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Dear Representative Krusee: 

You ask whether an individual employed as a part-time instructor at a community college 
may be compensated for simultaneous service as a member of the board of directors of a municipal 
utility district.’ 

A letter accompanying your request indicates that the person in question is a part-time 
instructor at Austin Community College.’ On January 182005, he was appointed as a member of 
the governing board of The Meadows at Chandler Creek Municipal Utility District (the “district”). 
He has served since that time without compensation. See MUD Letter, supra note 2, at 1, 

Municipal utility districts are created under article XVI, section 59 of the Texas Constitution 
and under chapter 54 ofthe Water Code. See TEX. WATERCODEANN. 5 54.011 (Vernon 2002) (“[a] 
municipal utility district may be created under and subject to the authority, conditions, and 
restrictions of Article XVI, Section 59, of the Texas Constitution”); id. 5s 54.014-,037 (Vernon 
2002 & Supp. 2005) (creation or conversion of a municipal utility district). Chapter 54 is part of title 
4 ofthe Water Code, entitled “General Law Districts.” Chapter 49, which applies to all General Law 
Districts, provides that a director of a district “is entitled to receive fees of office of not more 
than $150 a day for each day the director actually spends performing the duties of a director.” Id. 
§ 49.060(a) (Vernon Supp. 2005). 

‘Letter from Honorable Mike Kmsee, Chair, House Committee on Transportation, to Honorable Greg Abbott, 
Attorney General ofTexas (Oct. 3 1,2005) (on tile with the Opinion Committee, also mailable at www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 

‘Letter from Nancy Beleckis, President, The Meadows at Chandler Creek Municipal Utility District, to 
Honorable Mike Kmsee (Oct. 26,2005) (submitted as part ofRequest Letter, on file with the Opinion Committee, also 
mailable at wwwoag.state..tx.us) [herein&r MUD Letter]. 
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Article XVI, section 40(a) of the Texas Constitution prohibits an individual from holding “at 
the same time, more than one civil office of emolument.” TEX. CONST. art. XVI, § 40(a). A proviso 
to subsection (a) applies to state employees as well as ofjcers. Subsection (b) of article XVI, section 
40 declares that 

State employees or other individuals who receive all or part 
of their compensation either directly or indirectly from funds of the 
State of Texas and who are not State officers, shall not be barred from 
serving as members of the governing bodies of school districts, cities, 
towns, or other local governmental districts. Such State employees 
or other individuals may not receive a salary for serving as members 
of such governing bodies, except that: 

(2) a faculty member or retired faculty member of a 
public institution of higher education may receive compensation for 
serving as a member of a governing body of a water district created 
under Section 59 of this article or under Section 52, Article III, of this 
constitution. 

Id. art. XVI, 5 40(b)(2). The question before us is whether a part-time instructor at Austin 
Community College is a “faculty member. of a public institution of higher education.” Id. If so, 
then he or she may receive the fees of office to which an individual is entitled by section 49.060(a) 
of the Water Code for performing the duties of a director. See TEX. WATER CODE ANN. 5 49.060(a) 
(Vernon Supp. 2005). 

Austin Community College is part of the Austin Community College District, as described 
by section 130.166 of the Education Code. See TEX. EDUC. CODE,ANN. 5 130.166 (vemon Supp. 
2005). The Texas Higher Education Coordinating Board (the “coordinating board”) is required to 
“exercise general control of the public junior colleges of Texas.” Id. 5 130.001(a) (Vernon 2002). 
Chapter 61 of the Education Code, which establishes and describes the duties of the coordinating 
board, defines “institution of higher education” as “any public technical institute, public junior 
college, public senior college or university, medical or dental unit, or other agency of higher 
education as defined in this section.” Id; 5 61.003(S) (Vernon Supp. 2005). Thus it is undisputed 
that Austin Community College is a “public institution of higher education” for purposes of article 
XVI, section 40(b) of the Texas Constitution. TEX. CONST. art. XVI, § 40(b). The remaining 
question is whether a part-time instructor is a “faculty member” for purposes of article XVI, section 
40(b). Id. 

You note that section 5 1.10 1 of the Education Code defines “faculty member” as “a person 
who is employed by an institution of higher education on ajidl-time basis as a member of the faculty 
or staff and whose duties include teaching, research, administration, including professional 
librarians, or the performance of professional services.” TEX. EDUC. CODE ANN 5 51.101(3) 
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(Vernon 1996) (emphasis added); MUD Letter, supra note 2, at 2. This definition is, however, 
restricted to subchapter C of chapter 5 1, which governs “Faculty Development Leaves of Absence.” 
TEx. EDUC. CODE ANN. ch. 51, subch. C (Vernon 1996 & Supp. 2005). Section 51.101, the 
definitional portion of the subchapter, is prefaced by the phrase “in this subchapter.” Id. 5 5 1.101 
(Vernon 1996). Thus this “full-time basis” limitation on the definition of “faculty member” applies 
only to subchapter C of chapter 5 1. Id. ch. 5 1, subch. C (Vernon 1996 & Supp. 2005). 

We have found nothing in the history ofthe adoption of this provision in 2003 to indicate that 
the legislature that proposed it, or the voters who ratified it, intended to exclude part-time instructors 
from the meaning of “faculty member.” It is also apparent that apart-time instructor at a community 
college is a “faculty member of a public institution of higher education” for purposes of article 
XVI, section 40(b) of the Texas Constitution. TEX. CONST. art. XVI, 5 40(b)(2). 

We conclude that an individual employed as a part-time instructor at a community college 
may be compensated for simultaneous service as a member of the board of directors of a municipal 
utility district. 
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SUMMARY 

An individual employed as a part-time instructor at a 
community college may be compensated for simultaneous service as 
a member of the board of directors of a municipal utility district. 
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