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Dear Ms. Dodson: 

On behalf of the Texas State Board of Pharmacy (the “Board”), you ask whether state law 
permits the use of an automated dispensing machine to dispense prescription drugs at a nursing 
home. We conclude that because the machine you describe dispenses prescription drugs, a function 
that state law generally reserves to licensed pharmacies, the facility where it is located must be 
licensed as a pharmacy and must be under a pharmacist’s continuous onsite supervision as required 
by the Texas Pharmacy Act, TEX. Oct. CODE ANN., tit. 3, subtit. .I, chs. 55 l-566 (Vernon 2000) (the 
“Act”).’ The automated dispensing machine you describe would not be under a pharmacist’s 
continuous onsite supervision and is therefore not permitted under the Act. 

You provide the following description of the type of automated dispensing machine at issue: 

The automated dispensing system is a machine, which is 
designed to mechanically sort and then individually label and package 
oral medications for administration to patients in long-term care 
facilities (i.e., nursing homes). A licensed pharmacist would load the 
machine with bulk medications. A nurse at a nursing home would 
input a prescription order into an on-site computer. Then a 
pharmacist at an off-site pharmacy would review the prescription 
order with the patient’s medication record. When the review is 
complete, the pharmacist would send the order to the automated 
dispensing system at the nursing home and instruct the machine to 
prepare and dispense the prescription for the patient. Access to the 
bulk medications contained in the automated dispensing system other 
than those dispensed would be limited to a licensed pharmacist. 

‘In the last legislative session, the Seventy-sixth Legislature codified the Act, former article 4542%1, in title 
3, subtitle J of the Occupations Code. We refer to the Act as codified unless otherwise noted. 
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Letter from Gay Dodson, R.Ph., to Elizabeth Robinson, Chair, Opinion Committee, Office of the 
Attorney General, at 1 (Oct. 4, 1999) (on file with Opinion Committee) [hereinafter “Request 
Letter”]. 

The Board seeks our opinion “regarding the use of an automated dispensing system at a 
facility which does not have a valid pharmacy license, such as a nursing home, and the dispensing 
of controlled substances and/or dangerous drugs through the use of such a system by a pharmacist 
not physically located at the facility.” Id. In order to resolve this issue, you pose two questions: 

1. Under the provisions of the Texas Dangerous Drug Act, 
Chapter 483, Health and Safety Code, and the Texas Controlled 
Substances Act, Chapter 481, Health and Safety Code, may a 
pharmacy store bulk unlabeled dangerous drugs and/or controlled 
substances in an automated dispensing system at a facility, such as a 
nursing home, if this facility is not licensed as a pharmacy and is at 
a location other than the licensed pharmacy? 

2. If bulk unlabeled dangerous drugs and/or controlled 
substances may be stored in such a system, does a pharmacist have to 
be physically present at the facility where the automated dispensing 
system is located when a prescription is dispensed using the system? 

Id. at l-2. Because we conclude that the automated dispensing machine you describe is not 
permitted under the Texas Pharmacy Act, we do not reach your question about the Dangerous Drug 
Act and Controlled Substances Act and storage of drugs at a nursing home in an automatic 
dispensing machine. 

We answer your query based on the licensing requirements ofthe Act andthe Act’s extensive 
and detailed definitions of technical terms, which the Code Construction Act mandates that we 
apply. See TEX. GOV’T CODE ANN. 4 3 11 .Ol I@) (Vernon 1998) (“Words and phrases that have 
acquired a technical or particular meaning, whether by legislative definition or otherwise, shall be 
construed accordingly.“); see also TEX. OCC. CODE ANN. 5 1.002 (Vernon 2000) (Code Construction 
Act “applies to the construction of each provision in this code except as otherwise expressly 
provided by this code”). 

The Act defines a “pharmacy” as “a facility at which a prescription drug or medication order 
is received, processed, or dispensed under this subtitle, Chapter48 1 or 483, Health and Safety Code, 
or the [federal] Comprehensive Drug Abuse Prevention and Control Act of 1970.” TEX. OCC. CODE 
ANN. § 551.003(31) (Vernon 2000) (emphasis added). “Dispense” means “to prepare, package, 
compound, or label, in the course of professional practice, a prescription drug or device for delivery 
to an ultimate user or the user’s agent under a practitioner’s lawful order.” Id. $ 551.003(16); see 
also id. 5 551.003(13) (“Deliver” or “delivery” means “the actual, constructive, or attempted 
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transfer of a prescription drug or device or controlled substance from one person to another, with or 
without consideration.“), (22) (“Labeling” means the process of affixing a label to a drug or 
device container . .“). Under the Act, a “pharmacist” is a person licensed by the Board to practice 
pharmacy. See id. § 55 1.003(28). The “practice ofpharmacy” includes, among other things, “being 
responsible for: (i) dispensing a prescription drug order or distributing amedication order; [and] (ii) 
compounding or labeling a drug or device.” Id. § 55 1.003(33)(E). 

The dispensing of prescription drugs is an essential function of both a pharmacy and a 
pharmacist, which the Act is intended to govern. Only certain persons-namely health care 
professionals, college ofphatmacy professors, drug researchers-and home and community support 
services agencies are permitted to dispense drugs outside the Act’s scope. See id. $ 551.004. 

