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Dear Mr. Jennings: 

On behalf of the City of Longview (“the City”), you ask whether the City’s risk pool, through 
which the city provides “health and accident coverage” for City officers, employees, retirees, and 
their dependents, is subject to certain Insurance Code requirements.’ See TEX. LOC. GOV’T CODE 
ANN. 9 172.005(a) (Vernon Supp. 2003) (authorizing political subdivision to establish risk pool). 

You aver that the City provides health benefits through a risk pool created under chapter 172 
of the Local Government Code. See Request Letter, supra note 1, at 1. Under that chapter, a 
political subdivision, including a municipality, may establish a risk pool “to provide health and 
accident coverage for officials, employees, retirees, employees of affiliated service contractors, and 
their dependents.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 172.005(a) (Vernon Supp. 2003). A risk pool 
has express authority, under section 172.008, to “purchase excess loss coverage or reinsurance to 
insure a pool against financial losses” that might jeopardize the pool’s solvency. Id. 8 8 172.008(a), 
172.011 (a) (Vernon 1999) (stating that risk pool is to be declared insolvent if trustees deterrnine that 
pool is unable to pay valid claims within sixty days after date claims are verified). Section 172.014 
limits the application of other law to a risk pool: “A risk pool created under this chapter is not 
insurance or an insurer under the Insurance Code and other laws of this state, and the State Board 
of Insurance does not have jurisdiction over a pool created under this chapter.” Id. 8 172.014. 

Although section 172.014 directs that a risk pool is not insurance or an insurer for Insurance 
Code purposes, that does not mean that “no aspect of the extensive state statutory and regu1ator-y 
scheme” regulating the insurance industry applies to a municipality’s risk pool. Boon-Chapman, Inc. 
v. Tomball Hosp. Auth., 941 S.W.2d 383,384 (Tex. App.-Beaumont 1997, no writ). Rather, a risk 
pool is subject to an Insurance Code provision that expressly encompasses a risk pool. 

‘See Letter from Honorable William M. Jennings, Gregg County Criminal District Attorney, to Susan Gusky, 
Chair, Opinion Committee, Office of the Attorney General, at 3 (Sept. 30, 2002) (on file with Opinion Committee) 
[hereinafter Request Letter]. 
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In light of section 172.014’s language, you ask first whether the Insurance Code’s mental 
health parity requirement applies to the City’s risk pool. See TEX. INS. CODE ANN. art. 3.5 l-14 
(Vernon Supp. 2003); Request Letter, supra note 1, at l-2. “Mental health parity,’ requires insurers 
to treat mental health problems and physical health problems equally.* Article 3.5 l-5A of the 
Insurance Code prohibits a local government from excluding or limiting coverage for “serious mental 
illness”: 

A municipality . . . that provides group health insurance coverage, health 
maintenance organization coverage, or self-insured health care coverage to its 
officers or employees or to both its officers and employees may not contract for or 
provide coverage that: 

(2) is less extensive for serious mental illness than the 
coverage provided for any other physical illness. 

TEX. INS. CODE ANN. art. 3.5 l-5A(a) (Vernon Supp. 2003). The phrase “serious mental illness” is 
defined by incorporating the meaning assigned by article 3.5 1- 14, section 1 of the Insurance Code, 
which includes illnesses such as schizophrenia, bipolar disorders, and major depressive disorders. 
See id. arts. 3.5 l-5A(b), 3.5 1-14, 8 l(1) (defining phrase “serious mental illness”). 

