Office of the Attornep General
State of Texas

DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL March 3, 1995
Honorable John B. Holmes, Jr. Opinion No. DM-327
Harris County District Attorney
201 Fannin, Suite 200 Re: Whether private security guards and
Houston, Texas 77002-1901 off-duty peace officers are prohibited from

carrying firearms on the premises of
racetracks by section 46.03 of the Penal
Code (RQ-699)

Dear Mr. Holmes:

You ask whether an off-duty peace officer is prohibited from carrying a firearm on
the premises of a racetrack. Your specific query is as follows:

May a peace officer, not working at the time for a governmental
entity, but employed in an off-duty status or “extra-job™ capacity for
the purposes of providing security to his off-duty employer, a
racetrack, go fonto] the premises of a racetrack with a firearm?

You also ask whether private security guards are prohibited from carrying firearms on the
premises of racetracks. Since this office received your request, the revised Penal Code has
gone into effect. See Act of May 29, 1993, 73d Leg., R.S., ¢h. 900, § 1.01, 1993 Tex.
Sess. Law Serv. 3589, 3690-91. The provision that you asked about, former Penal Code
section 46.04, has been amended and renumbered as section 46.03. See id Other
provisions relevant to your query have also been amended and renumbered.

Subsection (a) of section 46.02 of the Penal Code generally prohibits the carrying
of a handgun. Subsection (b) of section 46.02 provides that

[i]t is a defense to prosecution under this section that the actor
was, at the time of the commission of the offense . . .

(5) a person who holds a security officer commission issued by
the Texas Board of Private Investigators and Private Security
Agencies, if:

(A) he is engaged in the performance of his duties as a
security officer or traveling to and from his place of assignment;

(B) he is wearing a distinctive uniform; and

(C) the weapon is in plain view; or
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(6) a peace officer!, other than a person commissioned by the
Texas State Board of Pharmacy.

See Penal Code § 46.02(b) (footnote added).2

Section 46.03 of the Penal Code, the particular statute about which you inquire,
provides as follows:

(a) A person commits an offense if, with a firearm .. he
intentionally, knowingly, or recklessly goes:

(1) on the physical premises of a school, an educational
institution, or a passenger transportation vehicle of a school or an
educational institution, whether the school or educational institution
is public or private, unless pursuant to written regulations or written
authorization of the institution;

(2) on the premises of a polling place on the day of an
election or while early voting is in progress;

(3) in any government court or offices utilized by the court,
unless pursuant to written regulations or written authorization of the
court;

(4) on the premises of a racetrack;, or

+ 1The Penal Code defines the ierm “peace officer” in reference to article 2.12 of the Code of
Criminal Procedure. See Penal Code § 1.07(a)(36). Private security guards are not peace officers within
this definition. See Bohn v. State, 651 5.W.2d 274, 275-76 (Tex. App.—-Dallas 1983, no writ) (discussing
former Penal Code section 1.07(a)(25) which has been renumbered as Penal Code section 1.07(a)(36)).

“Stewards and judges employed by the Texas Racing Commission™ were “peace officers™ under
subsection (21) of article 2.12 until 1991 when the Seventy-second Legisiature replaced the words
“stewards and judges” with “investigators.” See Act of May 22, 1991, 72d Leg., R.S5,, ch. 386, § 70, 1991
Tex. Sess. Law Serv. 1444, 1466-67. Prior to 1991, section 11.01 of the Texas Racing Act, V.T.C.S. an.
197e, provided that the primary duty of “stewards and judges” was to enforce of the act, and continued as
follows: “Each steward or judge may exercise the authority of a peace officer to enforce any penal
provision of law while in the course of that person’s employment, if the steward or judge is in, on, or
about any greyhound racing or horse racing enclosure under this Act.” This language was deleted in 1991
and replaced with the foliowing: “The commission may commission as many investigators as the
commission determines necessary to enforce this Act and the rules of the commission. ... Each
commissioned investigator has the powers of a peace officer, and shall make and execute a bond as
required by the commission.” See id. § 49, at 1460.

