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Dear Commissioner Neeley: 

Your predecessor asked whether a public school teacher maybe awarded compensation under 
the statutory Advanced Placement Incentive Program if the compensation is in addition to that 
received under the teacher’s employment contract, or alternatively, as an express or implicit term of 
the teacher’s contract.’ See TEX. EDUC. CODE ANN. $9 28.051-.058 (Vernon 1996 & Supp. 2004) 
(creating the Texas Advanced Placement Incentive Program (“APIP”)). 

The stated purpose of APIP “is to recognize and reward those students, teachers, and schools 
that demonstrate success in achieving the state’s educational goals,” by establishing and maintaining 
successful college advanced placement courses and international baccalaureate courses. Id. 
5 28052(a) (Vernon 1996). Funding for APIP comes from grants, donations, and legislative 
appropriations, which are distributed by the Texas Education Agency. Id. $2&057(a). Among other 
incentives, a participating school may receive $100 for each student who receives a certain score on 
a college advanced placement test or an international baccalaureate examination, $50 of which may 
be placed in a school’s teacher bonus pool. Id. 0 28.053(a)(2), (f) (Vernon Supp. 2004). When a 
school receives an award, the school principal is to convene a team of teachers and others to 
determine how to spend the funds. Id. 9 28.053(c). Priority is to be given “to academic 
enhancement purposes in using an award received under the program.” Id. 0 28.055(a) (Vernon 
1996). The team may decide, among other things, “to direct [the] expenditure of funds . . . for 
awards to individual teachers participating in the program.” Id. $28.053(c) (Vernon Supp. 2004). 

A school must apply to the State Board of Education to participate in the program. Id. 
9 28.055(b) (V emon 1996). A teacher must also apply to the board and teach a college advanced 
placement course or an international baccalaureate course to participate in the program and be 

‘See Letter from Mr. Robert Scott, Chief Deputy Cornrnissioner, Texas Education Agency, to Honorable Greg 
Abbott, Texas Attorney General (Dec. 17, 2003) (on tile with the Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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eligible for an award. Id. $9 28.053(e), 28.056 (Vernon 1996 & Supp. 2004). An eligible teacher 
may receive (1) subsidized training, (2) a one-time bonus for teaching a college advanced placement 
course or an international baccalaureate course for the first time, or (3) a share of the teacher bonus 
pool distributed in shares proportional to the number of courses taught. Id. $ 28.053(d)(1)-(3) 
(Vernon Supp. 2004). l 

As the Request Letter notes, teacher contracts typically run for a term at least through the 
school year, but rarely specify an entitlement to a particular teaching assignment. See Request Letter, 
supra note 1, at 2. The Request Letter asks: 

1. May a teacher be paid any additional amounts as determined 
by the campus team in its discretion under Section 28.053, if 
those amounts are in addition to the compensation for which 
the teacher has contracted? 

2. May a district pay an amount to a teacher in addition to the 
compensation for which the teacher has contracted using the 
statutory methodology in Subsection 28.053(d), by virtue of 
the employment contract implicitly incorporating that 
provision? 

3. May a district prospectively incorporate into its employment 
contract the receipt of additional compensation, contingent 
upon an award by the campus team? 

Id. 

The Request Letter specifically asks whether such payments would offend article III, section 
52 of the Texas Constitution. That section and other constitutional provisions such as article III, 
sections 44, 5 1, and 53 prohibit the state and its political subdivisions from gratuitously paying 
public funds for private purposes. Byrd v. City of Dallas, 6 S.W.2d 738, 740-41 (Tex. 1928). 
Sections 51 and 52 require that public funds be expended to achieve a public purpose. Tex. A4z.m. 
League Intergovernmental Risk Pool v. Tex. Workers’ Comp. Comm’n, 74 S.W.3d 377,383 (Tex. 
2002); Edgewood Indep. Sch. Dist. v. Meno, 917 S. W.2d 7 17,740 (Tex. 1995). The Supreme Court 
of Texas has adopted a three-part test to determine whether a payment accomplishes a legitimate 
public purpose under section 52: “Specifically, the Legislature must: (1) ensure that the statute’s 
predominant purpose is to accomplish a public purpose, not to benefit private parties; (2) retain 
public control over the funds to ensure that the public purpose is accomplished and to protect the 
public’s investment; and (3) ensure that the political subdivision receives a return benefit.” Tex. 
Mun. League, 74 S.W.3d at 384. Here, APIP’s stated purpose is to reward successful achievement 
of the state’s education goals. TEX. EDUC. CODE ANN. 5 28.052(a) (Vernon 1996). The statutes 
limit payment from the Teacher Bonus Pool to teachers who have qualified and teach APIP courses. 
Id. $9 28.053, 28.056 (Vernon 1996 & Supp. 2004). APIP payments to teachers satisfies the 
requirements of article III, sections 51 and 52.’ 

