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Dear Representative Chisum: 

You ask whether the Texas Engineering Practice Act (the “Act”) permits in-house engineers 
who work for private corporations that do not offer engineering services to the public to include their 
job titles on business cards, cover letters, and other forms of correspondence.* We conclude they 
may not do so. 

You believe that an employee for a private corporation whose in-house job title is that of 
“engineer” should be able to use a title, such as “Engineer” or “Process Engineer” on business cards, 
cover letters, and other forms of correspondence because of an exemption under section 20(a)(5) of 
the Act. See Request Letter, supra note 1, at 2. You find “it . . . difficult to fathom how a member 
of the public could be misled into believing that an in-house engineer for a company that does not 
perform or offer to perform any engineering services for the public is somehow offering such 
services by the mere use of the job title ‘Engineer.“’ Id. 

The Act, article 3271a of the Revised Civil Statutes, specifically addresses the use of the 
designation of “engineer” in section 1.1. Section 1.1, in part, provides: 

[I]t is the intent of the Legislature, in order to protect the public 
health, safety and welfare, that the privilege of practicing engineering 
be entrusted only to those persons duly licensed and practicing under 
the provisions of this Act and that there be strict compliance with and 
enforcement of all the provisions of this Act, and, in order that the 
state and members of the public may be able to identify those duly 
authorized to practice engineering in this state and fix responsibility 

‘Letter from Honorable Warren Chisum, Chair, Committee on Environmental Regulation, Texas House of 
Representatives, to Honorable John Comyn, Texas Attorney General, at 2 (Dec. 20, 2001) (on file with Opinion 
Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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for work done or services or acts performed in the practice of 
engineering, only licensedpersons shall practice, offer or attempt to 
practice engineering or call themselves or be otherwise designated as 
any kind of an “engineer” or in any manner make use of the term 
“engineer” as a professional, business or commercial identification, 
title, name, representation, claim or asset, and all the provisions of 
this Act shall be liberally construed and applied to carry out such 
legislative intent. 

TEX. REW. CIV. STAT. ANN. art. 327 1 a, 5 1.1 (Vernon Supp. 2002) (emphasis added). Section 1.2 also 
addresses this issue, forbidding the use of specific terms or any combinations, variations, or 
abbreviations thereof: 

(a) From and after the effective date of this Act, unless duly 
licensed in accordance with the provisions of this Act, no person in 
this state shall: 

(2) Directly or indirectly, employ, use, cause 
to be used or make use of any of the following terms 
or any combinations, variations or abbreviations 
thereof as a professional, business or commercial 
identification, title, name, representation, claim, asset 
or means of advantage or benefit: “engineer,” 
“professional engineer,” “licensed engineer,” 
“registered engineer,” “registered professional 
engineer,” “licensed professional engineer,” 
“engineered.” 

(3) Directly or indirectly, employ, use, cause 
to be used or make use of any letter, abbreviation, 
word, symbol, slogan, sign or any combinations or 
variations thereof, which in any manner whatsoever 
tends or is likely to create any impression with the 
public or any member thereof that any person is 
qualified or authorized to practice engineering unless 
such person is duly licensed under and practicing in 
accordance with the provisions of this Act. 
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(b) Within the intent and meaning and for all purposes of this 
Act, any person, sole proprietorship, firm, partnership, association or 
corporation which shall do, offer or attempt to do any one or more of 
the acts or things set forth in Subsection (a) of this section shall be 
conclusively presumed and regarded as engaged in the practice of 
engineering. 

Id. 9 1.2. 

Section 20 of the Act addresses licensing exemptions for certain individuals, and you believe 
that subsection (a)(5) provides the exemption for in-house engineers which would allow them to use 
the job title of “engineer,” or some other term indicating that the person is engaged in engineering, 
on business cards, cover letters, and other forms of correspondence. See Request Letter, supra note 
1, at 2. Section 20(a)(5) provides: 

(a) The following persons shall be exempt from the licensure 
provisions of this Act, provided that such persons are not directly or 
indirectly represented or held out to the public to be legally qualified 
to engage in the practice of engineering: 

(5) any regular full time employee of a private 
corporation or other private business entity who is 
engaged solely and exclusively in performing services 
for such corporation and/or its affiliates; . . . and 

