
excellence in the academic program in which the recipient is enrolled.
Both donors required that students must apply and compete for the
scholarships. The first donor specified that the recipient be selected
from student-sthietes at Southwest Texas State University. The
second donor specified that the scholarship recipient be selected from
students at SWT's music department who participate in an
extracurricular music activity, such as the university marching band
or symphony orchestra.

The Board of Regents accepted both gifts under § 95.34 of the
Education Code! and asked Southwest Texas State University's

1Section 95.34 of the Education Code states in pertinent part as follows:

{a) The board may accept donations, gifis, grants, and endowments for the
universities under its coatrol to be beld in trust and administered by the board for
the purposes and under the directions, limitations, and provisions declared in
writing in the donation, gift, grant, or endowment, not inconsistent with the laws
of the state or with the objectives and proper management of the universities. All
money accepted under the authority of this section shall be deposited to the credit
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recognized scholarship committee to select the recipients. To be
eligible for consideration, students must apply for the
scholarships. . . .

Texas residents and nonresidents will compete for the
scholarships. We anticipate that some of the students selected will be
nonresidents. . . .

We believe that nonresident students selected for scholarships
under these circumstances will be eligible for resident tuition because
these gifts meet the requirements of the statute and the criteria
developed by the Texas Higher Education Coordinating Board.
However, the Executive Vice President at Southwest Texas State
University has received a letter from the Assistant Commissioner for
Student Services at the Coordinating Board indicating that such
students would not be eligible. [Footnote added.]

Because we conclude that section 21.31 of title 19, Texas Administrative Code, is valid,
we decline to answer your first question. Hence, this opinion will discuss only the validity
of section 21.31 of title 19, Texas Administrative Code.

In general, pursuant to section 54.051(c) of the Education Code, tuition for a
resident of the State of Texas at a general academic teaching institution? is the greater of
(1) $120 for each semester or twelve-week summer session and $60 for each six-week
summer term; or (2) $32 per semester credit hour. On the other hand, subsection (d) of
that section generally requires a nonresident student at a general academic teaching
institution to pay an amount per semester credit hour equal to 100 percent of the total cost
of education. See Educ. Code § 54.052 (providing general rules for determining residence
or nonresidence). Sections 54.055 through 54.064 contain several limitations and
exceptions to the general rule that a nonresident student must pay & higher tuition than a

(footnote continued)

of one or more special funds created by the board for the university system of

universities in the system. The board shall designate one or more depositories for

the money received and shall accord money deposited in them the same

protection by the pledging of assets of a depository as is required for the

protection of public funds.

2Section 61.003(3) of the Education Code defines "general academic teaching institution™ 0

include Southwest Texas State University. See Educ. Code § 54.051(a)(2) (incorporating into definition
of "gencral academic teaching institution" definition section 61.003(3) of Education Code assigns to
term).
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resident student. Yomqueshonreqmresustoconstmeuchonﬁm wh;chprowdesas
follows:

(2) A student who holds a competitive academic scholarship of
at least $200 for the academic year or summer for which the student
is enrolled and who is either a nonresident or a citizen of a country
other than the United States of America is entitled to pay the fees
and charges required of Texas residents without regard to the length
of time the student has resided in Texas. The student must compete
with other students, including Texas residents, for the academic
scholarship and the scholarship must be awarded by a scholarship
committee officially recognized by the administration and be
approved by the Texas Higher Education Coordinating Board under
criteria developed by the board.

(b) The total number of students at an institution paying
resident tuition under this section for a particular semester may not
exceed five percent of the total number of students registered at the
institution for the same semester of the preceding academic year.
[Emphasis added.]

You believe that the two scholarships about which you inquire satisfy the
requirements of section 54.064(a), which you list as: (1) award of a competitive
academic scholarship; (2) a competitive pool that includes both residents and
nonresidents; (3) the scholarship must be for at least $200; (4) the scholarship must be
awarded by a committee officially recognized by the administration of the university,
(5) the scholarships must be approved by the Coordinating Board (the "board”); and
(6) the number of nonresident students entitled to pay resident tuition based on the
scholarship sward may not exceed five percent of the number of students registered for
the same semester the preceding academic year.? You state, however, that the board has
added a requirement in its rule, found at title 19 of the Texas Administrative Code, section
21.31. The rule states in pertinent part as follows:

Certain students receiving competitive academic scholarships
may be exempted from paying nonresident tuition rates.

