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Dear Senator Madla: 

Section 2308.255 of the Government Code requires that appointments to a local workforce 
development board “reflect the ethnic and geographic diversity ofthe workforce development area.” 
TEX. GOV’TCODEANN. 5 2308.255(b)(2) (V emon 2000). In addition, board members who represent 
the private sector “must reasonably represent the industrial and demographic composition of the 
business community.” Id. 5 2308.256(b). You ask whether a person who is not employed within 
the local workforce service area is, for that reason alone, ineligible to represent the private sector on 
a local workforce development board.’ The person is not ineligible. 

You also ask whether the board must, in the midst ofher term, replace a board member who 
is not employed within the local workforce service area, “as she no longer meets the requirements 
for service on the Board.” Request Letter, note 1, at 1. This question assumes that, because the chair 
is “not currently employed in the local service area,” she is no longer eligible to serve on the board. 
Id. Our response to your first question negates that assumption, and so we do not address your 
second question. 

Your questions concern the Alamo Workforce Development, Inc. Board, which “operates 
state programs in Bexar and its surrounding counties.” Id. Many of the facts about the person you 
specifically ask about are disputed,* and we cannot resolve the dispute. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 

‘See Letter from Honorable Frank Madla, Chair, Intergovernmental Relations Committee, Texas State Senate, 
to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (June 6, 2000) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter 
Request Letter]. 

?%e Legal Memorandum from Rachel Lender (Oct. 14, 1999) at 1, attached to Request Letter, sup-a note 1; 
Letter from Kay Peck, Chair, Alamo Workforce Development, 1~. Board, to Honorable John Comyn, Texas Attorney 
General (July 25, 2000); Letter from J. Randel (Jerry) Hill, General Counsel, Texas Workforce Commission, to 
Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Aug. 18,200O) [hereinafter Workforce Commission Letter]; Letter 
from Rachel J. Lemler & Bettye J. Hill, Lemler & Assocs., P.C., to Honorable John Comyn, Texas Attorney General 

(continued...) 
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JC-0020 (1999) at 2 (“[IInvestigation and resolution of fact questions cannot be done in the 
opinion process.“); DM-98 (1992) at 3 (“[Q] ues ions of fact cannot be resolved in the opinion t’ 
process.“). Rather, we answer only the legal question you pose. 

The Alamo Workforce Development, Inc. Board is a local workforce development board 
created for the Alamo Workforce Development Area under section 2308.253 of the Government 
Code.’ See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 2308.253 (Vernon 2000). Part of the Workforce and 
Economic Competitiveness Act (the “Act”), section 2308.253 authorizes the chief elected officials 
in a workforce development area to create a local workforce development board to plan and oversee 
delivery ofworkforce training and services and to evaluate workforce development in the area. See 
id. 5 2308.253(a); see also id. $5 2308.251 (defining board), ,252 (designating workforce 
development areas). 

The chief elected officials also appoint board members. Under section 2308.255, each 
appointment must comport with applicable local agreements and with federal and state law. See id. 
5 2308255(b)(2). We presume that the appointment of a person who is not employed within a local 
workforce service area is not inconsistent with any applicable local agreement. See id. And, because 
the Secretary of Labor has considered the criteria used for appointment of local board members, we 
do not address whether federal law requires a result that differs from state law. See 29 U.S.C. 
$5 2822,2832 (Supp. IV 1998). We consider only the Act. 

Under section 2308.256 of the Government Code, a board comprises representatives of the 
private sector, of organized labor, of community-based organizations, and of various other sectors, 
such as educational agencies, vocational rehabilitation agencies, and local literacy councils. See 
TEX. GOV’T CODE ANN. 5 2308256(a) (Vernon 2000). Each appointment to the board must “reflect 
the ethnic and geographic diversity of the workforce development area.” Id. 5 2308,255(b)(2). 
Private-sector representatives must satisfy additional statutory requirements. First, a private-sector 
representative must either own a business, be the chief executive officer or chief operating officer 
of a nongovernmental employer, or be a private-sector executive who bears “substantial management 
or policy responsibilities.” Id. 5 2308.256(a)(l)(B). S econd, private-sector representatives must be 
nominated and selected to represent the business community: 

Private sector representatives on the board are selected from 
individuals nominated by general-purpose business organizations that 
have consulted with and received recommendations from other 
business organizations in the workforce development area. The 
nominations and the individuals selected from the nominations must 
reasonably represent the industrial and demographic composition of 
the business community. Not less than one-half of the business and 

(Aug. 14,200O) [hereinafter Lemler & Hill Letter] (all documents on file with Opinion Committee) 

‘See Peck Affidavit 7 2 (Aug. 14,2000), attached to Lemler & Hill Letter, supa note 2 
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industry representatives must be, if possible, representatives of small 
businesses, including minority businesses. 

