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Dear Commissioner James: 

You ask whether a funeral establishment must comply with a statutory requirement that it 
obtain a “cremation authorization form” signed by an “authorizing agent” when a purchaser in a 
prepaid funeral contract has previously specified disposition of the purchaser’s remains by 
cremation.’ 

Chapter 154 of the Finance Code, denominated “Prepaid Funeral Services,” vests the 
administration of prepaid funeral contracts in the Department of Banking (the “Department”) and 
authorizes the Department to adopt reasonable rules for such administration. TEX. FIN. CODE ANN. 

$154.05 l(a)-(b) (Vernon Supp. 2004-05). A “person,” defined as “an individual, firm, partnership, 
corporation, or association,” id. 3 154.002(g), must, in order to sell prepaid funeral contracts: 

(1) file an application for a permit with the department on a 
form prescribed by the department; 

(2) pay a tiling fee in an amount set by the commission under 
Section 154.05 1; and 

(3) if applicable, pay extraordinary expenses required for out- 
of-state investigation of the person. 

‘Letter from Mr. Randall S. JameS, Commissioner, Texas Department of Banking, to Honorable Greg Abbott, 
Texas Attorney General (Sept. 7,2004) (on tile with Opinion Committee, also available af http:l/www.oag.state.6r.us) 
[hereinafter Request Letter]. 
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Id. 3 154.102. The Department is required to “approve a sales contract form for prepaid funeral 
benefits before the form is used.” Id. 3 154.151(a). Section 154.1551(a) provides, in relevant part: 

(a) The funeral merchandise and services to be provided by 
the seller under a fully paid prepaid funeral benefits contract may be 
modified after the death of the beneficiary if the modification 
complies with Subsection (b) or is otherwise agreed to in a writing 
signed by the seller and the person charged with the disposition of the 
beneficiary’s remains by Section 7 11.002(a), Health and Safety Code, 
except that: 

(1) if the purchaser is also the beneficiary: 

(A) the contracted funeral merchandise and 
services may not be modified if the contract contains 
a clause that prohibits modification; and 

(B) amodificationmaynot change the type of 
disposition specified by the purchaser in the contract, 
whether by burial, cremation, or another alternative by 
which the purchaser’s remains attain their final resting 
place, as provided by Section 711.002(g), Health and 
Safety Code 

Id. 5 154.1551(a)(l)(A)-(B). Thus, chapter 154oftheFinance Code speciticallydeclares that, where 
a purchaser of a prepaid funeral contract specifies in the document that, on death, the purchaser’s 
remains shall be disposed of by cremation, and that such contract may not be modified, the 
decedent’s remains must be cremated. 

Section 711.002 of the Health and Safety Code imposes vittually the same requirement: 

(a) Unless a decedent has left directions in writing for the 
disposition of the decedent’s remains as provided in Subsection (g), 
the following persons, in the priority listed, have the right to control 
the disposition, including cremation, of the decedent’s remains, shall 
inter the remains, and are liable for the reasonable cost of interment: 

(1) the person designated in a written 
instrument signed by the decedent; 

(2) the decedent’s surviving spouse; 

(3) any one of the decedent’s surviving adult 
children; 
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(4) either one of the decedent’s surviving 
parents; 

(5) any one of the decedent’s surviving adult 
siblings; or 

(6) any adult person in the next degree of 
kinship in the order named by law to inherit the estate 
of the decedent. 

. 

(g) A person may provide written directions for the 
disposition, including cremation, of the person ‘s remains in a will, a 
prepaid funeral contract, or a written instrument signed and 
acknowledged by such person. The directions may be modified 
orrevoked only byasubsequent writingsignedandacknowledged by 
such person. Theperson otherwise entitled to control the disposition 
of a decedent’s remains under this section shallfaithfully carry out 
the directions of the decedent to the extent that the decedent’s estate 
or theperson controlling the disposition are$nancially able to do so. 

TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 3 711.002(a), (g) (V emon 2003) (emphasis added). Again, 
where a purchaser of a prepaid fimeral contract has therein designated cremation as part of that 
contract, the purchaser’s preference may not be overruled or modified. We limit our discussion here 
to a situation in which a decedent has designated in a prepaid funeral contract that the purchaser’s 
remains shall be cremated. 

In 2003, the legislature added chapter 716, denominated “Crematories,” to the Health and 
Safety Code? Section 716.051 provides: 

Except as otherwise provided in this chapter, a crematory 
establishment may not cremate deceased human remains until it 
receives: 

(1) a cremation authorization form signed by 
an authorizing agent; and 

(2) a death certificate or other death record 
that indicates that the deceased human remains may 
be cremated. 