(1) To qualify for exemption from paying nonresident
tuition rates a student must be awarded a competitive academic
scholarship in the amount of $200 or more for the academic year, the
summer session, or both by an official scholarship committee or

3We note, however, that the Texas Higher Education Coordinating Board has not approved the
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committees of the public institution of higher education he or she is
attending. If nonresidents or foreign students in competition with
other students, including Texas residents, obtain these competitive
academic scholarships, the students may pay the same tuition as a
resident of Texas during the registration period in which the
competitive academic scholarship is in effect. At the time the
competitive academic scholarship is made, the institution must
designate the term or terms in which the scholarship will be in effect.
A competitive academic scholarship that qualifies the holder for
waiver of the difference between the tuition charged to resident and
norresident students shall be awarded jfor the purpose of
encouraging academic excellence in the academic program in which
the student is enrolled. Effective in the 1989-1990 academic year an
institution shall not waive nonresident tuition on the basis of
competitive academic scholarships for more than 5.0% of its total
enrollment in the corresponding semester or term of the previous
academic year. [Emphasis added.]

In particular, you believe that the language in the board's rule that we have italicized adds
a criterion to the statutory criteria and thereby exceeds the board's authority. You also
believe that the board failed validly to adopt the rule ¢

An administrative agency possesses only those powers that the legisiature
statutorily has conferred upon it, together with those powers necessarily implied from the
powers or duties expressly given. Attorney General Opinions JM-1102 (1989) at 2;
TM-1017 (1989) at 3 (citing 2 TEX. JUR. 3d Administrative Law § 2). The legislature may
authorize an agency to promuigate rules and regulations in aid of the statutory authority
the legislature has conferred upon the agency. Kelly v. Industrial Accident Bd., 358
S.W.2d 874, 876 (lex. Civ. App.—Austin 1962, writ refd) (citing 1 TEX. JUR. 2d
Administrative Law §11). The agency may not, however, promuigate rules and
regulations that impose additional burdens, conditions, or restrictions that exceed or are
inconsistent with the statutory provisions. Id. at 876-77, Attomey General Opinion
IM-1017 at 3 (citing Kelly v. Industrial Accident Bd.).

Initially, we believe that section 54.064(a) of the Education Code authorizes the
board, in the first instance, to determine whether a particular scholarship is a competitive

“You do not ask, and therefore we do not consider, whether section 54.064(s) of the Education
Code validly delegates authority 10 the board to promnigate rules and regulations. See, e.g., Southwestern
Savings & Loan Assoc. of Houston v. Faullmer, 331 S.W.2d 917, 921 (Tex 1960), Housing Auth. of City
of Dallas v. Higginbotham, 143 S.W.24 79, 87 (Tex. 1940); Oxford v. Hill, 558 S.W.2d 557, 560 (Tex.
Civ. App.—Austin 1977, writ refd), Williams v. State, 514 SW.2d T72, 773-76 (Tex. Civ.
App.-Beaumont 1974, writ refd n.r.e.).
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academic scholarship that qualifies its recipient for resident tuition rates. To that end,
section 54.064(a) expressly authorizes the board to develop criteria for the board's use in
determining whether a scholarship is a competitive academic scholarship for purposes of
waiving the difference between the tuition charged to resident and nonresident students.
The board has developed such criteria in title 19 Texas Administrative Code, section
21.31(1). In our opinion, by defining "competitive academic scholarship” in section
21.3l(l)asawhohnhipthuis'awudedforthepmposeofamumgingncndenﬁc
excellence in the academic program in which the student is enrolled,” the board simply has
davalaned s criterian in arcordanes with saction 54 064( l\ of the Education Code. We do
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notbehevethsttheregtﬂatorycmwonaceedsorumoonsstanwnhmnon 54.064(a).
Consequently, we believe that the board acted within its authority under section 54.064(a)
when it promulgated this rule

You also question the validity of titie 19 of the Texas Administrative Code, section
21.31 on procedural grounds. The board adopted section 21.31 "under the Texas
Education Code, §61.027 and § 52.54, Texas Civil Statutes.” Tex. Higher Educ.
Coordinating Bd., 16 Tex. Reg. 3254 (1991); see also Tex. Higher Educ. Coordinating
Bd., 16 Tex. Reg. 1341 (1991) (proposing section 21.31). Section 61.027 of the
Educntion Code provides as follows:

The board shall adopt and publish rules and regulations in
accordance with and under the conditions applied to other agencies
by the Administrative Procedure and Texas Register Act (Article
6252-13a, [V.T.C.S.)), to effectuate the provisions of this chapter.
The board shall grant any institution of higher education a hearing
upon request and after reasonable notice. Mimites of all meetings
shall be available in the board's office for public inspection.