2This office concluded that the former section 46.03 exception for peace officers exempted them
from prosecution under former section 46.02 regardless of where in the state they might have been or
whether they were on or off duty. See Attomey General Opinion JM-613 (1986). We do not consider
here whether the revision of section 46.02, consolidating former sections 46.02 and 46.03, changes that
conclusion.
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(5) into a secured area of an airport.

(b) It is a defense to prosecution under Subsections (a)(1)-(4)
that the actor possessed a firearm while in the actual discharge of his
official duties as a peace officer . . . .

(f) An offense under this section is a third degree felony.
TEmphases added.]

This section permits peace officers to carry firearms on the premises of racetracks while in
the actual discharge of their official duties. Investigators employed by the Texas Racing
Commission are clearly peace officers under this provision. See note 1 supra. You are
concerned, however, that this provision precludes private security guards and off-duty
peace officers from carrying firearms on the premises of racetracks.

The legislature added subsection (a)(4) regarding racetrack premises to former
section 46.04, now renumbered as section 46.03, in 1989. See Act of May 27, 1989, 71st
Leg., R.S., ch, 749, § 2, 1989 Tex. Gen. Laws 3332. In 1991, the legislature amended
subsection (b) of former section 46.04 to provide that the defense afforded to peace
officers while in the discharge of their actual duties applied to subsection (a){4). See Act
of May 18, 1991, 72d Leg., R.S,, ch. 386, § 71, 1991 Tex. Sess. Law Serv. 1444, 1467,
Act of May 18, 1991, 72d Leg., R.S., ch. 433, § 1, 1991 Tex. Sess. Law Serv. 1597,
Based on the insertion of racetracks into former section 46.04 and a review of the
legislative history and prior cases, you conclude that

peace officers, while working at the time for a governmental entity,
but employed in an off-duty status or “extra-job” capacity for the
purposes of providing security to his off-duty employer, a racetrack,
may not go [onto] the premises of a racetrack with a firearm.

You also conclude that private security guards are prohibited from carrying firearms on
the premises of racetracks.

We agree with your conclusion. First, we believe it is mandated by the statutory
language. Subsection (b) of section 46.03 provides a defense for peace officers only while
in the discharge of their official duties, To conclude that peace officers are excepted from
section 46.03 when they are off-duty would be contrary to the unambiguous language of
subsection (b). In addition, section 46.03 simply does not provide a defense for private
security guards, and thus clearly prohibits private security guards from carrying firearms
on the premises of a racetrack under any circumstances. Furthermore, to graft the
exception for private security guards and peace officers in section 46.02(b) onto section
46.03 would clearly run counter to the legislature’s intent to treat the places listed in
section 46.03 differently than ail other places. Moreover, section 46.02(b) on its face
operates to enumerate exceptions only to section 46.02(a).

In Attorney General Opinion JM-613, this office considered the relationship
between the exception for peace officers to the general misdemeanor offense for carrying
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firearms set forth in former section 46.03, now section 46.02(b), and the defense for peace
officers to the felony offense for carrying firearms in schools, poliing places, and courts set
forth in former section 46.04, now section 46.03. See Attorney General Opinion JM-613
(1986) at 5. It stated as follows: “If the iegislature [in enacting former section 46.03] had
intended peace officers to be protected from prosecution in other situations only when in
the actual discharge of official duty, we believe it would have specified the circumstances,
as it did in [former] section 46.04.” Id. Attorney General JM-613 further supports our
conclusion that the defense to former section 46.04, now section 46.03, for peace officers
in the discharge of their official duties is much more limited than the general exception for
peace officers provided by former subsection (a}(6) of section 46.03, now section
46.02(b)(6).