?See Act ofMay 8,2003,78th Leg., RX, ch. 178,2003 Tex. Gen. Laws 253,X3-64. 
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Id. 5 716.051 (Vernon Supp. 2004-05). Section 716.052 describes the contents of a cremation 
authorization form. See id. 5 716.052(a)-(d). It also requires a representative of the contracting 
funeral establishment to sign the form and directs a crematory establishment to “provide a cremation 
authorization form to an authorizing agent on request.” Id. § 716.052(d). 

You indicate that 

[a] question has recently arisen regarding the relationship between 
statutory provisions that authorize a person to direct the disposition 
of [that person’s] remains and prohibit a funeral provider from 
disposing of the remains in any other manner, and provisions that 
prohibit a funeral provider from cremating remains without written 
authorization from an authorizing agent. The question has arisen 
because, in some instances, the person who is the statutorily 
designated authorizing agent has refused, for religious or other 
reasons, to execute the required form, even though the decedent has 
provided written directions in a prepaid funeral contract specifying 
disposition by cremation. 

Request Letter, supra note 1, at 1. You therefore ask whether, and if so how, these provisions may 
be reconciled. See id. at 2. 

At first glance, section 716.05 1 of the Health and Safety Code, which prohibits a crematory 
establishment from cremating “deceased human remains until it receives a cremation 
authorization form signed by an authorizing agent,” would seem to be in irreconcilable conflict with 
both section 154.1551 of the Finance Code and section 711.002 of the Health and Safety Code, 
which require a crematory establishment to fulfill, upon a person’s death, its contractual obligation 
to the purchaser of a prepaid funeral contract. We are admonished, however, to harmonize statutes 
concerning the same subject matter, if possible, so as to give effect to all. See TEX. GOV’T CODE 
ANN. $ 311.026(a) (Vernon 1998); Argonaut Ins. Co. v. Baker, 87 S.W.3d 526, 531 (Tex. 2002) 
(harmonizing Insurance Code and Labor Code provisions); Acker Y. Tex. Water Comm’n, 790 
S.W.2d 299,301 (Tex. 1990) (harmonizing predecessor of Administrative Procedure Act and Open 
Meetings Act provisions). And in our view, these disparate statutes may be readily harmonized. 

Section 716.001 of the Health and Safety Code, part of the 2003 legislation, defines 
“authorizing agent” as “a person authorized to dispose of a decedent’s remains under Section 
711.002.” TEX. HEALTH &SAFETY CODE ANN. 5 716.001( 1) (Vernon Supp. 2004-05). As we have 
indicated, section 7 11.002(a) lists a number of individuals who may control the disposition of a 
decedent’s remains. But the wishes of such persons are subject to an overriding qualification: 
“Unless a decedent has let? directions in writing for the disposition of the decedent’s remains . .” 
Id. 5 711.002(a) (Vernon 2003). Moreover, subsection (g) of chapter 711 contemplates that “[a] 
person may provide written directions for the disposition, including cremation, of the person’s 
remains in a. prepaid funeral contract.” Id. $711.002(g). We therefore conclude that, (1) because 
section 716.05 1 requires the signature of an “authorizing agent,” (2) because “authorizing agent” is 
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defined by reference to section 711.002, and (3) because section 711.002 clearly permits the 
purchaser of a prepaid funeral contract to designate the disposition of the decedent’s remains, no 
cremation authorization form is required in a situation in which a purchaser of a prepaid funeral 
contract has specified in that document the disposition of the purchaser’s remains. 

Finally, to the extent that the application of section 716.052 of the Health and Safety Code 
would purport to abrogate any provision of a prepaid funeral contract entered into prior to its 
effective date of September 1,2003, it may contravene the contract clauses of the federal and state 
constitutions. See U.S. CONST. art. I, 5 10, cl. 1; TEX. CONST. art. I, 3 16. These provisions prohibit 
the state from enacting any law that would impair the obligation of contracts. In order to come 
within the protection of these constitutional provisions, a contract must be legally enforceable and 
must involve property interests that have a material value. See Thompson v. Cobb, 65 S.W. 1090, 
1091 (Tex. 1902); Mexican Nat’1 R.R. v. Mussette, 26 SW. 1075, 1077 (Tex. 1894). 

We conclude that a funeral establishment need not comply with a statutory requirement 
that it obtain a “cremation authorization form” signed by an “authorizing agent” when a purchaser 
of a prepaid funeral contract has previously specified disposition of the purchaser’s remains by 
cremation, and therefore, we need not answer your second question as to options available to a 
funeral establishment if an authorizing agent refuses to sign the cremation authorization form. 
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SUMMARY 

A funeral establishment need not comply with a statutory 
requirement that it obtain a “cremation .authorization form” signed 
by an “authorizing agent” when a purchaser in a prepaid funeral 
contract has previously specified disposition of the purchaser’s 
remains by cremation. 
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