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Dear Representative Ramsay: 

You inquire about the duties of a constable whose precinct was abolished as a result of 
redistricting and who has been has been reassigned to another precinct in which an elected constable 
serves. Article V, section 18(c) of the Texas Constitution provides that a constable serves out his 
term in the precinct in which he resides, even though the precinct to which he was elected was 
abolished by a change of boundaries or his continued service temporarily results in extra constables 
serving in a precinct. The constable’s legal duties and powers are not changed by the change of 
boundaries, and the commissioners court continues to set his salary and expenses and to approve the 
appointment of his deputies as it did before the precinct boundaries were redrawn. 

You inform us that the Bexar County Commissioners Court recently accomplished a 
redistricting of the justice of the peace and constable precincts.’ The constable of precinct five was 
elected to a four-year term in the year 2000 and his term began in 2001. Longoria Letter, supra note 
1, at 1. In August of 2001, the commissioners court redrew the precinct boundary lines, effectively 
abolishing constable precinct five, and placed the constable of precinct five in precinct one. Id. The 
court then designated the constable of precinct one as the constable of the newly drawn precinct one 
in Bexar County. Id. Your questions relate to the duties of the constable elected to the abolished 
precinct five. 

Article V, section 18(a) authorizes the commissioners court of each county to divide the 
county into precincts, the number of precincts depending upon the population classification 
applicable to the county. Id. 9 18( a ) ( i.e., counties with a population of 50,000 or more shall be 
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divided into not less than four and not more than eight precincts, counties with a population of 
18,000 or more but less than 50,000 shall be divided into not less than two and not more than eight 
precincts). Under this provision, the commissioners court may redraw precinct boundaries as needed 
for the convenience of the people. State ex rel. Dowlen v. Rigsby, 17 Tex. Civ. App. 171,43 S.W. 
271 (Tex. Civ. App. 1897), writ reyd, 91 Tex. 351,43 S.W. 1101 (Tex. 1897)per curiam. With 
certain exceptions, one justice of the peace and one constable are elected in each precinct to a four- 
year term of office. See TEX. CONST. art. V, § 18(a) ( circumstances where two or more justices of 
the peace may be elected in a precinct). 

When the commissioners court redraws precinct lines, some of the county’s commissioners, 
justices of the peace and constables may no longer reside in the precincts to which they were elected. 
See Harris County Comm ‘rs Court v. Moore, 420 U.S. 77 (1975) (abstention doctrine invoked in suit 
by justices of the peace and constables displaced by boundary changes because of unsettled state law 
issues). The Texas Supreme Court determined in Tarrant County v. Ashmore, 635 S.W.2d 417,421 
(Tex. 1982), cert denied, 459 U.S. 1038 (1982), that justices of the peace and constables who were 
removed from office by the redrafting of precinct boundary lines had no claim for salaries for 
the unserved portion of their terms. However, article V, section 18 of the Texas Constitution as 
amended now provides that a justice of the peace or constable whose precinct is abolished by the 
redrafting of precinct lines will serve out the term for which he or she was elected. See TEX. CONST. 
art. V, 8 18(c). 

Pursuant to a 1983 amendment, article V, section 18 of the Texas Constitution provides that 
when the boundaries of the precincts are changed, each justice and constable in office or elected to 
a term of office shall 

serve in the precinct in which the person resides for the term to which 
each was elected or appointed, even though the change in boundaries 
places the person’s residence outside the precinct for which he was 
elected or appointed, abolishes the precinct for which he was elected 
or appointed, or temporarily results in extra Justices or Constables 
serving in a precinct. When, as a result of a change of precinct 
boundaries, a vacancy occurs in the office of Justice of the Peace or 
Constable, the Commissioners Court shall fill the vacancy by 
appointment until the next general election. 

TEX. CONST. art. V, 5 18(c); Act ofMay 19,1983,68thLeg., R.S., 1983 Tex. Gen. Laws 6721,6722 
(adopted Nov. 8, 1983); 1985 Tex. Gen. & Spec. Laws, Votes on Proposed Amends. to Texas 
Constitution 1875-l 985, App., at C- 19. Other sections of this amendment authorize certain counties 
to have fewer justices of the peace and constable precincts than formerly. See FISCAL NOTE, H. J.R. 
No. 91, 68th Leg., R.S. (1983). Subsection 18(c) provides for a transition in office for justices of 
the peace, constables, and county commissioners each time their precinct boundaries are changed. 
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See TEX. LEG. COUNCIL INFO. REP. No. 83-4, ANALYSIS OF PROPOSED CONSTITUTIONAL AMENDMENTS 
APPEARING ON Nov. 8,1983 BALLOT, at 8 (Aug. 1983); see also TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 4 
81.021(b) (Vernon 1999) (preserving the term of office of commissioner, justice of the peace, or 
constable when a precinct boundary change places the officer’s residence outside the precinct for 
which he or she was elected); Tex. Att’y Gen. LO-93-45 (when precinct boundaries are changed, 
article V, section 18(c) of the Texas Constitution requires that each incumbent will serve in the new 
precinct in which he or she resides on the effective date of the change). 

