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Dear Mr. Rosenthal: 

You have requested our opinion as to whether section 644.10 1 (d) of the Transportation Code 
currently requires that a peace officer attend continuing education courses “on the enforcement of 
traffic and highway laws and on the use of radar equipment as prescribed by Subchapter F, Chapter 
170 1, Occupations Code.“’ For the reasons set forth below, we conclude that, because of the 
absence of any provisions in subchapter F, chapter 170 1, Occupations Code, that actually prescribe 
such training, a peace officer is not required to attend such courses under that provision. 

Senate Bill 220 from the Seventy-seventh Legislature amended section 644.101 of the 
Transportation Code by adding subsection (d), which provides: 

A sheriff, a deputy sheriff, or any peace officer that does not 
attend continuing education courses on the enforcement of traffic and 
highway laws and on the use of radar equipment as prescribed by 
Subchapter F, Chapter 1701, Occupations Code, shall not enforce 
traffic and highway laws. 

TEX. TRANS. CODE ANN. 9 644.101(d) (Vernon Supp. 2002); see also Act of June 15,2001,77th 
Leg., RX, ch. 1227, 8 11, sec. 644.101 (d), 2001 Tex. Gen. Laws 2806,2809. 

Subchapter F of chapter 1701 of the Occupations Code directs the Commission on Law 
Enforcement Officer Standards and Education (TCLEOSE) to “establish minimum curriculum 
requirements for preparatory and advanced courses and programs for schools subject to approval 
under Section 1701.25 1 (c)( 1)” TEX. OCC. CODE ANN. 5 1701.253(a) (Vernon 2002). Subsection 
(b) of section 1701.253 states that “the commission shall require courses and programs to provide 
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training” in various areas, such as the investigation of child abuse or neglect, family violence, and 
sexual assault; issues concerning sex offender characteristics; and crime victims’ rights. See id. 
9 1701.253(b). Subsection (c) directs the commission to “establish a statewide comprehensive 
education and training program on civil rights, racial sensitivity, and cultural diversity.” See id. 
fj 1701.253(c). 

The Seventy-seventh Legislature amended section 1701.253 to prescribe four new kinds of 
instructional program, each of them designated subsection (e). One of them requires “an education 
and training program on laws relating to the operation of motorcycles and to the wearing of 
protective headgear by motorcycle operators and passengers”; and “education and training on 
motorcycle operation profiling awareness and sensitivity training.” See id. 5 1701.253(e). The other 
three versions of subsection (e) relate to “instruction in preventing dual arrest” for training officers 
and recruits; “a statewide comprehensive education program on asset forfeiture”; and “a statewide 
comprehensive education and training program on racial profiling.” See id. Subchapter F does not, 
however, prescribe “continuing education courses on the enforcement of traffic laws and on the use 
of radar equipment.” See id. $5 1701.25 l-.257. Subchapter H of chapter 1701, which specifically 
deals with “continuing education required for peace officers,” also fails to prescribe the kind of 
continuing education courses contemplated by section 644.101 (d) of the Transportation Code. See 
id. $5 1701.35 l-.356. Nor does subchapter G, which treats “license requirements; disqualifications 
and exemptions,” do so. See id. $9 1701.301-.316. 

A bill of the precise kind contemplated by section 644.10 1 (d) of the Transportation Code was 
introduced in the Seventy-seventh Legislature by Representative Yvonne Davis as House Bill 3233. 
See Tex. H.B. 3233, 77th Leg., R.S. (2001). That bill would have added section 1701.258 to 
subchapter F of chapter 1701 of the Occupations Code and would have provided: 

Sec. 1701.258. CONTINUING EDUCATION FOR PEACE OFFICERS. (a) 

A peace officer that currently does not attend continuing education 
courses on the enforcement of traffic and highway laws and does not 
attend a certification course on the use of radar equipment used to 
check the speed of a vehicle shall not enforce traffic and highway 
laws. 