SWe found no legislative history indicating the meaning the legislature intended to impart by the
language in section 54.064(a) of the Education Code, "be approved by the Texas Higher Education
Coordinating Board under criteria developed by the board." Prior to 1985, section 54.051(p), section
54,06's predecessor, provided as follows: “A student must. . . compete with other students, including
Texas residents, forthcacademcwholaxsbspmdth:whohnhlpmuﬁbemrdedbyanchohnhlp
committee officially recognized by the administration of the institution of higher education.” (Emphasis
added.) See Acts 1985, 69th Leg., ch. 708, § 9, at 2501. In 1985 the 69th Legislature deleted the
italicized language, inserting in its place "and be approved by the Coordinating Board, Texas College and
University System, under criteria developed by the board,” among other amendments to the section. See
id The legislature also amended section 54.064 to limit its application only to academic scholarships.
See id. In general, the legisiature appears to have intended the amendments to generate revenues for the
state: by limiting waivers of nonresident tuition rates to those recipients of competitive academic
scholarships only, members predicted revenues of $18.5 million. See Hearings on H.B. 1147 Before the
Senate Finance Comm., 69%th Leg. (Apr. 16, 198S) (testimony of Senator Jones) (tape available from
Senate Staff Services).
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Section 61.027 merely prescribes a procedure by which the board must promulgate rules;
it does not, in and of itself, authorize the board to promulgate rules. Section 52.54,
V.T.C.S,, the other statute the board cites, is a nonexistent statute. Section 52.54 of the
Education Code, to which the board may have meant to refer, provides as follows:

(2) The board shall adopt and publish rules and regulations to
effectuate the purposes of this chapter in accordance with and under
the conditions applied to other agencies by [V.T.C.S. art. 6252-13a].

(b) The board may adopt rules and regulations necessary for
participation in the federal guaranteed loan program provided by the
Higher Education Act of 1964 (Public Law 89-329). [Footnotes
omitted. ]

Obviously, section 52.54(a) does not authorize the board to promuigate a rule under
chapter 54. In addition, we are not aware that the promulgation of title 19 of the Texas
Administrative Code, section 21.31 was necessary to comply with the federal guaranteed
loan program. We therefore agree that the statutes the board cited as authorizing it to
promulgate title 19 of the Texas Administrative Code, section 21.31 do not so authorize.

However, we believe that section 54.064(s) of the Education Code itself
authorizes the board to promulgate section 21.31 because section 54.064(a) authorizes the
board to develop criteria for its use in evaluating scholarships. We note that section
S(c-1)X2) of the Administrative Procedure and Texas Register Act ("APTRA"), V.T.CS.
article 6252-13a, to which the board is required to adhere, see Educ. Code § 61.027,
requires an agency finally adopting a rule concisely to state in its order "the particular
statutory provisions under which" the agency adopts the rnule and "how the agency
interprets these provisions as authorizing or requiring the rule." On the other hand,
section 5(¢) of APTRA walidates any agency rule that is adopted "in substantial
compliance” with section 5. You suggest that the board's citation of two inappropriate
sections of the Education Code invalidates section 21.31 of title 19, Texas Administrative
Code, as a matter of law. While we do not condone an agency's citation of inappropriate
statutory authority, we cannot conclude that such an error by itself, where the agency is
elsewhere authorized to promuigate the rule, invalidates a rule as a matter of law.

SUMMARY

A nonresident scholarship recipient is ineligible for resident
tuition under section 54.064(a) of the Education Code if the
scholarship does not comply with the criteria that the Texas Higher
Education Coordinating Board has developed to determine whether a
scholarship is a competitive academic scholarship, unless the criteria
exceed or are inconsistent with section 54.064(a). The board's
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promulgation of section 21.31 of title 19, Texas Administrative

Code, which provides that "[a} competitive academic scholarship that

qualifies the holder [for resident tuition rates] shall be awarded for
the purpose of encouraging academic excellence in the academic
program in which the student is enrolled,” does not exceed the
board's authority under section 54.064(s) of the Education Code, nor
is it inconsistent with section 54.064(a) of the Education Code.
Furthermore, we cannot conclude that section 21.31 of title 19 of the
Texas Administrative Code is invalid as a matter of law based on the
fact that the board, in its order finally adopting the rule, cited
inappropriate statutes as authorizing the board to promulgate the

rule.

Very truly yours,
BM M@
DAN MORALES
Attomney General of Texas

WILL PRYOR

First Assistant Attorney General

MARY KELLER

Deputy Attorney General for Litigation

RENEA HICKS

State Solicitor

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General
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