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Dear Representative Hinojosa: 

You request an Attorney General Opinion about article V, section 18(c) and (d) of the Texas 
Constitution, concerning changes in precinct boundaries for certain elected officials. You ask 
whether a justice of the peace elected to a four-year term can be forced to run for reelection the 
following year because of redistricting.’ Article V, section 18(c) of the Texas Constitution provides 
that a justice of the peace whose precinct is abolished by the redrafting of precinct lines will serve 
out the term for which he or she was elected in the precinct in which he or she resides when the 
redistricting becomes effective. See TEX. CONST. art. V, 8 18(c). Thus, a justice of the peace elected 
to a four-year term is entitled to finish out that term, even though the precinct in which he or she is 
elected is abolished by redistricting. 

Your question arises from the redistricting ofjustice of the peace precincts in Dallas County 
and concerns its effect on the justice of a precinct abolished in the redistricting process.* Article V, 
section 1 S(a) authorizes the commissioners court of each county to divide the county into precincts, 
the number depending upon the population classification applicable to the county. Each county with 
a population of 50,000 “shall be divided into not less than four and not more than eight precincts.” 
See TEX. CONST. art. V, 8 18(a) (counties with a population of 18,000 or more but less than 50,000 
shall be divided into not less than two and not more than eight precincts). Under this provision, the 
commissioners court may redraw precinct boundaries as needed for the convenience of the people. 
See State ex rel. Dowlen v. Rigsby, 17 Tex. Civ. App. 171,43 S.W. 271 (Tex. Civ. App. 1897), writ 
rerdper curiam, 91 Tex. 351,43 SW. 1101 (1897). 

‘Letter from Honorable Juan J. Hinojosa, Chair, House Committee on Criminal Jurisprudence, to Honorable 
John Comyn, Texas Attorney General (Oct. 7,ZOOl) (on file with Opinion Committee). 

‘Letter from Judge Luis Sepulveda, Justice of the Peace, Dallas County, Precinct 6, Place 1, to Mr. John Dahill, 
Office of Dallas County District Attorney (July 19,200l) (on file with Opinion Committee) (attached to Request Letter). 
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When a commissioners court redraws precinct lines, some of the county’s commissioners, 
justices of the peace, and constables may no longer reside in the precincts to which they were 
elected. See Harris County Comm ‘rs Court v. Moore, 420 U.S. 77 (1975) (abstention doctrine 
invoked in suit by justices of the peace and constables displaced by boundary changes because of 
unsettled state law issues). The Texas Supreme Court determined in Tarrant County v. Ashmore, 
635 S.W.2d 417,422 (Tex. 1982), cert denied, 459 U.S. 1038 (1982), that justices ofthe peace and 
constables who were removed from office by the redrafting of precinct boundary lines had no claim 
for salaries for the unserved portion of their terms. However, article V, section 18 of the Texas 
Constitution was subsequently amended to provide that when the boundaries of the precincts are 
changed, each justice and constable in office or elected to a term of office: 

shall serve in the precinct in which the person resides for the term to 
which each was elected or appointed, even though the change in 
boundaries places the person’s residence outside the precinct for 
which he was elected or appointed, abolishes the precinct for which 
he was elected or appointed, or temporarily results in extra Justices 
or Constables serving in a precinct. When, as a result of a change of 
precinct boundaries, a vacancy occurs in the office of Justice of the 
Peace or Constable, the Commissioners Court shall fill the vacancy 
by appointment until the next general election. 

TEX. CONST. art. V, 8 18(c); Act of May 19, 1983, 68th Leg., R.S., 1983 Tex. Gen. Laws 6721, 
6722, adopted Nov. 8, 1983; see 1985 Tex. Gen. Laws app. at C-19 (Amendments to the 
Constitution, Votes on Proposed Amendments to the Texas Constitution, 1875- 1985). 

Subsection 18(c) thus preserves the term of office of justices of the peace and constables 
when a precinct boundary change places the officer’s residence outside the precinct for which he or 
she was elected. See TEX. LEG. COUNCIL, ANALYSIS OF PROPOSED CONSTITUTIONAL AMENDMENTS 
A~PEARJNG ON NOV. 8,1983 BALLOT, INFO. REPORTNO. 83-4, at 8 (Aug. 1983); see also TEX. Lot. 
GOV’TCODEANN. 9 81.021(b) (V emon 1999). When precinct boundaries are changed, article V, 
section 18(c) of the Texas Constitution requires that each incumbent will serve in the new precinct 
in which he or she resides on the effective date of the change. See Tex. Att’y Gen. LO-93-045. 
Thus, the justice of the peace of a precinct abolished by redistricting is entitled by article V, section 
18(c) of the Texas Constitution to serve out his or her term in the precinct in which he or she resides. 
The justice’s salary and expenses continue to be set by the commissioners court pursuant 
to chapter 152, subchapter B of the Local Government Code. See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 
$8 152.011-.013 (Vernon 1999); Tex. Att’y Gen. LO-98-067, at 6; LO-94-034. In addition, section 
291.004 of the Local Government Code provides that, “[i]f requested by a justice of the peace of a 
county who handles an average of more than 50 cases a month during the 12 months preceding the 
date of the request, the commissioners court of the county shall furnish the justice of the peace with 
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suitable office space and necessary telephones, equipment, and supplies.” TEX. Lot. GOV’T CODE 
ANN. § 291.004(a) (Vernon 1999). 

If the commissioners court establishes a new precinct in which no justice of the peace resides, 
it “shall fill the vacancy by appointment until the next general election.” See TEX. CONST. art. V, 
$8 18,28; Williams v. Castleman, 247 S.W. 263 (Tex. 1922); Tex. Att’y Gen. Op. No. H-564 (1975). 
No vacancy exists in any precinct in which a justice of the peace resides and continues in office 
pursuant to article V, section 18(c) of the Texas Constitution. A justice of the peace elected to a 
four-year term is entitled to finish out his term, even though the precinct to which he or she is elected 
is abolished by redistricting. He or she is not required to resign from the office and to run for 
reelection instead of serving out his or her full four-year term. 
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SUMMARY 

Pursuant to article V, section 18(c) of the Texas Constitution, 
a justice of the .peace elected to a four-year terrn is entitled to serve 
out his or her term of office in the precinct in which he or she resides 
when the precinct to which he or she was elected is abolished by 
redistricting. The justice of the peace is not required to resign from 
the office and to run for reelection instead of serving out the full four- 
year term. 

Yo rs ve truly 
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JOkN CORNYN 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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Deputy Attorney General - General Counsel 
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Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


