
December 29.1999 

Mr. G. Granger MacDonald, President 
Board of Directors 
Upper Guadalupe River Authority 
125 Lehmann Drive, Suite 100 
Kerrville, Texas 78028-5908 

Opinion No. E-0162 

Re: Whether the Upper Guadalupe River 
Authority is authorized to compel septic tank 
users to connect to a sewage disposal system, and 
related questions; reconsideration of Attorney 
General Opinion JM-961 (1988) (RQ-01 IO-JC) 

Dear Mr. MacDonald: 

You ask us to reconsider the conclusion of this office in Attorney General Opinion JM-961 
that the Upper Guadalupe River Authority (the “River Authority”) is not authorized to compel septic 
tank users to connect to a regional sewage disposal system. We conclude that the River Authority, 
unlike a municipality, is not authorized to compel septic tank users to connect to a sewage disposal 
system. However, the River Authority may operate a sewage disposal system serving city residents 
under contract with a municipality, provided that the municipality does not delegate any of its 
governmental powers. The municipality may require septic tank users within its jurisdiction to 
come& to the system. You also ask whether recently enacted Senate Bill 821, which adds section 
412.016 to the Local Government Code, authorizes a county to compel septic tank users in 
unincorporated areas of the county to connect to a sewage disposal system. See Act of 
May 11,1999,76thLeg.,R.S.,ch. 191,s l,sec.412.016,1999Tex.Sess.LawServ.668;T~~.L0~. 
GOV’TCODE ANN. 5 412.016 (Vernon Supp. 2000). We conclude that it does not give counties this 
authority. 

The Upper Guadalupe River Authority is a conservation and reclamation district created by 
the legislature in 1939 by special law pursuant to article XVI, section 59 ofthe Texas Constitution.’ 
In 1971, the legislature amended the River Authority’s enabling statute to authorize it to construct, 
own and operate a sewage disposal system: 

(b) As a necessary aid to the conservation, control, preservation, 
and distribution of such water for beneficial use, the Authority shall 
have the power to construct, own and operate sewage gathering, 

‘See Act of Apr. 19, 1939, 46th Leg., R.S., ch. 5, 1939 Tex. Gen. Laws 1062, (1s amended by Act of 
A~r.9,1957,551hLeg.,R.S.,ch.83,1957Tex.Gen.Zaws185;ActofMay26,1965,59thLeg.,R.S.,ch.632,1965 
Tex. Gen. Laws 1439; Act ofApr. 29,1971,62d Leg., R.S., ch. 430,19+/l Tex. Gen. Laws 1586; Act of May 30,1983, 
68th Leg., R.S., ch. 484, art. IV, $9 5,6,1983 Tex. Gen. Laws 2827,2843; Act of May 26, 1983,68th Leg., R.S., ch. 
1059,1983 Tex. Gen. Laws 5612; Act of May 22, 1997,75th Leg., R.S., ch. 830, 1997 Tex. Gen. Laws 2669. 
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transmission and disposal services, to charge for such service, and to 
make contracts in reference thereto with municipalities and others. 

Act ofApr. 29, 1971, 62d Leg., R.S., ch. 430, Ij 1, sec. 16, 1971 Tex. Gen. Laws 1586. 

In 1988, the River Authority asked this office whether it was authorized to compel septic tank 
users within its boundaries to connect to a sewage disposal system operated by the River Authority, 
either by itself or pursuant to an agreement with some other governmental entity permitted to 
contract with the River Authority for the operation of such a system. This office concluded in 
Attorney General Opinion JM-961 that the River Authority had no power, either express or implied, 
to compel septic tank users to connect to a regional sewage disposal system operated by it, either on 
its own behalf or pursuant to an agreement with some other governmental entity, including both 
home-rule and general-law cities. See Tex. Att’y Gen. Op. No. N-961 (1988) at l-2. The opinion 
reasoned that although the River Authority has express authority to own and operate a sewage 
disposal system, that authority does not include the implied authority to compel septic tankusers to 
connect to the system because the authority to operate a sewage disposal system does not include 
the authority to regulate septic tanks. See id. at 2-3. The opinion also observed that section 214.013 
of the Local Government Code expressly authorized home-rule cities to require property owners to 
correct to a city sewer system. See id. at 3. Finally, the opinion noted that septic tanks are 
recognized by state statutes as a lawful means to dispose of waste. See id. at 4-5. 

You ask us to reconsider the conclusion in Attorney General Opinion N-961 that the River 
Authority is not authorized to compel septic tank users to connect to a sewage disposal system. See 
Letter from Mr. G. Granger MacDonald, President, Board of Directors, Upper Guadalupe River 
Authority, to Honorable John Comyn, Texas Attorney General, at 2-3 (Aug. 17, 1999) (on rile with 
Opinion Committee) [hereinafter “Request Letter”]. We have reexamined the opinion and have 
determined that it correctly states the law, because the statutes of this state indicate that when the 
legislature intends to authorize a political subdivision to compel property owners within its 
jurisdiction to connect to a sewage disposal system, it provides this authority expressly. 

The legislature has provided governmental entities with express authority to compel 
connections to sewage disposal systems in several statutes. Section 26.084 of the Water Code, for 
example, authorizes the Texas Natural Resource Conservation Commission to enter an order 
requiring a person to use a regional waste disposal system. See TEX. WATER CODE ANN. 
4 26,084(a)(l)-(3) (Vernon 1988). Before entering such an order, the Commissionmust aftirmative- 
ly find, among other things, that a majority of the votes cast in any election under section 26.087 of 
the Water Code favored creation of the system. See id. 9 26.084(b)(5). 

