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Dear Dr. Levy: 

You ask whether the practice of acupuncture is within the scope of practice of a licensed 
doctor of chiropractic, a question that we considered in Attorney General Opinion DM-415. We 
conclude that the practice of acupuncture as defined in V.T.C.S. article 4495b is within the scope 
of the practice of chiropractic, and consequently that the conclusion reached in DM-415 with respect 
to the practice of acupuncture by chiropractors is superseded by statute. 

The issue in DM-415 was whether the practice of acupuncture’ was within the scope of 
practice of a licensed chiropractor who was not also a licensed acupuncturist. Attorney General 
Opinion DM-415 (1996). Central to our determination was a consideration of whether acupuncture, 
defined in part as “the insertion of an acupuncture needle” into the human body, is an “incisive or 
surgical procedure” under V.T.C.S. article 4512b. Id. at 4. We reasoned that because the legislature 
expressly excluded from the range of procedures that are incisive or surgical “the use of a needle for 
the purpose of drawing blood for diagnostic testing,” the legislature considered the use of a needle 
for the purpose of drawing blood to be an incisive or surgical procedure. Id. at 5. Seeing no 
distinction between the use of a needle for drawing blood and the use of acupuncture needles, we 
concluded that acupuncture was not within the scope of practice of chiropractic. 

‘When Attorney General Opinion DM-415 was issued, V.T.C.S. article 4495b, which govenw the practice of 
acupuncture in Texas, defmed acupuncture as: 

(A) the insertion of an acupuncture needle and the application of moxibustion to 
specific areas of the human body as a primary mode of therapy to treat and mitigate a 
human condition; and 

(B) the administration of the-1 or electrical treatments 01 the recommendation of 
dietary guidelines, energy flow exercise, or dietary or herbal supplements in conjunction 
with tbe treatment described by Paragraph (A) of this subdivision. 

V.T.C.S. art. 4495b, 5 6.02 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq0988.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm415.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm415.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm415.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm415.pdf
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As a part of the acupuncture board’s sunset legislation, the Seventy-filth Legislature amended 
the definition of acupuncture in V.T.C.S. article 4495b, subchapter F (the “acupuncture statute”), 
to defme acupuncture in part as the “nonsurgical, nonincisive insertion of an acupuncture needle.” 
Act ofMay 29,1997,75th Leg., R.S., ch. 1170,1997 Tex. Sess. Law Serv. 4418,4418 (codified at 
V.T.C.S. art. 4495b, $6.02(l)). Because the acupuncture statute and the chiropractic statute both 
regulate health care professions, we believe they may be read in pari materia. Acupuncture is 
detined in the acupuncture statute as a “nonsurgical, nonincisive” procedure. Therefore, it is not an 
“incisive or surgical procedure” excluded by the chiropractic statute from the scope of the practice 
of chiropractic. Furthermore, the legislative history of the amendment to the acupuncture statute 
indicates that the amendment was intended to allow chiropractors to practice acupuncture without 
being separately licensed to do so. See Hearing on S.B. 361 Before the House Public Health Comm., 
75th Leg. (May 8, 1997) (testimony of Rep. Patricia Gray) (tape available in House Video/Audio 
Services Office). Therefore, our conclusion in DM-415 that needle acupuncture is not within the 
scope of the practice of chiropractic has been superseded by statute. 

It has been argued that the use of acupuncture needles by chiropractors not licensed to 
practice acupuncture contravenes the federal Food and Drug Administration’s (“FDA”) classification 
of acupuncture needles. We disagree. The FDA defines an acupuncture needle as “a device intended 
to pierce the shin in the practice of acupuncture.” 21 C.F.R. 4 880.5580. Acupuncture needles are 
classified by the FDA as “Class II” medical devices, which are devices for which general controls 
are insufficient to assure the safety and effectiveness of the device, and which are therefore subject 
to special controls. See 21 U.S.C. § 36Oc(a) (defining classes of devices); 21 C.F.R. 5 860.3 (same). 
The FDA requires acupuncture needles to be labeled for single use only, conform to FDA 
requirements for prescription devices, and comply with biocompatibility and sterility requirements. 
21 C.F.R. 5 880.5580. FDA regulations restrict the use of prescription devices, including 
acupuncture needles, to practitioners licensed by state law to use or order the use of such devices. 
Id. 4 801.109. The FDA does not, however, prescribe who may be licensed by a state to use the 
device. Any person authorized by state law to use acupuncture needles must do so in accordance 
with FDA regulations. 

p. 2663 
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SUMMARY 

The practice of acupuncture, as defined by V.T.C.S. article 4495b, is 
not an “incisive or surgical procedure” excluded t?om the scope of the 
practice of chiropractic. The conclusion reached in Attorney General 
Opinion DM-415 with respect to the practice of acupuncture by chiropractors 
is superseded by statute. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
First Assistant Attorney General 

SARAH .I. SHIRLEY 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by Barbara Griffin 
Assistant Attorney General 

p. 2664 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm415.pdf

