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Dear Representative Rangel: 

You have asked this office whether funds donated by a private donor to a junior college for 
the restricted purpose ofproviding scholarships to needy students at the college may, as you describe 
it, be transferred to a nonprofit foundation “created exclusively for charitable and educational 
purposes in providing support for the specific College seeking to transfer the funds.” Letter from 
Honorable Irma Rangel, State Representative, to Honorable John Comyn, Attorney General, at 1 
(Mar. 23, 1999) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter “Request Letter”]. Because such 
funds were not given as an unrestricted gift but rather are funds impressed with a charitable trust, 
and hence are not general assets of the junior college, we believe that the trustee of the college may 
petition a court of competent jurisdiction under section 112.054 of the Property Code for a 
modification of that trust by which their duties as trustees of these funds would be taken over by the 
nonprofit corporation, subject to the continuing restriction that the funds may only be used for their 
original purpose as scholarship funds, if in the opinion of the trustees the administrative costs 
associated with their retaining control of the funds would “substantially impair the accomplishment 
of the purposes of the trust.” TEX. PROP. CODE ANN. § 112.054(a)(2) (Vernon 1995). Because the 
nature and purpose of the funds would not be altered by such a modification, in our view the 
arrangement would not fall afoul of the prohibitions against gifts or grants of public funds to private 
entities found in article III, sections 5 1 and 52 of the Texas Constitution. Statutory authorization for 
such a procedure as we have outlined is to be found in section 11.156 of the Education Code, which 
vests such gifts in “the board of trustees . as trustees for those to be benefitted by the donation,” 
TEX. EDUC. CODE ANN. $ 11.156(a) (Vernon 1996), as well as in section 112.054 of the Property 
Code. 

As you explain the matter to us, a benefactor of a public junior college has given funds “to 
the College for the restricted purpose of providing scholarship money for needy students at the 
College.” Request Letter at 1. A private nonprofit corporation has, since the donor began giving 
such funds, been established “exclusively for charitable and educational purposes in providing 
support” to the junior college. Id. The regents and administration of the college, as well as the 
original donor of the funds, “desire to consolidate the scholarship monies provided by the private 
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donor within a single fund under the control of the Foundation, rather than have these scholarship 
monies split between separate funds controlled by the Foundation and by the College.” Id. at 2. 

The attorney for the junior college has expressed certain concerns regarding the legality of 
such a consolidation, on the assumption that “the scholarship monies gifted to the College are now 
technically assets of the College.” Id. The attorney is concerned with the question of whether such 
consolidation may violate the constitutional provisions regarding the gift of public funds to private 
entities, and whether it “may involve an improper circumvention oflaws governing decision-making 
and accessibility of information regarding funds of a public junior college.” Id. In light of the 
college’s attorney’s questions about the proposed consolidation, you ask whether “such a transfer 
of scholarship monies” is legally permissible, and whether it would be so “without the consent of 
the original donor.” Id. 

As to the question of the original donor’s consent, we note as a preliminary matter that the 
hmds about which you ask appear to be prior charitable gifts of the donor, rather than a revocable 
trust. The donation of such funds to a charitable organization is “deemed a gifl to the charitable 
purpose and objects of the corporation. . . Because a charitable corporation is organized for the 
benefit ofthe public, and not for private profit or its own benefit, the public has a beneficial interest 
in all the property of a public benefit, non-profit corporation. Such a corporation has legal title to 
the property but may use it only in furtherance of its charitable purposes.” Blocker v. State, 718 
S.W,2d409,415 (Tex. App.-Houston [lst Dist.] 1986, writref dn.r.e.). Accordingly, legal title has 
passed horn the donor to the trustees of the junior college. Section 11.156 of the Education Code, 
which governs junior college districts, is to the same effect. It reads in relevant part: 

(4 A conveyance, devise, or bequest of property for the benefit 
of the public schools . . . vests the property in. the board of 
trustees of the . . . district . . as trustees fir those to be 
benefited by the donation. 

