State of Texas

DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL September 3, 1993
Honorable Warren Chisum Opinion No. DM-252
Chair
Committee on Environmental Regulation Re: Whether article IX, section 1 of
Texas House of Representatives the Texas Constitution authorizes the
P.0. Box 2910 legislature to consolidate two existing
Austin, Texas 78768-2910 counties (RQ-495)
Dear Representative Chisum:

You have asked us to determine whether article IX, section 1 of the Texas
Constitution authorizes the legislature to consolidate two existing counties. You explain
that several of your constituents in Dallam and Hartley counties are interested in
consolidating the two counties, presumably for reasons of cost efficiency.! We conclude
that article IX, section 1 of the Texas Constitution does not authorize two existing
counties to consolidate.

Article IX, section 1 of the Texas Constitution reads in pertinent part as follows:

Section 1. The Legislature shall have power to create counties
for the convenience of the people subject to the following provisions:

Second. Within the territory of any county or counties now
existing, no new county shall be created with a less area than seven
hundred square miles, nor shall any such county now existing be
reduced 1o a less area than seven hundred square miles. No new
counties shall be created so as to approach nearer than twelve miles
of the county seat of any county from which it may in whole or in
part be taken. ... When any par? of a county is stricken off and
attached to, or created into another county, the part stricken off shall
be holden for and obliged to pay its proportion of all the liabilities
then existing, of the county from which it was taken, in such manner
as may be prescribed by law.

1You have enclosed a copy of a study, "Toward a More Efficient Government: An Analysis of
the Proposition of Merging Dallam and Hartley Counties,” that estimates that a consolidated county
annually will spend at least $382,000.00 less than the amount the two counties will spend separately.
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Third. No part of any existing county shall be detached from it
and attached to another existing county until the proposition for such
change shall have been submitted, in such manner as may be provided
by law, to a vote of the electors of both counties, and shall have
received a majority of those voting on the question in each.
[Emphasis added.]

In our opinion, the language of article IX, section 1 indicates that the legislature
may attach to a county only & portion of another county, not the whole of the other
county. Consolidating two counties--i.e., attaching the whole of one county to the whole
of another--contravenes the constitutional prohibition against reducing an existing county
to an area less than 700 square miles.2 Furthermore, section 1 repeatedly refers to a "part”
of a county.?

An examination of the statutes the legislature has enacted pursuant to article IX,
section 1 indicates that this construction is consistent with the legislature's construction of
the section. Throughout chapter 71 of the Local Government Code, which governs the
creation of counties, the legislature speaks of organizing a new county out of a part or
parts of an existing county or counties. See, e.g., Local Gov't Code §§ 71.011, 71.013
(providing for election for detachment or attachment of county territory), 71.021(a),
71.022(a), 71.023(a), 71.025 (providing for organization of counties), 71.031, 71.032,
71.033, 71.034 (providing for apportionment of county indebtedness). In our opinion,
therefore, the legislature envisions only a situation in which a portion of a county is
detached from an existing county and attached to another county; the county from which
the territory is taken continues to exist as an autonomous county. This, of course, does
not describe a situation such as the one you propose, in which the whole of two counties
are merged into one. Consequently, we do not read article IX, section 1 of the Texas
Constitution to authorize the consolidation of entire counties.*

ZIn addition, we understand that in the situation about which you inquire the county line of the
new county would approach nearer than twelve miles to Channing, the county seat of Hartley County.
This would contravene the constitutional prohibition against creating a new county that approaches
"nearer than twelve miles of the county seat of any county from which it may . . . be taken." Tex. Const.
art, IX, § 1.

3In contrast to article IX, section 1 of the Texas Constitution, article VIII, section 8.01 of the
Model State Constitution requires a legislature to "provide by general law . . . for methods and procedures
of . . . merging, consolidating fcounties].” NATIONAL MUNICIPAL LEAGUE, MODEL STATE CONSTITUTION
art. VI, § 8.01, at 15 (6th ed. 1963); see also id. § 8.03, at 17; id. art. X1, § 11.01, at 19; 2 D. BRADEN,
THE CONSTITUTION OF THE STATE OF TEXAS: AN ANNOTATED AND COMPARATIVE ANALYSIS 651 (1977).

4We note that the Texas Supreme Court, in Robbins v. Limestone County, has said that the Texas

Constitution authorizes the legislature to consolidate two or more counties. Robbins v. Limestone County,
268 S.W. 915, 919 (Tex. 1925). The court’s pronouncement was, however, dicta.
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SUMMARY

Article IX, section 1 of the Texas Constitution does not

authorize the legislature to consolidate two existing counties.
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