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Dear Dr. Smith:

You request that we consider V.T.C.S. article 4512d, which pertains to athletic
- trainers, to determine whether a coach may perform the activities of an athletic trainer
without obtaining a license from the Advisory Board of Athletic Trainers (the “board™).
You indicate that the board and the Texas Department of Health, of which the board is a
part, have encountered individuals whose job title is “coach,” but whose primary job
responsibilities involve working with or on injured athletes, rather than coaching. You
believe that these coaches thus may be performing duties included in the definition of the
term “athletic trainer” in article 4512d, V.T.C.S.

Article 4512d, section 1(1) describes an athletic trainer as “a person with specific
qualifications . . . who, upon the advice and consent of his team physician[,] carries out the
practice of prevention and/or physical rehabilitation of injuries incurred by athletes.” An
athletic trainer is authorized to use “physical modalities” such as: “heat, light, sound, cold,
electricity, or mechanical devices related to rehabilitation and treatment.” V.T.C.S. art.
4512d, § 1(1). Article 4512d, section 8 provides as follows:

No person may hold himself out as an athletic trainer or perform
any of the activities of an athletic trainer as defined in this Act
without first obtaining a license or a temporary license under this
Act.! [Footnote added.]

'You ask only about a coach who performs the activities of an athletic trainer; you do not ask
about a coach who holds him- or herself out as an athletic trainer. Accordingly, we assume that the
coaches about which you ask do not hold themselves out as athietic trainers.
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Article 45124, section 9 requires an applicant for an athletic trainer license to meet
one of the following three qualifications:

(1) have met the athletic training curriculum requirements of a
~ college or university approved by the board and give proof of
graduation; . . .

(2) hold a degree or certificate in physical therapy and have
completed a basic athletic training course from an accredited college
or university, and have completed an apprenticeship of 720 hours in
two years under the direct supervision of a licensed athletic trainer
acceptable to the board or as per board approval. . . . ; or

(3) hold a degree in corrective therapy with at least a minor in
physical education or health which included a basic athletic training
course and meet apprenticeship or any other requirement established
by the board.2 [Footnote added.]

The board requires an applicant for licensure as an athletic trainer to have a
baccalaureate or postbaccalaureate degree with a major in athletic training or sports
medicine. 25 T.A.C. §313.5()(1XA). In the alternative, an applicant may have a
baccalaureate or postbaccalaureate degree, have completed the requisite number of
semester hours in courses such as human anatomy and physiology, kinesiology, and
athletic training, and have apprenticed in an athletic training program that meets the
board’s standards. Jd. § 313.5(b)(1)(B). Furthermore, every applicant for licensure must
be certified in either cardiopulmonary resuscitation or emergency medical services. Id.
§ 313.5(c).

In Attorney General Opinion M-1012 this office concluded that an individual
whose profession or occupation is coaching, who is not compensated to perform the
activities of an athletic trainer, and who does not hold him- or herself out as an athletic
trainer is exempted from article 4512d. Attorney General Opinion M-1012 (1971) at 3.
Thus, an athletic coach who is compensated for coaching and who does not hold him- or
herself out as an athletic trainer may “use physical modalities on athletes as a necessary
activity in the performance of [the coach’s] duties.” Id.

The conclusion of Attorney General Opinion M-1012 relies on section 8 of article
4512d, which, at the time this office issued the opinion, prohibited any person from
holding “himself out as an athletic trainer or perform[ing], for compensation, any of the

2An out-of-state applicant must fulfill one of the three listed qualifications and “submit proof of
active engagement as an athletic trainer in the State of Texas.” V.T.C.S. ant. 45124, § 9(4).
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activities of an athletic trainer” without first obtaining a license under article 4512d.? /d
at 2 (emphasis added). In 1981, as you point out, the legislature amended article 4512d,
section 8 to delete the phrase “for compensation.” See Act of June 1, 1981, 67th Leg,,
RS, ch. 437, §2, 1981 Tex. Gen. Laws 1856, 1856. You therefore question the
continued validity of Attorney General Opinion M-1012 and two opinions that cited
Attorney General Opinion M-1012, Attorney General Opinions H-1306 (1978) and H-471
(1974).

The 1981 amendments to article 4512d were intended “to allow better training and
better regulation of the athletic trainers.” House Comm. on Health Services, Bill Analysis,
H.B. 1689, 67th Leg., R.S. (1981). Among other things, House Bill 1689 proposed to
authorize the board to impose continuing education requirements on athletic trainers. See
id.; see also 25 T.A.C. § 313.9(a).

During a public hearing before the House Committee on Health Services, a witness
testifying on behalf of the board indicated that the reason the bill proposed to remove the
phrase “for compensation” was to disallow coaches from performing as athletic trainers.
Hearings on H.B. 1689 Before the House Comm. on Health Services, 67th Leg., R.S.
(Mar. 30, 1981) (testimony of Spanky Stephens, representing the board) (tape available
from House Video/Audio Services Office). The witness stated, “A lot of [school districts
and universities] are hiring . . . coaches, and [the coaches are] doing the athletic training
work, but [the employing school districts and universities are] not paying [the coaches] as
[athletic trainers).” J/d. According to the witness, a coach is more likely than an athletic
trainer to miss the fact that an athlete is injured. 7d.

