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Dear Mr. Smith: 

You ask whether a constable has countywide jurisdiction to investigate a criminal offense 
not committed within the constable’s view.’ 

A constable is a peace officer, and therefore has the statutory duties and authority of a peace 
officer. TEX. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 2.12(2) (Vernon 2005); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA- 
0189 (2004) at 3-4, JC-0462 (2002) at 3. As background to your question, we note that generally 
“a peace officer is a peace officer only while in his jurisdiction and when the officer leaves that 
jurisdiction, he cannot perform the functions ofhis office.” Thomas v. State, 864 S.W.2d 193, 196 
(Tex. App.-Texarkana 1993, writ ref’d). As an exception to this general rule, five categories of 
peace officers, constables among them, may make an arrest outside their jurisdiction without a 
warrant for any crimes committed in their presence or view other than certain Transportation Code 
offenses. See TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 14.03(g) (Vernon 2005).2 

You have advised a Tyler County constable that he has authority to patrol a subdivision that 
is outside the constable’s precinct but within the county. Request Letter, supra note 1, at 1. You 
further counseled him that in other precincts of the county he may detain and arrest persons 
committing offenses within his view but may not “‘investigate’ crimes - take witness statements, 
perform tests, etc.” outside of the constable’s precinct. Id. Your question to us, in essence, is 

‘See Letter from Honorable Joe R. Smith, Tyler County Criminal District Attorney, to Honorable Greg Abbott, 
Texas Attorney General (Feb. 7, 2005) (on file with Opinion Committee, also available at http://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 

‘The Seventy-ninth Legislature has recently amended article 14.03(g) of the Code of Criminal Procedure, 
effective September 1, 2005, primarily with respect to municipal peace officers’ authority. See Act of May 26, 2005, 
79th Leg., R.S., S.B. 907, 9 1, and Act of May 25,2005,79th Leg., R.S., H.B. 915, Q 1 (both acts to be codified at TEX. 
CODE GRIM. PROC. ANN. art. 14.03(g)). 
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whether a constable’s territorial jurisdiction to conduct a criminal investigation is limited to the 
constable’s precinct, or includes the constable’s entire county. 

Criminal investigation is a broad concept that may include a wide range of conduct. It would 
not necessarily require peace officer authority to simply ask questions of members of the public.3 
On the other hand, only an authorized peace officer may execute a search warrant or conduct a 
warrantless investigative detention.4 Conducting an investigation by some means, such as by using 
mechanical surveillance devices, requires specific statutory authority.5 And the investigatory 
jurisdiction of a peace officer employed by a county, municipality, or joint airport, including 
constables and deputy constables, may be subject to an agreement concerning the formation of an 
area law enforcement task force. See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. $0 362.001 (Vernon Supp. 2004- 
05), 362.002 (Vernon 1999). Nevertheless, as a general proposition, a peace officer’s authority to 
investigate criminal activity is confined to the officer’s geographic jurisdiction. See State v. Kurtz, 
152 S.W.3d 72, 77 (Tex. Crim. App. 2004) (holding that city police officers may not make 
investigatory detentions outside of their jurisdiction); Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-77 (1992) at 5 
(stating that a sheriffs authority to conduct investigations does not extend beyond the sheriffs 
county).6 

No single statute directly and comprehensively addresses a constable’s territorial jurisdiction 
as a peace officer which, arguably, could be either the precinct or the county. As this office recently 
observed, the statutes create some constable duties that relate to the precinct, others that relate to the 
county. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-01 89 (2004) at 2-3. See also Harris County v. Ff’alsweer, 

‘See, e.g., Cornealius v. State, 900 S.W.2d 73 1, 733-34 (Tex. Crim. App. 1995) (noting that a police officer, 
like any other member of the public, may address questions to citizens on the street); Bower v. State, 769 S.W.2d 887, 
897 (Tex. Crim. App. 1989) (observing that, generally, “anyone [may] openly and peaceably” approach the front door 
of a residence “with the honest intent of asking questions of the occupant thereof - whether the questioner be a pollster, 
a salesman, or an officer of the law”); Jackson v. State, 968 S.W.2d 495, 499 (Tex. App.-Texarkana 1998, pet. ref d) 
(holding that sheriff outside of jurisdiction has same authority as a private citizen to search premises with consent). 

