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Dear Ms. Sanders: 

Your request for an opinion asks us to construe section 3 of the Texas Board of 
Private Investigators and Private Security Agencies Act (“act”). V.T.C.S. article 
4413(29bb). In the act the legislature created the Texas Board of Private Investigators 
and Private Security Agencies, V.T.C.S. art. 4413(29bb) $4(a), and imposed a licensing 
requirement for “any person. engag[ing] in the business of, or perform[mg] any service 
as an investigations company, guard company, alarm systems company, armored car 
company, courier company or guard dog company or. offer[mg] his services in such 
capacities or engag[ing] in any business or business activity required to be licensed” by the 
act, id. $ 13(a). 

Section 3 of the act sets forth various exceptions to the act’s application. The 
relevant portion of section 3 is set forth below: 

Sec. 3. (a) This Act does not apply to: 

(3) a person who has fill-time employment as a peace o5cer as 
defined by Article 2.12, Code of Criminal Procedure, who receives 
compensation for private employment on an individual or an 
independent contractor basis as a patrolman, guard, or watchman if 
such person is: 

(A) employed in an employee-employer relationship; OY 

@) employed on an individual contracrual basis; 

p. 1529 



Ms. Clema D. Sanders - Page 2 (DM-287) 

(C) not in the employ of another peace officer; and 

(D) not a reserve peace officer. 

Id. 5 3(a)(3) (emphasis added). 

Your request letter notes the ambiguity of tire emphasii language in the above- 
quoted provision. That language is in passive voice, so there is no expression of the 
identity of the person with whom an employee or independent contractor must be in an 
employment or contractual relationship in order to be exempted from the act. You ask us 
whether the above-quoted subsections (A) and (B) exempt from the act only those persons 
who are employed directly by security recipients (for example, supermarkets that need 
night-time security guards) or, additionally, those persons who are employed by 
intermediaries who contract with secmity recipients. 

We have found a clear expression of the meaning of the ambiguous language in the 
legislative debate of the bill that added that language to the act. The 64th Legislature in 
1975, by enactment of House BiU 43 1, added the original version of the current subsection 
(a)(3) to section 3. See Acts 1975,64th Leg., ch. 494.5 1, at 1314. The author of House 
Bii 43 1, t&n-Representative Carl Parker, answered questions from the floor during the 
second reading of the bill, clarifying that the exemption applied only to persons employed 
directly by the security recipient. 

Q: How does this [House Bii 43 l] affect the polkeman who, in 
off-duty hours, serves as a guard at a 7-Eleven, or grocery store, or 
whatever it may be? 

A: Ifhe’s just working on his own and hired to do security work 
for one employer and he doesn’t employ any people under him, it 
doesn’t touch him top, side, or bottom, he is specifically exempted by 
language that was drafted in conjunction with me and the 
representatives of the Texas Municipal Police Association. 

Let’s take a police officer-Austin police officer--and they 
[organixem of a big fiesta at Fiesta Gardens] call down there [the 
police station] and say, “We need 15 police officers off-duty tonight, 
and we want to pay them to act as security for this function.” If all 
15 of them show up down there, fine, they can all work-they’re not 
touched by this act--they’re specifrcahy exempted by the act. 

Now, if they do it as a business, if they hire people--if you have a 
sergeant who hires a bunch of patrolmen and he gets a cut of what 
they do, he has to be licensed under this act. 
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Q: mf the chief of police or the sheriff is called and they 
just say to the chief of police or the sheriff, “Send 15 deputies out 
there”- 

A: If he’s not charging for that sendce- 

Q: If he’s not getting a cut off the top- 

A: That’s right. 

Q: --them that’s exempt, isn’t it? Right? 

A: That’s right. 

Debate on H.B. 431 on the Floor of the House of Representatives, 64th Leg. (May 5, 
1975) (tape recording available from House Video/Audio Services Of&e). 

The abovequoted colloquy shows the legislature’s intention that subsections (A) 
and (B) exempt from the act only those persons who are employed (as an employee or an 
independent contractor) directly by security recipients for the individual rendering of 
security services. We therefore conclude that those provisions apply only to a person who 
is “employed in an employee-employer relationship” or “on an individual contractual basis” 
directly by the security recipient. 

SUMMARY 

Section 3, subsection (a)(3), of article 4413(29bb), V.T.C.S., 
applies only to a person who is “employed in an employee-employer 
relationship” or “on an individual contracmal basis” directly with the 
security recipient, for the individual rendering of security services. 
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