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Dear Mr. Thorbum: 

You ask on behalf of the Texas Real Estate Commission (the “Commission”) whether the 
Commission may establish by rule minimum service standards for a real estate broker who enters 
into an exclusive agency relationship with a party to a real estate transaction.’ 

I. Backeround and Legal Context 

In November 2002, the Commission adopted an amendment to Texas Administrative Code, 
title 22, section 535.2.’ See 27 Tex. Reg. 9255-56 (2002), adopted 27 Tex. Reg. 10920 (2002) 
(codified at 22 TEX. ADMIN. CODE 4 535.2). The purpose of the amendment was to define “the 
minimum level of service that a consumer may expect to receive from a [real estate] broker who 
represents the consumer.” 27 Tex. Reg. 10920 (2002). The Commission explained its reasoning for 
adopting the amendment at the time of the amendment’s proposal, noting: 

This clarification is proposed based on concerns raised by various real 
estate industry organizations regarding limited service listing 
agreements. A limited service listing agreement is an agreement by 
which a broker provides fewer services than those services provided 
for in a traditional real estate listing agreement. A limited service 
agreement may provide for a menu of services or reduced fees for 
certain specified services rather than a full commission for the 

‘See Letter from Wayne Thorbum, Administrator, Texas Real Estate Commission, to Honorable Greg Abbott, 
TexasA~omeyGeneral(June 8,2004) (ontilewitbthe OpinionCommittee, &so availableathttp://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 

‘See Brief from the Texas Association ofRealtors, at 1 (July 6,2004) [hereinafter TAR Brief]; see ako 27 Tex. 
Reg. 10920 (2002) (“The Texas Real Estate Commission adopts an amendment to 5 535.2 without changes to the 
proposed text as published in the October 4,2002, issue of the Texas Register (27 TexReg 9255).“). 
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complete range ofbrokerage services generally found in a traditional 
real estate agency relationship. 

In many cases under such listing, a real estate broker may provide no 
service to the seller except to place the listing in a Multiple Listing 
Service. Typically, the listing broker instructs the cooperating broker 
to contact the seller directly for all purposes (showings, presentations 
of offers, and negotiations). 

This practice raises several concerns for brokers who represent buyers 
interested in properties listed under limited service agreements. Often 
times the seller does not understand the complexities of the 
transaction and relies upon the cooperating broker for assistance and 
advice. The seller is reluctant to approach the limited service broker 
for assistance at the risk of incurring significant additional fees; in 
some cases the limited service broker will not provide the additional 
service. When the cooperating broker represents the buyer, the 
cooperating broker is uncomfortable about providing assistance or 
advice to the seller. Cooperating brokers also understand, however, 
that failing to provide the requested services to the seller may 
jeopardize the transaction or increase risks associated with the 
transaction. 

27 Tex. Reg. 9255-56 (2002). 

According to the Texas Association ofRealtors (“TAR”), before the amendment to the rule 
was to take effect, a Texas broker tiled for a temporary restraining order against the Commission 
claiming that the amended rule was contrary to chapter 1101 of the Occupations Code (the “Real 
Estate License Act”). See TAR Brief, sups note 2, at 1. Apparently, opponents objected that the 
new rule had the effect of prohibiting the use of limited service listing agreements by denying 
consumers the right to select and pay for only selected services with a licensed broker. See 28 Tex. 
Reg. 3951 (2003). However, “[t]he restraining order was granted on procedural grounds because 
the reasoned justification was omitted from the order adopting the rule.” TAR Brief, supra note 2, 
at 1. In May 2003, the Commission repealed the amendment “for further study of the issue.” 
28 Tex. Reg. 395 1 (2003). Now having studied the issue, the Commission again wishes to amend 
section 535.2 to define the minimum level of service that a consumer may expect to receive from 
a broker who represents the consumer. See Request Letter, supra note 1, at 3-4. 