4See TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 18.04 (Vernon 2005) (search warrant must command any peace officer 
of the county to conduct search). An officer who has a reasonable suspicion to believe that an individual is involved in 
criminal activity may conduct a warrantless investigatory detention, known as a “Terry stop” from the landmark case of 
Terry v. Ohio, 392 U.S. 1 (1968). See Balentine v. State, 71 S.W.3d 763,768 (Tex. Crim. App. 2002). In Texas, only 
a peace officer is authorized to conduct an investigatory detention. See State v. Kurtz, 111 S.W.3d 315, 332 (Tex. 
App.-Dallas 2003), aff’d, 152 S.W.3d 72 (Tex. Crim. App. 2004) (holding that a private citizen does not have the 
authority to make an investigatory detention); Garner v. State, 779 S.W.2d 498,501 (Tex. App.-Fort Worth 1989),pet. 
ref’d, 785 S.W.2d 158 (Tex. Crim. App. 1990) (holding that only a peace officer within the officer’s jurisdiction may 
make investigatory detention). 

‘See TEX. CODE CRM PROC. ANN. art. 18.21, Q 2(b) (Vernon 2005) (with prosecutorial assistance and court 
approval, a constable, among other peace officers, may seek use of a “trap and trace” electronic device, but only a 
commissioned DPS officer may seek to use a “pen register”). 

6Particular circumstances may prove an exception to the general rule limiting an officer’s investigatory authority 
to the officer’s territorial jurisdiction. See, e.g., Bachick v. State, 30 S.W.3d 549,55 1 (Tex. App.-Fort Worth 2000, pet. 
refd) (stop in neighboring jurisdiction for traffic offense committed in police officer’s jurisdiction may include 
investigation for other crimes). 
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930 S.W.2d 659,666 (Tex. App.-Houston [ 1st Dist.] 1996, writ denied) (holding that a constable 
is both a precinct officer and a county officer). Section 86.021 of the Local Government Code lists 
a constable’s general powers and duties. That section authorizes a constable to execute criminal 
process throughout the constable’s county and elsewhere as provided by law. TEX. Lot. GOV’T 
CODE ANN. 8 86.021(b) (Vernon Supp. 2004-05). The statute is otherwise silent about the territorial 
jurisdiction of a constable as a peace officer. 

The primary source of a constable’s law enforcement authority derives from the constable’s 
status as a peace officer. See TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 2.12(2) (Vernon 2005); see also 
Douthit v. Ector County, 740 S.W.2d 16, 17 (Tex. App.-El Paso 1987, writ denied) (stating that a 
constable, as a peace officer, has the duty “to preserve the peace within his jurisdiction, to prevent 
or suppress crime and make arrests”). The Code of Criminal Procedure authorizes a constable, as 
a peace officer, to “use all lawful means” in order “to preserve the peace within the officer’s 
jurisdiction.” TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 2.13(a) (Vernon 2005). The Code does not purport 
to establish the territorial jurisdiction of particular peace officers, other than sheriff. Id. art. 2.13; 
see Brother v. State, 85 S.W.3d 377, 383 (Tex. App.-Fort Worth 2002) (stating that the Code of 
Criminal Procedure does not establish peace officer territorial jurisdiction other than sheriff), af’d, 
166 S.W.3d 255 (Tex. Crim. App. 2005). 

While no statute directly addresses whether a constable’s territorial jurisdiction as a peace 
officer is the precinct or the county, section 86.021(c) of the Local Government Code broadly 
provides: 

(c) A constable expressly authorized by statute to perform an 
act or service, including the service of civil or criminal process, 
citation, notice, warrant, subpoena, or writ, may perform the act or 
service anywhere in the county in which the constable’s precinct is 
located. 

TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. $86.021(c) (V emon Supp. 2004-05). Applying section 86.021(c) to 
the express statutory authority and duties of a peace officer, we concluded in Attorney General 
Opinion GA-01 89 that “a constable’s law enforcement jurisdiction includes not only the constable’s 
precinct, but extends to the entire county.” Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0189 (2004) at 4. Accord 
Rhode v. Denson, 776 F.2d 107,109 (5th Cir. 1985) (stating that while the constable in the case “was 
constable for county precinct number four, not the entire County, he could serve process and make 
arrests and otherwise carry out the duties of a peace officer throughout the County”); Tex. Att’ y Gen. 
Op. Nos. JM-761 (1987) at 3 (concluding that “constables may legally enforce traffic laws and 
regulations within their counties outside their respective precincts as well as within them”), O-l 565 
(1939) at 7 (stating that constable’s law enforcement “jurisdiction is coextensive with the limits of 
the county”). 

