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Dear Mr. Emerson: 

You ask whether section 6.05(f) ofthe Tax Code, which governs the operation ofan appraisal 
district office, bars the continued employment of a county appraisal district employee after the 
employee marries the same county’s tax assessor-collector.’ See TEX. TAX CODE ANN. $ 6.05(f) 
(Vernon 2001). 

Chapter 6 ofthe Tax Code pertains to the property tax system’s local administration. Under 
subchapter A, appraisal districts are established as political subdivisions in each county to appraise 
property in the district for each taxing unit that imposes ad valorem taxes on property in the district. 
See id. 4 6.01. An appraisal district is governed by its board of directors, which consists of five 
directors appointed by the taxing units that participate in the appraisal district. See id. 5 6.03(a) 
(Vernon Supp. 2005). Ifthe county tax assessor-collector is not appointed to serve as one ofthe five 
directors, the assessor-collector generally serves as a sixth, nonvoting director. See id. Section 
6.035(a) restricts a board member’s eligibility if the member’s relative appraises property for pay: 

An individual is ineligible to serve on an appraisal district 
board of directors if the individual: 

(1) is related within the second degree by consanguinity 
or affinity to an individual who is engaged in the business of 
appraising property for compensation for use in proceedings under 

‘See Brief accompanying letter from Honorable Rex Emerson, Km County .4ttomey, to Honorable Greg 
Abbott, Texas Attorney General, at 1 (May 20, 2005) ( on file with Opinion Committee, aim available ai 
http:liw~~,.oag.state.~.us) [hereinafter Request Briefl; see also Zeke MacComack, Kerr o&al’s marriage on hoid 
over concerns, SAN ANTONIO Exrmss-NEWS, June 5, 2005, available at http:llw~~~~.mysanantonio.cominews/mehol 
stories/MYSA060505.7B.ke~~love.2e1844019.hhnl (last visited Nov. 15, ZOOS). 
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this title or of representing property owners for compensation in 
proceedings under this title in the appraisal district 

Id. fi 6.035(a)(l) (Vernon 2001). 

U~nder section 6.05, an appraisal district may establish an appraisal office and appoint a chief 
appraiser. SEZ id. 5 6.05(a), (c). Although the chief appraiser has authority to employ necessary 
personnel generally, under section 6.05(f) the chief appraiser may not employ a close relative of a 
board member: 

[t]he chief appraiser may not employ any individual related to 
a member of the board of directors within the second degree by 
affinity or within the third degree by consanguinity A person 
commits an offense if the person intentionally or knowingly violates 
this subsection. An offense under this subsection is a misdemeanor 
punishable by a fine of not less than $100 or more than $1,000. 

Id. 5 6.05(f); see also id. $6.05(d) (authorizing a chief appraiser to hire personnel). For purposes 
of sections 6.035(a) and 6.05(f), spouses are related to each other within the first degree by affinity. 
See TEX. G&T CODE AXN. $5 573.024(a), .025(d) (Vernon 2004). 

Given sections 6.035 and 6.05(f), you are concerned aboutpossible implications ifthe county 
assessor-collector marries an employee of the county appraisal district, and you ask whether either 
of them will forfeit his or her position by virtue of their marriage. See Request Brief, SIL~Y’YU note 1, 
at 1. In resolving the issue; you ask us to assume certain facts: 

1. that the [appraisal district employee’s] primary duty is to 
appraise property; 

2. that the employee is paid a salary to perform his appraisal duties; 

3. that the employee has been appraising property for the [appraisal 
district] since on or about December 18, 2000; 

4. that the [tax assessor-collector] and the employee were not 
acquainted at the time the employee became employed by the 
[appraisal district]; and 

5. that the [assessor-collector] has attempted to resign the position 
as a nonvoting director of the District, desires no further ofticial 
relationship with the District as a nonvoting director, and is willing, 
if helpful or necessary, to appoint a replacement from the County tax 
office to serve as the nonvoting director. 

