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Dear Mr. Rosenthal: 

You ask whether a reserve peace officer may wear his official uniform and display the 
insignia of an official law enforcement agency while working as a private security officer licensed 
by the Texas Private Security Board (the “Board’).’ 

I. Background 

Article 2.12 of the Texas Code of Criminal Procedure lists 34 categories of persons 
denominated “peace officers.” Those relevant to your inquiry include the following: 

(1) sheriffs, their deputies, and those reserve deputies who hold a 
permanent peace officer license issued under Chapter 1701, 
Occupations Code; 

(2) constables, deputy constables, and those reserve deputy 
constables who hold a permanent peace officer license issued under 
Chapter 1701, Occupations Code; [and] 

(3) marshals or police officers of an incorporated city, town, or 
village, and those reserve municipal police officers who hold a 
permanent peace officer license issued under Chapter 1701, 
Occupations Code. 

‘See Letter frown Honorable Charles A. Rosenthal, Jr., Harris County District Attorney, to Honorable Greg 
Abbott, Attorney General of Texas (Nov. 28,2005) (on tile with the Opinion Committee, also mailable at http://www 
.oag.state.tx.us). 
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TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 2.12(l)-(3) (Vernon Supp. 2005). Chapter 1701 of the 
Occupations Code defines the term “reserve law enforcement officer” as “a person designated as a 
reservelaw enforcement officerunder Section 85.004,86.012, or 341.012,Local Government Code, 
or Section 60.0775, Water Code.” TEX. Oct. CODE ANN. 5 1701.001(6) (Vernon Supp. 2005). 

Section 85.004 ofthe Local Government Code provides that “[t]he commissioners court of 
a county may authorize the sheriff to appoint reserve deputy sheriffs,” but “may limit the number of 
reserve deputies that may be appointed.” TEX. LOC. GOV’TCODEANN. § 85.004(a) (Vernon Supp. 
2005). “A reserve deputy serves at the discretion of the sheriff.” Id. § 85.004(b). “The sheriff may 
authorize a reserve deputy who is a peace officer” under article 2.12 of the Code of Criminal 
Procedure “to carry a weapon or act as a peace officer at all times, regardless of whether the reserve 
deputy is engaged in the actual discharge of official duties, or may limit the authority of the reserve 
deputy to carry a weapon or act as a peace officer to only those times during which the reserve 
deputy is engaged in the actual discharge of official duties.” Id. Moreover, “[a] reserve deputy, 
regardless of whether the reserve deputy is a peace officer” under article 2.12, Code of Criminal 
Procedure, “is not exempt from Chapter 1702, Occupations Code.“* Id. 

Section 86.012 of the Local Government Code uses identical language to describe the 
limitations imposed on reserve deputy constables, including the provision that a deputy constable 
“is not. exempt from Chapter 1702, Occupations Code.” Id. § 86.012(b). Section 60.0775 ofthe 
Water Code, applicable to navigation districts, provides that “[tlhe commission of a district that has 
established a police force may establish avolunteer police reserve force.” TEx. WATER CODE ANN. 
§ 60,0775(a) (Vernon Supp. 2005). “The chief of the district police force shall appoint volunteers 
to serve as reserve force members.” Id. 5 60.0775(d). Furthermore, “[a] reserve force member who 
is not a peace officer” under article 2.12, Code of Criminal Procedure, “may act as a peace officer 
only during the discharge of official duties: A reserve force member who is a peace officer under 
that article must hold a permanent peace officer license issued under Chapter 1701, Occupations 
Code.” Id. 5 60.0775(f). As is the case with reserve deputy sheriffs and constables, a reserve peace 
officer appointed by a navigation district is not “exempt from Chapter 1702, Occupations Code.” 
Id. § 60,0775(i)(2). 