As background to the new proposed amendment, TAR informs us that in certain 
circumstances brokers enter into limited service listing contracts with real estate owners that grant 
“exclusive agency’” to the broker but limit the broker’s duties merely to listing the property on a 
multiple listing service (“MLS”). See TAR Brief, supra note 2, at 2. These exclusive agency limited 

““Exclusive agency” is a term of art that Black’s Law Dictionary defines as “[a111 agreement by owner that 
during life of contract he will not sell pmperty to a purchaser procured by another agent, which agreement does not 
preclude owm himselffromselling to apurchaserofhis own procuring.” BLACK’SLAWDICTIONARY 58 (5thed. 1979). 
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service listing contracts specifically state that the listing broker will not negotiate for the 
seller/principal. See id. And though the use of the phrase “exclusive agency” in a listing contract 
does not grant the listing broker any additional powers or duties, this type of agency relationship is 
a necessary formality that enables the listing broker to list the property on a MLS. See, e.g., North 
Texas Real EstateInformationSystem,Inc.,MLSListingRule 5 7.0l,avaiZableathttp://www.ntreis.net 
/FonnsAndDocs/rulesregs.htm (requiring that a listing broker must be, at a minimum, the exclusive 
agent of a seller to list a property); West Texas Regional MLS, art. 5 Listing Procedures, available 
at http://www.wtrmls.info/docs.shtml (requiring that a listing broker must be, at a minimum, the 
exclusive agent of a seller to list a property). 

With respect to exclusive agency contracts, the Commission notes that section 1101.652 
(b)(22) of the Occupations Code permits the Commission to revoke or suspend a real estate 
licensee’s license if while acting as a broker or salesperson the licensee “negotiates or attempts to 
negotiate the sale, exchange, or lease ofreal property with an owner, landlord, buyer, or tenant with 
knowledge that the person is a party to an outstanding written contract that grants exclusive agency 
to another broker in connection with the transaction.” Request Letter, supra note 1, at 2-3 (emphasis 
added); see also TEX. Oct. CODE ANN. § 1101.652(b)(22) (V emon 2004). The Commission argues 
that these exclusive agency limited service listing contracts create zi problem for the buyer’s broker 
when a seller/principal attempts to negotiate the real estate transaction with the buyer’s broker 
directly because, following the Commission’s argument, any actual or attempted negotiation would 
subject the buyer’s broker to penalties for violating section 1101.652(b)(22). See Request Letter, 
supra note 1, at 3-4. 

The Commission argues that section 1101.652(b)(22) implicitly imposes on listing brokers 
who enter into an exclusive agency relationship with a seller the duty to negotiate, see id. at 3, and 
that this duty needs to be more clearly defined in the Commission’s rules, see id. The Commission 
refers us to the current version of the rule, section 535.2, which it contends, in light of section 
1101.652(b)(22), gives too general an outlineofareal estate broker’s duties when acting as anagent. 
See id.; see also 22 TEX. ADMIN. CODE 5 535.2 (2004). Section 535.2 reads in relevant part: 

(b) A real estate broker acting as an agent owes the very highest 
fiduciary obligation to the agent’s principal and is obliged to convey 
to the principal all information ofwhich the agent has knowledge and 
which may affect the principal’s decision. A broker is obligated 
under a listing contract to negotiate the best possible transactionfir 
the principal, the person the broker has agreed to represent. 

22 TEX. ADMIN. CODE 3 535.2(b) (2004) (emphasis added). The Commission seeks to clarify the 
meaning of “to negotiate” as it is used in section 535.2(b) by amending section 535.2 to include 
three new subsections: (d), (e), and (f). See Request Letter, supra note 1, at 1-2. 

Specifically, the three proposed subsections would read: 

(d) In negotiating for his or her principal a broker may not refuse to 
provide the following services when such services are appropriate in 
the transaction: 
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(1) accept and present to the principal offers and 
counter-offers to buy, sell, or lease the principal’s 
property or property the principal seeks to buy or 
lease; 

(2) assist the principal in developing, 
communicating, and presenting offers, counter-offers, 
and notices that relate to the offers and counter-offers; 
and 

(3) answer the principal’s questions relating to 
offers, counter-offers, and notices. 