A second witness also addressed the proposed deletion of the phrase “for
compensation.” See id. (testimony of Al Wilson, athletic trainer for Killeen High School).
According to this witness, a school district must select coaches from among its faculty,
which may mean, for example, that a business teacher coaches a team. See id. Thus, the
witness pointed out, not all coaches studied physical education in college; indeed,
according to the witness, some coaches have had absolutely no training in physical

education. Id.

By deleting the phrase “for compensation,” the legislature apparently intended to
preclude an individual from performing any of the activities of an athletic trainer unless the
individual is licensed as an athletic trainer, regardless of whether the individual is
compensated for performing athletic trainer activities. Disallowing an individual who is
not a licensed athletic trainer from performing athletic trainer activities is consistent with

3The opinion noted that athletic coaches are not specifically exempt from article 4512d, although
physicians, dentists, physical therapists, and others are. Attorney General Opinion M-1012 (1971) at 2;
see V.T.C.S. art. 4512d, § 1(4).
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the legislature’s stated purpose for the 1981 bill: to allow better training and better
regulation of athletic trainers. Even a coach who is not licensed as an athletic trainer but
who performs the activities of an athletic trainer does so with little, if any, training, unless
the coach has received appropriate training as part of his or her college or postgraduate
education or on his or her own. Furthermore, if a coach may perform as an athletic trainer
without a license, the coach is not subject to the board’s rules governing athletic trainers.
See V.T.CS. art. 4512d, § 5(c); 25 T.A.C. §§313.13, .15,-.16 (prescribing continuing
education requirements, guidelines for conduct, and procedure for discipline). -

We therefore conclude-that article 4512d, section 8 prohibits an individual who is
not a licensed athletic trainer from performing “any of the activities of an athletic trainer,”
even though the individual is not compensated to perform as an athletic trainer4 Thus,
whatever an individual’s official job title, the individual may not perform as an athletic
trainer unless he or she is licensed as an athletic trainer or is exempt from article 4512d.
See V.T.C.S. art. 4512d, § 1(4) (listing exemptions). Of course, section 8 also prohibits
an unlicensed, nonexempt individual from holding him- or herself out as an athletic trainer.
To the extent they are inconsistent with this opinion, Attorney General Opinions H-1306,
H-471, and M-1071 are overruled.’

4Whether a coach who performs the activities of an athletic trainer as part of his or her coaching
and who is compensated for coaching is actually compensated for performing the activities of an athletic
trainer is a question of fact that is inappropriate to the opinion process. See, e.g., Attorney General
Opinions DM-98 (1992) at 3, H-56 (1973) at 3, M-187 (1968) at 3, 0-2911 (1940) at 2.

5You do not ask whether, pursuant to section 3.06(d)(1) of the Medical Practice Act, V.T.C.S.
article 4495b, a coach may perform medical acts that a licensed physician has delegated to the coach.
Section 3.06(d)(1) authorizes “a person licensed to practice medicine”™

to delegate to any qualified and properly trained person ... acting under the

physician’s supervision any medical act which a reasonable and prudemt

physician would find is within the scope of sound medical judgment to delegate

if, in the opinion of the delegating physician, the act can be properly and safely

performed by the person to whom the medical act is delegated and the act is

performed in its custorary manner, not in violation of any other statute, and the

person does not hold himself out to the public as being authorized to practice
Indeed, whether, for purposes of V.T.C.S. article 4459, section 3.06(d)(1), a coach is a “qualified and
properly trained person” who may perform medical acts under a physician's supervision is a question of
fact that is inappropriate to the opinion process. See, e.g., Attorney General Opinions DM-98 (1992) at 3,
H-56 (1973) at 3, M-187 (1968) at 3, O-2911 (1940) at 2. We also do not consider whether a coach’s
performance of the delegated act under section 3.06(d)(1) violates any other statute. See V.T.C.S. art.
4495b, § 3.06(dX1).

p. 2132



David R. Smith, M.D. - Page 5 (DM-388)

SUMMARY

Article 4512d, section 8, V.T.C.S., prohibits an individual,
including a coach, who is not a licensed athletic trainer from
performing as an athletic trainer, even though the individual is not
compensated to perform as such. Section 8 also prohibits such a
coach from holding him- or herself out as an athletic trainer. To the
extent they are inconsistent with this opinion, Attorney General
Opinions H-1306 (1978), H-471 (1974), and M-1071 (1971) are

overruled.
Yours very truly,
D O, M orx éf

DAN MORALES
Attorney General of Texas

JORGE VEGA

First Assistant Attorney General

SARAH J. SHIRLEY

Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge

Assistant Attorney General

p. 2133



