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Dear Mr. Piland: 

You ask if a deputy county clerk who moves outside ofthe county where she works becomes 
ineligible to serve. To answer your question, we must determine whether a deputy county clerk is 
an officer and subject to article XVI, section 14 of the Texas Constitution, which requires that all 
district or county officers reside within their districts or counties. See TEX. CONST. art. XVI, 5 14. 
We conclude that the constitutional residency requirement does not apply to a deputy county clerk, 
because a deputy clerk works under the direction of the county clerk and is an employee rather than 
an officer. 

You explain that a deputy county clerk employed by Mitchell County plans to move to 
another county, but desires to continue her employment as deputy county clerk in Mitchell County. 
Article XVI, section 14 of the Texas Constitution provides: “All civil officers shall reside within 
the State; and all district or county officers within their districts or counties, and shall keep their 
offices at such places as may be required by law; and failure to comply with this condition shall 
vacate the office so held.” Id.; see also Jordan v. Crudgington, 231 S.W.2d 641,646 (Tex. 1950) 
(constitutional mandate that all county officers shall reside within their counties). The constitutional 
residency requirement for state, district and county officers is self-enacting and requires no 
legislative action to put it into force and effect. See Ehlinger Y. Rankin, 29 S.W. 240,241 (Tex. Civ. 
App. 1895, no writ). Failure to comply with its terms creates a vacancy in the office. Id. 

The answer to the question you ask depends on whether the deputy county clerk is a “district 
or county officer.” Texas law distinguishes between an “officer” and an “employee.” This office 
applies the test articulated in Aldine Independent School District Y. Standley, 280 S.W.2d 578 (Tex. 
1955), to ascertain whether a person is a public officer or an employee. Under Aldine, one’s status 
as an officer is determined by “‘whether any sovereign function ofthe government is conferred upon 
the individual to be exercised by him for the benefit of the public largely independent of the control 
of others.“’ Aldine, 280 S.W.2d at 583 (quoting Dunbar v. Brazoria County, 224 S.W.2d 738,740 
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(Tex. Civ. App.-Galveston 1949, writ ref d)) ( em ph asis supplied by the court in Aldine); Tex. Att’y 
Gen. Op. No. DM-212 (1993) at 2. “In more recent decisions, both the Texas Supreme Court and 
the courts of appeals have further emphasized that an office involves not only the authority to 
perform certain sovereign functions, but also the authority to perform these functions largely 
independent of the control of others. In other words, individuals who perform sovereign functions 
under the direction of another are not officers.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-212 (1993) at 3 (citing 
Green v. Stewart, 516 S.W.2d 133, 136 (Tex. 1974) and Harris County v. Schoenbacher, 594 
S.W.2d 106, 111 (Tex. Civ. App.-Houston [lst Dist.] 1979, writ ref d n.r.e.)). See also Powell v. 
State, 898 S.W.2d 821,825 (Tex. Crim. App. 1995) (en bane) (applying Aldine test to determine that 
assistant district attorney is not public officer). 

Section 82.005(c) of the Local Government Code provides that a deputy county clerk acts 
in the name of the county clerk. See TEX. LOCAL GOV’T CODE ANN. 9 82.005(c) (Vernon 1988). A 
deputy county clerk does not perform sovereign functions of the government largely independent 
of the control of others. Rather, a deputy county clerk performs functions solely at the direction and 
under the control of the county clerk. We conclude that a deputy county clerk is an employee, see 
Tex. Att’y Gen. Gp. Nos. EM-1083 (1989) at 2 (chief deputy of a county tax assessor collector does 
not hold an office), MW-415 (1981) at 1 (deputy county clerk exercises power in the name of 
appointing officer and not in own right), H-l 144 (1978) at 2 (stating that Green, 516 S.W.2d at 136, 
provides strong implication that the Texas Supreme Court would hold deputy county clerks to 
constitute employees); Tex. Att’y Gen. LO-96-148, at 2 (assistant district attorney does not hold an 
office), and is not subject to the residency requirement of article XVI, section 14 of the Texas 
Constitution. Accordingly, a deputy county clerk who moves out of the county may continue to 
serve in that capacity. 
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SUMMARY 

A deputy county clerk is an employee, not an officer, and therefore is not 
subject to the residency requirement of article XVI, section 14 of the Texas 
Constitution. 
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