Second, we have reviewed the legislative history of subsections (a)(4) and (b) of
section 46.03,3 and we agree with your assessment that there is no evidence of legislative
intent indicating that the legislature did not intend to preclude private security guards and
off-duty peace officers from possessing handguns on the premises of racetracks. The bill
analyses suggest that the legislature inserted subsection (a)(4) into former section 46.04,
now section 46.03, in order to make the possession of a firearmn on the premises of a
racetrack a third degree felony. See House Comm. on Urban Affairs, Bill Analysis, H.B.
1293, 71st Leg. (1989); Senate Comm. on Criminal Justice, Bill Analysis, H.B. 1293, 71st
Leg. (1989). The legislature does not appear to have considered how this amendment
would affect racetrack security.# We realize that the prohibition against the carrying of
firearms by private security guards and off-duty peace officers on the premises of
racetracks may have been an unintended result of the amendment. There is nothing in the
legislative history from which we could conclude that the legislature intended otherwise,’

3See House Comm. on Urban Affairs, Bill Analysis, HB. 1293, 71st Leg. (1989); Hearings on
H.B. 1293 Before the House Comm. on Urban Affairs, 71st Leg. (April 25, 1989) (tape available through
House Video/Audio Services Office); Senate Comm. on Criminal Justice, Bill Analysis, HB. 1293, 71st
Leg. (1989); Hearings on HB. 1293 Before the Senate Comm. on Criminal Justice, 71st Leg. (May 23,
1989) (tape available through Semate Staff Services Office); House Comm. on Urban Affairs, Bill
Analysis, H.B. 2263, 72d Leg. (1991); House Research Organization, Bill Analysis, HB. 2263, 72d Leg.
(1991); House Comm. on Criminal Jurisprudence, Bill Analysis, HB. 44, 72d Leg. (1991); House
Research Organization, Bill Analysis, H.B. 44, 72d Leg. (1991).

4Indeed, the legislature in 1989 did not make even the defensc for peace officers while in the
discharge of their official duties applicabie to the carrying of firearms on the premises of racetracks, see
Act of May 27, 1989, 71st Leg., R.S., ¢ch. 749, § 2, 1989 Tex. Gen. Laws 3332, and had to amend former
section 46.04, now section 46.03, in 1991 to so do, see Act of May 18, 1991, 72d Leg., R.S,, ch. 386, § 71,
1991 Tex. Sess. Law Serv. 1444, 1467; Act of May 18, 1991, 72d Leg., R.S,, ch. 433, § 1, 1991 Tex. Sess.
Law Serv. 1597,

5As noted above, in 1991, the legislature revisited this issue and amended former section 46.04,
now section 46.03, to make the subsection (b) defense for peace officers while in the actual discharge of
their official duties applicable to carrying firearms on the premises of racetracks. See note 4 supra. It is
notable that when doing so the legislature did not amend the statute to permit private security guards and
off-duty peace officers to carry firearms on the premises of racetracks.
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however, especially in light of the unambiguous statutory language to the contrary.
Furthermore, if we were to conclude that private security guards and off-duty peace
officers are not prohibited from carrying firearms on the premises of racetracks, the logical
result would be to permit them to carry firearms on the other premises enumerated in

section 46.03, i.e., schools, polling places, and courts, which the legislature obviously did
not intend. _

For the foregoing reasons, we must abide by the plain and unambiguous meaning
of the statute and conclude that private security guards and off-duty peace officers are
prohibited from carrying firearms on the premises of racetracks by section 46.03 of the
Penal Code. It is not within the power of this office to read subsection (a)(4) out of
section 46.03 or to broaden the statute’s very limited defense for peace officers in the
actual discharge of their official duties. We urge the legislature to assess whether existing
law permits adequate security for racetracks.

SUMMARY

Private security guards and off-duty peace officers are prohibited
from carrying firearms on the premises of racetracks by section 46.03
of the Penal Code. Peace officers, including investigators employed
by the Texas Racing Commission, may carry firearms on the premises
of racetracks while in the actual discharge of their official duties. See
Penal Code § 46.03(b); Code of Crim. Proc. art. 2.12(21).

Yours very truly,

Dm MDH 5

DAN MORALES
Attorney General of Texas

JORGE VEGA
First Assistant Attorney General

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinton Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
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