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The Honorable Karen H. Meinardus Opinion No. JC-0376
Wharton County Attorney
103 South Fulton Re: Whether excess contributions refunded to a
Wharton, Texas 77488 county under section 26.008 of the Government

Code may be paid as one-time salary supplements
to employees of a county court (RQ-0315-JC)

Dear Ms. Meinardus:

You have asked this office whether a “one-time salary supplement to court personnel”
constitutes a court-related purpose within the meaning of section 21.006 of the Government Code,
or whether such a payment “would . . . be prohibited as a ‘bonus’?”! We conclude that the use of
moneys from the judicial fund created by section 21.006 for the compensation of court personnel is
a court-related purpose. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0158 (1999) at 3 (court-related purposes
include “salaries and other expenses related to the operation of the courts™); see also TEX. GOV’T
CoODE ANN. § 21.006 (Vernon 1988). As to the question of whether a “bonus” is prohibited,
retrospective increases to an already-established salary after services have been rendered would
violate article III, section 53 of the Texas Constitution. Prospective increases in salary, however,
are another matter.

As you explain the situation giving rise to your request, the Comptroller of Public Accounts
deposited the sum of $962.42 in the account of Wharton County. See Request Letter, supra note 1,
at 1. This deposit constituted “excess contributions” within the meaning of section 26.008 of the
Government Code. Accordingly, it is “to be used only for court-related purposes for the support of
the judiciary as provided by Section 21.006 [of the Government Code].” TEX. GOV’T CODE ANN.
§ 26.008(b) (Vernon Supp. 2001). “On November 17, 2000 the Constitutional County Judge
directed that the Treasurer pay the $962.42 to a court employee as a salary supplement.” See
Request Letter, supra note 1, at 1. You ask first whether a salary supplement to a court employee
is a “court-related purpose.”

Letter from Honorable Karen H. Meinardus, Wharton County Attorney, to Honorable John Cornyn, Attorney
General of Texas (Nov. 27, 2000) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter].
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This office considered a related question in Attorney General Opinion JC-0158. In that
opinion, we considered whether funds distributed to the counties under section 25.0016 of the
Government Code, which parallels section 26.008, could be used for the salaries of statutory county
court judges and concluded that the funds could be used for that purpose. See Tex. Att’y Gen. Op.
No. JC-0158 (1999). Noting that section 25.0016, like section 26.008, requires that the funds in
question be “used only for court-related purposes for the support of the judiciary as provided by
Section 21.006,” see TEX. GOV’T CODE ANN. § 25.0016(b) (Vernon Supp. 2001), Attorney General
Opinion JC-0158 concludes that “such purposes include salaries and other expenses related to the
operation of the courts.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0158 (1999) at 3. Given that the language of
both sections is identical, we conclude that funds distributed to the counties under section 26.008,
like those distributed pursuant to section 25.0016, may be expended for the compensation of court
employees.”

You next ask whether a “one-time salary supplement . . . would . . . be prohibited as a
‘bonus’?” See Request Letter, supra note 1, at 1. We presume that your concern here is based on
article III, section 53 of the Texas Constitution, which forbids “any county or municipal authority
to grant, any extra compensation, fee or allowance to a public officer, agent, servant or contractor,
after service has been rendered . . . .” TEX. CONST. art. III, § 53 (emphasis added). As the
Interpretive Commentary to this section puts it, the purpose of this section is “to prevent the counties
or municipalities from freely giving away the public moneys for services previously rendered or for
which no valid legal authorization existed for which the public would receive no return.” Id. interp.
commentary (Vernon 1977).

As this office has frequently noted, the key concern here is that public compensation not be
increased retrospectively. Thus, in Attorney General Opinion JM-1113, we wrote that “the fact that
[a] commissioners court budgeted funds for merit raises does not give the court authority to make
individual raises retroactive to the date on which funds were available for merit raises.” Tex. Att’y
Gen. Op. No. JM-1113 (1989) at 3. Attorney General Opinion JM-1253 holds that a prosecutor
could pay a bonus from drug seizure funds only if the commissioners court had approved a bonus
plan as part of compensation before services were rendered. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1253
(1990) at 2-3. Similarly, in Attorney General Opinion JC-0026, we found that while a
commissioners court might prospectively adjust the rate of longevity pay for a county sheriff,
making such an adjustment retroactive would fall afoul of section 53, see Tex. Att’y Gen. Op. No.
JC-0026 (1999); and in Attorney General Opinion JC-0123, we determined that, where a county’s
personnel policy credited unused vacation time to an employee on the anniversary of his starting
date, an employee who resigned before that anniversary to become a county officer lost such unused
leave. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0123 (1999). While in that case the county could
prospectively change that policy, it could not apply such a change retroactively, because “[o]therwise
... the officer would receive ‘extra compensation’ for the work he performed as a county employee.”

2We note that the passage of House Bill 2300, repealing section 25.0016, will effectively overrule Attorney
General Opinion JC-0158 (1999) by operation of law. However, the opinion’s analysis of the meaning of the phrase
“court-related purpose” in our view remains sound. See Tex. H.B. 2300, 77th Leg., R.S. (2001).
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Id. at 2. The rule, as we expressed it in that opinion, is that “an increase in benefits approved after
the work has been performed may not be applied retroactively to work that has already been
performed.” Id. In short, additional payments made for work already done would violate article III,
section 53. On the other hand, a prospective increase in compensation or benefits does not.

We have only limited information as to this particular instance, and in any case cannot find
facts in the opinions process. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0020 (1999) at 2; DM-98 (1992) at
3; H-56 (1973) at 3. Accordingly, we can only offer our view on the purely legal question involved,
which is, as we have said, that a retroactive increase in compensation is constitutionally
impermissible, but a prospective one is not.
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SUMMARY

Compensation of court personnel is a “court-related purpose”
within the meaning of section 21.006 of the Government Code.
Retroactive increases in compensation for services already rendered
violate article I, section 53 of the Texas Constitution. Prospective
increases in compensation do not.
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