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Dear Mr. Reynolds: 

You seek our opinion on “whether a county clerk may properly place a county clerk’s 
certificate on each page of a document by means other than impressing a raised seal on each page 
of the document along with the clerk’s signature.“’ You tell us that the Local Government Code 
requires county clerks to place the county clerk’s certificate on each page or part of a page of 
certified papers but that no statute defines “county clerk’s certificate.” Request Letter, supra note 
1, at 1. You further inform us that county clerks disagree about the requirements of a clerk’s 
certificate. See id. Specifically, you write that 

[s]ome clerks contend that that [sic] the county clerk’s certificate can 
only be placed on a page of a document by impressing a raised seal 
upon the page and by including the clerk’s signature along with the 
raised seal. They sometimes will refuse to accept certified copies 
from other county clerks who do not use a raised seal on each page of 
the document. Other county clerks do not believe that a raised seal 
must be impressed upon each page along with the clerk’s signature. 
For example, one clerk uses paper containing a visible watermark on 
each page of a certified document that states “OFFICE OF COUNTY 
CLERK CERTIFIED COPY” and contains a visible image of the 
county seal. This clerk impresses a raised seal only on the 
document’s last page, which also contains information identifying the 
type of record, the number of pages, and the clerk’s stamped 
signature. 

Id. (citation omitted). You ask whether the seal that is placed on every page must be raised on every 
page or whether it may be raised only on the last page of the document. See id. 

‘Letter Tom Carl Reynolds, Administrative Director, Office of Court Administration, to Honorable Greg Abbott, 
Attorney General of Texas (Aug. 22, 2005) (on file with the Opinion Committee, also available at http://www.oag 
.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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The office of the county clerk is an elected constitutional office. See TEX. CONST. art. V, 
6 20 (“There shall be elected for each county, by the qualified voters, a County Clerk, who shall hold 
his office for four years, who shall be the clerk of the County and Commissioners Courts and 
recorder of the county, whose duties, perquisites and fees of office shall be prescribed by the 
Legislature . . . .“); see also TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 0 191 .OOl (a) (Vernon 1999); Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0203 (2004) at 3. A primary duty of the county clerk is to serve as the county 
recorder. See TEX. CONST. art. V, $20; TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. $ 191.001(a). “The county 
clerk shall record, exactly, without delay, and in the manner provided . . . , the contents of each 
instrument that is filed for recording and that the clerk is authorized to record.” TEX. LOC. GOV’T 
CODE ANN. 9 19 1 .OO 1 (c) (Vernon 1999). Chapter 192, Local Government Code, expressly provides 
for specific instruments to be recorded. See id. ch. 192 (Vernon 1999 & Supp. 2005). The Local 
Government Code also directs the manner in which the county clerk should record and index 
recorded documents. See id. ch. 193. The Local Government Code requires that “[o]n demand, the 
county clerk shall give an attested copy of any instrument that is recorded in the clerk’s office.” Id. 
3 191.004(a) (Vernon Supp. 2005); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0203 (2004) at 3 (“The 
clerk provides an ‘attested,’ or certified, copy of an instrument recorded in the clerk’s office . . . .“). 
And the county clerk is required to “use the county court seal to authenticate all of the clerk’s official 
acts as county recorder.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 9 191.001(b) (Vernon 1999). 

Chapter 118 of the Local Government Code governs the fees to be charged by county 
officers. See id. ch. 118 (Vernon 1999 & Supp. 2005). Section 118.011 sets out the fee schedule 
for fees that the county clerk shall collect for rendition of certain services. See id. 0 118.01 l(a) 
(Vernon Supp. 2005). Section 118.052 establishes a similar fee schedule for certain services 
rendered by the clerk of a county court2 See id. 6 118.052. Both sections establish a fee for 
“Certified Papers.” See id. $0 118.01 l(a)(3), .052(3)(B). In both sections, the fee for “Certified 
Papers” has two components: a fee for the clerk’s certificate and a fee for copying each page or 
part of a page. See id. $5 118.01 l(a)(3), .052(3)(B). Section 118.014 clarifies that the “fees for 
‘Certified Papers’ under section 118.0 11 are for the county clerk’s certificate that shall be placed on 
each page or part of a page, and a fee for copying each page or part of a page, of a notice, statement, 
license or document that the clerk is authorized or required to issue.” Id. 5 118.014(a) (Vernon 
1999). The language of section 118.060 is almost identical with respect to the fees charged under 
section 118.052(3). See id. 3 118.060(a). 

Sections 118.014 and 118.060 use the term “clerk’s certificate.” See id. $6 118.014(a), 
.060(a). Though undefined by Texas statute or judicial opinion, clearly the clerk’s certificate 
referred to in sections 118.014 and 118.060 is the same clerk’s certificate referenced in sections 
118.011 and 118.052. See id. $0 118.011, .052 (Vernon Supp. 2005). The clerk’s certificate is that 
which makes a copy of a document a “certified copy” distinguishable from a “noncertified copy.” 

