
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

April 29,2005 

Mr. Paul Mallett 
Executive Director, Commission on State 

Opinion No. GA-03 18 

Emergency Communications Re: Whether certain members of the Commission 
333 Guadalupe Street, Suite 2-212 on State Emergency Communications are entitled 
Austin, Texas 78701-3942 to receive compensatory per diem (RQ-028%GA) 

Dear Mr. Mallett: 

You ask whether certain members ofthe Commission on State Emergency Communications 
are entitled to receive compensatory per diem.’ 

The Commission on StateEmergency Communications (the “Commission”) is created under 
subchapter B of chapter 771 of the Health and Safety Code. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE 
ANN. §§ 771.031-.039 (Vernon 2003). The Commission is “composed ofnine appointed members 
and three ex officio members.” Id. § 771.031(a). The executive director of the Public Utility 
Commission, the executive director ofthe General Services Commission, and the Commissioner of 
Public Health, or their designees, serve as nonvoting ex officio members. See id. $771 .031@).2 The 
lieutenant governor and the speaker of the house of representatives each appoints two members to 
serve as representatives of the general public. See id. § 771.031(c). The governor appoints five 
members, as follows: 

(1) one member who serves on the governing body of a regional 
planning commission; 

(2) one member who serves as a director or is on the governing body 
of an emergency communication district; 

(3) one member who serves on the governing body of a county; 

‘See Letter from Paul Mallett, Executive Director, Commission on State Emergency Communications, to 
Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (Oct. 27,2004) (on file with opinion Committee, also avoidable af 
http:Nwww.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 

‘The Texas general Services Commission has been renamed the Texas Building and Procurement Commission, 
and the Texas Department of Public Health has become a part of the Texas Department of State Health Services. 
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(4) one member who serves on the governing body of a home-rule 
municipality that operates a 9-l-l system that is independent of the 
state’s system; and 

(5) one member as a representative of the general public. 

Id. 5 771.031(d). 

Section 771.034 of the Health and Safety Code provides that “[tlhe expenses of a member 
of the commission shall be paid as provided by the General Appropriations Act.” Id. 5 771.034. 
You acknowledge that “the ex officio members, who serve by reason of their state office, are not 
entitled to compensatory per diem.” Request Letter, supra note 1, at 1. You also note that section 
574.005 ofthe Government Code prohibits local elected and appointed members ofthe Commission 
from receiving compensatory per diem. See id.’ You ask whether the remaining members of the 
Commission - the public representative appointed by the governor and the four public members 
appointed, respectively, by the lieutenant governor and the speaker of the house - are entitled to 
receive compensatory per diem. See id. at 2. We limit our answer accordingly. 

Section 659.032 of the Government Code provides that “[a] member of a state board is 
entitled to a per diem in an amount set by the General Appropriations Act for the member’s service 
on the board.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 659.032(a) (Vernon 2004). ‘State board” is defined for 
purposes of this provision as “a board, commission, committee, council, or similar agency in the 
executive or judicial branch of state government that is composed of two or more members. The 
term does not include a board, commission, committee, council, or similar agency whose 
membership is elected by vote of the people.” Id. 5 659.03 1. Because the Commission is a part of 
the executive branch, it is a “state board” whose members are entitled to receive per diem. 

‘Section 574.005 provides, in relevant part: 

(a) In this section: 

(1) “Local government” means a county, a municipality, a special district or 
authority, or another political subdivision of this state. 

(2) “State agency” means a deparhnent, commission, board, office, council, 
authority, or other agency in the executive branch of state government that is created by 
the constitution DI a statute of this state, including a university system 01 institution of 
higher education as defined by Section 61.003, Education Code. 

(b) An individual who holds an elected or appointed local government office may be 
appointed to the governing body of a state agency if otherwise eligible. The individual 
may not receive compensation for sewing on the governing body ofthe state agency but 
may be reimbursed as provided by other law for a reasonable and necessary expense 
incurred in the performance of an official function. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 5 574.005(a)-(b) (Vernon 2004) 
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The 2003 General Appropriations Act describes three kinds of per diem. Only the first is 
relevant to your question. Article IX, section 4.04(a)( 1) of the General Appropriations Act provides, 
in relevant part: 

(a) As authorized by [section] 659.032, Government Code, the per 
diem of state board and commission members consists of: 

(1) compensatory per diem, if specifically authorized by law, 
at $30 per day[.] 

