
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

February 27,2004 

The Honorable Matt Bingham Opinion No. GA-01 58 
Smith County Interim Criminal District Attorney 
100 North Broadway, 4th Floor Re: Whether a county may place on county- 
Tyler, Texas 75702 owned vehicles a decal, trademark, or logo 

advertising a private business in exchange for 
money from the business (RQ-0095-GA) 

Dear Mr. Bingham: 

On behalf of Smith County (the “County”), your predecessor asked whether a county may 
place on a county-owned vehicle a decal, trademark, or logo advertising a private business in 
exchange for money from the business.’ He explained that the County Sheriff has proposed a policy 
under which the County would accept money from private businesses to purchase law enforcement 
vehicles in exchange for placing advertisements for those businesses on certain external areas of the 
vehicles. See Request Letter, supra note 1, at 1. 

Under [the] program, once a local business makes a donation for the 
purchase of a “Police Package Vehicle” for the use of the Sheriffs 
Office, [the] County would purchase a vehicle according to the 
normal bidding process for county purchases. The County would 
then imprint the business’ decal, logo, or trademark on the vehicle for 
a period not less than three years. At the end of the three year period, 
[the] County would be free to remove the advertisements with no 
further obligations to the donor. However, should the vehicle be 
wrecked or otherwise taken out of service prior to the expiration of 
the three year period, [the] County would be obligated to identically 
mark a replacement vehicle for the remainder of the three year period. 

Id. According to the request letter, the sheriffs office would have the authority to approve the form 
and substance of all advertisements, and the County would adopt a policy limiting the size and 
placement of the advertisements. See id. at 2. Advertisements could be placed on only three 
locations on the vehicle-one on each rear quarter panel and one on the rear trunk lid-and the size 

‘See Letter from Honorable Jack Skeen, Jr., Smith County Criminal District Attorney, to Honorable Greg 
Abbott, Texas Attorney General (Aug. 15,2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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of the ads would be strictly limited. See id. at l-2. No more than one advertisement would be 
allowed per location, but there might be an advertisement on each location. See id. at 2. “[Tlhe 
advertisements would not be allowed to cover, obliterate, or conceal any law enforcement markings 
on the vehicle.” Id. at 2. 

At some points, the request letter refers to the money that would be received from a private 
business as a donation, see id. at 1, and at other points, the request letter suggests that the money 
would be a lease payment, see id. at 3. This office cannot determine the precise nature of the 
transaction because of the fact issues involved. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0078 (2003) 
at 2 (stating that this office does not construe particular contracts), JC-0443 (2001) at 1 (stating that 
whether a particular donation is in fact a refund is a fact question that an opinion cannot resolve); 
see also Bullock v. Citizens Nat ‘I Bank, 663 S.W.2d 923, 924 (Tex. App.-Austin 1984, no writ) 
(stating that a court must examine all the facts to ascertain whether a particular transaction is a sale 
or a lease). Nevertheless, “a donation is nothing more nor less than a gratuity-that which is 
bestowed without receipt or expectation of anything in return”-it is not something “yielded up 
pursuant to contract and in return for a valuable consideration.” Barrington v. Cokinos, 339 S.W.2d 
330,334 (Tex. Civ. App.-Beaumont), aff’d, 338 S.W.2d 133, 141 (Tex. 1960). 

Section 72 1.004 of the Transportation Code requires a county to print the county’s name on 
its motor vehicles: 

(a) The office having control of a motor vehicle or piece of 
heavy equipment owned by a . . . county shall have printed on each 
side of the vehicle or equipment the name of the . . . county, followed 
by the title of the department or office having custody of the vehicle 
or equipment. 

(b) The inscription must be in a color sufficiently different 
from the body of the vehicle or equipment so that the lettering is 
plainly legible. 

(c) The title of the department or office must be in letters 
plainly legible at a distance of not less than 100 feet. 

TEX. TRANSP. CODE ANN. 8 721.004 (Vernon 1999). A county commissioners court may exempt 
from these requirements “an automobile when used to perform an official duty by a . . . sheriffs 
office,” id. 8 72 1.005(b)(l)(B) (V emon Supp. 2004), an exemption that was apparently intended not 
to permit a sheriff to print more information on the vehicles, but to permit a sheriffs department to 
use unmarked vehicles. See Act of May 11, 1959, 56th Leg., RX, ch. 235, 9 1, 1959 Tex. Gen. 
Laws 53 1,532 (“Provided . . . that the provisions of this Section shall not apply to automobiles used 
by.. . sheriffs’ departments, which shall be unmarked at the discretion of the sheriff. . . .“). 