‘The county clerk is also clerk of the county court, See TEX. CONST. art. V, $ 20 (“There shall be elected for 
each county, by the qualified voters, a County Clerk, who shall hold his office for four years, who shall be clerk of the 
County and Commissioners Courts and recorder of the county, whose duties, perquisites and fees of office shall be 
prescribed by the Legislature . . . .“); see also TEX. GOV’T CODE ANN. 4 25.0010(b) (Vernon 2004) (“The county clerk 
shall serve as clerk of each statutory county court.“); TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 9 192.006(a) (Vernon 1999) 
(providing that the county clerk is custodian of the records of the county court in civil and criminal cases and probate 
matters). 
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See id. $4 118.0145(a), .0605(a) (Vernon 1999). Certification signifies that the copy is a “true copy.” 
See Tex. Attorney Gen. v. Litten, 999 S.W.2d 74,78 n.7 (Tex. App.-Houston [ 14th Dist.] 1999, pet. 
denied) (quoting BLACK’S LAW DICTIONARY 287 (4th ed. 1968)); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0203 (2004) at 3. A county clerk puts the clerk’s certificate on a copy of an original document 
to certify or attest to the fact that the copy is an exact reproduction of the original. See Litten, 999 
S.W.2d at 78 n.7; Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0203 (2004) at 3. The Office of Court 
Administration’s Manual for County Clerks appears to equate the placing of the seal and the clerk’s 
signature on a document with certification. See OFFICE OF COURT ADMINISTRATION, COUNTY 
CLERK MANUAL II-20 (2003) (stating that the “clerk, by affixing his or her seal and signature, swears 
that the copy is a true and exact replica of the recorded instrument in its entirety.“) Other than 
requiring placement of the county seal and clerk’s signature on each page of a document, neither 
chapter 118 nor any other Texas statute dictates the exact prerequisites and contours of the clerk’s 
certificate. See generally TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. ch. 118 (Vernon 1999 & Supp. 2005). 
Similarly, section 191 .OO 1 (b), Local Government Code, requires the placement of the seal on every 
page of the document that is to be certified, but does not address whether the seal must be raised on 
one, all, or any of the pages of the document. See id. 5 191.001(b) (Vernon 1999). 

While the recording of documents is a ministerial task of the county clerk, see Turrentine v. 
Lasane, 389 S.W.2d 336, 337 (Tex. Civ. App.-Waco 1965, no writ) (holding that the “clerk’s 
ministerial duty to record is properly enforced by mandamus”); see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. 
JM-508 (1986) at 3, JM-3 10 (1985) at 3; Tex. Att’y Gen. LO-98-016 at 7 (concluding that the 
“county clerk has a ministerial duty to accept a document for filing and recording if a statute 
authorizes, requires or permits it to be filed in the clerk’s office, and if it is regular on its face.“), the 
clerk nevertheless is an elected county officer with a certain sphere of authority. See TEX. CONST. 
art. V, 0 20; Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0203 (2004) at 3 (“As an elected officer, the clerk occupies 
a sphere of authority within which another elected officer may not interfere.“). The sphere of 
authority of the county clerk includes records in the clerk’s office. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0203 (2004) at 3. 

A “county officer retains control over the accomplishment of the officer’s constitutional and 
statutory duties,” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0239 (2000) at 3 (concluding that “[a]n elected county 
official’s authority to accomplish the constitutional or statutory purposes of his or her office 
encompasses the authority to dismiss his or her employees for all or part of a day for any reason” that 
does not violate the constitution), and has “sufficient discretion to administer the office as the official 
wishes.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0323 (2001) at 5. With regard to public functionaries, 
discretion has been defined as the “power or right to act officially, according to what appears just 
and proper under the circumstances.” Permanent Rd. Comm ‘rs v. Johnson, 23 1 S.W. 859,860 (Tex. 
Civ. App.-Dallas 192 1, no writ) (quoting Bd. of Comm ‘rs of Rio Grande County v. Lewis, 28 Colo. 
378, 65 Pac. 51 (1901)). Unlike ministerial duties that “require obedience to orders or the 
performance of a duty to which the actor has no choice,” Deaver v. Bridges, 47 S.W.3d 549, 553 
(Tex. App.-San Antonio 2000, no pet.), discretion involves choice in the absence of hard-and-fast 
rules. See The Styria v. Morgan, 186 U.S. 1, 9 (1902); Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0353 (2005) 
at 4. Texas statutes do not mandate that the seal placed on every page of a document as part of the 
clerk’s certificate be raised. We therefore conclude that a county clerk has discretion to determine 
whether the seal placed on every page of the document must be raised. A document that bears a 
clerk’s certificate is a certified document. 
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SUMMARY 

Texas statutes do not mandate that the seal placed on every 
page of a document as part of the clerk’s certificate be raised. As an 
elected officer the county clerk has discretion to determine whether 
the seal placed on every page of the document must be raised. A 
document that bears a clerk’s certificate is a certified document. 

d Attorney &r&al of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Charlotte M. Harper 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


