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Dear Mr. Reynolds: 

You ask several questions about a2003 amendment to Government Code section 74.055 that 
increased the eligibility requirements for retired and former judges serving on assignment to trial 
courts.’ In particular, you ask about the grandfather clause that exempts certain judges from the new 
eligibility requirements. 

Government Code section 74.052 provides that “Cjludges may be assigned in the manner 
provided by this chapter to hold court when necessary to dispose of accumulated business in 
the [administrative judicial] region.” TEX. GOV’T CODE ANN. 8 74.052(a) (Vernon 2005); see id. 
5 74.042(a) (dividing state into nine administrative judicial regions). Judges subject to assignment 
include certain former and retired judges. See id. 8 74.054. Section 74.055 requires the presiding 
judge of each judicial administrative region to “maintain a list of retired and former judges who meet 
the requirements of this section.” Id. 6 74.055(a). “To be eligible to be named on the list, a retired 
or former judge must” fulfill the requirements set out in section 74.055(c). Id. 6 74.055(c). House 
Bill 3306 of the Seventy-eighth Legislature amended the section 74.055(c) eligibility requirements 
and adopted a grandfather clause exempting certain judges from the new eligibility requirements. 
See Act of May 29,2003,7Sth Leg., R.S., ch. 3 15, $0 12,23(c), 2003 Tex. Gen. Laws 1337, 1339- 
40, 1342. Before the 2003 amendment became effective, section 74.055(c) provided as follows: 

(c) To be eligible to be named on the list, a retired or former judge 
must: 

(1) have served as a judge for at least 48 months in a district, 
statutory probate, statutory county, or appellate court; 

‘See Letter from Carl Reynolds, Administrative Director, Office of Court Administration, to Honorable Greg 

Abbott, Attorney General of Texas (Aug. 16,2005) (on file with Opinion Committee, also available at http:llwww.oag. 
state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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(2) have developed substantial experience in the judge’s area of 
specialty; 

(3) not have been removed from office; 

(4) certify under oath to the presiding judge, on a form 
prescribed by the state board of regional judges, that the judge did not 
resign from office after having received notice that formal 
proceedings by the State Commission on Judicial Conduct had been 
instituted as provided in Section 33.022 and before the final 
disposition of the proceedings; 

(5) annually demonstrate that the judge has completed in the 
past calendar year the educational requirements for active district, 
statutory probate, and statutory county court judges; and 

(6) certify to the presiding judge a willingness not to appear and 
plead as an attorney in any court in this state for a period of two years. 

Act of May 17, 1995,74th Leg., R.S., ch. 298, $4, 1995 Tex. Gen. Laws 2666,2666-67. 

House Bill 3306 amended subsection 74.055(c)(l) to increase the length of service required 
and subsection 74.055(c)(4) to provide more stringent requirements regarding disciplinary actions. 
See ActofMay29,2003,78thLeg.,RS.,ch. 315,s 12,2003 Tex. Gen. Laws 1337,1339-40. These 
provisions now read as follows: 

(c) To be eligible to be named on the list, a retired or former judge 
must: 

(1) have served as an active judge for at least 96 months in a 
district, statutory probate, statutory county, or appellate court; 

(4) certify under oath to the presiding judge, on a form 
prescribed by the state board of regional judges, that: 

(A) the judge has never been publicly reprimanded or 
censured by the State Commission on Judicial Conduct; and 

(B) the judge: 

(i) did not resign or retire from office after the State 
Commission on Judicial Conduct notified the judge of the 
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commencement of a full investigation into an allegation or 
appearance of misconduct or disability of the judge as 
provided in Section 33.022 and before the final disposition 
of that investigation; or 

(ii) if the judge did resign from office under 
circumstances described by Subparagraph (i) was not 
publicly reprimanded or censured as a result of the 
investigation[.] 

TEX. GOV’TCODEANN. 3 74.055(c) (Vernon2005). Subsections 74.055(c)(2), (3), (5) and (6) were 
not changed. House Bill 3306 also added subsection (f) to section 74.055: 

(f) A former or retired judge is ineligible to be named on 
the list if the former or retired judge is identified in a public statement 
issued by the State Commission on Judicial Conduct as having 
resigned or retired from office in lieu of discipline. 

Id. 3 74.055(f), adopted by Act of May 29,2003, 78th Leg., R.S., ch. 315, § 12,2003 Tex. Gen. 
Laws 1337, 1339-40. The amendments to section 74.055 were effective June 18,2003. See Act of 
May 29,2003, 78th Leg., R.S., ch. 3 15, 5 27(a), 2003 Tex. Gen. Laws 1337, 1342. 