Section 341.012 of the Local Government Code provides that “[tlhe governing body of a 
municipality may provide for the establishment of a police reserve force.” TEX. LOC. GOV’T CODE 
ANN. 5 341.012(a) (Vernon 2005). The chief of police of the municipality is required to “appoint 
the members of the reserve force,” and they serve at his discretion. Id. 8 341.012(d). Members of 
a reserve force serve as peace officers “during the actual discharge of official duties,” but they “may 
act only in a supplementary capacity to the regular police force and may not assume the full-time 
duties of regular police officers without complying with the requirements for regular police offricers.” 
Id. § 341.012(f), (h). A reserve officer may not carry a weapon “or otherwise act as a peace officer” 
unless the appointment is approved by the governing body. Id. 5 341.012(g). Like the other peace 

“This opinion relates solely to resews peace oftic&, and in no way implicates non-reserve peace officers. 
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officers described above, a reserve peace officer is not “exempt from Chapter 1702, Occupations 
Code.” Id. 5 341.012(h)(2).3 

Chapter 1702 of the Occupations Code relates to “Private Security.” Section 1702.021 
creates the Texas Private Security Board consisting of “seven members appointed by the governor 
with the advice and consent of the senate.” TEX. Oct. CODE ANN. § 1702.021(a) (Vernon 2004). 

“The board created under Section 1702.021 is a part of the [Department of Public Safety],” and the 
Department of Public Safety (the “DPS”) is directed. to “administer this chapter through the board.” 
Id. 5 1702.005(a). Prior to 2003, the entity now known as the Board was an independent agency 
called the Texas Commission on Private Security. SW Act of Oct. 12,2003,78th Leg., 3d C.S., ch. 
10, 5 2.01, 2003 Tex. Gen. Laws 130, 132 (effective Oct. 20, 2003). As a result of this 2003 
legislation, “[a] reference in . chapter /1702] or another law to the Texas Commission on Private 
Security means the [Private Security] board.” TEX. Oct. CODE ANN. 5 1702.005(b) (Vemon2004). 

The Board is responsible for issuing various kinds of license. A “license” is “a permit issued 
by the commission that entitles a person to operate as a security services contractor or investigations 
company.” Id. 3 1702.002(12) (Vernon Supp. 2005). A “license holder” is defined as “aperson to 
whom the commission issues a license.” Id. § 1702.002(13). See, e.g., id. $8 1702.101 (Vernon 
2004) (licensing of investigations companies),~l702.102 (licensing of security services contractors), 
1702.1025 (licensing of electronic access control device companies). The Board aiso issues a 
“security officer commission,” which “means an authorization issued by the commission that entitles 
a security officer to carry a firearm.” Id. § 1702.002(21) (V emon Supp. 2005). Section 1702.161 
provides, inter ah, that “[a]n individual may not accept employment as a security officer to carry 
a firearm in the course and scope of the individual’s duties unless the individual holds a security 
officer commission.” Id, 5 1702.161(a) (Vernon 2004). Nor may a person “hire or employ an 
individual as a security officer to carry a firearm in the course and scope of the individual’s duties 
unless the individual holds a security officer commission.” Id $ 1702.161(c). Section 1702.163 
details the qualifications for obtaining a security officer commission, and section 1702.165 describes 
the issuance of a security officer commission to a person who has met each of the qualifications set 
forthinsection 1702.163. Id. $5 1702.163 (Vernon Supp. 2005), 1702.165 (Vernon 2004). 

II. Analysis 

Your inquiry concerns reserve peace officers who are employed by a person or company that 
holds a “license” from the Board. The question focuses on section 1702.130 of the Occupations 
Code, which provides: 

‘Although you indicate that most members of a reserve force are volunteers, various statutes permit their 
compensation. See, e.g., TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 141.007 (Vernon 1999) (municipal gowning body may 
provide for uniform compensation of the municipal police reserve force); id 5 152.075 (commissioners court may 
compensate a reserw deputy sheriff as provided by law far the compensation of a deputy sheriff); id 3 152.902 
(commissioners court may compensate a reserve deputy constable as provided by law for the compensation of a deputy 
constable). On the other hand, the members of a reserve force of a navigation district “are not district employees and 
serve without pay and at the chiefs discretion.” TEX. WATERCODE ANN. g 60.0775(d) (Vernon Supp. 2005). 
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(a) A license holder, or an officer, director, partner, manager, or 
employee of a license holder, may not: 

(1) use a title, an insignia, or an identification card, wear a 
uniform, or make a statement with the intent to give an impression 
that the person is connected with the federal government, a state 
government, or a political subdivision of a state government; or 

(2) use a title, an insignia, or an identification card or wear a 
uniform containing the designation “police.” 

(b) Subsection (a) does not prohibit a commissioned security officer 
employed by a political subdivision of this state from using a title, 
insignia, or identification card, wearing a uniform, or making a 
statement indicating the employment of that individual by a political 
subdivision. 

