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You have asked this office whether the State Board for Educator Certification (the “SBEC”) 
may require a “Letter of Good Standing” from foreign educators applying for Texas certification.’ 
We conclude that while the requirement of such a letter is within the authority of the SBEC, in 
instances where for good reason it cannot be produced and where insistence upon its production 
would work an undue hardship on an applicant, the SBEC may and should accept alternative forms 
of evidence. 

The SBEC has the authority to “regulate and oversee all aspects of the certification, 
continuing education, and standards of conduct of public school educators.” TEX. EDUC. CODE ANN. 
5 21.03(a) (V emon 1996). “No person may be employed as a teacher unless the person has obtained 
an educator certificate.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0241 (2000) at 4 (citations omitted). “With 
respect to educator certificates, the SBEC must establish the training requirements and minimum 
academic requirements for a person who wishes to obtain a certificate.” Id. 

Educators who hold certificates issued by a foreign country, and who have taken either the 
Texas certification examination or examinations as rigorous as that for Texas certification, are 
eligible for teacher certification in Texas pursuant to section 21.052 of the Education Code, which 
reads as follows: 

(a) The board may issue a certificate to an educator who 

(1) holds: 

(A) a degree issued by an institution accredited by a 
regional accrediting agency or group that is recognized by a nationally 
recognized accreditation board; or 

‘See Letter from William M. Franz, Executive Director, State Board for Educator Certification, to Honorable 
John Cornyn, Texas Attorney General (May 1,2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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(B) a degree issued by an institution located in a 
foreign country, if the degree is equivalent to a degree described by 
Paragraph (A); 

(2) holds an appropriate certificate or other credential issued 
by another state or country; and 

(3) performs satisfactorily on 

or 
(A) the examination prescribed under section 2 1.048; 

(B) if the educator holds a certificate or other 
credential issued by another state or country, an examination similar 
to and at least as rigorous as that described by Paragraph (A) 
administered to the educator under the authority of that state. 

(b) For purposes of Subsection (a)(2), a person is considered to hold 
a certificate or other credential if the credential is not valid solely 
because it has expired. 

TEX. EDUC. CODE ANN. 8 21.052 (Vernon Supp. 2002). 

The rules promulgated by the SBEC for issuing a certificate to a foreign-trained educator who 
applies for one require that the applicant provide, among other things: 

(3) evidence in a form approved by the executive director that the 
educator certificate or credential . . . is currently in good standing and 
has not been revoked, suspended, or sanctioned for misconduct and 
is not pending disciplinary or adverse action; 

19 TEx. ADMIN. CODE 5 245.10(a)(3) (2002). It appears that, in practice, the SBEC requires this 
evidence in the form of a “Letter of Good Standing” issued by the ministry of education or the 
authorized licensing agency in the educator’s home country. The SBEC rule, however, does 
not require such a letter, but rather requires “evidence . . . that the educator certificate or credential 
. . . is currently in good standing and has not been revoked, suspended, or sanctioned for misconduct 
and is not pending disciplinary or adverse action.” Id. 

As we understand the situation which led to your request, a Cuban-certified educator now 
residing in Texas has applied to the SBEC for certification, and the SBEC in March of this 
year sent the applicant a letter requesting that he supply a “Letter of Professional Standing from 
the Ministry of Education” to fulfill the requirements of 19 Texas Administrative Code section 
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245.10( a)( 3).2 The applicant, in a letter to the SBEC, responded to this request for information that 
he, like other Cuban political exiles, “cannot obtain papers from our country, as it does not have any 
diplomatic relations with USA.“3 In its March 27 reply, the SBEC responded that “[tlhe Letter of 
Professional Standing is required of all out-of-country certified applicants, regardless of the country 
of origin or the conditions of the individual’s immigration to the United States. We are not able to 
waive this item.“4 