The fbnds or other property donated or the income from the 
property may be spent by the trustees: 

(1) for any purpose designated by the donor that 
is in keeping with the lawful purposes of the 
schools for the benefit of which the donation 
wasmade.... 

TEX. EDUC. CODE ANN. 4 11.156 (Vernon 1996). 

In this instance, you inform us, the consolidation of the funds would be subject to the 
restriction originally placed upon them by the donor. Accordingly, because the funds will be used 
for the designated purpose and for the benefit of those for whom it was created, the trustees, who 
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hold the legal title to the fund, need not seek or obtain the consent of the original donor to petition 
to substitute trustees. 

Because the donated funds are impressed with a charitable trust, they are not general assets 
of the college so as to implicate the constitutional prohibition against giving public money to private 
parties. Restricted funds such as these are impressed with a charitable trust; the college’s legal title 
to them is subject to an inalienable beneficial interest. See Salisbuly v. Ameritrust Texas (In re 
Bishop College), 151 B.R. 394, 399 (Bankr. N.D. Tex. 1993) (“It is a basic tenet of the law of 
charitable trusts that beneficial charitable interests are inalienable.“). 

In the Bishop College case, a college in Dallas went bankrupt in the late 1980s. The Chapter 
7 trustee ofthe bankruptcy estate asserted that two testamentary trusts that had been set up to benefit 
the college were property of the bankruptcy estate subject to turnover for the purpose of satisfying 
the estate’s creditors. See Bishop College, 151 B.R. at 395-96. This office, intervening in the 
proceeding “as is required in all disputes involving charitable trusts,” argued that “the assets of the 
Trusts, both corpus and accrued income, are not property of the estate.” Id. at 397. The court 
agreed, noting the “high regard” in which Texas courts hold charitable trusts, id. at 400, and 
concluded that the trusts were subject to reformation under the equitable doctrine of cy pres, which 
permits such reformation of charitable trusts when the particular intentions of the settlor “‘cannot 
be carried out, or become impractical or illegal.“’ Id. at 401 (quoting Blocker, 718 S.W.2d at 411 
n.1). 

The teaching of the Bishop College case, in our view, is that charitable gifts are not simply 
the property of the entity or person to whom they are given in trust. Rather, what is salient about 
such gifts is their charitable nature. Such funds do not belong to the trustees, though the trustees 
may hold the legal power of their disposition. They may be disposed of only “in furtherance of. 
charitable purposes.” Blocker, 718 S.W.2d at 415. 

Because these charitable gifts are trust assets, they are subject to reformation by a court of 
competent jurisdiction pursuant to section 112.054 of the Property Code. In such a proceeding, “the 
attorney general is a proper party and may intervene.” TEX. PROP. CODE ANN. $123.002 (Vernon 
1995). In this instance, should the trustees ofthis college believe that, absent consolidation ofthese 
funds, the accomplishment of the purpose ofthe trust would be “substantially impair[ed],” they may 
petition the court to order that they should be replaced as trustees of the scholarship funds in 
question here-that is to say, of the funds already given by the donor subject to the restriction that 
they be used for scholarships - by the trustees of the foundation. Id. $ 112.054. In such a 
substitution of trustees, the college will be giving up nothing save the duty of trusteeship over these 
particular funds, and hence no gilt ofpublic moneys within the contemplation of article III, sections 
51 and 52 is involved. 

We caution that our conclusion here is limited to the facts before us, in which the college 
seeks consolidation of funds impressed with a charitable trust to which it holds legal title with other 
such charitable trust funds held by a nonprofit foundation. We do not intend to suggest that the 
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college could give or grant monies from its general operating funds to such a foundation, or that 
such a grant would be permissible under article III, section 51 or 52. Nor do we intend to suggest 
that the board oftrustees’ handling of these funds in its capacity as trustee is not subject to any other 
constitutional or statutory provisions governing uses of funds. 