Id. at 1-2 



The Honorable Rex Emerson - Page 3 (GA-0375) 

You ask prelimir~arily whether Tax Code sections 6.035(a) and 6.05(f) apply to a nonvoting 
member of the appraisal district board. See id. at 2. Section 6.035(a) refers Tao an individual’s 
eligibility “to serve on au appraisal district board of dit-ec~tors.” .” I EX. T/,x COIIE AUK. 5 6035(a) 
(Vet-non 2001). Se&on 6.05(f) for-bids the employment of “any individual r-elated to a member 
of the board of directors.” ICI. 5 6.05(f). Neither section 6.035(a) nor section 6.05(f) facially 
distinguishes between individuals who serve on the appraisal district board and who have authority 
to vote and those who do not have such authority. Further, section 6.03(a) plainly states that the 
assessor-collector serves as a director, albeit a “nonvoting director.” Id. $ 6.03(a) (Vernon Supp. 
2005). Reading sections 6.03(a): 6.035(a), and 6.05(f) consistently with their plain language, we 
conc,lude that the tax assessor-collector, a nonvoting member of the appraisal district board, serves 
on an appraisal district board for purposes of section 6.035(a) and is a member of the board for 
purposes of section 6.05(f). 

We do not believe, however, that section 6.035(a) applies to a board member’s relationship 
with an appraisal district employee. sunder section 6.035(a), an individual is ineligible to serve on 
the appraisal district’s board of directors if the individual’s spouse “is engaged in the business of 
appraising property for compensation for use in proceedings under this title.” Id. $ 6.035(a)(l) 
(Vernon 2001) (emphasis added). Regarding this provision, you ask whether an appraisal district 
employee is engaged in the business of appraising property for compensation for use in tax appraisal, 
assessment, and collection proceedings. See Request Brief. s~pm note 1, at 3. 

Neither the statute nor any Texas judicial opinion defines the phrase “engaged in the business 
of appraising property” nor the single word “business.” We are to read statutory words and phrases 
“in context” and define them “according to common usage.” TEX. GOV’T CODE ANN. 
5 311.01 l(a) (Vernon 2005). First, with respect to the context, the term “business” in section 
6.03.5(a)(l) is unmodified. CJ. e.g., id. 9 25.003(b) (Vernon 2004), 5 2171.055(e) (Vernon Supp. 
2005) (referring to “county business”); TEX. Lot. GOV’T CODI? ANN. $5 24.025(b), 25.029(a) 
(Vernon 1999) (referring to “municipal business”); id. 5 203.022(a)(2) (referring to “government 
business”). Additionally, the legislature enacted section 6.05(f) specifically to regulate appraisal 
district employees. See TEX. TAX CODE ANN. 5 6.05(f) (Vernon 2001). Consequently, it seems 
unlikely that the legislature also intended section 6.035(a)(l) to apply to appraisal district employees. 

Second, the unmodified term “business” commonly connotes activity for commercial profit, 
not governmental activity. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311.01 l(a) (Vernon 2005) (stating that 
statutory words must be construed consistently with “common usage”); TI<E NEW OXFORD 
AMERICAN DICTIONARY 234 (2001) (defining “business” to mean “the practice of making one’s 
living by engaging in commerce”); BLACK’S L.44~ DICTIONARY 192 (7th ed. 1999) (defining 
“business” as “[a] commercial enterprise carried on for profit”); cf: Allstate Ins. Co. Y. Hullman, 159 
S.W.3d 640, 644 (Tex. 2005) (stating that a business pursuits exclusion provision in an insurance 
contract involves “a profit motive”). Several statutes define the unmodified term “business” 
consistently with this connotation. For example, for purposes of the Business Organizations Code, 
the term “business” means “a trade, occupation, profession, or other commercial activity.” TEX. 
B~Js. ORG. CODE ANN. 5 1.002(5) (Vernon 2004-05). Chapter 277 ofthe Finance Code, relating to 
business checking accounts, defines the term to mean “a legal entity formed for the purpose of 
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making a profit.” TM. FIN. CODE An-K. $ 277.001(l) (Vemon Supp. 2005); set ni.~, e.g., id. 
5 278.001(2) (defining the please “currency transmission business” to mew engaging in currency 
transmission “as a service or for pt-ofit”); TEX. G~v’,r CODE ANN. 5s 2OOh.O01(1)~ (2)_ .Ol l(2) 
(Vernon 2000) (defining the terms “micro-business” and “smali business” as legal entities formed 
fortl~lepurposeofmakingapro~t);T~~.IS~~~’~~-~&S~~;~~~C~~~A~. 5 144.002(9)(Vernon 2001) 
(defining “rendering business” as the collection of renderable raw materials “for commercial 
purposes”). Given the context and this common connotation ofthe tern1 “businessl” we construe the 
statutory phrase “engaged in the business of appraising property” to mean an individual who 
appraises property for commercial profit. 

