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Dear Dr. Levy:

A therapeutic optometrist may, under V.T.C.S. article 4552-1.03(b), administer a
topical ocular pharmaceutical agent, other than an antiviral or antiglaucoma agent, “for the
purpose of diagnosing and treating visual defects, abnormal conditions, and diseases of the
human eye and adnexa.” The Texas Optometry Board (the “board”) must, by rule, specify
the topical ocular pharmaceutical agents a therapeutic optometrist may use. You ask
whether the board may adopt a rule authorizing a therapeutic optometrist to administer
cocaine eye drops for diagnostic purposes.!

Because V.T.C.S. article 4552-1.03(b) explicitly authorizes a therapeutic optome-
trist to administer a topical ocular pharmaceutical agent for certain diagnostic purposes,
we believe the board may promulgate a rule permitting a therapeutic optometrist to admin-
ister cocaine eye drops for those diagnostic purposes. Cocaine eye drops may not,
however, be an antiviral or antiglaucoma agent; furthermore, they may be used only for
the purpose of diagnosing problems of the human eye and adnexa. To the extent the pro-
posed rule authorizes a therapeutic optometrist to use cocaine eye drops to diagnose
problems other than those of the human eye and adnexa, it is invalid.

We begin by briefly discussing pertinent portions of the Texas Optometry Act,?
which provides for the practice of optometry and therapeutic optometry. Like an optome-
trist, a therapeutic optometrist may use “objective or subjective means” to ascertain and
measure “the powers of vision of the human eye,” examine and diagnose “visual defects,

IBecause the proposed rule does not refer to the use of cocaine eye drops for treatment purposes,
we do not consider whether the board may adopt a rule authorizing a therapeutic optometrist to use co-
caine drops for treatment purposes.

2y T.C.S. arts. 4552-1.02 - 7.02,

3See id. art. 4552-1.02(2) (defining “ascertaining and measuring the powers of vision of the hu-
man eye”).
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abnormal conditions, and diseases of the human eye and adnexa,” and prescribe or fit cor-
rective lenses to remedy vision defects. By contrast, only a therapeutic optometrist may
administer or prescribe a drug, if the therapeutic optometrist does so in compliance with
the act.’ Specifically, a therapeutic optometrist may administer a topical ocular pharma-
ceutical agent,® among other things, aside from an antiviral or antiglaucoma agent, to
diagnose and treat “visual defects, abnormal conditions, and diseases of the human eye and
adnexa.”” The “adnexa” are the lids and drainage system of the eye.®

Under article 4552, the board must specify by rule the pharmaceutical agents a
therapeutic optometrist may use in his or her practice.” In accordance with this directive,
the board claims, it has amended title 22 of the Texas Administrative Code, section 280.5
to include among the list of permissible pharmaceutical agents “cocaine eye drops for di-
agnostic purposes.”!® You contend that the proposed amendment impermissibly expands
the scope of practice of therapeutic optometry. As we understand your argument, cocaine
eye drops may be used only in the diagnosis of Homner’s syndrome.1! A letter you en-
closed with your request describes Horner’s syndrome as “an extremely serious systemic
disease{] affecting neurologic pathways.”'? Homer’s syndrome is not, according to the
letter, a disease of the eye or adnexa.l¥

41d. art. 4552-1.03(b); see Attorney General Opinion DM-152 (1992) at 1; see also V.T.C.S. art.
4552-1.02(3) (defining “fitting lenses or prisms™).

SV.T.C.S. art. 4552-1.02(7); see Attorney General Opinion DM-152 (1992) at 1-2.

€A topical ocular pharmaceutical agent is a drug applied to the eye to aid in examining it. Attor-
ney General Opinion JM-454 (1986) at 1.

T.T.C.S. art. 4552-1.03(b).

8d. art. 4552-1.02(8).

91d. art. 4552-1.03(d).

105,¢ 21 Tex. Reg. 1093-94 (1996) (codified at 22 T.A.C. § 280.5) (Tex. Optometry Bd.).

11See Letier from Sam V. Stone, Jr., Attorney for Texas Ophthalmological Association, to
Lois Ewald, Executive Director, Texas Optometry Board (Nov. 17, 1995).

12/4. (citing Letter from John A. McCrary, ITI, M.D., American Board of Ophthalmology diplo-
mate).

