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Dear Chairman Hudson and Commissioner Parsley: 

Your questions arise because a municipal utility is considering acquiring an interest in a 
nuclear generating plant.’ You explain that Federal Nuclear Regulatory Commission (“NRC”) rules 
require the safe decommissioning of nuclear facilities after they cease operating and permit a utility 
to fund a facility’s decommissioning costs over the life of the asset through an external trust. See 
Request Letter, supva note 1, at 2; see also 10 C.F.R. 5 50.75 (2004) (decommissioning planning) 
(Nuclear Regulatory Commission)? The trust consists of amounts collected from utility customers 
and investment earnings. See Request Letter, supra note 1, at 2; see also 16 TEX. ADMIN. CODE 9 
25.231 (2004) (Pub. Util. Comm’n of Tex.) (electric utility’s authority to include nuclear 
decommissioning expense as a service cost). Because the Public Utility Commission (the 
“Commission”) is drafting rules regarding decommissioning trusts, you ask whether the Public 
Funds Investment Act, Government Code chapter 2256 (the “Public Funds Investment Act” or the 
“Act”), would govern a municipal utility’s authority to invest certain decommissioning trust funds. 
See Request Letter, supru note 1, at 1 .3 

State law provides the Commission with regulatory authority overrates for “costs associated 
with nuclear decommissioning obligations,” which “shall be included” as a charge to retail 

‘See Letter fromPaul Hudson, Chairman, and Julie Parsley, Commissioner, Public Utility Commission ofTexas, 
to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (Apr. 15, 2004) (on tile with Opinion Committee, also available 
af http//www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 

zSee also 10 C.F.R. 5 50.2 (2004) (“Decommission means to remove a facility or site safely from service and 
reduce residual radioactivity to a level that permits - (1) Release of the property for unrestricted use and termination of 
the license; or (2) Release of the property under restricted conditions and termination of the license.“). 

‘After submitting this request, the Commission formally proposed a new rule “relating to Nuclear 
Decommissioning following the Transfer ofNuclear Generating Plant Assets.” See 29 Tex. Reg. 4632 (2004) (to be 
codified at 16 TEX. ADMIN. CODE 5 25.303) (proposed May 14,2004) (Pub. Util. Comm’n of Tex.). 
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customers. TEX. UTIL. CODE ANN. § 39.205 (Vernon Supp. 2004-05). You explain that if the 
municipal utility acquires an interest in the nuclear facility, decommissioning costs would continue 
to be collected from the selling utility’s customers; your query is limited to the purchasing municipal 
utility’s authority to invest funds from that source. See Request Letter, supra note 1, at l-2. 

The Commission is drafting a rule “to prescribe the [selling] utility’s responsibility for 
charging rates for the collection of funds for a nuclear decommissioning trust” after the transaction 
and to “establish standards for the administration ofthe trust by the buyer ofthe nuclear plant asset.” 
Id. at l.4 In regulating privately owned utilities, the Commission’s “rules and ratemaking decisions 
concerning the appropriate level of the decommissioning charge” are based on the assumption that 
the trust will be invested in both equity and debt securities. Id. at 3. Ifthe Public Funds Investment 
Act governs a municipal utility’s authority to invest these decommissioning trust funds, however, 
the municipal utility “would be limited to investments in debt securities, which likely would mean 
a lower overall [investment] return” and thus “require a significantly higher non-bypassable charge 
to customers of the selling utility.” Id. 

Originally enacted in 1987, the Public Funds Investment Act was intended to “broaden” 
certain governmental entities’ “investment opportunities.“s Section 2256.003 provides that “[e]ach 
governing body of the following entities may purchase, sell, and invest its funds and funds under its 
control in investments authorized under this subchapter in compliance with investment policies 
approved by the governing body and according to the standard of care prescribed by Section 
2256.006.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 2256.003(a) (Vernon 2000). The entities subject to the Act 
include “(1) a local government; (2) a state agency; (3) a nonprofit corporation acting on behalf of 
a local government or a state agency; or (4) an investment pool acting on behalf of two or more local 
governments, state agencies, or a combination ofthose entities.” Id. Other sections in chapter 2256, 
subchapter A list various authorized investments. See id. $5 2256.009-.0201 (Vernon 2000 & Supp. 
2004-05). 