Section 6.035(a) thus applies if a tax assessor-collector is related in a prohibited degree to 
such an individual. An appraisal district is a political subdivision of the state and a governmental 
entity; it does not operate forcommercialprotit. SETEX. TAX CODE ANN. 3 6.01(c) (Vernon 2001). 
G~iven that the appraisal district employee works for a governmental entity that does not operate for 
commercial profit, section 6.035(a) does not apply to the assessor-collector’s continued eligibility 
to serve on the appraisal district board. 

Next, we consider the applicability of section 6.05(f), under which the chief appraiser may 
not employ a board member’s spouse. See id. 5 6.05(f); Request Brief, supva note 1, at 2-3. On its 
face, section 6.05(f) prohibits the individual’s continued employment with the appraisal district once 
he becomes the tax assessor-collector’s spouse. See TEX. TAX CODE ANN. 5 6.05(r) (Vernon 2001). 

You question, however, whether the continuous-employment exception to the general 
statutory nepotism prohibition, found in Government Code chapter 573, may apply here to modify 
the absolute prohibition contained in section 6.05(f). See Request Brief, suprn note 1, at 3. See 
gene&b) TEX. GOV’T CODE ANN. ch. 573 (Vernon 2004). Government Code section 573.041 
prohibits a public official from appointing an individual to a position paid with public funds if “the 
individual is related to the public official within a [specified] degree,” including the first degree by 
affinity. Id. 5 573.041. Under section 573.062, the “continuous-employment exception,” section 
573.041 does not apply to the employment of an individual who is in a position that he or she has 
held continuously for a specified period of time before the public official is elected or appointed. 
See id. 5 573.062(a)(l); see also id. $573.001(3)(A), (B) (defining “public official”). This office 
determined in Attorney General Opinion GA-0187, a 2004 opinion, that the plain language of 
the continuous-employment exception in section 573.062 of the Government Code does not override 
the employment prohibition in section 6.05(f) of the Tax Code. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-01 87 (2004) at 6. Given that the statutory continuous-employment exception does not apply in 
the context of section 6.05(f), Tax Code, we conclude that the appraisal district employee may not 
remain employed with the appraisal district after the marriage. 

You ask whether, “[ulnder the circumstances of this case, upon learning that” the appraisal 
district employee and the tax assessor-collector have married, “the chief appraiser commit[s] an 
offense if he does not temrinate the appraiser immediately, or at the conclusion of the pay period.” 
Request Brief, supva note 1, at 3. Section 6.05(f) prohibits the chief appraiser f?om employing a 
board member’s close relative. TEX. TAX CODE/WI. 5 6.05(f) (V emon 2001). ‘;lperson commits 
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an offense ifthe person intentionally or knowingly violates this subsection.” Id. (emphasis added). 
Because section 6.05(f) restric,ts the actions of the chief appraiser, we believe the person who may 
commit an offense by intentionally or knowingly violating the lnohibition is the &ief appraiser. 

Previous opinions of this oflice interl,reting the state’s anti-nepotism laws suggest that the 
employee may retain his employment until the end of his contract with the appraisal district or; in 
the absence of a contract, until the end of the pay period during which his marriage occurs. See Tex. 
Att’y Gen. Op. Nos. DM-132 (1992) at 6-7 (stating that this office has concluded in numerous 
opinions “that contract employees who lose their positions because ofthe nepotism law may remain 
employed for the remainder of the employee’s contract tern?, while at[-Iwill employees may remain 
employed only for the remainder of the pay period”); M-857 (1971) at 4 (equating at-will 
employment with a month-to-month employment relationship); Tex. Att’y Gen. LO-89-53, at 2 
(stating that “in the absence of a valid contract for a specific term of employment, an individual must 
resign at the end of the pay period during which the relationship arises” to avoid violating the 
nepotism statute). The rationale in permitting an employee to remain employed until the end oft:he 
pay period rather than requiring an immediate termination is the fact that the nepotism statute is not 
violated until the employer takes action to renew the individual’s contract, which implicitly occurs 
at the beginning of a pay period. Tex. Att’y Gen. LO-89-53, at 1. We believe the same rationale 
applies to section 6,05(f). You do not inform us whether the appraisal district employee has been 
hired for a specific contract tern1 or on an at-will basis. Consequently, we cannot determine whether 
he may serve out the remainder of his contract or whether he must be terminated at the end of the 
pay period during which he and the tax assessor-collector many. 