Attorney General Letter Opinion 97- 112 construed section 72 1.004 to provide an exclusive 
list of the information that a county could print on its vehicles. See Tex. Att’y Gen. LO-97-l 12, at 
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l-2. The requestor asked whether a county vehicle could be inscribed with an elected official’s 
name. See id. at 1. Reasoning that “effect and meaning [must] be given to [a statute’s] every 
sentence, clause, phrase, and word” and that section 721.004 “does not specifically permit the 
inscription of an elected county official’s name on a county-owned vehicle,” the opinion concluded 
that “there is no authority to inscribe a county official[‘]s name on the vehicle.” Id. at l-2. The 
opinion thereby construed section 72 1.004(a) to provide that a county must print “on each side of’ 
a county-owned vehicle only “the name of the . . . county, followed by the title of the department or 
office having custody of the vehicle.” Id.; see TEX. TRANSP. CODE ANN. 8 721.004(a) (Vernon 
1999). 

Your predecessor suggested that Letter Opinion 97-l 12 incorrectly construes section 
721.004. See Request Letter, supra note 1, at 2. He proposed, instead, that section 72 1.004 sets 
“minimum standards for identification of county vehicles” and does not provide an “exhaustive list.” 
Id. at 3. Despite the letter opinion’s conclusion, your predecessor stated, “county law enforcement 
and emergency vehicles routinely include such items as 911 emergency emblems, crime stoppers 
decals, and vehicle numbers on the vehicles.” Id. Moreover, although section 721.002 of the 
Transportation Code similarly requires state-owned motor vehicles to “have printed on each side 
. . . the word ‘Texas,’ followed by the title of the state agency having custody of the vehicle,” TEX. 
TRANSP. CODE ANN. 9 721.002(a) (Vernon 1999), your predecessor stated that the phrase “State 
Trooper” is printed on each side and the rear trunk portions of Texas Department of Public Safety 
vehicles. See Request Letter, supra note 1, at 3. 

In our opinion, Letter Opinion 97-l 12 incorrectly concludes that section 72 1.004 provides 
an exclusive list of the items that may be printed on a county-owned vehicle. The section does not, 
on its face, indicate that it is exclusive. See TEX. TRANSP. CODE ANN. 8 721.004 (Vernon 1999). 
While it is true that a court must give “effect and meaning . . . to [a statute’s] every sentence, clause, 
phrase, and word,” it is also true that a court must presume that “every word excluded from a statute” 
was “excluded for a purpose.” Cameron v. Terre11 & Garrett, Inc., 618 S.W.2d 535, 540 (Tex. 
198 1). Consequently, a court should insert additional words into a statute “[olnly when it is 
necessary to give effect to the clear legislative intent.” Office of the Attorney Gen. v. Lee, 92 S.W.3d 
526,529 (Tex. 2002) (quoting Cameron, 618 S.W.2d at 540). We believe the legislature intended 
section 721.004 to ensure that a county-owned vehicle generally is identifiable as such, but the 
legislature did not intend to exclusively list what a county could print on its car. The act by which 
the legislature originally adopted the substance of section 721.004 indicates that the legislature was 
concerned about insufficiently marked county-owned vehicles that members of the public could not 
identify as county-owned. See Act of May 11, 1959,56th Leg., R.S., ch. 235, 0 2, 1959 Tex. Gen. 
Laws 53 1,532 (“The fact that there is no present provision compelling identification of. . . county- 
owned vehicles as there is for state-owned vehicles creates an emergency. . . .“). The substance of 
section 72 1.002, which provides for inscriptions on state-owned vehicles, was similarly adopted so 
that members of the public could identify the cars: “The fact that motor vehicles owned by the State 
of Texas are being driven upon the streets of towns and cities and upon public highways with 
inscriptions so nearly the color of the body of the car that such inscriptions are visible for a very 
short distance creates an emergency. . . .” See Act approved May 26,193 1,42d Leg., R.S., ch. 2 19, 
8 2,193l Tex. Gen. Laws 373,373. Because inserting the word “only” is not necessary to effectuate 
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a clear legislative intent, Attorney General Letter Opinion 97-l 12 incorrectly construes the statute, 
and we overrule this construction. We need not revisit here, however, the opinion’s ultimate 
conclusion: “An elected official may not inscribe his or her name on a county-owned motor 
vehicle.” Tex. Att’y Gen. LO-97-l 12, at 2 (Summary). 

