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Dear Mr. Macha: 

Opinion No. DM-28 1 

Re: Whether the State Board of Education 
is authorized to enact a regulation providing 
for the deduction of a school district’s debt 
to the Texas School for the Blind and 
Visually Impaired and the Texas School for 
the Deaf from available school fund 
payments to the school district (RQ-585) 

You ask whether the State Board of Education (the “board”) is authorized to enact 
a regulation providing for the deduction of a school district’s debt to the Texas School for 
the Blind and Visually Impaired and the Texas School for the Deaf (the “state schools”) 
from available school timd payments to the school district. You state that in May 1993, 
the board enacted the following regulation, to be codified as section 89.239(c)(3) of title 
19 of the Texas Administrative Code: 

Beginning with the 1993-1994 school year, if the agency cannOt 
make the deductions required by this section 6om a district’s 
foundation school program payments, the deductions shall be made 
from the available school fund payments to the district. A district 
shall indicate whether it will make a direct payment or authorize the 
[Texas Education Agency] to deduct the appropriate amount from 
the available school fund payment. 

See Texas Education Agency, 18 Tex. Reg. 3094 (May 14, 1993). Although the second 
sentence of the regulation suggests that a district will be given the choice between making 
a direct payment or authorizing the Texas Education Agency (“TEA”) to deduct the 
appropriate amount from the district’s available school fimd payment, we believe that 
when the second sentence is read in conjunction with the first sentence of the regulationt it 
is clear that the deductions from the available school fbnd payments are mandatory rather 
than voluntary.2 

‘19 T.A.C. 5 89.239(c)(3) (Vedoctions shall be made from tbe available school tired payments to 
the district”) (emphasis added). 

ZWe believe tbat tbe deductions are, in essence, mandatory, becaose the regolatioo would 
aothorize the TEA to dedoct the fends from a school district’s available school fond payment if tbe school 
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You believe that this regulation violates article VII, section 5(a) of the Texas 
Constitution which creates the permanent school fund and the available school timd, and 
provides that the 

available school tknd shall be applied annually to the support of the 
public free schools. Except as provided by this section, no law shall 
ever be enacted appropriating any part of the permanent or available 
school tkd to any other purpose whatever. and the available 
school fund herein provided shall be distributed to the several 
counties according to their scholastic population and applied in such 
manner as may be provided by law. 

See also Educ. Code @ 1512(a) (“All available public school timds of Texas shah be 
appropriated in each county for the education of its children.“), 20.48 (governing 
expenditures by public free schools).s Because we conclude that the new regulation 
exceeds the board’s statutory rule-making authority, we do not reach the question whether 
the deduction of funds owed to the state schools from available school fund payments runs 
afoul of article VII, section S(a). The reasons for our conclusion follow. 

Generally, an administrative agency can adopt only those rules that are authorized 
by and consistent with its statutory authority. Texas Fire & Gas. Co. v. Harris Count 
Bail BondBd., 684 S.W.Zd 177, 178 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1984, writ refd 
n.r.e.). An administrative agency may not adopt rules which impose additional burdens, 
conditions, or restrictions in excess of or inconsistent with those statutory provisions. Id.; 

‘HoI&wood Calling v. Public WI. Comm’n of TeuLF, 805 S.W.2d 618, 620 (Tex. 
App.-Austin 1991, no writ). 

Section 21.507 of the Education Code requires that “[flor each student enrolled in 
[the state schools], the school district that is responsible for providing appropriate special 
education services to the student shah share the cost of the student’s education as provided 
by this section.” Educ. Code § 21.507(a); see also id. $ 11.063(b) (as amended by Acts 
1993, 73d Leg., ch. 383 (eff. Sept 1, 1993)) (setting forth kmding sources for the state 
schools). Subsection (d) of section 21.507 provides as follows: 

Bach school district and state institution shah provide to the 
commissioner of education the necessary information to determine 
the district’s share under this section. After determining the 

(foomote continued) 
district fails to makes an election or elects to makes a direct payment and then fails to do so. The election 
set forth in the second sentence of the regulation is illusory. 

