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Dear Ms. Lee: 

You have asked this office how the Texas State Board of Examiners of Psychologists (the 
“Board”) may determine, for the purpose of section 501.004(4) of the Occupations Code (the 
“Code”), whether to accept particular claims that an individual is exempt from the licensing 
requirements of the Code on the ground that he or she is a “recognized member of the clergy” who 
is acting “within the person’s ministerial capabilities.“* TEX. Oct. CODE ANN. 8 501.004(4) (Vernon 
2002). You ask what guidelines may exist in Texas law or regulation that would define such 
recognition. In particular, you ask whether a person who has been ordained “via the Internet or mail 
for a fee” is a recognized member of the clergy. Request Letter, supra note 1, at 1. We conclude 
that, in examining the question of whether a person who purports to be exempt from licensing under 
the Code is a recognized member of the clergy, the Board may take into account, as one factor, the 
ordination of that person for a fee by Internet or mail. However, the Board should not conclusively 
presume that a person is not a recognized member of the clergy based on that factor alone, unless 
the person provides no other evidence of his or her ministerial activities and religious affiliation 
other than the Internet or mail order certificate. 

Chapter 501 of the Occupations Code, the Psychologists’ Licensing Act, establishes the 
Board and requires those who “engage[] in or represent that [they are] engaged in the practice of 
psychology” to be licensed by the Board unless they are “exempt under Section 501.004.” TEX. Oct. 
CODE ANN. 5 501.251 (Vernon 2002). Section 501.004 exempts “the activity or service of a 
recognized member of the clergy who is acting within the person’s ministerial capabilities” if the 
clergyman does not describe him- or herself as a psychologist or the services as psychological. Id. 
5 501.004(4). The Board has power to commence an action for injunctive relief to prevent a 

‘See Letter from Sherry L. Lee, Executive Director, Texas State Board of Examiners of Psychologists, to 
Honorable John Cornyn, Texas Attorney General (Jan. 29,2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request 
Letter]. 
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violation of chapter 501. Id. 6 501.501(a). Engaging in the unlicensed practice of psychology is a 
Class A misdemeanor. Id. 8 501.503. 

As we understand the situation giving rise to your inquiry, the Board, when seeking to enjoin 
the unlicensed practice of psychology, is faced with “persons who claim exemption using a 
ministerial certificate or other ordination procured without training via the mail or Internet.” Request 
Letter, supra note 1, at 1. Recognizing the possibility that such claims may be made for the purpose 
of evading the strictures of the Code, but mindful of the free exercise rights embodied in the First 
Amendment to the United States Constitution, you inquire as to the criteria by which the Board can 
distinguish spurious claims of exemption from legitimate ones. 

You ask “[w]hat guidelines exist in the laws or regulations of the State of Texas that define 
‘recognition’ of a member of the clergy?” Id. We note that the statute governing licensed 
professional counselors also exempts “a recognized religious practitioner.” See TEX. Oct. CODE 
ANN. 5 503.054(2) (V emon 2002). The Texas State Board of Examiners of Professional Counselors 
has promulgated a rule further defining “[rlecognized religious practitioner” as “[a] rabbi, member 
of the clergy, or person of similar status who is a member in good standing of and accountable to a 
legally recognized denomination, church, sect or religious organization legally recognized under the 
Internal Revenue Code 6 501(c)(3) . . . . ” 22 TEX. ADMIN. CODE 5 681.2( 14) (2002). Such 
practitioners must be counseling “within the scope . . . of their regular or specialized ministerial 
duties . . . under the auspices of. . . [their] organization,” must be “accountable to [its] established 
authority,” and must not hold themselves out as professional counselors. Id. See also TEX. R. EVID. 
505 (defining member of clergy for purposes of privileged communications as “a minister, priest, 
rabbi, accredited Christian Science Practitioner, or other similar functionary of a religious 
organization or an individual reasonably believed so to be by the person consulting with such 
individual.“). 

In our view, the Texas State Board of Examiners of Professional Counselors’ rule offers a 
model that may be of value to you, given its focus on a member of the clergy as a person who has 
an acknowledged place within some sort of religious organization. In both your statute and that of 
the licensed professional counselors, an exemption is in effect being offered for pastoral counseling, 
an activity that implies a relation within and accountability to a religious organization. Moreover, 
in both cases, the counseling is limited to the clergy member’s ministry, in his or her ministerial 
capacity. 