(e) Under 5 1101,652(b)(22) of the Act a broker may not negotiate or 
attempt to negotiate the sale or lease of property with a principal 
with knowledge that the principal is a party to an outstanding written 
contract that grants exclusive agency to another broker. Under 
5 1101,652(b)(27) of the Act, a broker may not aid, abet, or conspire 
with another to circumvent the Act. A broker who represents a 
principal under a listing contract that grants an exclusive agency to 
the broker may not instruct or authorize another broker who 
represents another party in the transaction to negotiate directly with 
the principal. 

(t) When a broker delivers an offer or counter-offer to another 
broker, the broker is not negotiating or attempting to negotiate with 
a principal he or she does not represent by delivering a copy of the 
offer or counter-offer to the principal he or she does not represent so 
long as the broker representing the principal consents to the delivery 
and the broker who makes the delivery does not discuss or attempt to 
discuss the terms or conditions of the offer or counter-offer with the 
principal he or she does not represent. 

Id. These subsections putport to define aminimum service negotiation standard that all brokers who 
have entered into a relationship ofrepresentation with a client must meet, including exclusive agency 
limited service listing brokers who have by contract agreed with their principals not to negotiate. 
See id. at 3. The Commission asks us to evaluate its authority to adopt these proposed subsections. 
See id. at 1-3. 

II. Analysis 

Every state administrative agency is a creature of the legislature and has no inherent 
authority. See Pub. Utils. Comm’n v. City Pub. Ser. Bd. ofSan Antonio, 53 S.W.3d 310,316 (Tex. 
2001) (citations omitted). A state agencyhas only those powers that the legislature expressly confers 
upon it, see id., but when the legislature expressly confers a power on an agency, it also impliedly 
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intends that the agency have whatever powers arereasonablynecessaryto fulfill its express functions 
or duties, see id. However, an agency may not exercise what is effectively a new power or a power 
contradictory to the statute. See id. With these principles guiding our discussion, we now turn to 
address individually the three proposed subsections that the Commission wishes to adopt and the 
authority of the Commission to adopt them. 

The Commission’s organic statute, the Texas Real Estate License Act (the “Act”), provides 
that “[a real estate broker] who represents a party in a real estate transaction acts as that party’s 
agent.” TEX. Oct. CODE ANN. 5 1101.557 (Vernon 2004). The Act does not define the scope of a 
real estate broker’s agency, but it does authorize the Commission to “adopt and enforce rules 
necessary to administer [the Act’s chapter 11011 and Chapter 1102” and to “establish standards 
of conduct and ethics for persons licensed under [the Act’s chapter 11011 and Chapter 1102.” Id. 
8 110 1.15 1 (b)(1)-(2). Because agency, in this context, only describes a relationship ofrepresentation 
between a broker and the broker’s client but does not by itself describe required representative 
acts, the legislature necessarily authorized the Commission to establish, within the confines of the 
Occupations Code, a standard of conduct with respect to a relationship of representation formed 
between a listing broker and the broker’s client. 

The Commission has already determined that “acting as an agent [a] broker is obligated 
under a listing contract to negotiate the best possible transaction for the principal, the person the 
broker has agreed to represent.” 22 TEX. ADMIN. CODE 5 535.2(b) (2004). As a threshold matter, 
we believe that this rule is within the Commission’s power to establish and enforce and it does not 
conflict with the statutory scheme created by the legislature. Furthermore, there is nothing that 
would prohibit the Commission from clarifying by rule what it means by “to negotiate” so long as 
that rule does not exceed the rule-making authority granted or necessarily implied by the legislature. 
Seegenerally, supra, City Pub. Ser. Bd. of San Antonio, 53 S.W.3d 310 (citations omitted). 

A. Proposed Subsection (d) 

We now turn to the Commission’s proposed rule changes. Proposed subsection (d) 
reads: 

(d) In negotiating for his or her principal a broker may not refuse to 
provide the following services when such services are appropriate in 
the transaction: 

(1) accept and present to the principal offers and 
counter-offers to buy, sell, or lease the principal’s 
property or property the principal seeks to buy or 
lease; 

(2) assist the principal in developing, 
communicating, and presenting offers, counter-offers, 
and notices that relate to the offers and counter-offers; 
and 
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(3) answer the principal’s questions relating to 
offers, counter-offers, and notices. 