Article 3.5 1-5A’s mental health parity requirement expressly applies to the City’s risk pool. 
The risk pool is a means by which the City provides self-insured health care coverage. See TEX. 
Lot. GOV’T CODE ANN. 5 172.005(a) (Vernon Supp. 2003) (authorizing political subdivision to 
establish risk pool “to provide health and accident coverage” for officials, employees, retirees, and 
dependents); Boon-Chapman, Inc., 941 S.W.2d at 384-85 (suggesting that article 3.51-5A applies 
to risk pool created under Local Govemrnent Code section 172.0 14). Thus, article 3.5 l -5A forbids 
the risk pool to provide less extensive coverage for serious mental illness than it provides for 
physical illness. See TEX. INS. CODE ANN. art. 3.5 l-5A(a)(2) (Vernon Supp. 2003); Boon-Chapman, 
Inc., 941 S.W.2d at 384-85 (stating that Insurance Code expressly prohibits local governments from 
excluding or limiting certain coverage from self-insured health care coverage). 

Except for article 3.5 1 - 14’s definition of the term “serious mental illness,” which article 3.5 l- 
5A expressly incorporates, article 3.5 l-14 does not apply to a municipal risk pool. You cite article 
3.5 1- 14 in connection with your mental health parity question, rather than article 3.5 1-5A. See 
Request Letter, supra note 1, at l-2; see also Letter from Sara Waitt, Senior Associate 
Commissioner, Legal & Compliance, Texas Department of Insurance, to Susan Gusky, Chair, 
Opinion Committee, Office of the Attorney General (Nov. 25, 2002) (on file with Opinion 
Committee) [hereinafter Dep’t of Ins. Letter]. Article 3 -5 1- 14 sets a mental health parity standard 

*See ALAN L. OTTEN, MENTAL HEALTH PARITY: WHAT CAN IT ACCOMPLISH IN A MARKET DOMINATED BY 
MANAGED CARE? (June 1998) (available at http://www.milbank.or~/~a~~.html) (defining mental health parity as 
“nondiscrimination in health benefits between mental and physical health problems”). 
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for a group health benefit plan “that provides benefits for medical or surgical expenses incurred as 
a result of a health condition, accident, or sickness.” TEX. INS. CODE ANN. art. 3.51-14, §§ 2(a), 3 
(Vernon Supp. 2003). A “plan offered under or in accordance with [alrticle 3.5 l-5A,” which 
includes a municipal risk pool, is not a group health benefit plan. Id. 5 2(b)(6). 

You ask next whether, and to what extent, article 26.90(d) of the Insurance Code, which 
prohibits treating pregnancy as a preexisting condition, applies to the City. Request Letter, supra 
note 1, at 1-2; see TEX. INS. CODE ANN. art. 26.90 (Vernon Supp. 2003). Article 26.90(d) states that 
“[a] large employer carrier shall not treat a pregnancy as a preexisting condition described by 
[slubsection (b)” of the article. TEX. INS. CODE ANN. art. 26.90(d) (Vernon Supp. 2003); see also 
id. art. 26.90(b) (prohibiting large employer health benefit plan from applying preexisting condition 
provision to coverage of certain medical conditions). The term “large employer carrier” is defined 
to mean “any entity . . . that provides health insurance or health benefits in this state” “to the extent 
that carrier” offers, delivers, issues for delivery, or renews “health benefit plans subject to 
[slubchapter H of this chapter,” of which article 26.90 is a part. Id. art. 26.02(12), (16). 

The risk pool, which is not an insurance company, is not subject to article 26.90. See TEX. 
Lot. GOV’T CODE ANN. 0 172.014 (Vernon 1999) (generally excepting municipal risk pool. from 
Department of Insurance’s jurisdiction). A municipal risk pool is not expressly included within the 
definition of a carrier that is subject to article 26.90. See TEX. INS. CODE ANN. art. 26.90( 12)’ (16) 
(Vernon Supp. 2003). The Department of Insurance agrees that a chapter 172 risk pool is not subject 
to article 26.90(d). See Dep’t of Ins. Letter, supra, at 2. 