In addition, as noted above, section 214.013 of the Local Government Code expressly 
authorizes cities to require property owners to connect to a city sewer system. See TEX. LOC. GOV’T 
CODE ANN. § 214.013(a)(2) (Vernon 1999). It also gives cities the tools to enforce this authority. 
A city may fix a lien against the property and impose penalties against owners who do not connect 
to the system. See id. 5 214.013(b). In 1993, the legislature amended section 214.013 to extend 
these powers to all municipalities, not just home-rule municipalities. See Act ofApr. 15, 1993,73d 
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Leg., R.S., ch. 51,s I,1993 Tex. Gen. Laws 114. Finally, section 17.934 ofthe Water Code, which 
was enacted in 1991,’ provides that political subdivisions located in certain counties receiving 
financial assistance may “provide for a sanitary sewer system” and “require property owners to 
connect to the sewer system.” TEX. WATER CODE ANN. $ 17.934(a)(l), (2) (Vernon Supp. 2000). 
Both the enactment of section 17.934 in 1991 and the amendment to section 214.013 in 1993 post- 
date Attorney General Opinion N-961, which was issued in 1988, reconfirming the opinion’s 
suggestion that the authorityofpolitical subdivisions to compel sewer connections must be expressly 
provided. 

The River Authority does not have the express authority to compel property owners to 
connect to a sewage disposal system, as we believe it must. Accordingly, we aftirm the conclusion 
ofAttorney General Opinion JM-96 1 that the River Authority is not authorized to compel septic tank 
users to connect to a sewage disposal system. 

You also ask us to revisit the conclusion of Attorney General Opinion JM-961 that a city is 
not authorized to delegate its authority to compel connections to a sewer system to the River 
Authority. See Request Letter at 3. The opinion states that a city may not surrender its power to 
compel sewer connections, a governmental function, to the River Authority as a condition of a 
contract for the operation of a sewage disposal system. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-961 (1988) 
at 6. You state that the River Authority does not seek delegation of such authority: “Instead, 
pursuant to an ‘Interlocal’ contract between the two governmental bodies, [the River Authority] 
would have the authorized entity compel connection to the system owned and operated by [the River 
Authority].” Request Letter at 3. The course suggested by your letter is completely consistent 
with the opinion, which indicates that cities have the authority to compel property owners within 
their jurisdiction to connect to a system operated by the River Authority, see Tex. Att’y Gen. Op. 
No. JM-961 (1988) at 6 (“cities which have the power to force property owners to connect to [the 
cities’] sewage systems may force [the property owners] to connect with the sewage system operated 
by the authority”), provided that the interlocal contract does not interfere with the city’s discretion 
with respect to the exercise of its authority, see id. 

Finally, you ask whether the River Authority may “contract with Kerr County, as authorized 
by Senate Bill 821, whereby the County would compel connection to the system to achieve the 
desired goal ofprotecting water quality in the unincorporated areas ofKerr County.” Request Letter 
at 3. You ask, in essence, whether recently enacted Senate Bill 821 authorizes counties to compel 
connections to sewage disposal systems. We conclude that it does not. 

Senate Bill 821 adds section 412.016 to the Local Government Code. See Act of 
May 11, 1999,76thLeg., R.S., ch. 191,s 1, sec. 412.016,1999 Tex. Sess. Law Serv. 668. Section 
412.016 authorizes a county to “acquire, own, operate, or contract for the operation of, a water or 
sewer utility system to serve an unincorporated area of the county in the same manner and under the 
same regulations as a municipality under Chapter 402.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 412.016(a) 
(Vernon Supp. 2000). Section412.016 does not expressly authorize a county to compel connections 

?%e Act of May 22,1991,72d Leg., R.S., ch. 422,s 1,199l Tex. Gen. Laws 1584. 
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to a county sewer utility system. It refers to chapter 402 of the Local Government Code, which 
authorizes cities to operate sewer utilities. However, the authority of a city to compel a property 
owner to connect to a city sewer system derives from section 214.013 ofthe Local Government Code 
rather than chapter 402. Because the power of a political subdivision to compel connections to a 
sewage disposal system must be expressly provided, see discussion supru pp. 2-3, we conclude that 
Senate Bill 821 does not authorize counties to compel septic tank users to connect to a county 
sewage disposal system. Therefore, Kerr County is not authorized by Senate Bill 821 to compel 
septic tank users to connect to a sewage disposal system operated by the River Authority for the 
county pursuant to a contract. 
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SUMMARY 

The Upper Guadalupe River Authority is not authorized to 
compel septic tank users to connect to a sewage disposal system. The 
River Authority may operate a system serving city residents under 
contract with a municipality, provided that the municipality does not 
delegate any of its governmental powers. The municipality may 
require septic tank users within its jurisdiction to connect to the 
system. Attorney General Opinion JM-961 (1988) is affirmed. 

Recently enacted SenateBill 821, which adds section412.016 
to the Local Government Code, does not authorize a county to 
compel septic tank users in unincorporated areas of the county to 
connect to a sewage disposal system. See Act ofMay 11,1999,76th 
Leg., R.S.,ch. 191,s 1, sec. 412.016,1999 Tex. Sess. Law Serv. 668; 
TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. § 412.016 (Vernon Supp. 2000). 
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