We turn to your questions. Your first question is as follows: 

Assume that a judge was on the list of judges eligible to serve on 
assignment on June 17, 2003, but the judge did not meet the new 
eligibility requirements enacted by H.B. 3306. Is the judge still 
eligible to serve on assignment on June 18,2003? 

Request Letter, supra note 1, at 3. 

The answers to your questions are found in section 23(c) of House Bill 3306, which exempts 
certain persons from the 2003 amendments to section 74.055. We construe section 23(c) to 
determine and give effect to the legislature’s intent. See Liberty Mut. Ins. Co. v. Garrison 
Contractors, Inc., 966 S. W.2d 482,484 (Tex. 1998). We must construe it as written and, if possible, 
ascertain legislative intent from the provision’s plain language. See Morrison v. Ghan, 699 S.W.2d 
205,208 (Tex. 1985); Liberty Mut. Ins., 966 S.W.2d at 484. 

Section 23(c) provides in part: 

The change in law made by this Act to Section[] . . . 74.055, 
Government Code, does not apply to a person who immediately 
before the effective date of this Act meets the eligibility requirements 
to . . . be named on a list of retired and former judges under Section 
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74.055(c), Government Code, other than the certification 
requirement under Section 74.0.5.5(c)(6), Government Code, and the 
former law is continued in effect for determining that person’s 
eligibility for those purposes.* 

Act of May 29,2003,78th Leg., R.S., ch. 3 15, 5 23(c), 2003 Tex. Gen. Laws 1337,1342 (emphasis 
added). 

As a preliminary matter, we consider the phrase “other than the certification requirement 
under Section 74.055(c)(6), G overmnent Code[.]” Id. This language provides an exception to the 
section 74.055(c)(6) requirement that a retired or former judge “certify to the presiding judge a 
willingness not to appear and plead as an attorney in any court in this state for a period of two years” 
as a condition of eligibility to be named on the list. See WEBSTER’s NEW INTERNATIONAL 
DICTIONARY 888 (2d ed. 1947) (“except” used as a preposition means “other than”). It is not clear 
at first glance to which other provision in section 23(c) the exception applies. Section 23(c) could 
be read as if “[tlhe change in law made by this Act to Section[] . . . 74.055, Government Code,” 
other than the certification requirement under Government Code section 74.055(c)(6), “does not 
apply to a person who immediately before the effective date of this Act meets the eligibility 
requirements to . . . be named on a list of retired and former judges under Section 74.055(c), 
Government Code.” Act of May 29,2003,78th Leg., R.S., ch. 3 15, 8 23(c), 2003 Tex. Gen. Laws 
1337, 1342. Under this reading, section 23(c) would grandfather certain persons from any change 
to section 74.055 made by House Bill 3306, except for a change to the 74.055(c)(6) certification 
requirement. House Bill 3306 did not, however, make any change in section 74.055(c)(6). See id. 
$ 12,2003 Tex. Gen. Laws 1337, 1339-40 (amending Government Code section 74.055(c)(l) and 
(c)(4), d 1 av an e ing section 74.055(c)(6) unchanged). Thus, the phrase “other than the certifkation 
requirement under Section 74.055(c)(6)” cannot meaningfully relate to “[tlhe change in law made 
by this Act to Section[] . . . 74.055, Government Code.” Id. $23(c), 2003 Tex. Gen. Laws 1337, 
1342. 

Instead, we read the exception to refer to “the eligibility requirements to . . . be named on a 
list of retired and former judges under Section 74.055(c), Government Code.” Id. Read in this way, 
section 23(c) would provide that 

[t]he change in law made by this Act to Section[] . . . 74.055, 
Government Code, does not apply to a person who immediately 
before the effective date of this Act meets the eligibility requirements 
[other than the certification requirement under Section 74.055(c)(6)] 
to . , , be named on a list of retired and former judges under Section 
74.055(c), Government Code. 

Id. Section 23(c) would thus grandfather certain persons who met the eligibility requirements that 
existed before the effective date of House Bill 3306, except they would not have to meet the section 

‘The omitted language pertains to eligibility for assignment to courts under other Government Code provisions. 
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74.055(c)(6) certification requirement. Because the certification requirement was an eligibility 
requirement that existed immediately before the effective date of House Bill 3306, the exemption 
could meaningfully apply to it. Thus, reading the exception as exempting certain persons from 
meeting the certification requirement gives the exception meaning in the context of section 23(c). 

Section 23(c) maintains the status quo of persons who qualified for appointment to serve by 
assignment under 74.055(c) immediately before the effective date of changes to that section. A 
judge who was on the list immediately before the effective date of House Bill 3306 presumably met 
the eligibility requirements applicable at that time. Accordingly, the new eligibility requirements 
do not apply to him and “the former law is continued in effect” for determining his eligibility for 
service. Id. Section 23(c) in effect exempts this person from the new section 74.055 eligibility 
requirements. 