Id. The bill analysis for House Bill 3233 states: 

House Bill 3233 amends the Occupations Code to prohibit a peace 
officer from enforcing traffic and highway laws if the officer does not 
attend continuing education courses on the enforcement of traffic and 
highway laws and does not attend a certification course on the use of 
radar equipment used to check the speed of a vehicle. 
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HOUSE COMM. ON PUBLIC SAFETY, BILL ANALYSIS, Tex. H.B. 3233,77th Leg., R.S. (2001). House 
Bill 3233 was not approved by the House Public Safety Committee, never reached the floor of the 
House, and, consequently, never became law. 

Although House Bill 3233 did not detail the curriculum that would have been required 
thereunder, TCLEOSE is granted broad authority to “adopt rules for the administration of’ chapter 
1701, and to “establish minimum standards relating to competence and reliability, including 
education, [and] training.” TEX. Oct. CODE ANN. 5 170 1.15 1 (l)-(2) (Vernon 2002). Thus, had any 
continuing education courses regarding enforcement of traffic and highway laws and use of radar 
equipment been prescribed by the legislature under subchapter F, chapter 1701, TCLEOSE would 
have been authorized to specify the curriculum for those courses. 

As we have noted, section 644.10 1 (d) of the Transportation Code requires a peace officer to 
“attend continuing education courses on the enforcement of traffic and highway laws and on the use 
of radar equipment asprescribed by Subchapter F, Chapter 170 1, Occupations Code.” TEX. TRANSP. 
CODE ANN. 8 644.101(d) (Vernon 2002) (emphasis added). “Prescribed” means “laid down, 
appointed, or fixed beforehand; ordained, appointed, set, fixed, defined.” XII OXFORD ENGLISH 

DICTIONARY 391 (2d ed. 1989). The legislature did not require a peace officer’s attendance at 
courses merely authorized by particular statutes. It required such attendance at courses “set, fixed, 
[and] defined” by those statutes. See id. In our opinion, the failure of the legislature to prescribe 
“continuing education courses on the enforcement of traffic and highway laws and on the use of 
radar equipment . . . [under] Subchapter F, Chapter 1701, Occupations Code,” is fatal to the current 
efficacy of section 644.101(d) of the Transportation Code. TEX. TRANSP. CODE ANN. 8 644.101(d) 
(Vernon 2002). As the Texas Supreme Court has said, “[wlhen one statute references another 
statute, one must look to the referenced statute to understand the referencing statute.” In re R.J.J., 
959 S.W.2d 185, 186 (Tex. 1998). In the case you present, the referenced statute does not exist. 

In Scappaticci v. Southwest Sav. & Loan Ass ‘n, 662 P.2d 13 1 (Ariz. 1983), the Supreme 
Court of Arizona, sitting in bane, declared: 

The Arizona Legislature can incorporate by reference only such laws 
and regulations as exist at the time they enact legislation and cannot 
constitutionally adopt future changes which might occur. 

Id. at 13 5. Other state courts have likewise insisted that incorporation by reference may include only 
acts in existence at the time of the enactment of the referencing statute. See, e.g., Adelman v. 
Onischuck, 135 N.W.2d 670,681 (Minn. 1965) (“ our legislature has authority to enact laws which 
refer to existing legislative acts”) (emphasis added); Univ. of S. C. v. Mehlman, 139 S.E.2d 771,774 
(S.C. 1964) (“apart or all of an existing statute may by reference thereto be incorporated into another 
statute.“) (emphasis added); Lassiter v. Northampton County Bd. of Elections, 102 S.E.2d 853,860 
(N.C. 1958) (“‘In the absence of constitutional inhibition part or all of an existing statute may, by 
specific and descriptive reference thereto, be incorporated into another statute.“‘) (emphasis added). 
Because the statute referenced by section 644.101 (d) of the Transportation Code does not presently 
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exist, it necessarily follows that the referencing statute is, at this time, of no effect. As a result, a 
peace officer is not currently required by section 644.101 (d) to attend continuing education courses 
regarding enforcement of traffic and highway laws and the use of radar equipment. 

SUMMARY 

A peace officer is not currently required by section 644.10 1 (d) 
of the Transportation Code to attend continuing education courses 
regarding enforcement of traffic and highway laws and the use of 
radar equipment. 
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