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Dear Commissioner Smith: 

On behalf of the Texas Department of Health (the “department”), you asked 
whether former section 14.52(d) of the Family Code, Act of May 27, 1993, 73d Leg., 
R.S., ch. 816, 9 2.01, 1993 Tex. Gen. Laws 3251, 3255, applied to Medicaid providers. 
Since you submitted your request, the Seventy-fourth Legislature repealed that provision 
and remodified it as section 231.006 of the Family Code, see Act of April 6, 1995, 74th 
Leg., R.S., ch. 20, § 2, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 113, 282, which the same legislature 
then substantially amended, see Act ofMay 27, 1995,74th Leg., R.S., ch. 751, $82, 1995 
Tex. Sess. Law Serv. 3888,3915-16. 

Former section 14.52 provided as follows: 

(a) A child support obligor who is 30 or more days delinquent 
in paying child support is not eligible to: 

(1) submit a bid or enter into a contract to provide 
property, materials, or services under a contract with the state; 
or 

(2) receive a state-funded grant or loan. 

(b) A sole proprietorship, partnership, corporation, or other 
entity in which a sole proprietor, partner, majority shareholder, or 
substantial owner is a delinquent obligor who is ineligible to bid on a 
state contract under Subsection (a)( 1) of this section may not bid on 
a state contract as provided by this section. 

(c) A child support obligor remains ineligible to submit a bid on 
or enter into a state contract or apply for a state-fimded grant or loan 
under Subsection (a) of this section until: 
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(1) all arrearages have been paid; or 

(2) the obligor is in compliance with a written repayment 
agreement or court order as to any existing delinquency. 

(d) Each bidder for a state contract or applicant for a state- 
funded loan or grant under Subsection (a) of this section shag submit 
a signed, sworn statement accompanying any bid or application for a 
grant or loan atlirming that the bidder or applicant is not 30 or more 
days delinquent in providing child support under a court order or a 
written repayment agreement. 

(e) The attorney general and the General Services Commission 
may adopt rules or prescribe forms to implement any provision of 
this section. 

Newly enacted and amended section 23 1.006 provides in pertinent part as follows: 

(a) A child support obligor who is more than 30 days delinquent 
in paying child support and a business entity in which the obligor is a 
sole proprietor, partner, shareholder, or owner with an ownership 
interest of at least 25 percent is not eligible to: 

(1) receive payments from state tbnds under a contract to 
provide property, materials, or services; or 

(2) receive a state-funded grant or loan. 

(b) A child support obligor or business entity ineligible to 
receive payments under Subsection (a) remains ineligible until: 

(1) ah arrearages have been paid; or 

(2) the obhgor is in comphance with a written repayment 
agreement or court order as to any existing delinquency. 

(c) A bid or an application for a contract, grant, or loan paid 
from state funds must include the name and social security number of 
the individual or sole proprietor and each partner, shareholder, or 
owner with an ownership interest of at least 25 percent of the 
business entity submitting the bid or application. 

(d) A contract, bid, or application subject to the requirements of 
this section must include the following statement: 
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“‘Under Section 23 1.006, Family Code, the vendor or applicant 
certities that the individual or business entity named in this contract, 
bid, or application is not ineligible to receive the specified grant, loan, 
or payment and acknowledges that this contract may be terminated 
and payment may be withheld if this certification is inaccurate.” 

You were interested in former subsection (d) which required “[elach bidder for a 
state contract or applicant for a state-funded loan or grant” to submit “a signed, sworn 
statement accompanying any bid or application for a grant or loan atlirming that [he or 
she] is not 30 or more days delinquent in providing child support under a court order or a 
written repayment agreement.” You asked whether former subsection (d) applied to 
health care providers who apply to participate in the Texas Medicaid program. We 
assume that you are now interested in subsection (d) of section 23 1.006 as amended, 
which requires each contract, bid, or application subject to section 23 1.006 to include the 
statement that “the vendor or applicant certifies that the individual or business entity 
named in this contract, bid, or application is not ineligible.” We address whether Medicaid 
providers must submit such statements.* 

You explain that the department has delegated the administration of the federal 
Title XIX Medicaid program by contract to a private company. The private company 
solicits health care providers, including individual physicians and other health care 
professionals and entities, to participate in the program voluntarily. Providers do not 
submit bids. You state that “[tlhose wishing to participate must complete a provider 
enrollment application, meet provider criteria and sign a provider agreement.” The 
“‘Provider Agreement with the Texas Department of Health for Participation in the Texas 
Medicaid Program” submitted with your request states that health care providers who 
enter into the contract are paid with federal and state funds. We assume that this is the 
case. 

Former subsection (d) on its face required only a bidder for a state contract or an 
applicant for a state grant or loan to submit a sworn statement. By contrast, subsection 
(d) of section 231.006 as amended, requiring the submission of a statement, is broadly 
written to apply to all contracts, bids, or applications subject to the section. We believe it 
applies to all individuals and business entities that enter into contracts paid from state 
funds. Fist, subsection (a) makes ineligible not just delinquent individuals but also any 
business entity in which a delinquent individual is “a sole proprietor, partner, shareholder, 
or owner with an ownership interest of at least 25 percent” of the business entity. Clearly, . . 
the subsection (a) inehgtbrhty requirements apply to all kinds of business entities, whether 
they are owned as sole proprietorships, partnerships, corporations or any other kind of 

‘You did not respond to OUT request to explain how the amendments to section 23 1.006 affect 
your query. We assume you continue to be intemkd in the statement requirements as they apply to 
Medicaid pnwiders. 
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ownership arrangements. Second, it is apparent from subsection (a)(l) and (2) that the 
eligibility requirements of section 231.006 apply to all contracts to provide property, 
materials, or services paid 6om state tknds and all state-funded grants and loans. We 
believe that section 23 1.006(d) is intended to apply to all individuals and business entities 
that would be potentially ineligible under subsection (a). For this reason, we conclude that 
section 23 1.006(d) applies to all individuals and business entities who enter into contracts 
to provide property, materials, or services paid from state funds. 

As noted above, it appears that all Medicaid providers are paid with at least some 
state funds. Therefore, we conclude that all providers that contract to participate in the 
Texas Medicaid program are required to submit statements regarding child support 
payments as provided by section 23 1.006(d). 

SUMMARY 

Providers that contract to participate in the Texas Medicaid 
program must submit a statement regarding child support payments 
pursuant to section 23 1.006 of the Family Code. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
Fist Assistant Attorney General 

SARAH J. SHIRLEY 
Chair, Gpiion Committee 

Prepared by Mary R. Crouter 
Assistant Attorney General 
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