As you have described the automatic dispensing machine, an offsite “pharmacist would send 
[an] order to the automated dispensing system at the nursing home and instruct the machine to 
prepare and dispense the prescription for the patient.” Request Letter at 1. The machine would 
“individually label and package oral medications for administration to patients” from the bulk 
medications stored in the machine. See id. Based on this description, it appears that the machine 
would “package or label, in the course of professional practice, a prescription drug or device for 
delivery to an ultimate user or the user’s agent under a practitioner’s lawful order,” TEX. OCC. CODE 
ANN. 5 551.003(16) (Vernon 2000), and would thus “dispense” prescription drugs within the 
meaning of the Act, see id. For this reason, we conclude that a nursing home where such a machine 
is located would be “a facility at which a prescription drug or medication order is . dispensed” and 
therefore would be a “pharmacy” within the meaning of the Act. See id. 5 551.003(31). 

Under the Act, a pharmacy must be licensed by the Board. See id. 5 560.001(a) (“A person 
may not operate a pharmacy in this state unless the pharmacy is licensed by the board.“). A separate 
pharmacy license is required for each principal place of business of a pharmacy and only one 
pharmacy license may be issued for each specific location. See id. 5 560.102. 

The Act provides for five pharmacy classifications. A Class A pharmacy license or 
community pharmacy license authorizes a pharmacy to dispense a drug or device to the public. See 
id. 5 560.05 l(b). A Class B pharmacy license authorizes a pharmacy to dispense a radioactive drug 
or device to the public. See id. 5 560.051(c). A Class C institutional pharmacy license may be 
issued to a pharmacy located in: a hospital or other inpatient facility licensed under chapter 241 or 
577 of the Health and Safety Code; a hospice inpatient facility licensed under chapter 142 of the 
Health and Safety Code; an ambulatory surgical center licensed under chapter 243 of the Health 
and Safety Code; or a state hospital. See id. 5 560.051(d), as untended by Act of May 27, 1999, 
76th Leg., R.S., ch. 1518, 4 1, 1999 Tex. Gen. Laws 5241. A Class D clinic pharmacy license 
authorizes a pharmacy to dispense a limited type of drug or device. See TEX. Oct. CODE ANN. 
5 560.05 1 (e) (Vernon 2000). Finally, a Class E nonresident pharmacy license pertains to a pharmacy 
located in another state. See id. § 560.051(f). The board may determine the classification under 
which a pharmacy may be licensed. See id. 5 560.05 l(g). Given these classifications, it appears that 
the location of an automated drug dispensing machine would generally require a Class A pharmacy 
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license although a Class C license might be available with regard to a machine located at a nursing 
home with licensed hospital facilities. 

All pharmacies must be supervised by a pharmacist. See id. 8 562.101(a). The degree of 
supervision required depends upon the type ofpharmacy. Under section 562.101 ofthe Act, aClass 
A pharmacy “is required to be under the continuous on-site supervision of a pharmacist during the 
time the pharmacy is open for pharmacy services.” Id. 5 562.101(b). Similarly, a Class C pharmacy 
in an institution with more than 100 beds “is required to be under the continuous on-site supervision 
of a pharmacist during the time the pharmacy is open for pharmacy services.” Id. $562.101(c). A 
smaller institution “is required to have the services of a pharmacist on a part-time or consulting basis 
according to the needs of the institution.” Id. 6 562.101 (d). We assume that most nursing homes 
associated with licensed hospitals are associated with hospitals with more than 100 beds. 

Section 562.101 generally requires that a pharmacist be physically present at a Class A or 
larger-institution Class C pharmacy when it is open for “pharmacy services.” This supervision 
requirement clearly contemplates a traditional retail establishment that is open for business during 
certain hours of the day. However, we cannot conclude that this requirement is inapplicable to a 
pharmacy operating by way ofthe type of automated dispensing machine you describe, which would 
dispense drugs at intermittent times at the instruction of a pharmacist located off-site. The Act 
makes no exception to the continuous on-site supervision requirement for Class A pharmacies or the 
Class C pharmacies to which it applies. Nor does the Act authorize the Board to make exceptions 
to the requirement by rule. 

In sum, the Act includes in the definition of“pharmacy” facilities at which prescription drugs 
are dispensed and generally requires the licensing of all such facilities. The Act also generally 
requires licensed pharmacies to operate under the continuous onsite supervision of a pharmacist and 
does not provide an exception for the type ofautomated dispensing machine described in your query. 
Thus, the automated dispensing machine you describe, which by definition would dispense drugs 
without the onsite supervision of a pharmacist, is not permitted under the Act. 

Finally, we are aware that one point of automated drug dispensing machines is to eliminate 
the expense of such onsite supervision and to reduce the cost of providing prescription drugs to 
nursing home patients. While the Act may not take into account the advanced technology you 
describe, which appears to allow a pharmacist to closely supervise via computer the dispensing of 
prescription drugs by a machine at an off-site location, it is clear in prohibiting the off-site 
supervision you describe. We are not at liberty to depart from the Act’s terms. Although it may be 
the case that the Act should be amended to specifically address, and perhaps embrace, such 
technological advances, that is a policy choice that must be made by the legislature rather than this 
office. 
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SUMMARY 

The Texas Pharmacy Act, TEX. Oct. CODE ANN., tit. 3, subtit. 
J, chs. 551-566 (Vernon 2000), includes in the definition of 
“pharmacy” all facilities at which prescription drugs are dispensed 
and generally requires the licensing of all such facilities. The Act 
also generally requires licensed pharmacies to operate under the 
continuous onsite supervision of a pharmacist and does not provide 
an exception for the type of automated dispensing machine described 
in your query. Thus, an automated prescription drug dispensing 
machine, which would dispense prescription drugs without the onsite 
supervision of a pharmacist, is not permitted under the Act. 
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