
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

November 3,2005 

The Honorable Robert F. Vititow 
Rains County Attorney 
220 West Quitman 
Post Office Box 1075 
Emory, Texas 75440 

Opinion No. GA-0372 

Re: Whether a county clerk may collect a court 
reporter service fee under section 51.601 of the 
Government Code if the county court has not 
appointed an official court reporter (RQ-0343-GA) 

Dear Mr. Vititow: 

You ask whether a county clerk may collect a court reporter service fee under section 5 1.601 
of the Government Code if the county court has not appointed an official court reporter.’ 

Section 5 1.601 of the Governrnent Code authorizes a court clerk to collect a court reporter 
service fee in certain circumstances: 

(a) The clerk ofeach court that has an ofjcial court reporter 
shall collect a court reporter service fee of $15 as a court cost in each 
civil case filed with the clerk to maintain a court reporter who is 
available for assignment in the court. 

(b) The clerk shall collect this fee in the manner provided for 
other court costs and shall deliver the fee to the county treasurer, or 
the person who performs the duties of the county treasurer, of the 
county in which the court sits. The county treasurer, or the person 
who performs the duties of the county treasurer, shall deposit the fees 
received into the court reporter service fund. 

(c) The commissioners court of the county shall administer 
the court reporter service fund to assist in the payment of 
court-reporter-related services, that may include maintaining an 
adequate number of court reporters to provide services to the courts, 

‘See Letter from Honorable Robert F. Vititow, Rains County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Texas 
Attorney General, at 1 (May 3, 2005) (on file with Opinion Committee, also available at http://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 
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obtaining court reporter transcription services, closed-caption 
transcription machines, Braille transcription services, or other 
transcription services to comply with state or federal laws, or 
providing any other service related to the functions of a court 
reporter. 

(d) The commissioners court shall, in administering the court 
reporter service fund, assist any court in which a case is filed that 
requires the payment of the court reporter service fee. 

TEX. GOV’T CODE ANN. $ 5 1.601(a)-(d) (Vernon 2005) (emphasis added). 

As background to your question, you explain that the county court in your county uses a court 
reporter only when requested by the parties. See Request Letter, supra note 1, at 1. The county court 
has “neither a full-time or part-time reporter nor a contract with any specific reporter to use only 
that reporter’s service.” Id. The court “contract[s] with various court reporters on an independent 
contractors basis as the need arises.” Id. 

Given these facts, you ask two questions about section 5 1.601 of the Government Code: 

Can a county clerk collect a fee pursuant to Sec. 5 1.60 1 of the 
Texas Government Code when the county court has neither a full- 
time court reporter nor a contract with a court reporter to exclusively 
use that reporter’s service? 

Is a court considered to have an official court reporter for 
purposes of Sec. 51.601 of the Texas Government Code when the 
court does not have a full-time court reporter but instead secures the 
services of various court reporters as independent contractors when 
needed? 

Id. 

Your second question asks about the meaning of the statutory term “official court reporter.” 
See id. Because the meaning of the term is essential to answering your first question, we address 
your second question first. 

In construing section 5 1.601, we must give effect to the legislature’s intent. See TEX. GOV’T 
CODE ANN. $$j 3 11.021, .023 (Vernon 2005); Albertson ‘s, Inc. v. Sinclair, 984 S.W.2d 958, 960 
(Tex. 1999); Mitchell Energy Corp. v. Ashworth, 943 S.W.2d 436,438 (Tex. 1997). To do so, we 
must construe it according to its plain language. See In re Canales, 52 S.W.3d 698,702 (Tex. 2001); 
RepublicBank Dallas, N.A. v. Interkal, Inc., 691 S.W.2d 605, 607-08 (Tex. 1985); see also TEX. 
GOV’T CODE ANN. 5 3 11 .Ol 1 (a) (Vernon 2005) (words and phrases to be read in context). “Words 
and phrases that have acquired a technical or particular meaning, whether by legislative definition 
or otherwise, shall be construed accordingly.” TEX. GOV’T CODE ANN. § 3 11 .Ol 1 (b) (Vernon 2005). 
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Section 5 1.601(a) requires “[tlhe clerk of each court that has an official court reporter” to 
collect the $15 .OO court reporter service fee. Id. 9 5 1.601(a) (emphasis added). Chapters 5 1 through 
57 of the Government Code govern judicial branch personnel. Chapter 5 1 of the Government Code, 
which governs court clerks, does not define the term “official court reporter.” However, chapter 
52, which generally governs court reporters, does define the term. In chapter 52, the term “official 
court reporter” means “the shorthand reporter appointed by a judge as the official court reporter.” 
Id. 5 52.001(3).* We further note that section 52.041 of the Government Code provides that “[elach 
judge of a court of record shall appoint an official court reporter. An official court reporter is a 
sworn officer of the court and holds office at the pleasure of the court.” Id. 9 52.041. 