Determining what constitutes a legitimate claim for a religious exemption from generally 
applicable law and distinguishing such a claim from those asserted for the purpose of evading the 
effect of such law is a difficult task. In the necessarily factual investigation of whether a claim for 
religious exemption such as the one about which you have asked is valid or spurious, the Board may 
rely on a variety of inquiries. By way of example, and in light of the Board of Examiners of 
Professional Counselors’ rule, we note that the Internal Revenue Service has historically relied in 
this context on a series of questions developed to investigate whether a religious organization may 
qualify as a church for tax exemption purposes, including, among other things, whether such an 
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organization has a distinct legal existence, a recognized creed, a distinct ecclesiastical government, 
a formal code of doctrine and discipline, a distinct religious history, a literature of its own, ordained 
ministers selected after a prescribed course of study, and regular congregations and services. See 
Scialabba, Kurtzrnan, and Steinhart, Mail-Order Ministries Under the Section I70 Charitable 
Contribution Deduction: The First Amendment Restrictions, the Minister’s Burden of ProoJ and 
the Effect of TRA ‘86, 11 CAMPBELL L. REV. 27 n.3 1 (Winter 1988) (citing Internal Revenue 
Manual); see also INTERNAL REVENUE SERVICE, FORM 1023: APPLICATION FOR RECOGNITION OF 

EXEMPTION, SCHEDULE A (revised 1998) (current Internal Revenue Service questions). 

Your particular concern is what once was referred to as “Mail-Order Ministries.” See supra, 
Mail-Order Ministries, 11 CAMPBELL L. REV. 1. Such enterprises permit any person, for a small fee 
or donation, to receive credentials asserting that they have been ordained as clergy. Some recipients 
have used such credentials in a variety of schemes to avoid the law, and in particular to attempt to 
evade payment of income taxes. See, e.g., Church of World Peace, Inc. v. Commissioner, 67 T.C.M. 
(CCH) 2282 (1994); Stephenson v. Commissioner, 79 T.C. 995 (1983) (“Life Science Church of 
Allegan”); Davis v. Commissioner, 81 T.C. 806 (1983) (“U niversal Life Church”). One such 
ministry is the Universal Life Church of Modesto, California. As the district court notes in 
Universal Life Church v. Utah: 

The ULC will ordain anyone free, for life, without questions 
of faith. Anyone can be ordained a ULC minister in a matter of 
minutes by clicking onto the ULC’s website and by providing a 
name, address, and e-mail address. Anyone can also be ordained by 
mailing to the ULC a name and address. There is no oath, ceremony, 
or particular form required. 

The ULC requires virtually nothing from its ministers: they 
are not required to perform any religious ceremonies, to oversee a 
congregation, to provide religious guidance or counseling, to report 
religious ceremonies to headquarters, to keep in contact with the ULC 
other than routine address changes, or to attend any worship services. 

Universal Life Church v. Utah, 189 F. Supp.2d 1302, 1307 (D. Utah 2002). 

In Universal Lzfe Church, the district court declared unconstitutional on equal protection 
grounds a Utah statute that distinguished between ministers who applied for their ordination through 
the Internet or mail from those who had applied “via fax, telephone, or in person.” Id. at 13 17- 18. 
The statute at issue forbade only ministers who had applied for their credentials through the Internet 
or mail, but not those who applied in another manner, from solemnizing marriages. See id. at 1307. 
While the court dismissed the Universal Life Church’s substantive due process claim on the ground 
that the Utah legislature could reasonably decide that “one who so cavalierly becomes a minister 
might not appreciate the gravity of solemnizing a marriage,” id. at 13 15-l 6, it held that a distinction 
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based solely on the method of application for ordination was “a classification whose relationship 
a goal is so attenuated as to render the distinction arbitrary and irrational.” Id. at 13 17-18. 

to 

While Universal Lzfe Church is not controlling law in Texas, it demonstrates that the Board 
is better advised not to distinguish between applicants for exemption from the strictures of chapter 
501 solely on the basis of the means by which they obtained ordination. The Board may, however, 
require more information from a person claiming such exemption than the mere production of a 
ministerial certificate granted by mail or Internet. 

Accordingly, while mere Internet ordination, which would appear to be the cyberspace 
equivalent of mail-order ministry, is a factor which the Board may consider in seeking to enjoin a 
purported minister from practicing psychology without a license, that factor alone may not be 
dispositive in every case. The Board should inquire further in seeking to establish whether the 
person in question has a legitimate claim for exemption as a member of the clergy. If, for example, 
the facts show that the sole “religious” activity of the person in question is the provision of 
counseling otherwise indistinguishable from the practice of psychology, or that such counseling is 
independent of any relationship or accountability to a religious organization of some sort, we believe 
that the Board would be justified in seeking to enjoin such activity. 



Ms. Sherry L. Lee - Page 5 (JC-0535) 

SUMMARY 

In examining whether a person is a “recognized member of 
the clergy” acting “within the person’s ministerial capabilities” for 
the purpose of exemption from the licensing requirements of chapter 
501 of the Occupations Code, the Texas State Board of Examiners of 
Psychologists may consider, as one factor, the ordination of that 
person for a fee by Internet or mail. However, the Board should not 
conclusively presume that the person may not make a claim for 
exemption based on that factor alone. The Board should inquire 
further in seeking to establish whether the person in question has a 
legitimate claim for exemption as a member of the clergy, and may 
require more information from a person making such a claim for 
exemption than the mere production of a ministerial certificate 
granted by mail or Internet. 
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