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Honorable Lynn Ellison 
District Attorney 
Atascosa County Courthouse 
Circle Drive, No. 5A 
Jourdanton, Texas 78026 

Dear Mr. Bllison: 

Opinion No. DM-3 18 

Re: whether articles 2.12 and 2.13. Code of 
criminal Prowdq autholize peace officers 
to enforce city oniinanccs (RQ-719) 

You ask “[wlhich peace officers are authorized by Articles 2.12 and 2.13, Texas 
Code of CriminaI Procedure to enforce city ordinances.” Article 2.12, captioned ‘Who 
are peace officers,” contains 26 entries including “sheriffs and their deputies,” “marshals or 
police officers of an incorporated city, town, or village,” “law enforcement agents of the 
Texas Alcoholic Beverage Commission,” “ officers commissioned by the General Services 
Commission.” “investigators commissioned by the Texas State Board of Medical 
Examiners,” “’ mvestigators employed by the Texas Racing Commission,” and “officers 
commissioned by the Texas High-Speed Rail Authority.” Code Crim. Proc. art. 2.12 
subsets. (l), (3). (6), (9). (17). (20). (23). Article 2.13 provides: 

It is the duty of every peace otlker to preserve the peace within 
his jurisdiction. To effect this purpose, he shall use all lawful means. 
He shall in every case where he is authorized by the provisions of this 
Code, interfere without warrant to prevent or suppress crime. He 
shall execute all lawfbl process issued to him by any magistrate or 
court. He shall give notice to some magistrate of all offenses 
committed within his jurisdiction, where he has good reason to 
believe there has been a violation of the penal law. He shall arrest 
offenders without warrant in every case where he is authorized by 
law, in order that they may be taken before the proper magistrate or 
court and be tried. 

In our opinion articles 2.12 and 2.13 do not in themselves authorize any “peace 
officers” to “enforce city ordinances.” The terms “offenses” and “penal law” in article 
2.13 must, we think, ‘refer to state law and not to municipal ordinances even where the 
latter are penal in nature. 

Notably, article 2.13, rather than merely “authorizing,” imposes a duty on “every 
peace ol?icer” to enforce the law as provided there. We think it would be anomrdous and 
that the legislature could not have intended that “every peace officer” Iisted in article 2.12. 
for example, a racing commission investigator, have a “duty” by virtue or ;rti.Ie 2.13 to 
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enforce ordinances of municipalities within his “jurisdiction” for example, ones pertaining 
to building code violati0ns.t We lind no reported cases involving the enforcement of 
mmicipal ordinances by peace officers other than the marshals or police of the city itself 
The authority of the latter to enforce city ordii derives not, we think, from articles 
2.12 and 2.13, but from the charter and/or ordinances of the city in conjunction and 
WMistent with state law provisions spwitic thereto. see, e.g., Local Govt code 
5 341.021 (marshal of type A general law municipality has same powers and jurisdiction 
wOeXeanewarrants,toprsventandsupp~crime,andtolrrestoffeadas”a9~, 
radshall”performothaduties,notinconristaawitb~elaw,thatthegovaningbody 
confbrs by ordimnw”); V.T.C.S. art. 6701d, 5 27 (local authotities may regulate tra5c 
-by lwans of police officers-). 

It may be that certain other peace officers on the article 2.12 list can be given 
luthoritytoenforcecertaincityordinancesundathepropaciraunstances,bPrtrgainwe 
do not think that this authority would derive fkom articles 2.12 and 2.13. See, e.g., 
V.T.C.S. art. 46g (airport secmity pet-so& commissioned by political subdivision 
operating airport); Local Oov’t Code ch. 362 (mutual law safe r-cement assistanw provided 
for by agmemem of counties, municipalities, and/or joint airports). Sii your question is 
limited to the effect of articles 2.12 and 2.13, we do not attempt here to resolve which 
peace 05cu-s may unda other laws, ordinances, etc. be law5lly given authority to 
enforce municipal ordinances. 

SUMMARY 

Code of Criminal Procedure articles 2.12 and 2.13 do not in 
themselves authorize peace officers to qlforce city OrdinMws. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 
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JORGE VEGA 
First Assistant Attorney General 

SARAH J. SHIRLEY 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by William Walker 
Assistmt Attorney General 
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