A representative of the applicant has argued that no such requirement is to be found in the 
Education Code, and the applicant has argued that, in effect, his status as a Cuban immigrant 
exempts him from this state requirement as a matter of federal law.5 You have accordingly asked 
us whether the SBEC may require a “Letter of Good Standing,” and whether persons granted asylum 
or refugee status are exempt from SBEC’s statutory or regulatory requirements in applying for 
certification. We conclude that the regulation in question, 19 Texas Administrative Code section 
245.10(a)(3), is within the SBEC’s regulatory authority, but that neither it nor the Education Code 
require foreign educators to provide a “Letter of Good Standing.” We also conclude that immigrants 
are not exempted from generally applicable state licensing regulations solely on the basis of that 
status. 

“A state agency created by the legislature has only those powers that are explicitly or 
implicitly delegated to it.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0241 (2000) at 3, citing City of Sherman v. 
Pub. Util. Comm it, 643 S.W.2d 68 1,686 (Tex. 1983). In particular, “agencyrule[s] may not impose 
additional burdens, conditions, or restrictions in excess of or inconsistent with . . . relevant statutory 
provisions.” S. WI Bell Tel. Co. v. Pub. Uitl. Comm ?I, 888 S.W.2d 921, 926 (Tex. App.-Austin 
1994, writ denied). However, section 21.052 of the Education Code provides sufficient authority 
for the requirement contained in 19 Texas Administrative Code section 245.10. 

Given that a condition of section 21.052(a)(2) is that an applicant “hold[] an appropriate 
certificate,” see TEX. EDUC. CODE ANN. 9 2 1.052(a)(2) (V emon Supp. 2002), the SBEC has implicit 
authority to determine that this condition has been met. Furthermore, as you note, section 2 1.052(b) 
provides that, “[flor purposes of Subsection (a)(2), a person is considered to hold a certificate or 
other credential if the credential is not valid solely because it has expired.” Id. 4 21.052(b). You 
argue that this provision suggests that there may be other reasons why the SBEC could regard a 
foreign certificate as invalid, and that consequently the SBEC may require an applicant to 

*See Letter from State Board for Educator Certification, to Benito A. Castillo (Mar. 6, 2002) (attached to 
Request Letter). 

3See Letter from Benito A. Castillo, to State Board for Educator Certification (Mar. 11, 2002) (attached to 
Request Letter). 

4See Letter from State Board for Educator Certification, to Benito A. Castillo (Mar. 27, 2002) (attached to 
Request Letter). 

‘See Letter from Rosa de Armas, to State Board of Educator Certification (Apr. 9,2002) (attached to Request 
Letter); Letter from Benito A. Castillo, supra note 3. 
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demonstrate that such is not the case. Insofar as 19 Texas Administrative Code section 245.10 is 
intended to aid in making such a determination, it is within the SBEC’s authority. However, as we 
have noted, the regulation does not specify that an applicant must submit a “Letter of Good 
Standing” issued by the ministry of education or the authorized licensing agency in the educator’s 
home country. And we believe such a regulatory requirement would impose burdens and conditions 
in excess of the SBEC’s statutory authority. See S. K Bell Tel. Co., 888 S.W.2d at 926. There are 
cases such as the instant one in which the production of a “Letter of Good Standing” is impossible, 
and a refusal by the SBEC to consider any other form of documentation in such instances would 
cause a particular class of applicants such as, e.g., Cuban immigrants, undue hardship. In such 
instances, the Education Code and section 245.1 O(a)(3) of the Administrative Code require the SBEC 
to permit other material evidence that is “in a form approved by the executive director,” see 19 TEX. 
ADMIN. CODE 8 245.10(a)(3) (2002), to make the necessary showing that the “credential . . . is 
currently in good standing and has not been revoked, suspended, or sanctioned for misconduct and 
is not pending disciplinary or other adverse action.” Id. 

