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Dear Ms. Purcell: 

Under Government Code section 55 1.126(e),’ if a governmental body chooses to conduct a 
meeting by videoconference call, each portion of the open meeting must be visible and audible to 
the public at each location listed in the meeting notice. Additionally, each location listed in the 
meeting notice must, in accordance with section 551.126(g), have two-way communication with 
each other location during the entire meeting. You ask whether a governmental body must recess 
or adjourn its meeting if technical difficulties render portions of the meeting inaccessible to the 
public at a remote location. We conclude that it must. You also ask whether the governmental body 
may avoid having to recess or adjourn the meeting in the event oftechnical difficulties by specifying 
in its meeting notice that, if technical difficulties occur, the quorum will continue to conduct its 
business. We conclude it may not. 

As you point out, in 1997 the legislature adopted Government Code section 551.126 to 
permit a governmental body to hold ameeting viavideoconference call.z The legislature’s effort was 
motivated, at least in part, by a desire to overcome a 1993 opinion of this office in which we stated 
that a governmental body could not conduct a meeting by videoconference call in the absence of 

‘The Seventy-fifth Legislature adopted two versions of Government Code section 551.126. The first, Act 
ofMay 23,1997,75th Leg., R.S., ch. 944,s 1, 1997 Tex. Gen. Laws 2952,2952, permits the Texas Higher Education 
Coordinating Board to hold an open meeting by telephone conference call or videoconference call in certain 
circumstances. The second, Act of May 30, 1997,7Sth Leg., RX, ch. 1038,§ 1, 1997 Tex. Gen. Laws 3896,3896-97, 
is the provision about which you ask. Throughout this opinion, we will use the term “section 551.126” to refer only 
to the provision about which you ask. 

‘See Senate Corn. on State Affairs, Bill Analysis, C.S.S.B. 839,75th Leg., R.S. (1997); cf: House Comm. on 
State Affairs, Bill Analysis, H.B. 1772, 75th Leg., R.S. (1997) (analyzing bill that was substantially identical to S.B. 
839 as finally passed). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1098.pdf
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express statutory authorization to the contrary.’ Legislators apparently believed that, using existing 

technology, persons interested and participants in a public meeting can observe the demeanor of all 
participants.4 

In our view, the language of the statute makes abundantly clear that the legislature intended 
the open portions of a meeting by videoconference call to be visible and audible to the public at 
every location the governmental body listed in its notice: 

(a) Except as otherwise provided by this section, this chapter does not 
prohibit a governmental body from holding an open or closed meeting by 
videoconference call. 

(b) A meeting may be held by videoconference call only if a quorum of 
the governmental body is physically present at one location of the meeting. 

(c) A meeting held by videoconference call is subject to the notice 
requirements applicable to other meetings in addition to the notice 
requirements prescribed by this section. 

(d) The notice of a meeting to be held by videoconference call must 
specify as a location of the meeting the location where a quorum of the 
governmental body will be physically present and specify the intent to have 
a quorum present at that location. In addition, the notice of the meeting must 
specify as a location of the meeting each other location where a member of 
the governmental body who will participate in the meeting will be physically 
present during the meeting. Each of the locations shall be open to the public 
during the open portions of the meeting. 

(e) Each portion of a meeting held by videoconference call that is 
required to be open to the public shall be visible and audible to the public at 
each location specified under Subsection (d). 

(f) The governmental body shall make at least an audio recording of the 
meeting. The recording shall be made available to the public. 

(g) Each location specified under Subsection (d) shall have two-way 
communication with each other location during the entire meeting. Each 
participant in the videoconference call, while speaking, shall be clearly 
visible and audible to each other participant and, during the open portion of 

‘See House Comm. on State Affairs, Bill Analysis, H.B. 1772, 75th Leg., R.S. (1997); Attorney General 
Opinion DM-207 (1993) at 3. 