Request Letter, supra note 1, at 1 

Proposed subsection (d) describes a standard of conduct with respect to a listing broker’s 
relationship ofrepresentation with the broker’s client. Specifically, this subsection defines the term 
“to negotiate” used in section 535.2(b), the Commission’s extant rule. Moreover, proposed 
subsection (d) clearly expresses what is only implied by section 1101,652(b)(22). A listing broker 
who has been authorized to represent a client through an exclusive agency limited service listing 
contract must negotiate for that broker’s principal in the manner prescribed by proposed subsection 
(d) because anything less would cause a violation of the Act. We therefore conclude that the 
Commission has the authority to adopt proposed subsection(d) because it is arule that falls squarely 
within the Commission’s rule-making authority and does not conflict with the Act’s statutory 
scheme.4 

B. Proposed Subsection (e) 

Proposed subsection (e) reads: 

(e) Under §1101.652(b)(22) of the Act a broker may not negotiate 
or attempt to negotiate the sale or lease of property with a principal 
with knowledge that the principal is a patty to an outstanding 
written contract that grants exclusive agency to another broker. 
Under 5 1101.652(b)(27) of the Act, a broker may not aid, abet, 
or conspire with another to circumvent the Act. A broker who 
represents a principal under a listing contract that grants an exclusive 
agency to the broker may not instruct or authorize another broker 
who represents another party in the transaction to negotiate directly 
with the principal. 

Id. at 2. 

This proposed subsection cites to section 1101.652 of the Act, which as addressed earlier, 
outlines conduct that is punishable by license suspension or revocation. See TEX. Oct. CODE ANN. 

5 1101.652 (Vernon 2004). This proposed rule reiterates only what the legislature has already 
determined to be prohibited behavior, and we conclude accordingly that the Commission is 
authorized to adopt such a rule. 

‘TAR writes: “The words ‘maynotrefuse to provide’ in the proposed Subsection(d) may cause some to believe 
that the broker only need provide the listed services under proposed Subsection (d) when asked by the client to provide 
the services.” TAR Brief, supra note 2, at 8. We agree. While the Commission has the authority to adopt subsection 
(d) as proposed, to the extent it would create the impression that a listing broker in an exclusive agency contract need 
negotiate only when requested to do so by the broker’s principal then the language contradicts section 1101,652(b)(22) 
ofthe Act. We suggest revising subsection(d) to employ mandatory language such as “must provide” 01 “shall provide” 
to avoid any such impression. 
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C. Proposed Subsection (f) 

Proposed subsection (t) reads: 

(f) When a broker delivers an offer or counter-offer to another 
broker, the broker is not negotiating or attempting to negotiate with 
a principal he or she does not represent by delivering a copy of the 
offer or counter-offer to the principal he or she does not represent so 
long as the broker representing the principal consents to the delivery 
and the broker who makes the delivery does not discuss or attempt to 
discuss the terms or conditions of the offer or counter-offer with the 
principal he or she does not represent. 

Id. 

We have already established that the Commission is permitted to clarify existing rules by 
adopting new ones so long as the new rules do not exceed the scope of the Commission’s rule- 
making authority as granted by the legislature, and so long as the new rules do not conflict with the 
legislature’s statutory scheme. Proposed subsection (f) further clarifies the meaning of“to negotiate” 
by describing conduct that would not constitute negotiation, and would not, therefore, violate the 
Commission’s rules or the Act. It does not exceed the Commission’s rule-making authority as 
granted by the legislature, nor does it conflict with the Act’s statutory scheme. We conclude, for the 
same reasons we concluded that the Commission would be permitted to adopt proposed subsection 
(d), that the Commission would be permitted to adopt proposed subsection (f). 
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SUMMARY 

The Texas Real Estate Commission has proposed three rules 
that purport to clarify a listing broker’s duties when negotiating 
for a client. Proposed Administrative Code section 535.2(d), which 
provides that a listing broker may not refuse to provide certain 
services to that broker’s principal, is valid. Proposed Administrative 
Code section 535.2(e), which prohibits behavior already prohibited 
by Occupations Code section 1101.652, is valid. Finally, proposed 
Administrative Code section 535.2(t), which describes conduct that 
wouldnot violate agency rules or the Texas Real Estate License Act, 
is valid. 
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