We believe it is clear from chapter 52 that the term “official court reporter” is a term of art 
that refers to a court reporter who has been appointed by a judge as the official court reporter for 
the court. See id. $5 52.001(3), .041; see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0164 (2004) at 4 
(concluding that a court reporter appointed by a court under the Family Code is an official court 
reporter), M-1095 (1972) at 6 (distinguishing between a reporter “taking the notes on a ‘per case’ 
basis” and an official court reporter appointed “as part of the personnel of the court”). Thus, in 
answer to your second question, a court that “secures the services of various court reporters as 
independent contractors when needed” and has not appointed an official court reporter would not 
be “considered to have an official court reporter for purposes of’ section 5 1.60 1. Request Letter, 
supra note 1, at 1. 

Your first question is whether “a county clerk [may] collect a fee pursuant to [section 5 1.60 1 ] 
when the county court has neither a full-time court reporter nor a contract with a court reporter to 
exclusively use that reporter’s service.” Id. By its plain terms, section 5 1.601(a) provides for the 
collection of the court reporter service fee only by the clerk of a court with an official court reporter. 
See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 5 1.601(a) (Vernon 2005) (“The clerkof each court that has an official 
court reporter shall collect a court reporter service fee of $15 as a court cost in each civil case filed 
with the clerk to maintain a court reporter who is available for assignment in the court.“) (emphasis 
added). Section 5 1.601 does not authorize a clerk of a court that does not have an official court 
reporter to collect the court reporter service fee. 

Finally, we note that a county court is a court of record, see TEX. CONST. art. V, 9 15, and 
therefore required by section 52.04 1 to appoint an official court reporter, see TEX. GOV’T CODE ANN. 
8 52.041 (Vernon 2005).3 However, there is no requirement that the position of official court 

2SeeaZsoT~~.G~~‘~C~~~A~. 5 52.001(4)(Vernon2005) (“Shorthandreporter”and“courtreporter”mean 
“a person who engages in shorthand reporting.“), (5) (“Shorthand reporting” and “court reporting” mean “the practice 
of shorthand reporting for use in litigation in the courts of this state by making a verbatim record of an oral court 
proceeding, deposition, or proceeding before a grand jury, referee, or court commissioner using written symbols in 
shorthand, machine shorthand, or oral stenography.“). 

3Unlike your county court, some courts are excepted from this general requirement by a special statute. See, 
e.g., id. $§ 25.0042(h) (V ernon 2004) (“The judge of [an Anderson County] court at law may appoint an official court 
reporter or the judge may contract for the services of a court reporter under guidelines established by the commissioners 

(continued.. .) 



The Honorable Robert F. Vititow - Page 4 (GA-0372) 

reporter of the county court must be a full-time position. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1083 
(1989) at 3-4;4see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0164 (2004) at 7 (noting that “typically, court 
reporters serve the judges who appoint them, rather than work traditional 40-hour-per-week jobs; 
their jobs are described in terms of the tasks or duties to be performed, not the number of required 
hours”) (citing Attorney General Opinion JM-1083)’ GA-0155 (2004) at 6 (same). As a result, the 
county court could appoint as its official court reporter a person who is paid by the county on a part- 
time basis. If the court does so, the clerk of the court would be authorized to collect the court 
reporter service fee. 

‘(...continued) 
court.“), 25.0392(h) (“The judge of a [Cherokee County] court at law may appoint an official court reporter or the judge 
may contract for the services of a court reporter under guidelines established by the commissioners court.“), 25.14 12(g) 
(“The judge of a [Lamar County] court at law may appoint an official court reporter or the judge may contract for the 
services of a court reporter.“); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. M-1095 (1972) at 5 (addressing a statute permitting but 
not requiring a court to appoint an official court reporter). 

4As this office stated in Attorney General Opinion JM-1083, 

The position of court reporter is described in terms of the duties to be 
performed, not of the number of hours of service required each week. The number 
of hours required to perform the job will depend upon the number of sessions the 
court reporter is requested to attend, record, and reduce to a written transcript and 
is likely to reflect the workload of the court with which the reporter is associated. 
No provision fixes a salary for a county court reporter that must be paid without 
regard to the amount of time required to perform the duties of the position. Instead, 
the commissioners court sets the salary of the court reporter in accordance with 
chapter 152, subchapter B of the Local Government Code . . . . The commissioners 
court may set a salary commensurate with the number of hours worked. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1083 (1989) at 4. 



The Honorable Robert F. Vititow - Page 5 (GA-0372) 

SUMMARY 

A county clerk may not collect a court reporter service fee 
under section 5 1.601 of the Government Code if the county court has 
not appointed an official court reporter. 

Very truly yours, 

Attomeyeneral of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Mary R.. Crouter 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