Id. 9 2308.256(b). 

As a matter of law, a person is not ineligible to serve as a private-sector representative on a 
board solely because the person is employed outside the workforce development area. Nothing in 
the Act mandates that a private-sector representative must be employed within the local workforce 
area. Rather, each appointment must “reflect the ethnic and geographic diversity of the workforce 
development area” and must “reasonably represent the industrial and demographic composition of 
the business community.” Id. $5 2308.255(b)(2), .256(b). This office cannot determine whether a 
particular appointment reflects the diversity and the industrial and demographic composition of the 
workforce development area. 

Relevant regulations are consistent with section 2308.256 and our interpretation of it. Title 
40, section 801,1(g)(2)(C) of the Texas Administrative Code contains the regulatory counterpart to 
the statutory requirements for private-sector representatives: 

(i) Private sector members shall be owners of business 
concerns, chief executives, chief operating officers of nongovem- 
mental employers, or other private sector executives who have 
substantial management or policy responsibility. No more than 10% 
of the board membership should be composed of private sector 
representatives who employ fewer than five employees. 

(ii) Private sector membership should represent the composi- 
tion of the local pool of employers. The private sector membership 
should include representatives of the region’s larger employers and 
emerging growth industries. Primary consideration should be given 
to private sector employers who do not directly provide employment 
and workforce training services to the general public. CEOs must 
develop a profile of the area’s major industries using locally obtained 
information and state published data. The [Texas Workforce] 
Commission will provide relevant labor market information, 
including data which identify employment trends, emerging and 
growth industries, the size of local employers, and other data needed 
to assist CEOs in developing the employer profile. Documentation 
submitted with the application must show how the regional employer 
profile is reflected in the board membership. 

40 TEX. ADMIN. CODE 5 801.1(g)(2)(C)(i), (ii) (2000) (Tex. Workforce Comm’n, Locals Workforce 
Development Boards). You suggest that subsection (ii) mandates that a private-sector representative 
must be locally employed. See Request Letter, supra note 1, at 1. In its letter to us, however, the 
Workforce Commission correctly points out that subsection (ii) states that the private-sector 
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membership “should represent,” in the first sentence, and “should include,” in the second sentence. 
See Workforce Commission Letter, supra note 2, at 2. The Workforce Commission contends that 
“[t]he term ‘should’ in the context ofthe Commission’s rules[] is a permissive statement, not to be 
confused with the imperative or mandatory nature of ‘must,’ which is used in other provisions ofthe 
section in question.” Id. at 2; see, e.g., 40 TEX. ADMIN. CODE 5 8Ol,l(g)(2)(C)(iii). This 
construction comports with the common understanding of the word “should.” See XV OXFORD 
ENGLISH DICTIONARY 150, 154-55, sense 18 (2d ed. 1989) (defining “shall”). Moreover, the rule 
cannot require that an individual board member be employed within the workforce development area 
when section 2308.255 of the Government Code does not. An agency rule may not impose burdens, 
conditions, or restrictions that exceed or are inconsistent with relevant statutes. See Tex. Att’y Gen. 
LO-98-029, at 2; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. H-1065 (1977) at 3 (stating that State Board of 
Morticians has no jurisdiction of its own members’ qualifications). 

Given that the person you describe is not, as a matter of law, ineligible for appointment to 
the Alamo Workforce Development, Inc. Board, we do not consider your second question, which 
assumes that the person is ineligible to serve on the board. 
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SUMMARY 

Under state law, a person who is employed outside the service 
area of a local workforce development board is not, for that reason 
alone, ineligible to serve as a private-sector representative on the 
board. 

Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 

CLARK KENT ERVIN 
Deputy Attorney General - General Counsel 
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Chair, Opinion Committee 
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