The constable of former precinct five and the elected constable of precinct one are now both 
serving in precinct one. Your questions relate to the rights and duties of the constable of former 
precinct five in his new precinct. 

You first ask what the constable’s duties are as constable of precinct one. No provision of 
law changes a constable’s duties in a precinct where two constables are temporarily serving because 
of a boundary change. A constable is a peace officer within article 2.12 of the Code of Criminal 
Procedure and therefore has the various powers and duties assigned by statute to peace officers. See 
TEX. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 2.12(2) (Vernon Supp. 2002); see also id. arts. 2.13 (duties of 
peace officers); 6.05-.07 (Vernon 1997 & Supp. 2002) (p revention of threatened injuries and deaths). 
Chapter 86 of the Local Government Code sets out the duties specifically required of constables. 
Section 86.021 of the Local Government Code requires a constable to execute and return “each 
process, warrant, and precept that is directed to the constable and is delivered by a lawful officer.” 
See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 8 86.021(a) (Vernon Supp. 2002); see also id. (b)-(d) (additional 
responsibilities in service of process). Each constable in precinct one is authorized to serve the 
papers directed to him by a district or county court, see TEX. R. CIV. PROC. 15 (Vernon 1979), or by 
the commissioners court, see TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 8 81.022(a) (Vernon 1999). Section 
86.021 also provides that the constable “shall attend each justice court held in the precinct.” Id. 
9 86.02 1 (e). In the usual case, there is one constable in each justice precinct, and one constable will 
attend each justice court in the precinct. See TEX. CONST. art. V, 9 18(a) (one justice of the peace and 
one constable elected in each precinct, except that in precincts and counties with certain population 
characteristics, two or more justices may be elected). We believe it will be consistent with section 
86.021 of the Local Government Code if one of the two constables in precinct one attends each 
justice court in precinct one. Seegenerally Tex. Att’y Gen. LO-98-101 (constable must attend each 
session of justice court, whatever may be the purpose for which the court is sitting). 

You ask what rights and responsibilities the constable has in directing the activities of 
deputies in the “new” precinct. Article V, section 18 of the Texas Constitution does not provide that 
the deputy constables in the former precinct five will serve in precinct one with the elected constable. 
Accordingly, if the constable of former precinct five wishes to have a deputy or deputies subordinate 
to him, he must apply to the commissioners court pursuant to section 86.01 l(a) of the Local 
Government Code, showing that it is necessary to appoint a deputy to handle the business of the 
precinct and stating the name of the proposed deputy in the application. See TEX. Lot. GOV’T CODE 
ANN. 5 86.01 l(a) (Vernon 1999). The commissioners court “shall approve and confirm the 
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appointment of the deputy only if the commissioners court determines that the constable needs a 
deputy to handle the business originating in the precinct. ” Id. If the commissioners court authorizes 
a deputy for the constable, the constable will have the usual rights and responsibilities’in directing 
the activities of that deputy. See id. 8 86.01 l(b), ( c * see also 35 DAVID B. BROOKS, COUNTY AND ), 
SPECIAL DISTRICT LAW 9 20.10 (Texas Practice 1989 8z Supp. 2001). He will not have a right to 
direct the activities of deputies assigned to the other constable of precinct one. 

You ask what salary the constable is to receive. A constable’s salary and expenses are set 
by the commissioners court pursuant to chapter1 52, Subchapter B of the Local Government Code 
at the appropriate time in the county budget cycle. See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 8 152.011 -.013 
(Vernon 1999). This mode of salary-setting applies whether the individual is constable of precinct 
five or of precinct one. See generally Ector County v. Stringer, 843 S.W.2d 477,479 (Tex. 1992); 
Vondy v. Comm’rs Court of Uvalde County, 714 S.W.2d 417 (Tex. App.-San Antonio 1986, writ 
ref d n.r.e.); Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0389 (2001) (salaries of constables must reflect their duties 
under statute). 

The constable’s legal duties and powers are not changed when precinct five is abolished and 
he becomes a constable of precinct one. Each constable in precinct one receives the salary and 
expenses allocated by the commissioners court. See generaZZy Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0389 
(2001) (authority of commissioners court to determine salaries for constables). Each constable 
supervises the deputies whose appointment has been approved by the commissioners court. There 
will be issues of a practical nature about allocating the work in the precinct between the two 
constables with identical powers and duties, but these are not resolved by statute. 
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SUMMARY 

Pursuant to article V, section 18(c) of the Texas Constitution, 
a constable will serve out his term of office in the precinct in which 
he resides when the precinct to which he was elected was abolished 
by a change of boundaries, even though his continued service 
temporarily results in extra constables serving in a precinct. The 
legal duties and powers of a constable are not changed by the 
abolition of the precinct to which he was elected through the 
redrawing of precinct boundaries. The commissioners court continues 
to set the constable’s salary and expenses and to approve the 
appointment of his deputies as it did before the precinct boundaries 
were redrawn. 
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