General Appropriations Act, 78th Leg., R.S., ch. 1330, art. IX, 5 4.04(a)(l), 2003 Tex. Gen. Laws 
5023, 5893-94. “Compensatory per diem” constitutes a fixed compensation at a daily rate, in 
contrast to reimbursement for expenses. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-349 (1985) (“[tlhe kind 
of flat rate compensatory per diem established by the Appropriations Act does not represent 
reimbursement for expenses but compensation for services”). Thus, under this provision, the five 
public members of the Commission are entitled to receive compensatory per diem at the rate of $30 
per day ifspecifcally authorized by law. See General Appropriations Act, 78th Leg., R.S., ch. 1330, 
art. IX, 5 4.04(a)(l), 2003 Tex. Gen. Laws 5023,5894. 

Section 4.04(a) itselfrefers to section 659.032 ofthe Government Code, which in turn refers 
to subsection 4.04(a) ofthe General Appropriations Act provision. See id.; TEX. GOV’T CODE ANN. 
$659.032 (Vernon 2004). However, neither subsection 4.04(a), section 771.034 of the Health and 
Safety Code, nor any other provision of law specifically authorizes the payment of compensatory per 
diem. See General Appropriations Act, 78th Leg., R.S., ch. 1330, art. IX, 5 4.04(a)(l), 2003 Tex. 
Gen. Laws 5023,5894; TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. § 771.034 (Vernon 2003). We believe 
the most reasonable approach is to construe section 4.04(a) to require a specific grant of 
compensatory per diem in the enabling legislation that creates a governmental body.“ Jn the situation 
you pose, no such grant appears in chapter 771 of the Health and Safety Code, the Commission’s 
enabling legislation. 

4The amount of compensatory per diem may not be specified, but merely the fact of its availability. Section 
659.033 of the Government Code provides: 

(a) A law setting the amount of per diem for members of a state board is 
suspended to the extent of conflict with this subchapter. 

(b) The law setting the amount of per diem for a member of a state board is not 
suspended if the General Appropriations Act does not set the amount of per diem to 
which the member is entitled. 

(c) A law setting a limit on the number of days for which a state board member 
is entitled to a per diem is not suspended by this subchapter. 

TEX. G~V’TCODEANN. 5 659.033 (Vernon 2004) (emphasis added). 
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It has been suggested, however, that subsection (d) of section 4.04 of article IX of the 2003 
General Appropriations Act provides the necessary authorization for the payment of compensatory 
per diem by the Commission. See Request Letter, supra note 1, at 2. That provision states: 

(d) An agency that has a “Schedule of Exempt Positions and Per 
Diem of Board (or Commission) Members” following the agency’s 
appropriations may expend appropriations for board or commission 
member compensatory per diem in an amount not to exceed the 
amount specified in the schedule for each respective fiscal year. 

General Appropriations Act, 78thLeg., R.S., ch. 1330, art. IX, § 4.04(d), 2003 Tex. Gen. Laws 5023, 
5894. We must first determine whether subsection (d) is an item of appropriation or a non- 
appropriating rider. 

In Jessen Associates v. Bullock, 531 S.W.2d 593 (Tex. 1975), the Texas Supreme Court 
considered a rider to the appropriation for the University of Texas which read as follows: 

The Board of Regents of The University of Texas System is hereby 
authorized (1) to expend such amounts of its Permanent University 
Fund bond proceeds and/or other bond proceeds and such amounts of 
its other available moneys as may be necessary to fund one or more 
ofthe following projects either in whole or in part, (2) to accept gifts, 
grants, and matching grants to fund any one or more of such projects 
either in whole or in part, and (3) to acquire, construct, alter, add to, 
repair, rehabilitate, equip and/or furnish any one or more of such 
projects for The University of Texas at Austin: (1) Alterations and 
Additions to Law School [,] 

Jessen Assocs., 531 S.W.2d at 597 (footnote omitted). The court held that this rider “was not 
intended by the Legislature to appropriate funds, and therefore was not an ‘item of appropriation.“’ 
Id. at 596. According to the court, the purpose of the rider was to “direct the use of’ funds 
appropriated elsewhere “bygiving express legislative approval to the projects specified.” Id. at 600. 
By the same reasoning, section 4.04(d), the provision at issue here, is not an item of appropriation. 