Your question involves a municipal utility owned by the City of San Antonio, a local 
government subject to the Act. See id. 5 2256.003(a)(l) (V emon 2000); see also id. 3 2256.0201 
(authorizing a municipalitythat owns amunicipal electric utility to enter into certain hedge contracts 
related to energy prices); Request Letter, supra note 1, at 2 n.3; Letter from N. Beth Emery, Senior 
Vice President & General Counsel, City Public Service of San Antonio, to Honorable Greg Abbott, 
Texas Attorney General at 1 (Apr. 22,2004) (on file with Opinion Committee). Section 2256.004(b) 
of the Government Code provides that the Act does not apply to “an investment donated to an 
investing entity for a particular purpose or under terms of use specified by the donor.” TEX. GOV’T 
CODE ANN. 5 2256.004(b) (Vernon 2000). Yourrequest letter focuses on whether decommissioning 
trust timds derived from charges paid by the selling utility’s customers fall within the section 
2256.004(b) exception. See Request Letter, supra note 1. Specifically, you ask the following 
question: 

‘See also id. 

5SeeTex.Att’yGen. Op.No. DM-489 (1998)at 1 (citingFISCALNOTE,Tex. Comm. SubstituteH.B. 1488,7Oth 
Leg., R.S. (1987)). 
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If funds are held in a separate trust account pursuant to the 
requirements of an order or rule of the Commission, would [the 
section 2256.004(b) exception] apply to (i) funds for investment in a 
nuclear decommissioning trust that are collected pursuant to 
regulation from the customers of an entity that has transferred its 
interest in a nuclear generating plant to a local government entity (a 
municipally-owned utility) whose investments are otherwise subject 
to the restrictions ofthe Act; and (ii) the decommissioning trust funds 
accumulated by the transferee entity prior to the transfer which are 
acquired by the local government entity in connection with its 
acquisition of the transferred interest in the nuclear generating plant? 

Id. at 1 

The Act does not define any of the terms in section 2256.004(b), and we construe the phrase 
“investment donated to an investing entity,” as it is commonly understood, to refer to an investment 
given to the entity as a gift. See TEX. GOV’T CODE ANN. 3 3 11 ,011 (Vernon 1998) (words that have 
not acquired a technical or particular definition shall be construed according to their common usage); 
WEBSTER’S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 375 (9th ed. 1983) (defining “donate” to mean 
“to make a gift of,” “ to make a donation”). Section 2256.004@) excepts from the Act an investment 
given to the investing entity as a gift, thus permitting the entity to continue to hold the donated 
investment even ifit is not an investment the Act permits. However, neither trust funds derived from 
charges paid by the selling utility’s customers in exchange for utility services nor trust funds 
transferred to a purchasing municipal utility by the selling utility in connection with the transfer of 
an interest in a nuclear facility may be characterized as a donation or gift to the municipal utility. 

Although your question focuses on section 2256.004(b), your concern is whether the Public 
Funds Investment Act would govern the municipal utility’s authority to invest the trust funds. To 
fully respond to your query, we must consider whether the trust fund moneys are “public funds” 
within the Act’s scope. The Act permits a subject entity to “purchase, sell, and invest” in the listed 
investments “itsfunds andfunds under its control.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 2256.003 (Vernon 
2000) (emphasis added). Section 2256.002(3) defines the term “tinds” to mean “publicfunds in the 
custody of a state agency or local government that: (A) are not required by law to be deposited in 
the state treasmy; and (B) the investing entity has authority to invest.” Id. 5 2256.002(3) (emphasis 
added). In Attorney General Opinion DM-489, this office concluded that the term “public funds” 
in section 2256.002(3) denotes funds that belong to the investing entity “collected by virtue of some 
general law, and that are designated to a public purpose.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-489 (1998) 
at 2. Moreover, “[flunds a state agency possesses merely as a custodian, for the benefit of 
contributors, are not public funds.” Id, at 3. 