You next ask: 

If the answer to question 1 (a) is yes, must the judge remain on the list 
continuously in order to remain eligible to serve on assignment at any 
time after June 18, 2003? For example, assume that at some point 
after June 18, 2003 the judge requests that his or her name be 
removed from the list but he or she wishes to resume serving on 
assignment at a later date. Will the judge be eligible to be placed on 
the list at that time even though the judge does not meet the new 
requirements? 

Request Letter, supra note 1, at 3. 

Pursuant to section 23(c)‘s literal language, the new eligibility requirements added by House 
Bill 3 306 do not apply to “a person who immediately before the effective date of this Act meets the 
eligibility requirements , . . to be named on a list of retired and former judges.” Act of May 29, 
2003,78th Leg., R.S., ch. 3 15, 5 23(c), 2003 Tex. Gen. Laws 1337, 1342. Actually being on the list 
is not an eligibility requirement. 

Section 23(c) also provides that “the former law is continued in effect for determining that 
person’s eligibility.” Id, This provision identifies a class of persons whose eligibility is to be 
determined according to former law, without limiting the time in which the former law will apply 
to them. Retired and former judges must meet the eligibility requirements under former Government 
Code section 74.055(c), “other than the certification requirement under Section 74.055(c)(6), 
Government Code.” Id. Thus, they are not required to “certify to the presiding judge a willingness 
not to appear and plead as an attorney in any court in this state for a period of two years.” TEX. 
GOV’T CODE ANN. § 74.055(c)(6) (Vernon 2005). The legislature expressly excepted retired and 
former judges within section 23(c) from the only eligibility requirement that would otherwise have 
to be renewed after the effective date of the 2003 amendments. 

If a person is eligible to serve on assignment immediately prior to the effective date of the 
2003 amendments to section 74.055, his eligibility to be placed on the list in the future will be 
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determined according to the former version of section 74.055(c). In answer to your specific question, 
the judge does not have to remain on the list continuously to remain eligible to serve on assignment 
at any time after June 18,2003. He need only meet the eligibility requirements under former section 
74.055(c) to be placed on the list in the future. 

Your next question is as follows: 

Assume that a former or retired judge was eligible to be named on the 
list on June 17, 2003, but was not in fact on the list. Is the judge 
eligible to be named on the list after the effective date of H.B. 3306 
if the judge does not meet the new eligibility requirements added by 
H.B. 3306? 

Request Letter, supra note 1, at 3. 

As we have previously discussed, if a former or retired judge was eligible to be named on the 
list on June 17 but was not in fact on the list, his eligibility to be named on the list after the effective 
date of House Bill 3306 is determined according to section 74.055(c) prior to the changes adopted 
by House Bill 3306. He need not be on the list to remain eligible under former law to be placed on 
the list. 

Your last question provides: 

Assume that a judge would have been eligible to be named on the list 
if the judge had left the bench and asked to be placed on the list on or 
before June 17,2003. Also assume that the judge did not leave the 
bench until after June 18,2003, at which time the judge did not meet 
the new eligibility requirements. Is the judge eligible to be named on 
the list when leaving the bench? 

Id. 

The judge in this case was an active judge, not a former or retired judge, immediately before 
the effective date of the statute. See TEX. GOV’T CODE ANN. 6 74.041(4) (Vernon 2005) (“‘Active 
judge’ means a person who is a current judicial officeholder.“). Section 23(c) preserves the status 
quo for judges who were able to qualify for service by assignment immediately before the change 
in the section 74.055 eligibility requirements. An active judge was unable to qualify for service by 
assignment under section 74.055(c) on or before June 18,2003, because only a “a retired or former 
judge” could qualify under that provision. Id. 9 74.055(c). An individual who was an active judge 
when the changes to section 74.055 became effective and who subsequently leaves the bench and 
seeks appointment to the list for service by assignment must qualify under section 74.055 as 
amended by House Bill 3306. 
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SUMMARY 

Government Code section 74.055(c) sets out eligibility 
requirements applicable to former and retired judges who wish to 
sit by assignment as a judge. Amendments to section 74.055 that 
became effective on June 18,2003 increased the required length of 
service needed to qualify and adopted stricter requirements as to 
disciplinary actions. The amending legislation excepted from the 
changes to section 74.055 those persons who qualified to serve by 
assignment under its requirements immediately before the changes 
became effective. The exception applies both to persons who at the 
relevant time were on the list to serve by assignment and those who 
were not on the list but qualified to be placed on it. The exception 
does not apply to a person who was an active judge when the changes 
to section 74.055 became effective. 

Very truly yours, 

/4!ti2%- A BOTT 
Attorweral of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