We note that the SBEC already requires the applicant to provide an evaluation of his or her 
credits “prepared by a credential evaluation service recognized by the executive director of SBEC.” 
Id. 8 245.10(a)(2). Further, under section 22.082 of the Education Code, the SBEC is obliged to 
“obtain from any law enforcement or criminal justice agency”-a category that, in our view, would 
include the Immigration and Naturalization Service-“all criminal history record information that 
relates to an applicant for or holder of a certificate issued under Subchapter B, chapter 21.” TEX. 
EDUC. CODE ANN. 0 22.082 (Vernon 1996). What other information the SBEC may deem sufficient 
for the purpose of section 245.1 O(a)(3) is a matter within its discretion, so long as that discretion is 
not exercised arbitrarily and capriciously. See, e.g., Occidental Permian, Ltd. v. R.R. Comm ‘n, 47 
S.W.3d 801, 806 (Tex. App.-Austin 2001, no writ). 

In response to an argument offered by the applicant, you ask whether the immigration status 
of foreign applicants exempts them from generally applicable statutory or regulatory requirements. 
So far as we can determine, it does not. 

Article 1, section 8 of the Constitution of the United States gives the Congress the power 
“[t]o establish a uniform Rule of Naturalization.” U.S. CONST., art. I, sec. 8, cl. 4. The regulation 
of immigration and naturalization as such is an exclusively federal concern. “‘[O]ver no conceivable 
subject is the legislative power of Congress more complete than it is over’ the admission of aliens.” 
FiaZZo v. Bell, 430 U.S. 787,792 (U.S. 1977). Further, under the Supremacy Clause, the Constitution 
and laws of the United States are “the supreme Law of the Land . . . any Thing in the Constitution 
or Laws of any State to the Contrary notwithstanding.” U.S. CONST., art. VI, cl. 2. Accordingly, a 
state could not place burdens or restrictions on immigrants inconsistent with federal law. However, 
no such restrictions are evident in subjecting such persons to a common regulatory or licensing 
scheme. 

Presumably of course the Congress of the United States could, consistent with its plenary 
power over matters concerning imrnigration, exempt foreign nationals from some state regulatory 
scheme. But we are aware of no such exemption. In this regard, the applicant refers in his letter of 
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March 11,2002, to the Cuban Refugee Adjustment Act. See 8 U.S.C. 5 1255 (2000).6 While the 
Act in question does provide, as the applicant notes, certain relief for Cuban nationals in terms of 
the adjustment of their immigration status, nothing in it exempts such persons from generally 
applicable state laws. 

Your third question is whether SBEC may “ascertain and condition educator certification on 
the citizenship or alien status of an applicant originally certified by a foreign jurisdiction.“7 
Assuming your concern here is whether you must assure yourself that the applicant is in the United 
States legally, you must make such a determination. Federal law provides that illegal aliens are “not 
eligible for any State or local public benefit,” which term includes professional licenses. 8 U.S.C. 
9 1621(a)(3), (c)U)(A) ww. s ee also Tex. Att’y Gen. Qp. No. JC-0051 (1999). “Qualified 
alien[s]” who may be eligible for public benefits, for purposes of 8 U.S.C. 5 1641 include Cuban or 
Haitian entrants to the United States. See 8 U.S.C. 9 1641(b)(7) (2000). You may and should 
require the applicant to provide documentation from the Immigration and Naturalization Service that 
he or she resides legally in the United States. 

%ee Letter from Benito Castillo, supra note 3. 

‘See Request Letter, supra note 1, at 1. 
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SUMMARY 

The State Board for Educator Certification may require a 
foreign-certified educator who qualifies for certification pursuant to 
section 21.052(a) of the Education Code to produce a “Letter of Good 
Standing” from the foreign jurisdiction in which the educator is 
certified. However, if for good cause the applicant cannot produce 
such a letter, the board should accept alternative documentation. 
Immigration status does not exempt a foreign national from the 
strictures of a uniform state licensing scheme. 

Very truly yours, 

JOtiN CORNYN 
Attorney General of Texas 

HOWARD G. BALDWIN, JR. 
First Assistant Attorney General 

NANCY FULLER 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN DENMON GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