’ provided further, that such employee does not have 
the final authority for the approval of, and the ultimate 
responsibility for, engineering designs, plans or 
specifications pertaining to [the corporation’s and/or 
its affiliates’] property or products which are to be 
incorporated into fixed works, systems, or facilities on 
the property of others or which are to be made 
available to the general public. This exemption 
includes the use of job titles and personnel 
classtfkations by such persons not in connection with 
any offer of engineering services to the public, 
providing that no name, title, or words are used which 
tend to convey the impression that an unlicensed 
person is offering engineering services to the public; 
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Id. 8 20(a)(5) (emphasis added). Regular full-time employees of a private corporation engaged 
solely and exclusively in performing services for such corporation, therefore, are exempt from 
licensure “provided that such persons are not directly or indirectly represented or held out to the 
public to be legally qual$ed to engage in the practice of engineering.” Id. 5 20(a) (emphasis 
added). We interpret the italicized language in subsection (a)(5) to mean that a private corporation 
may use job titles and personnel classifications to classify an employee as an “engineer” and allow 
the employee to use that title internally. However, an employee, not licensed under the Act yet 
classified as an “engineer” in a private corporation, may not represent to the public that he or she is 
an engineer, i.e., by using that title on business cards, stationery, and other forms of correspondence 
that are made available to the public. Unless an employee of a private firm is a licensed engineer, 
the employee may not use the title of “engineer” on business cards, stationery, and other forms of 
correspondence which would represent to the public that the employee is a licensed engineer. 

Prior opinions of this office lend support to this view. “It is our opinion that the essence of 
section 20(g) [now section 20(a)(5)] is to exempt the average engineer in industry from the 
requirement of state registration; however, we do not believe that section . . . can be construed in 
such a way as to thwart the express purpose of the act by permitting any non-registrant to hold 
himself out as [an] engineer.” Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-384 (1981) at 3. “Although a person 
employed in the engineering department of an industry may carry the ‘in-house’ designation of 
‘engineer’ without being registered, such designation may not be used in such a way that misleads 
the public into believing the user is a registrant.” Id. at 4. Attorney General Opinion MW-384 also 
notes that the “board registers only individuals; a business entity, incorporated or otherwise, acquires 
its engineering legitimacy only through the registration of an individual, who is held responsible for 
the engineering work done on behalf of the entity.” Id. at 5. See TEX. REV. CIV. STAT. ANN. art. 
3271a, $8 17-18 (Vernon Supp. 2002) (corporation may engage in practice of engineering if 
registered with the Board and such practice carried on by only professional engineers registered in 
this state). See also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. H-l 104 (1977) at 2 (State Board of Professional 
Engineers authorized to regulate and restrict use of word “engineer” and its variations in academic 
titles); C-691 (1966) at 3 (it is violation of Act for individual, not licensed or registered, to use 
various designations in connection with name on stationery, building directories, telephone 
directories, business cards, advertisements, or other means of communication to public). 

As you have observed, our conclusion here may appear to be an unduly harsh reading of the 
statute. As this office recognized in Attorney General Opinion MW-384, however, “[glenerally 
speaking, the [Engineering] act forbids the use of the term ‘engineer’ or any of its derivatives to all 
except those who are duly registered.” Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-384 (198 1) at 1 (citing Tackett 
v. State Bd. ofRegistration for Prof’l Eng ?-s, 466 S.W.2d 332 (Tex. Civ. App.-Corpus Christi 197 1, 
no writ). In 1975, this office concluded that the Engineering Board lacked authority to promulgate 
a rule that would restrain Texas A & M University from permitting an unlicensed faculty member 
to use the title “professor of engineering.” Tex. Att’y Gen. Op. No. H-677 (1975). The very next 
year, the legislature overturned the opinion by adopting a provision that specifically allowed the rule 
to stand. See Tex. Att’y Gen. Op. No. H-l 104 (1977). In light of the expansive authority that the 
legislature has historically accorded the Board in the oversight of the engineering profession, we are 
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reluctant to view the scope of the present legislative language in a manner that restricts the Board’s 
authority. If the legislature believes otherwise, it may of course amend that language. 

To summarize, this office does not interpret article 3271a of the Revised Civil Statutes to 
allow an in-house employee of a private corporation, though classified internally as an “engineer” 
or under some other engineering title, to use the title of “engineer” on business cards, cover letters, 
or other forms of correspondence that are made available to the public. The Act prohibits anyone 
other than a licensed engineer “to practice engineering or call themselves or be otherwise designated 
as any kind of an ‘engineer’ or in any manner make use of the term ‘engineer’ as a professional, 
business or commercial identification, title, name, representation, claim or asset, and all the 
provisions of this Act shall be liberally construed and applied to carry out such legislative intent.” 
TEX. REV. CIV. STAT. ANN. art. 327la, $ 1.1 (Vernon Supp. 2002); see also id. $20(a) (persons are 
exempt from licensure of Act provided such persons are not directly or indirectly represented or held 
out to the public to be legally qualified to engage in the practice of engineering). 
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SUMMARY 

The Texas Engineering Practice Act, article 3271a of the 
Revised Civil Statutes, does not allow an in-house employee of a 
private corporation, though classified internally as an “engineer” or 
under another engineering title, to use the title of “engineer” on 
business cards, cover letters, or other forms of correspondence that 
are made available to the public. 
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