Vhe 73rd Le.gishtme adopted legislation that repeals many chapters of the Education Code, 
including chapiers 15 and 21. e&ctive September 1, 1995. See Acts 1993,73d Leg., ch. 347.5 8.33(2). 

p. 1473 
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amount of a district’s share for all students for which the district is 
responsible, the commissioner shall deduct that amount from the 
payments of founabtion school funds payable to the district. Bach 
deduction shall be in the same percentage of the total amount of the 
district’s share as the percentage of the total fan&ion school fund 
entitlement being paid to the district at the time of the deduction, 
except that the amount of any deduction may be modifkd to make 
necessary adjustments or to correct errors. The commissioner shall 
provide for remitting the amount deducted to the appropriate school 
at the same time at which the remaining fknds are distributed to the 
school district. [Emphasis added.] 

Subsection (f) gives the board the authority to adopt rules to implement this section. 

Pursuant to this rule-making authority, the board has adopted section 89.239(c) of 
title 19 of the Texas Administrative Code. Subparts (1) and (2) predate subpart (3). 
Subpart (1) requires school districts and the state schools to submit information to the 
TEA necessary to determine the school districts’ share of costs within thirty days of a 
student’s enrollment at one of the state schools. 19 T.A.C. 8 89.239(c)(l) (as amended by 
18 Tex. Reg. 3094). Subpart (2) provides that the “TEA will make deductions from the 
school district’s regularly scheduled fmnabtion school program jimd puyments” and will 
make payments to the state schools according to an established schedule. Id. 
$89.239(c)(2) (emphasis added). 

Unlike preexisting subpart (2) which authorizes the TEA to deduct funds from 
foundation school find payments, new subpart (3) authorizes the TEA to deduct funds 
fkom available school fbnd payments. Apparently, the board relies solely upon subsection 
(t) of section 21.507 of the Education Code as the source of its rule-making authority. 
See Texas Education Agency, 18 Tex. Reg. 1996, 1997 (March 30, 1993); id. at 3094 
(May 14, 1993).4 Section 21.507 of the Education Code expressly authorizes the 
commissioner of education to deduct tinds from foundation school find payments. It 
makes no mention of deductions from available school fknd payments, and we do not 
believe that the authority to make mandatory deductions from payments from that timd 
may be implied from the statute. Whereas the foundation school program is a creature of 

The mnendmwt is adopIed under Ihe Texas Education code, p 21.507(f), 
which authorizes the State Board of Education (SBOE) to a&@ rules as 
ncccssq 10 implement statutory requirements concerning suppod of students 
mkrmd to the Texas School for the Blind and Visually Impimd or the Texas 
school for the Lkaf. 

Texas Education Agency, 18 Tex. Reg. 3094 (May 14.1993). 

p. 1474 
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statute, see Educ. Code ch. 16 (establishing the foundation school program), the available 
school tknd is a creature of the constitution, see Ten. Const. art. VII, 4 5(a); see also 
Educ. Code ch. 15 (providing for the administration of the permanent school fknd and the 
available school fund). Given this fact, we believe that if the legislature had intended to 
authorize the board to provide for mandatory deductions Tom available school timd 
payments, it would have provided so expressly. For this reason, we conclude that the new 
regulation is inconsistent with section 21.507 of the Education Code. See Hofllywood 
Calling, 805 S.W.2d at 620; Texas Fire & Gas. Co., 684 S.W.2d at 178. 

Furthermore, we believe that the regulation imposes additional burdens on school 
districts in excess of those imposed by that statutory provision. See Holl&wond Calling, 
805 S.W.2d at 620; T~ULF Fire & Car. Co., 684 S.W.Zd at 178. While section 21.507 of 
the Education Code provides for deductions from schools’ foundation school tknd 
payments, the regulation imposes mandatory deductions from an additional tknding 
source, the available school fund. Although we appreciate the diicuhy TEA may have 
collecting tkrds for the state schools from school districts which do not receive foundation 
school fund payments and acknowledge the importance of collecting these timds, we can 
only conclude that section 89.239(c)(3) of title 19 of the Texas Administrative Code 
exceeds the board’s rule-making authority under section 21.507(f) of the Education Code.5 

SUMMARY 

The State Board of Education is not authorized by section 
21.507(f) of the Education Code to enact a regulation providing for 
the mandatory deduction of a school district’s debt to the Texas 
School for the Blind and Visually Impaired and the Texas School for 
the Deaf from available school fimd payments to the school district. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

‘we do sot addres whether Ihe mgutation iS autborizcd by Some other statutory xmrce of de- 
mskiagauolorlty. 

p. 1475 