Accordingly, section 72 1.004 lists the minimum types of identifying marks that must be 
printed on a county-owned vehicle that is not exempt under section 72 1.005, but it does not provide 
an exclusive list. Other marks may be placed on the vehicles, but if the other marks obscure the 
identifying marks or make identification difficult for the public, section 721.004’s intent has been 
violated. Thus, nonrequired inscriptions may not obscure the identifying marks required by section 
72 1.004 or make the vehicle’s county-owned status difficult to ascertain. 

Moreover, the commissioners court exercises ultimate authority over the content, design, or 
placement of any particular decal. The sheriffs vehicles belong to the county, which acts through 
its commissioners court. See Jackv. State, 694 S.W.2d 391,397 (Tex. App.-San Antonio 1985, writ 
ref d n.r.e.); Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-02 14 (2000) at 5. 

Nevertheless, we conclude that a county may not place on a county-owned vehicle an 
advertisement for a private business. Texas law is well-established on this point: A commissioners 
court’s authority is limited to those powers conferred either expressly or by necessary implication 
from the constitution and laws of this state. See Guynes v. Galveston County, 861 S.W.2d 86 1,863 
(Tex. 1993) (citing C anales v. Laughlin, 214 S.W.2d 45 1,453 (Tex. 1948)); Tex. Att’y Gen. Op. 
No. GA-0085 (2003) at 2 (quoting Guynes, 861 S.W.2d at 863); see also TEX. CONST. art. V, 
8 18(b); Jack, 694 S.W.2d at 397 (citing Childress County v. State, 92 S.W.2d 1011, 1016 (Tex. 
1936); Wilson v. Calhoun County, 489 S.W.2d 393,397 (Tex. Civ. App.-Corpus Christi 1972, writ 
ref d. n.r.e.)). A county’s authority to convey its property, by sale, lease, or exchange, is strictly 
circumscribed by statute. Chapter 263 of the Local Government Code provides generally for a 
county’s sale or lease of property. TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. ch. 263 (Vernon 1999 & Supp. 
2004). A county has specific general authority to sell or lease its real property (1) at a public auction, 
see id. $ 263.001(a) (Vernon 1999); (2) through a sealed-bid procedure, see id. 9 263.007(a), (f) 
(Vernon Supp. 2004); or (3) under a contract with a broker, see id. 9 263.008(b). Conveyances of 
certain types of real property must occur in accordance with particular statutes, however. For 
example, a county’s sale or lease of abandoned seawall or highway property must comply with 
section 263.002 of the Local Government Code, and airport land must be leased in compliance with 
section 263.05 1. See id. $9 263.002, .05 1 (Vernon 1999); see also TEX. GOV’T CODE ANN. 
$3 1477.070(a), .119 (Vernon 2000) (authorizing a county to “sell, deliver, and distribute” certain 
water or natural gas to a municipality, political subdivision, or private entity). A county may sell, 
exchange, destroy, or donate its salvage or surplus property only in accordance with chapter 263, 
subchapter D of the Local Government Code. See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 9 263.152(a) 
(Vernon Supp. 2004). But no statute authorizes a county to lease its personal property. We must 
consequently conclude that a county has no authority to place decals advertising private businesses 
on county-owned vehicles in exchange for a payment from the business. 
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SUMMARY 

Section 72 1.004 of the Transportation Code provides a list of 
the minimum types of identifying marks that must be printed on a 
nonexempt county-owned vehicle. Attorney General Letter Opinion 
97- 112’s construction of section 72 1.005 is overruled. 

Inscriptions other than those described in section 72 1.004 
may be printed on a county-owned vehicle, but they may not obscure 
the required identifying marks or make identification of the vehicle 
difficult. 

A county has no authority to place decals advertising private 
businesses on county-owned vehicles in exchange for a payment from 
the business. 
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