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Dear Mr. Guerra: 

On behalf of the bail bond board in your county, you ask whether certain requirements an 
individual must meet to be eligible for a bail bond license, which were recently enacted by Senate 
Bill 1119, see TEX. Oct. CODE ANN. 8 1704.152(a)(4) (V emon 2002); Tex. S.B. 1119, 77th Leg., 
R.S., ch. 1262, 8 3, sec. 1704.152(a)(4), 2001 Tex. Sess. Law Serv. 2839, apply to a license 
application filed with the board on May 28, 2001 .I We conclude that these requirements do not 
apply to an application filed prior to September 1,2001, the new law’s effective date. 

A person may not act as a bail bond surety in a county unless the person holds a license under 
chapter 1704. See TEX. OCC. CODE ANN. 5 1704.15 1 (Vernon 2002). The only exception to the 
licensing requirement is for an attorney who executes a bail bond for a client. See id. 5 1704.163. 
A person who wishes to be licensed under chapter 1704 must submit an application to the 
county bail bond board, which has the authority to review and grant or deny the application. See id. 
$5 1704.154 (license application requirements), .157-. 159 (board review of license applications). 
The application for an individual must comply with the requirements of section 1704.154 and 
include a list of real property that satisfies section 1704.155. 

Section 1704.152 specifies that to be eligible for a license, an individual must: 

0 a . . . . 

(1) be a resident of this state and a citizen of the United States; 

(2) be at least 18 years of age; 

‘Letter from Honorable Rene Guerra, Hidalgo County Criminal District Attorney, to Honorable John Comyn, 
Texas Attorney General (Oct. 8,200l) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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(3) possess the financial resources required to comply with 
Section 1704.160, unless the individual is acting only as agent for a 
corporation holding a license under this chapter; and 

(4) have, in the two years preceding the date a license application 
is filed: 

(A) at least one year of continuous work experience in the 
bail bond business; and 

(B) completed at least eight hours of continuing legal 
education criminal law courses or bail bond law courses that are 
approved by the State Bar of Texas and that are offered by an 
institution of higher education accredited by the state. 

Id. 8 1704.152(a). The legislature added subsection (a)(4) to this provision in the last session, in 
Senate Bill 1119. It also added an exception to those eligibility requirements, providing in 
subsection (c) of section 1704.152: 

(c) Subsection (a)(4) does not apply to the issuance of an 
original license: 

(1) in a county before the first anniversary of the date a board 
is created in the county; or 

(2) to an individual who applies to operate the bail bond 
business of a license holder who has died if the individual is related 
to the decedent within the first degree by consanguinity or is the 
decedent’s surviving spouse. 

Id. fj 1704.152(c); see also Tex. S.B. 1119,77th Leg., R.S., ch. 1262, § 3, sec. 1704.152(c), 2001 
Tex. Sess. Law Serv. 2839. 

You ask whether the subsection (a)(4) work-experience and course-work licensing 
requirements enacted by Senate Bill 1119 apply to an application for a bail bond license filed with 
your county bail bond board on May 28,200l. See Request Letter, supra note 1, at 2 (“[AIre the 
changes to [section 1704.152-j retroactive or only applicable to applications filed after September 1, 
200 1 [?I”). We assume for purposes of this opinion that the application filed with the bail bond board 
complied with the application requirements of sections 1704.154 and 1704.155. 

Senate Bill 1119, which took effect on September 1,2001, see Tex. S.B. 1119, 77th Leg., 
R.S., ch. 1262, 5 19, 2001 Tex. Sess Law Serv. 2839, 2843, included the following provision 
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governing the effect of its changes to licensing requirements, including those set forth in section 
1704.152: 

(a) Except as provided by Subsection (b) of this section, the 
changes in law made by this Act to the requirements for an original 
bail bond license or to renew a bail bond license apply only to an 
application for a bail bond license or to renew a bail bond license 
that is made on or after the effective date of this Act. 

(b) The changes in law made by this Act to Section 1704.152, 
Occupations Code, relating to the renewal of a bail bond license by 
a person who holds a bail bond license immediately before the 
effective date of this Act apply only to a renewal that occurs on or 
after September 1,2002. 

Id. 8 16, at 2843 (emphasis added). 

It appears that the person at issue in your query has filed an application for an original license 
rather than to renew an existing license. See Request Letter, supra note 1, Exhibit 2. Because 
subsection (b) of this provision pertains only to renewals of existing licenses, subsection (a) governs 
the situation you describe. Under subsection (a), Senate Bill 1119’s changes to the requirements for 
a bail bond license apply only to an application for a bail bond license that is made on or after its 
effective date, September 1,200l. See Tex. S.B. 1119,77th Leg., R.S., ch. 1262, $9 16(a), 19,200l 
Tex. Sess. Law Serv. 2839, 2843. Therefore, the section 1704.152(a)(4) work-experience and 
course-work eligibility requirements do not apply to a application for a new license filed with the 
county bail bond board on May 28,200l. 
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SUMMARY 

The work-experience and course-work eligibility requirements 
for bail bond licensees added to section 1704.152(a)(4) of the 
Occupations Code by Senate Bill 1119 do not apply to an application 
for an original license filed with the county bail bond board on May 
28,2001, prior to the new law’s effective date. See Tex. S.B. 1119, 
77th Leg., R.S., ch. 1262, $5 3 ( amendments to section 1704.152), 16 
(providing for prospective application of changes to requirements for 
bail bond license), 19 (September 1,200l effective date), 2001 Tex. 
Sess. Law Serv. 2839,2843. 
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