‘.!k House Comm. on State Affairs, Bill Analysis, H.B. 1772, 75th Leg., R.S. (1997); Attorney General 
Opinion DM-207 (1993) at 2-3 (citing Attorney General Opinion JM-584 (1986) at 4,6). 

p. 2722 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm207.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm207.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0584.pdf
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the meeting, to the members of the public in attendance at a location of the 
meeting. 

(h) The Department of Information Resources by rule shall specify 
minimum standards for audio and video signals at a meeting held by 
videoconference call. The quality of the audio and video signals perceptible 
at each location of the meeting must meet or exceed those standards. 

(i) The quality ofthe audio and video signals perceptible by the members 
of the public at each location of the meeting must: 

(1) meet or exceed the quality of the audio and video signals 
perceptible by the members of the governmental body participating in the 
meeting; and 

(2) be of sufficient quality so that members of the public at each 
location of the meeting can observe the demeanor and hear the voice of each 
participant in the open portion of the meeting. 

(j) Without regard to whether a member of the governmental body is 
participating in a meeting from a remote location by videoconference call, a 
governmental body may allow a member of the public to testify at a meeting 
from a remote location by videoconference call. [Emphasis added.] 

Subsections (e), (g), (h), and (i) in particular compel us to conclude, in answer to your first 
question, that if, due to technical difficulties, members of the public gathered at a location listed in 
the subsection (d) notice cannot see or hear the open meeting, the meeting must be recessed or 
adjourned. As we read subsection (g), for example, if one listed location loses two-way 
communication with another listed location during any part of the open meeting, then the meeting 
will not satisfy the statute. Likewise, under subsections (h) and (i), if audio or video quality at any 
location listed in the notice fails to meet the statutory and regulatory standards,5 members of the 
public at each location will be unable to observe the voice and demeanor of each participant in the 
open meeting. Consequently, the meeting cannot continue.6 

We conclude, in answer to your second question, that a governmental body may not avoid 
having to recess or adjourn the meeting in the event of technical difficulties by stating in its notice 
that the meeting will continue in such an event. You suggest that proper notice to the public that the 
quorum of the governmental body will continue its meeting despite the technical diff%ulties will 

5See Tex. Dep’t of Information Resources, 22 Tex. Reg. 10870 (1997), adopted 23 Tex. Reg. 1302 (1998) 
(codified at 1 Tex. Admin. Code $201.16). 

‘But see Rivera Y. City of Laredo, 948 S.W.2d 787,793 (Tex. App.--San Antonio 1997, wit denied) (tindiig 
that city violated Open Meetings Act by continuing recessed meeting hvo days after meeting convened without posting 
notice of continuation of meeting). 

p. 2723 
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avoid having the members of the governmental body, who may have gathered at one location from 
far-flung points of the state and who may be uncompensated, wasting time and money while the 
difficulties are resolved.7 While we understand your concerns, in our opinion Government Code 
section 55 1.126(d), (e) contemplates that a member of the public may choose whether to attend a 
governmental body’s meeting at the location where the quorum is present or at a remote location. 
An agency that continues a meeting at the location where the quorum is present in spite of technical 
difficulties that make seeing or hearing the meeting impossible at a remote location violates 
subsection (e) by depriving citizens at the remote location of their right to see and hear the meeting. 
The notice you suggest in no way remedies this problem. 

SUMMARY 

Under Government Code section 55 1.126, a governmental body must 
recess or adjourn an open meeting conducted via videoconference call if 
technical difficulties cause the quality of the audio or video signal to fall 
below the standards set by the Department of Information Resources. The 
governmental body cannot avoid this result by notifying the public that, 
should technical difficulties occur, the quorum of the governmental body will 
continue its open meeting. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
First Assistant Attorney General 

SARAH J. SHIRLEY 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by Kymberly K Oltrogge 
Assistant Attorney General 

‘You articulate what you suggest to be sufficient notice: “If technical diffkxlties should cause the remote 
location(s) to become no longer open to the public during any portion of the meeting that is required to be open to the 
public, the remotely[]located member of the governing board will be deemed to have left the meeting, and the meeting 
will continue at the location where the quorum is physically present.” 

p. 2724 