B3jq.
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Whether Homer’s syndrome is a disease of the eye or adnexa is a question of fact
that we cannot resolve in the opinion process.!* If it is not such a disease, and if cocaine
eye drops’ sole use as a diagnostic tool is to detect Homner’s syndrome, then a therapeutic
optometrist may not administer the eye drops. Moreover, because an administrative
agency may not adopt a rule that is inconsistent with statute,!* the board may not adopt a
rule permitting a therapeutic optometrist to use cocaine eye drops. On the other hand, if
Homer’s syndrome is a disease of the eye or adnexa, or if cocaine eye drops may be used
to diagnose conditions, other than Horner’s syndrome, of the eye or adnexa, the board’s
- proposed amendment to title 22 of the Texas Administrative Code, section 280.5 is
proper.1¢ The board is authorized to determine these fact-based questions, subject to ju-
dicial review.

We are unaware of any statute mandating a contrary result. The possession and
administration of cocaine by health-care professionals is controlled by the Texas Con-
trolled Substances Act.!” Under that act, only & practitioner, as the act defines that term,
may administer a controlled substance, and only in specified circumstances.!®* While the
Controlled Substances Act does not define “practitioner” expressly to include a therapeu-
tic optometrist, the definition encompasses any person who is permitted to administer a
controlled substance in the course of professional practice. In our opinion, V.T.C.S. arti-
cle 4552-1.03(b) permits a therapeutic optometrist to administer a controlled substance in
the course of professional practice if the drug is not an antiviral or antiglaucoma agent and
if the purpose of the drug is to diagnose problems of the human eye and adnexa.

We now will answer your questions explicitly. You first ask whether the Optome-
try Act authorizes an optometrist to use cocaine, and if so, to what extent. The statute
does not authorize an optometrist, as distinguished from & therapeutic optometrist, to use
any drugs. A therapeutic optometrist may, however, use certain topical ocular pharma-
ceutical agents, and the topical ocular pharmaceutical agents may include cocaine eye
drops. Cocaine eye drops may not be an antiviral or antiglaucoma agent, and they must be
administered for the purpose of diagnosing visual defects, abnormal conditions, and dis-

14See, e.g., Attorney General Opinions DM-98 (1992) at 3, H-56 (1973} at 3, M-187 (1968) at 3,
0-2911 (1940) at 2. .

13See State v. Jackson, 376 S.W.2d 341, 344-45 (Tex. 1964).

160f course, the board may not promulgate a rule permitting a therapeutic optometrist to use co-
caine eye drops, even for proper diagnostic purposes, if the cye drops arc an antiviral or antiglancoma
agent.

17Health & Safety Code ch. 48]1. The Texas Controlled Substances Act lists cocainc as a sched-
ule 11 drug. /4. § 481.033(1XD).

184, § 481.071(a). A practitioner may administer a controlled substance only if a valid medical
purpose exists for doing so and only in the course of medical practice. Id.
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eases of the human eye or adnexa. Furthermore, a therapeutic optometrist may not admin-
ister cocaine eye drops unless the board has adopted a rule authorizing a therapeutic
optometrist to use them.

Second, you ask whether the board may promulgate a valid rule allowing optome-
trists to possess and administer cocaine for diagnostic purposes. Again, an optometrist
may not administer any drugs, and the board may not promulgate a rule authorizing an
optometrist to do so. On the other hand, the board may promulgate a rule authorizing a
- therapeutic optometrist to possess and administer a topical ocular pharmaceutical agent if
the pharmaceutical agent is not an antiviral or antiglaucoma agent and if the pharmaceuti-
cal agent is used for the purpose of diagnosing visual defects, abnormal conditions, and
diseases of the human eye and adnexa. The board must, of course, comply with V.T.C.S.
article 4552-2.14 and other applicable statutes in adopting its rule.!?

SUMMARY

The Texas Optometry Board may adopt a rule permitting a
therapeutic optometrist to administer cocaine eye drops for diagnos-
tic purposes, but only if the eye drops are not an antiviral or
antiglaucoma agent and if the purpose of the eye drops is to diagnose
visual defects, abnormal conditions, and diseases of the human eye

and adnexa.
Yours very truly,
DAN MORALES
Attorney General of Texas
JORGE VEGA
First Assistant Attorney General

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge
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19Se¢ Gov't Code ch. 551 (Open Meetings Act); id. ch. 2001, subch. B (Administrative Proce-
dure Act). -