As you note, a constable’s countywide authority under section 86.021(c) of the Local 
Government Code is limited to acts “expressly authorized by statute,” and investigating crime is not 
specifically described in any of the statutes. Request Letter, supra note 1, at 2. You conclude, 
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therefore, that section 86.021(c) does not give a constable the authority to investigate crimes in the 
county outside the constable’s precinct. Id. However, such a construction of the statute parses too 
fine. 

As we have established, a constable’s express authority as a peace officer includes the 
authority to “preserve the peace . . . [by] all lawful means.” See TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. arts. 
2.12, .13 (Vernon 2005). Also, a constable is expressly authorized “to prevent or suppress crime” 
according to law. Id. art. 2.13(b)(l). Section 86.021(c) does not deny a constable the means of 
engaging in such law enforcement activity in the county outside of the constable’s precinct. See TEX. 
Lot. GOV’T CODE ANN. 9 86.021(c) (Vernon Supp. 2004-05). 

We conclude that a constable’s authority as a peace officer to investigate offenses is not 
limited to the constable’s precinct, but extends throughout the county. However, we note that a 
constable is but one kind of peace officer with countywide jurisdiction, including sheriffs, see TEX. 
CODE GRIM. PROC. ANN. art. 2.17 (Vernon 2005); deputy sheriffs, see TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 
5 85.003(e) (Vernon 1999); investigators for county attorneys, see Dominguez v. State, 924 S.W.2d 
950, 954 (Tex. App.-El Paso 1996, no writ); investigators for some district attorneys, see 
Dominguez, 924 S.W.2d at 954; and peace officers employed by institutions of higher learning, see 
TEX. EDUC. CODE ANN. $ 51.203(b)(3) (V emon Supp. 2004-05). Although all of these peace 
officers have countywide jurisdiction, each category of peace officer has a distinct law enforcement 
mission. 

The statutes seem to anticipate that a constable will engage in law enforcement activity only 
as warranted by local conditions, generally focusing on the constable’s own precinct. Constables’ 
law enforcement activities must not infringe on constables’ myriad statutory duties such as the 
mandatory duty to attend each session of the precinct’s justice court and execute all civil and 
criminal process directed to the constable. TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 0 86.021 (Vernon Supp. 
2004-05); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0413 (2001) at 2. Additionally, the allocation of 
resources for county law enforcement is largely a matter for the commissioners court. See, e.g., 
Ector County v. Stringer, 843 S.W.2d 477,479 (Tex. 1992); Vondy v. Comm ‘rs Court of Uvalde 
County, 620 S.W.2d 104, 108 (Tex. 1981); Douthit, 740 S.W.2d at 17; Bomer v. Ector County 
Comm ‘rs Court, 676 S.W.2d 662,665 (Tex. App.-El Paso 1984, writ ref d n.r.e.). And by statute, 
the needs of a precinct are an important factor for a commissioners court to consider when it 
determines funding for the office. See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. $ 86.01 l(a) (Vernon 1999) 
(providing that constables desiring to employ a deputy must apply to the commissioners court of the 
county and “show that it is necessary to appoint a deputy in order to properly handle the business of 
the constable’s office that originates in the constable’s precinct”); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. 
JC-0389 (2001) (determining that a commissioners court may set different salaries for constables of 
different precincts based in part on the possibility that “one precinct has a greater need for law 
enforcement activities than does another precinct”). We reiterate that “[a]s a practical matter a 
constable exercising law enforcement duties will naturally focus on the precinct that elected the 
constable,” Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-01 89 (2004) at 4. However, given the factual nature of the 
issue, we cannot opine about particular circumstances when it is an appropriate use of county 
resources for a constable to engage in investigations in another precinct of the county. 
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SUMMARY 

Pursuant to a constable’s countywide jurisdiction as a peace 
officer, a constable generally has authority to investigate a criminal 
offense that was not committed within the constable’s view. 

Very truly yours, 

Attorney GeMof Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

William A. Hill 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