As to the attorney’s other concerns with respect to “an improper circumvention of laws 
governing decision-making and accessibility,“see Request Letter at 2, in our view if such a purpose 
were manifest, the court in the exercise of its equitable powers could refuse the petition to substitute 
trustees under section 112.054. Whether there might be such a purpose in any particular case would 
be a question of fact upon which we cannot opine in the opinion process, and you do not suggest that 
there is such a purpose in the instant case. 

While your letter references the Public Funds Investment Act, chapter 2256 of the 
Government Code, it appears inapposite here, because the proposed transaction involving these 
funds is not in the nature of an investment. On the other hand, the Open Meetings Act, chapter 55 1 
of the Government Code, is of concern, because it applies to the board oftmstees of a junior college 
district. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-340 (1985) at 3 (trustees of junior college district are 
trustees of school district for Open Meetings Act purposes). Accordingly, final decisions of the 
trustees made about public business, in this instance the disposition or transfer of trust assets, must 
be made in accordance with the strictures of the Open Meetings Act. 

We note further that the board of trustees of a junior college district is subject to the Public 
Information Act, chapter 552 ofthe Government Code, and must comply with that Act in responding 
to requests for information about the funds and any board actions regarding them. See generally 
Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-575 (1986) at l-2 (concluding that records of state colleges and 
universities concerning gifts, grants, and public funds are public records subject to statutory 
predecessor of Public Information Act); see also Tex. Att’y Gen. ORD-485 (1987) (applying 
statutory predecessor of Public Information Act to junior college records). 

In summary, then, funds donated to a junior college for the restricted purpose of providing 
scholarships to needy students of the college are impressed with an inalienable charitable trust, and 
as such are not general assets of the junior college. Accordingly, should the trustees of the junior 
college as trustee ofthese funds view the administrative costs associated with their retaining control 
of the funds as substantially impairing the accomplishment of the trust purpose, the trustees may 
petition a court of competent jurisdiction to modify the trust under section 112.054 of the Property 
Code, substituting as trustees over the funds the trustees ofanonprofit corporation created to provide 
support to the college in question, subject to the continuing restriction that the funds may only be 
used for their original purpose as scholarship funds. Because of the trust impressed upon these 
funds, the constitutional restrictions on the donation of public money or credit to a private entity 
would not be implicated by such a consolidation. However, any grant of general college funds by 
the college’s trustees to the foundation would implicate such constitutional questions. Laws 
concerning public decision-making and accessibility of information concerning public funds, such 
as the Open Meetings and Public Information Acts, do not forbid such a transaction. 
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SUMMARY 

Funds donated to ajunior college for the restricted purpose of 
providing scholarships to needy students ofthe college are impressed 
with an inalienable charitable trust, and as such are not general assets 
of the junior college. Accordingly, should the trustees of the junior 
college as trustee of these funds view the administrative costs 
associated with their retaining control of the funds as substantially 
impairing the accomplishment of the trust purpose, the trustees may 
petition a court of competent jurisdiction to modify the trust under 
section 112.054 ofthe Property Code, substituting as trustees over the 
funds the trustees of a nonprofit corporation created to provide 
support to the college in question, subject to the continuing restriction 
that the funds may only be used for their original purpose as 
scholarship funds. Because of the trust impressed upon these funds, 
the constitutional restrictions on the donation of public money or 
credit to a private entity would not be implicated by such a 
consolidation. However, any grant of general college funds by the 
college’s trustees to the foundation would implicate such 
constitutional questions. Laws concerning public decision-making 
and accessibility of information concerning public funds, such as the 
Open Meetings and Public Information Acts, do not forbid such a 
transaction. 

Yo s very truly, 
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JOH\N CORNYN 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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Deputy Attorney General - General Counsel 
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Chair, Opinion Committee 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General - Opinion Committee 