*We do not address the expenditure of APIP funds for other purposes. 
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More pertinent to the questions here, article III, sections 44 and 53 limit the authority of the 
legislature, counties, and municipal authorities to pay extra compensation to public employees. 
Under article III, section 44, the legislature “shall not grant extra compensation to any officer, agent, 
servant, or public contractors, after such public service shall have been performed or contract entered 
into, for the performance of the same; nor grant, by appropriation or otherwise, any amount of money 
out of the Treasury of the State, to any individual, on a claim, real or pretended, when the same shall 
not have been provided for by pre-existing law.” TEX. CONST. art. III, 9 44. Article III, section 53 
denies the legislature the “power to grant, or to authorize a county or municipal authority to grant, 
any extra compensation, fee or allowance to a public officer, agent, servant or contractor, after 
service has been rendered, or a contract has been entered into, and performed in whole or in part.” 
TEX. CONST. art. III, $ 53; see also Harlingen Indep. Sch. Dist. v. C.H. Page & Bros., 48 S.W.2d 
983, 986 (Tex. Comm’n App. 1932, judgm’t adopted) (determining that school district is a 
“municipality” subject to article RI, section 53). 

As this office frequently has noted, a key constitutional concern is that public compensation 
may not be increased retroactively. See, e.g., Att’y Gen. Op. Nos. JC-0376 (2001) (one-time salary 
supplement that retroactively increases compensation would not be constitutional), JM-1253 (1990) 
(prosecutor may not award bonus from drug seizure funds in addition to contractual compensation), 
JM-1113 (1989) (merit pay raises may be given prospectively but not retroactively), WW-790 (1960) 
(longevity award may be paid as compensation to retain valuable employees but may not be paid to 
former employees). More specifically, the state and its political subdivisions may not pay additional 
funds for contractual performance already required by an existing contract. Rhoads DriZZing Co. v. 
Abed, 70 S.W.2d 576,581 (Tex. 1934). The state and its political subdivisions may modify their 
contracts, but may not agree to make additional payments without receiving new consideration in 
return. Id. In Attorney General Opinion MW-68, the question was whether article III, section 53 
prohibited a school district from giving bonuses or salary increases after the school year had begun 
to teachers who rendered their services under term contracts. Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-68 
(1979). This office determined that, “in the’ absence of additional consideration, the school district 
may not increase a teacher’s annual compensation under the contract once part performance has been 
rendered. The school board may, however, renegotiate a contract already performed in part where 
new consideration passes to the district in exchange for new benefits provided.” Id. at 2. For 
example, a teacher’s agreement to receive APIP training and teach APIP courses would constitute 
new consideration if such terms of performance are not .already required by existing contract or 
school district policy. Of course, we cannot determine what would constitute new consideration 
without reference to a particular teacher’s contract and circumstances. 

The remaining questions are whether APIP payments may be incorporated into new contracts, 
either expressly or implicitly. This office has previously determined that compensation may be 
increased after services have been rendered provided the employee’s contract or applicable state law 
at the time of the contract “provided for the possibility of additional payments.” Tex. Att’y Gen. Op. 
No. JC-0383 (2001) at 2. Laws existing at the time and place a contract is signed are incorporated 
into the contract. Request Letter, supra note 1, at 2; Cent. Educ. Agency v. George West Indep. Sch. 
Dist., 783 S.W.2d 200,201 (Tex. 1989); see also Tex. Att’y Gen Op. No. JC-0115 (1999) (school 
board policy to award back pay for period of suspension may be viewed as a term of the contract and, 
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applied prospectively, is not prohibited by article III, section 53 of the constitution). Section 28.053 
of the Education Code expressly provides that teachers who fulfill certain requirements are eligible 
to receive APIP payments. Consequently, contracts executed after June 20,2003, the effective date 
of the statute, would incorporate that statute’s terms as part of the teacher’s contract for 
compensation. Moreover, a teacher whose contract expressly provides for the prospective possibility 
of such additional compensation could receive APIP payments without violating sections 44 and 53 
of the constitution. 
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SUMMARY 

An Advanced Placement Incentive Program payment to a 
public school teacher under section 52 1.126 of the Education Code 
serves a public purpose. A public school teacher under an existing 
contract may not be awarded such a payment unless (1) the teacher 
provides additional consideration in return, or (2) the teacher’s 
contract expressly provides for the possibility of such additional 
compensation. A teacher may receive such a payment as part of 
compensation in contracts executed after June 20,2003, the effective 
date of the statute. 
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