If subsection (d) is not an item of appropriation, it must necessarily constitute a rider. See 
generally id. Article III, section 35 of the Texas Constitution provides that “[n]o bill (except general 
appropriation bills, which may embrace the various subjects and accounts, for and on account of 
which moneys are appropriated) shall contain more than one subject.” TEX. CONST. art. III, 5 35. 
A rider is valid if it merely “detail[s], limit[s], or restrict[s]” the use of appropriated funds. Tex. 
Att’y Gen. Op. No. V-1254 (1951) at 8. A rider may not, however, enact general law. See Tex. 
Att’y Gen. Op. Nos. DM-116 (1992) at 2-3 (rider may not require Department of Aging to “use the 
service standards, systems, billing and audit procedures, and provider bases used by the Department 
of Human Services”); MW-585 (1982) at 2-3 (rider is invalid as “a general directive to the’state 
Board of Barber Examiners to take specific affirmative action”); MW-51 (1979) at 4-5 (rider is 
invalid because it directed State Board of Control to “establish a maximum and a minimum monthly 
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charge for state employee parking”); V-1254 (1951) at 12 (rider is invalid because it required all 
state-owned passenger vehicles to be sold not later than October 1, 195 1). Nor may a rider amend 
or conflict with general law. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0178 (2000) at 3-4 (rider may not 
change formula for allocation of funds for distribution of emergency medical services and trauma 
care funds where statute sets formula); JM-167 (1984) at 2-3 (rider may not confer affirmative duty 
to “enter into a contract with the Texas Lions League or a similar organization to provide 
rehabilitation services to blind adults at the Texas Lions Camp for Crippled Children” where statute 
places decision to enter such a contract within the discretion ofthe Commissioner ofHealth); H-321 
(1974) at 3 (rider may not repeal statutory freedom of choice accorded to inmates of Department of 
Corrections in selecting medical care). 

Subsection (d) does not purport to amend section 659.032 of the Government Code, which 
provides that “[a] member of a state board is entitled to a per diem in an amount set by the General 
Appropriations Act for the member’s service on the board.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 659.032(a) 
(Vernon 2004). On the other hand, subsection 4.04(a)(l) of the Appropriations Act, as we have 
noted, refers to section 659.032 of the Government Code and declares that the per diem of state 
board and commission members consists of “compensatory per diem, if specifically authorized by 
law.” General Appropriations Act, 78th Leg., R.S., ch. 1330, art. IX, § 4.04(a)(l), 2003 Tex. Gen. 
Laws 5023, 5893-94. Because section 4.04(d) is a rider to the General Appropriations Act, it may 
not be construed to constitute a specific law. If subsection (d) were deemed to do so, it would 
necessarily do more than detail, limit, or restrict the use of appropriated funds. Indeed, it would 
constitute a general law within the Appropriations Act and, as such, would be invalid under article 
III, section 35 of the Texas Constitution. In order to avoid this conclusion, we interpret the meaning 
of subsection (d) to lie in its limiting language: “in an amount not to exceed the amount specified 
in the schedule for each respective fiscal year.” Id. 9 4.04(d), at 5894. Construed thus, section 
4.04(d) merely details, limits, or restricts the use of appropriated funds. 

We are supported in this view by a number of statutes that specifically authorize the payment 
of compensatory per diem in an agency’s enabling statute. See, e.g., TEX. FIN. CODE ANN. 
5 15.207(b) (Vernon Supp. 2004-05) (“For each day that a commission member engages in the 
business of the commission, the member is entitled to: (1) per diem, including compensatory per 
diem .“); TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $ 461.009 (Vernon 2001) (A member of the 
Commission on Alcohol and Drug Abuse “is entitled to receive: (1) the compensatory per diem 
authorizedby the General Appropriations Act for each day spent in performing the member’s official 
duties .“); TEX. HUM. RES. CODE ANN. 5 101.005(a) (Vernon 2001) (members of the Citizens 
Advisory Council “are entitled to the compensatory per diem authorized by the General 
AppropriationsAct”);T~~.T~~C0~~ANN.§5.101(t)(V emon 2002) (“A member ofthe [Technical 
Advisory] committee may receive compensatory per diem for serving on the committee .“). 
Chapter 771 of the Health and Safety Code, on the other hand, contains no specific authorization for 
a member of the Commission on State Emergency Communications to receive payment for 
compensatory per diem. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $5 771.001-,108 (Vernon 2003 
& Supp. 2004-05). 

We conclude therefore that the five public members of the Commission on State Emergency 
Communications are not entitled to receive compensatory per diem. 
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SUMMARY 

The five public members of the Commission on State 
Emergency Communications are not entitled to receive compensatory 
per diem. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