Assuming that the City “must comply with” the child immunization requirements in article 
21.53F of the Insurance Code, you also ask whether the City may charge a risk pool participant a 
deductible for the required immunizations if the dependent child is immunized by an out-of-network 
provider. See Request Letter, supra note 1, at 1’3; TEX. INS. CODE ANN. art. 21.53F (Vernon Supp. 
2003). Under article 21.53F, section 3, “[a] health benefit plan that provides benefits for” an 
insured’s family member must cover all of a covered child’s required immunizations “from birth 
through the date the child is six years of age.” TEX. INS. CODE ANN. art. 21.53F, 5 3 (Vernon Supp. 
2003); see also id. $8 3 (listing required immunizations), 5 (describing class of covered children). 
Section 6(a) forbids a health benefit plan subject to article 21.53F to charge a deductible, copayment, 
or coinsurance in connection with the required immunizations: 

Benefits required under [slection 3 of this article may not be made subject to 
a deductible, copayment, or coinsurance requirement. This subsection does not 
prohibit the application of a deductible, copayment, or coinsurance requirement to . 
another service provided at the same time as the immunization. 

Id. 9 6(a). 

Your threshold assumption is correct: The City’s risk pool is subject to article 21.53F. 
Section 2(c) expressly includes health and accident coverage provided by a risk pool created under 
chapter 172 of the Local Government Code within those plans that are subject to article 21.53F, 
“notwithstanding [slection 172.014, Local Government Code, or any other law.” Id. tj 2(c). 
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Even so, you argue that article 21.53F, section 6(a) does not prohibit a risk pool from 
charging a deductible if a covered child is immunized by a physician outside the risk pool’s 
preferred-provider organization (“PPO”). See Request Letter, supra note 1, at 3. A PPO contracts 
with a select group of providers to supply health services.3 A PPO subscriber may use a non-PPO 
provider, although the subscriber typically must pay a higher coinsurance payment and deductible 
for the privilege of doing so. See PLI Handbook, supra note 3, at 220. 

The City may not charge a deductible for required child immunizations provided by an out- 
of-network physician. See Request Letter, supra note 1, at 2. Article 21.53F, section 6(a) plainly 
states that child immunization benefits “may not be made subject to a deductible.” TEX. INS. CODE 

ANN. art. 21.53F, 8 6(a) (Vernon Supp. 2003). A deductible paid to a non-PPO provider is still a 
deductible.4 See 28 TEX. ADMIN. CODE $4 11.506(2)(B) (Tex. Dep’t of Ins., Mandatory Contractual 
Provisions) (permitting health maintenance organization to charge a “deductible” only “for services 
performed out of the [organization’s] service area or for services performed by a physician or 
provider who is not in the [organization’s] delivery network”), 26.14(i) (Tex. Dep’t of Ins., 
Coverage) (distinguishing between “Non-Preferred Provider Policy Year Deductible” and “Preferred 
Provider Policy Year Deductible”). 

3See PRACTISMG LAW INSTITUTE, LITIGATION AND ADMINISTRATIVEPRACTICE COURSE HANDBOOK SERIES, 
Some Pitfalls in Litigating BeneJts Claims Against Managed Care Entities 219 (June 1999) (WL: 609 PLIlLit 2 17) 
[hereinafter PLI Handbook]. 

“A general insurance resource defines the term “deductible” as “the amount of the policy coverage that the 
policyholder must . . . pay as a condition of receiving payment under the policy.” JEFFREY W. STEMPEL, LAW OF 
INSURANCE CONTRACT DISPUTES $2.06[a][2] (2d ed. 2003). 
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SUMMARY 

The mental health parity requirement in article 3.5 1-5A of the 
Insurance Code applies to a city’s risk pool established under 
section 172.005(a) of the Local Government Code. A city is not 
bound, however, by the prohibition against treating pregnancy as a 
preexisting condition, found in article 26.90(d) of the Insurance 
Code. A city’s risk pool may not charge a deductible for child 
immunizations required under article 21.53F, section 3 of the 
Insurance Code, even if the child receives the immunizations from an 
out-of-network provider. 

Very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General - General Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


