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Dear Mr. Langley: 

You have requested our opinion as to whether a state board or commission that is the subject 
of a public hearing before the Sunset Advisory Commission must itself post notice under the Open 
Meetings Act when its members attend the hearing. For the reasons indicated below, we conclude 
that such a board or commission must do so when a quorum of its members attend the hearing. 

Each statutory agency, in its enabling legislation, is granted a fixed life, not to exceed twelve 
years. TEX. GOV'T CODE ANN. 5 325.015 (Vernon 1998). Unless continued by the legislative 
session immediately before its scheduled extinction, an agency will be terminated. Id. The Sunset 
Advisory Commission (the “Commission”) is a state agency charged with recommending to the 
legislature “whether a public need exists for the continuation of a state agency or its advisory 
committees or for the performance of the functions of the agency or its advisory committees.” Id. 
5 325.011 (Vernon Supp. 2000). The Commission makes recommendations, inter ah, for “the 
abolition, continuation, or reorganization” of state agencies, and for “the consolidation, transfer, or 
reorganization of programs within state agencies.” Id. § 325.012; see also id. $ 325.010 (Vernon 
1998) (at each session commission shall present the legislature and governor a report on agencies 
and advisory committees scheduled to be abolished). In preparation therefor, the Commission is 
directed “between September 1 and December 1 of the calendar year before the year a state agency 
[is] abolished,” to “conduct public hearings.” Id. 5 325.009. 

You indicate that, at such a public hearing, “agency staff and members of the agency’s 
policymaking body are called to testify.” Letter from Mr. Joey Longley, Director, Sunset Advisory 
Commission, to Honorable John Comyn, Attorney Genera1 (Feb. 22,200O) (on tile with Opinion 
Committee) [hereinafter “Request Letter”]. You further advise that the Commission itself “conducts 
its hearings in accordance with the Open Meetings Act and posts notice according to the rules of the 
House and Senate.” Id. You ask whether the agency under review must “post a separate notice by 



Mr. Joey Longley - Page 2 (X-0248) 

virtue of the fact that a quorum of its policymaking body might attend and/or testify at a Sunset 
Commission hearing on matters relating to that agency.” Id. 

The Open Meetings Act, chapter 551 of the Government Code, defines “meeting” as: 

a deliberation between a quorum of a governmental body, or 
between a quorum of a governmental body and another person, 
during which public business or public policy over which the 
governmental body has supervision or control is discussed or 
considered or during which the governmental body takes formal 
action. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 5 551.001(4)(A) (Vernon Supp. 2000). A “deliberation” is “a verbal 
exchange during a meeting between a quorum of a governmental body, or between a quorum of a 
governmental body and another person, concerning an issue within the jurisdiction of the 
governmental body or any public business.” Id. $ SSl.OOl(2). See Bexar Medina Atascosa Water 
Dist. Y. Bexar Medina Atascosa Landowners ’ Ass’n, 2 S.W.3d 459,462 (Tex. App.-San Antonio 
1999, pet. denied) (deliberations took place at informational gathering of water district board with 
landowners, where one board member asked question and another board member answered 
questions, even though board members did not discuss business among themselves). In a recent 
opinion, we concluded that “[wlhen a quorum of members of a standing committee of the Harris 
County Hospital District. attends a speaking engagement or meeting conducted by another entity 
and a member participates in a discussion of matters of public business or public policy within the 
committee’s supervision, the committee will be subject to the Open Meetings Act.” Tex. Att’y Gen. 
Op. No. JC-0203 (2000) at 5. 

The public hearings of the Sunset Advisory Commission that you describe fall squarely 
within the principle of Attorney General Opinion JC-0203. Members of the board of a state agency 
that appear before the Commission “attend a meeting conducted by another entity.” Because the 
hearing is held for the purpose of evaluating the agency’s performance and determining whether its 
existence should be continued, it seems obvious that there will be “a discussion of matters of public 
business or public policy within the [agency’s] supervision.” Thus, if a quorum of the members of 
the governing body of an agency attends the public hearing, and one or more of them testifies before 
the Commission, answers questions, or in any manner supplies information, the agency will itself 
be found to have held a “meeting” under the Open Meetings Act, and thus be required to post the 
requisite notice in accordance with the Act’s provisions. If, on the other hand, only staff members, 
or any number less than a quorum of the governing body, attend the public hearing, the agency will 
not have held a “meeting.” Similarly, even if a quorum of members of the governing body attends, 
but no one among them testifies, answers questions, or in any manner furnishes information to the 
Commission, the agency will not have held a “meeting,” and thus, will not be required to post the 
requisite notice. 
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SUMMARY 

If a quorum of the members of a governing body of a state 
agency attends a public hearing held by the Sunset Advisory 
Commission under the authority of section 325.009, Government 
Code, and one or more of such members testifies, answers questions, 
or in any other manner furnishes information to the Commission, the 
agency &II itself be found to have held a “meeting” under the Open 
Meetings Act, and thus be required to post the requisite notice in 
accordance with the Act’s provisions. 
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