You ask whether the tax assessor-collector may “‘decline’ or resign from the statutory 
position as nonvoting director or. appoint an ‘agent’ from the tax office to serve as the nonvoting 
director.” Request Brief, supra note 1, at 3. No statute provides for the assessor-collector to 
delegate to another member of her office her responsibilities on the appraisal district board. In 
addition, because section 6.03(a) expressly designates the assessor-collector as a member of the 
appraisal district board, we believe the assessor-collector’s position on the board is inseparable from 
the office of assessor-collector. We thus conclude she may not delegate her duties to another person 
in the tax assessor-collector’s office, nor may she decline or resign from her nonvoting position on 
the appraisal district board. 

Finally, you ask whether “the only resolution” is that “either the [tax assessor-collector] must 
resign that elected office[] or the [appraisal district employee must] resign or be discharged from 
employment with” the appraisal district. Id. at 3. That is, indeed, the unavoidable conclusion ofour 
reading of the existing statutes. Of course, even if the tax assessor-collector resigns her office, she 
holds over in that position until her successor is qualified. See TEX. CONST. art. XVI, 5 17 (declaring 
that all ofticers within this state continue to serve in office “until their successors shall be duly 
qualified”). 
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Section 6.035(aj( 1) of the Tax Code. which directs that an 
individual is ineligible to serve on an appraisal district board ofdirectors 
if the indi\+dual is married “to an individual who is engaged in the 
business of appraising property for compensation for use in proceedings 
under this title>” applies to a tax assessor-collector who serves as a 
nonvoting member of the board of directors under section 6.03(a) ofthe 
same code. TEX. TAX CODE ANN. 5 6.035(a)(l) (Vernon 2001~); see &so 
id. 5 6.03(a) (Vernon Supp. 2005). Similarly, section 6.05(f) ofthe Tax 
Code, which prohibits a chief appraiser from employing the spouse of “a 
member ofthe board of directors” applies to a tax assessor-collector who 
serves as a nonvoting member of the board of directors under section 
6.03(a). Id. 5 6.05(f) (Vemon2001). 

Nevertheless, section 6.035(a) does not apply when an appraisal 
district board member is married to an employee of the appraisal district. 
The words in section 6.035(a), “is engaged in the business of appraising 
property for compensation for use in proceedings under this title,” 
id. 5 6.035(a)(l), refer to an individual who appraises property for 
commercial profit. Consequently, a tax assessor-collector is eligible to 
serve as a nonvoting member of the appraisal district board of directors 
under 6.03(a) despite her marriage to an appraisal district employee. 

Ifthe chief appraiser employs the spouse of the local tax-assessor 
collector, who serves as a member of the appraisal district board, the 
chief appraiser violates section 6.05(f). The continuous-employment 
exception to the general anti-nepotism statute, found in Government 
Code chapter 573, does not apply to section 6.05(f) of the Tax Code. 
See TEX. Gov’r CODE ANN. $5 573.041, .062(a) (Vernon 2004). 
Consequently, upon an appraisal district employee’s marriage to the 
tax assessor-collector, the appraisal district cannot continue to employ 
him. The employee may retain his employment either until the end ofhis 
contract with the appraisal district, orifthe employee is employed at-will, 
he may retain his employment until the end of the pay period during 
which his marriage occurs. 

The tax assessor-collector has no authority to either decline to 
serve as a nonvoting member of the appraisal district board of directors 
under Tax Code section 6.03(a) or to appoint an agent from her office to 
serve in her stead. 
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