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Dear Mr. Law: 

We understand from your letter that Polk County’s personnel policy permits a county 
employee to be credited for unused vacation time each year. The unused vacation time is credited 
to the employee on the anniversary of the employee’s starting date, and not before. As we 
understand the policy, if a regular employee resigns before his anniversary date, any unused vacation 
time earned in the service year of his resignation is lost. County officers do not accrue vacation 
time. 

You tell us that a Polk County employee resigned his employment on December 3 1, 1998, 
and was sworn in as a county officer on Januzy 1,1999. His anniversary date as a county employee 
fell on January 1, 1999. You ask whether the county may credit or compensate the county officer 
for the unused vacation time he earned as a county employee. You also ask whether crediting or 
compensating the officer for the time would constitute “duplicate compensation.” 

A county commissioners court sets the compensation of county and precinct officers and 
employees paid wholly from county funds, with certain exceptions. See TEX. Lot. GOV’T CODE 
ANN. # 152.011, .017 (Vernon 1999). As part ofcompensation, a commissioners court may grant 
vacation and sick leave benefits and pay or credit personnel for unused portions of such benefits. 
See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-910 (1988) at 4; Tex. Att’y Gen. LO-98-099, at l-2. We assume 
that the vacation leave policy you describe was adopted by the commissioners court and constitutes 
part of the compensation of county employees. 

According to the county’s personnel policy as you have described it, the officer may not be 
credited with the unused vacation time he earned as a county employee. He resigned his county 
employment before his anniversary date. Consequently, in accordance with the county’s personnel 
policy, unused vacation time for the year was lost. Although he remained on the payroll of the 
county as a county officer, county officers, you tell us, do not accrue vacation time. Nor is there, 
as far as we know, any county policy providing for transfer of unused leave in the event a county 
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employee becomes a county officer. Thus, the vacation time cannot be credited to him as a county 
officer. 

A county commissioners court is not prohibited from adopting a personnel policy whereby 
unused vacation leave is credited to an employee before the employee’s anniversary date, or whereby 
unused leave is paid to an employee in a lump sum upon resignation, or whereby unused leave 
follows an employee if the employee becomes a county officer, or which in some other manner 
would have prevented the officer in this case from losing his accrued vacation benefits. But any 
policy adopted by the commissioners court that would increase an employee’s benefits must operate 
prospectively, not retrospectively. Otherwise, as your question suggests, the officer would receive 
“extra compensation” for the work he performed as a county employee. 

Article III, section 53 of the Texas Constitution prohibits a county from granting any “extra 
compensation, after service has been rendered, or a contract has been entered into, and performed 
in whole or in part.” TEX. CONST. art. III, 5 53. Benefits that are part of an employee’s 
compensation package while the employee is performing the work are not “extra compensation.” 
See Ward v. City ofSun Antonio, 560 S.W.2d 163,165-66 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1977, writ 
ref d n.r.e.). But an increase in benefits approved after the work has been performed may not be 
applied retroactively to work that has already been performed. See Pierson v. Galveston County, 13 1 
S.W.2d 27, 29 (Tex. Civ. App.-Austin 1939, no writ); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JM1160 (1990) 
at 2; H-l 1 (1973) at 4; Tex. Att’y Gen. LO-98-099, at l-2. 

We understand Tom your letter that when the officer in question resigned his employment 
from the county, the county personnel policy provided that an employee could not be credited with 
unused vacation time until the anniversary of the employee’s starting date. Because the officer 
resigned his employment before his anniversary date, his unused vacation leave was lost. The 
commissioners court may not adopt and apply retroactively a policy that would allow the officer to 
be credited or compensated for the lost vacation time. 
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SUMMARY 

Where a county’s personnel policy provides that an 
employee’s unused vacation time is credited to the employee on the 
anniversary of the employee’s starting date, and not before, a county 
employee who resigns before his anniversary date and becomes a 
county officer may not be credited with unused vacation time. A 
commissioners court may not adopt and apply retroactively a policy 
that would allow the officer to be credited or compensated for the lost 
vacation time. 
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