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Re: Whether, under the Open Meetings Act, 
a river authority may hold an informational 
meeting that is open only to its invitees, 
including members of the press and 
community leaders (RQ-0044-GA) 

Dear Representative Puente: 

You ask whether the Open Meetings Act, chapter 55 1 of the Government Code, permits a 
river authority to hold an informational meeting that is open only to the authority’s invitees, 
including members of the press and community leaders. We understand that your question involves 
the Sulphur River Basin Authority.’ 

You have furnished a redacted copy of a notice regarding an informational meeting. That 
notice reads as follows: 

The . . . wishes to invite you to an informational meeting to hear a 
presentation of the Economic Study conducted by . . . regarding the 
economic impact of the proposed. . . Reservoir. The meeting will be 
held at the . . . City Hall Community Room on Thursday, March 13, 
2003 at 1:00 p.m. 

Dr. . . . , the Assistant Professor for the Institute of Applied 
Economics at the. . . will be making the presentation. There will be 
a question and answer period at the end of the presentation. 

This will be the first of several informational meetings to be held in 
. . . Texas to inform citizens throughout. . . Texas and the. . . River 
Basin. 

‘Although you do not identify a particular river authority, the president of the Sulphur River Basin Authority 
has informed us that your request relates to that entity. See Letter from Mike Huddleston, President, Sulphur River Basin 
Authority, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (May 28, 2003) (on file with Opinion Committee) 
[hereinafter Authority Brief’j . 
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As a member of the press, your attendance at this meeting is 
extremely important. Please bring this letter to the meeting for 
admittance since this is not a public meeting.2 

The Sulphur River Basin Authority (the “Authority”) was created by the legislature in 1985. 
See Act of May 29, 1985, 69th Leg., 1st C.S., ch. 3, 1985 Tex. Gen. Laws 3798. Its enabling 
legislation declares that it is “a governmental agency and a body politic and corporate.” Id. 8 1. It 
is governed by a board of directors composed of six members. See id. 4 6, at 3799. “The members 
of the board shall be appointed by the governor with the advice and consent of the senate.” Id. Two 
members of the board must be appointed from each of three named regions. See id. 

Section 55 1.002 of the Government Code provides that “[elvery regular, special, or called 
meeting of a governmental body shall be open to the public, except as provided by this chapter.” 
TEX. GOV’T CODE ANN. 5 55 1.002 (Vernon 1994). “Governmental body” is defined to include, inter 
alia, “a board, commission, department, committee, or agency within the executive or legislative 
branch of state government that is directed by one or more elected or appointed members.” Id. 
5 55 1 .001(3)(A) (V emon Supp. 2003). It is clear from its enabling legislation that the Authority is 
an “agency within the executive branch of government that is directed by one or more elected or 
appointed members.” Id. Texas courts have long acknowledged that river authorities are subject to 
the Open Meetings Act. See Lower Cola. River Auth. v. City of San Marcos, 523 S.W.2d 64 1,646 
(Tex. 1975). See also Friends of Canyon Lake, Inc. v. Guadalupe-Blanc0 River Auth., 96 S.W.3d 
5 19, 524 (Tex. App.-Austin 2002, pet. denied). 

The Open Meetings Act’s two definitions of the term “meeting” include as an element either 
(i) a deliberation involving a quorum of the governmental body, or (ii) the physical presence of a 
quorum: 

(A) a deliberation between a quorum of a governmental body, or 
between a quorum of a governmental body and another person, 
during which public business or public policy over which the 
governmental body has supervision or control is discussed or 
considered or during which the governmental body takes formal 
action; or 

(B) except as otherwise provided by this subdivision, a gathering: 

(i) that is conducted by the governmental body, or for 
which the governmental body is responsible; 

(ii) at which a quorum of members of the 
governmental body is present; 

*Letter from Honorable Robert R. Puente, Chair, House Committee on Natural Resources, to Honorable Greg 
Abbott, Texas Attorney General (Apr. 11,2003) (attached notice) (on file with Opinion Committee). 
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(iii) that has been called by the governmental body; 
and 

(iv) at which the members receive information from, 
give information to, ask questions of, or receive 
questions from any third person, including an 
employee of the governmental body, about the public 
business or public policy over which the 
governmental body has supervision or control. The 
term does not include the gathering of a quorum of a 
governmental body at a social function unrelated to 
the public business that is conducted by the body, or 
the attendance by a quorum of a governmental body at 
a regional, state, or national convention or workshop, 
if formal action is not taken and any discussion of 
public business is incidental to the social function, 
convention, or workshop. The term includes a session 
of a governmental body. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 8 55 l-001(4) (V emon Supp. 2003) (emphasis added). “Quorum” means 
“a majority of a governmental body, unless defined differently by applicable law or rule or the 
charter of the governmental body.” Id. 9 551.001(6). 

The meeting notice you have furnished indicates, by its terms, that the Authority intended 
to hold a meeting during which the Authority would, at a minimum, “give information to” third 
persons about “public business or public policy over which the governmental body has supervision 
or control.” See id. 8 55 1.001(4)(B). If a quorum of the Authority was physically present on one 
of the occasions at which such a meeting was held, that meeting would have been a meeting under 
section 55 1 .001(4)(B). Moreover, if, at such meeting, any deliberation occurred between a quorum 
of the members of the Authority’s governing board, or between a quorum of the governing board and 
another person, that meeting would have constituted a meeting under the terms of section 
55 1 .001(4)(A). In either event, the meeting should have, under section 55 1.002 of the Government 
Code, been “open to the public.” See id. 8 55 1.002 (Vernon 1994). The notice specifically indicates, 
however, that the meeting was not open to the public. 

The Authority informs us that “a quorum of the governmental body was not present” at the 
informational meeting described in your letter or involved in the deliberations.3 If a quorum was not 
present or involved in deliberations under the definition of meeting in section 55 1.001(4), the 
informational meeting was not a meeting subject to the Open Meetings Act. 

We caution, however, that the Open Meetings Act also provides that “[a] member or group 
of members of a governmental body commits an offense if the member or group of members 

‘Authority Brief, supra note 1, at 1. 
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knowingly conspires to circumvent this chapter by meeting in numbers less than a quorum for the 
purpose of secret deliberations in violation of this chapter.” Id. 5 55 1.143(a). An offense under this 
provision is “a misdemeanor punishable by: (1) a fine of not less than $100 or more than $500; (2) 
confinement in the county jail for not less than one month or more than six months; or (3) both the 
fine and confinement.” Id. 8 55 1.143(b). Although this provision has not been construed by the 
courts, there could be circumstances in which the holding of serial, closed, quorumless meetings 
could give rise to a prosecution under section 55 1.143(a). We cannot here anticipate the, numerous 
variety of instances in which this might occur. 
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SUMMARY 

An informational meeting of the Sulphur River Basin 
Authority (the “Authority”) that is open only to the Authority’s 
invitees, including members of the press and community leaders, 
contravenes the Open Meetings Act if a quorum of members of the 
Authority is present or otherwise participates in the deliberations. If 
a quorum is not present and does not otherwise participate in the 
deliberations, the informational meeting is not subject to the Act. 

Yours very truly, 

Atto era1 of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