Applying this standard, Attorney General Opinion DM-489 concluded that the Public Funds 
Investment Act did not govern the Department of Banking’s authority to invest certain funds, such 
as t?mds of a liquidated, uninsured bank or a trust company in conservatorship, because they were 
not “public funds.” See id. at 4-8 (addressing whether certain funds administered by the Department 
of Banking are public funds subject to the Act). The funds were not public funds because they did 
not belong to the state, because the Department held them as a mere custodian, and because they 
would not be used to discharge a general public purpose. See id. 
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Here, we address whether the Public Funds Investment Act applies to a municipal utility’s 
authority to invest decommissioning trust funds, the corpus of which derives from charges paid 
by the selling utility’s customers, and which are dedicated to paying a nuclear facility’s 
decommissioning costs. See Request Letter, supru note 1, at 3. As you note, the funds at issue 
would be “governed by a trust agreement, NRC rules, and Commission rules.” Id. at 3-4. Pursuant 
to a Commission rule, 

Each electric utility collecting funds for a nuclear 
decommissioning trust shall place the funds in an external, 
irrevocable trust fund. The utility shall appoint an institutional trustee 
and may appoint an investment manager(s). Unless otherwise 
specified in subsection (b) of this section, the Texas Trust Code 
controls the administration and management of the nuclear 
decommissioning trusts, except that the appointed trustee(s) need not 
be qualified to exercise trust powers in Texas. 

16 TEX. ADMIN. CODE 9 25.301(a)(2) (2004) (Pub. Util. Comm’n of Tex.); see also 10 C.F.R. 
F, 50.75(e)(ii) (2004) (“An external sinking fund is a fund established and maintained by setting 
funds aside periodically in an account segregated from licensee assets and outside the administrative 
control of the licensee and its subsidiaries or affiliates in which the total amount of funds would be 
sufficient to pay decommissioning costs at the time permanent termination ofoperations is expected. 
An external sinking fund may be in the form of a trust .“). The Commission rule also governs 
trust agreements and decommissioning trust investments. See 16 TEX. ADMIN. CODE 4 25.301 (b)-(c) 
(2004) (Pub. Util. Comm’n of Tex.). In addition, you inform us that Commission orders and rules 
“are expected to specify that funds in excess of actual decommissioning costs are to be refunded to 
the customers of the seller of the nuclear asset.” Request Letter, supra note 1, at 4.6 Based on this 
regulatory framework, the municipal utility at issue observes that it would hold these 
decommissioning trust funds not on its own behalfbut as a custodian pursuant to a trust established 
to provide for the selling utility customers’ share ofdecommissioning costs. See Letter from N. Beth 
Emery, Senior Vice President & General Counsel, City Public Service of San Antonio, to Nancy S. 
Fuller, Chair, Opinion Committee, Office of the Attorney General at 2 (July 1, 2004) (on file with 
Opinion Committee). 

Assuming that the decommissioning trust funds at issue here will not belong to the municipal 
utility but rather will be held by the municipal utility as a custodian to pay for decommissioning costs 
and that any excess funds will be returned to the selling utility’s customers, they are not “public 
funds” within the meaning of the Public Funds Investment Act, and the Act does not govern the 
municipal utility’s authority to invest them. 

6The rule formally proposed by the Commission after submitting this request would provide that “[a]ny funds 
remaining in the trust after the completion of decommissioning shall be refUnded to customers in a manner determined 
by the commission.” 29 Tex. Reg. 4632,4636 (2004) (to be codified at 16 TEX. ADMLV. CODE 9 25.303(f)(5)) (proposed 
May 14,2004) (Pub. Util. Comm’n ofTa.). 
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SUMMARY 

The Public Funds Investment Act applies to “public funds” 
and generally does not govern funds that a governmental entity holds 
as a mere custodian for the benefit of contributors. In the event a 
municipal utility acquires an interest in a nuclear facility, the Act 
would not govern the municipal utility’s authority to invest nuclear 
decommissioning trust funds derived from charges paid by the selling 
utility’s customers if the municipality holds the funds as a custodian 
to pay for decommissioning costs and any excess funds will be 
returned to the selling utility’s customers. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Mary R. Crouter 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