Id. 5 1702.130 (Vernon 2004). Although subsection (a) describes prohibitions applicable to a 
“license holder,” subsection (b) relates to a “commissioned security officer,” defmed as “a security 
officer to whom a security officer commission has been issued by the [Board].” In a brief filed with 
the Attorney General, the Director of the DPS suggests that subsection (b) may be read in two 
distinct ways: (1) subsection (a) does not prohibit a commissioned security officer employed while 
performing security services for a political subdivision from using the uniform of the political 
subdivision, or (2) subsection (a) does not prohibit a commissioned security officer employed by a 
political subdivision from wearing the uniform ofthe political subdivision while performing security 
work for an entity other than the political subdivision.’ 

The second reading was the one preferred by the Board prior to October 17,2005. The rule 
at issue declared, in relevant part: 

(e) A reserve law enforcement offrcer who has made application for 
or who has been issued a registration as a non-commissioned security 
officer or has been issued a security officer commission by the Texas 
Private Security Board under a licensed security services contractor 
or a letter of authority may wear the official uniform of that agency 
while working private security only when: 

(1) the chief administrator ofthe appointing law enforcement 
agency has the authority to appoint reserve peace officers and a 
reserve peace officer license has been issued by the Texas 
Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education; 

‘See Brieffrom Colonel Thomas A. Davis, Jr., Director, Texas Department ofPublic Safety, to Honorable Greg 
Abbott, Attorney General of Texas (Jan. 5,2006) (on file with the Opinion Committee) [hereinafter DPS Brief]. 
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(2) the reserve law enforcement offtcer has written permission 
to wear the official uniform of the appointing law enforcement 
agency; 

(3) the written authorization must be signed and dated by the 
chief administrator of the appointing law enforcement agency and 
shall be maintained for inspection by the Texas Private Security 
Board at the principal place of business or branch office of the 
licensed security service contractor or letter of authority; 

(4) the reserve peace ofticer is wearing the official uniform of 
the appointing agency that clearly identities that agency and is not 
wearing a generic peace officer uniform; 

(5) the reserve peace officer meets the definition of the 
Internal Revenue Service as an employee of the licensed security 
service contractor or letter of authority; 

(6) the licensed security services contractor or letter of 
authority has not accepted any monies or remuneration to allow the 
reserve peace officer to workunder the license of the security services 
contractor or letter of authority; 

(7) the reserve peace officer has not terminated employment 
with the appointing agency; and 

(8) the reserve peace officer has not been summar[il]y 
suspended or summar[il]y denied or revoked by the Texas Private 
Security Board. 

29 Tex. Reg. 9686 (2004), repealed inpart by 30 Tex. Reg. 6772-73 (2005) (repealing subsection 
35,39(e)) (Tex. Dep’t of Pub. Safety). In an issue of the Texas Register dated October 14,2005, the 
DPS adopted the amendment to repeal subsection (e). The only published comment regarding the 
repeal of the rule is the following: 

Amendments to the section are necessary in order to delete 
subsections (e) and (t) and reformat current subsection (g) as new(e). 
The deletion of subsections (e) and (f) are necessary in order to 
eliminate a portion of the rule which has created confusion for the 
public and law enforcement. 

30 Tex. Reg. 6773 (2005). 
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Although the repeal of a rule by an administrative agency does not necessarily create the 
inference you suggest-“that the ‘confusion’ mentioned by the Board resulted from the apparent 
conflict between subsection[] (e) and the statutory prohibition set out in section 1702.130(a) of 
the Occupations Code”-it certainly adds a modicum of authority to the argument that the first of 
the two constructions of section 1702.130(b), referenced above, is the correct reading. Request 
Letter, supra note 1 (Attached Brief at 5). More to the point is the question of why the Board, if it 
believed the second construction to be correct, acted to remove the apparent safeguards surrounding 
a reserve officer’s wearing of his official uniform while working as a private security guard: the 
removal of the “written authorization” requirement from the appointing agency; the removal of the 
guarantee that the security services contractor has not accepted remuneration; the removal of the 
requirement that the reserve officer’s employment has not been terminated by the appointing agency; 
and, the removal of the requirement that the reserve offtcer’s license has not been revoked by the 
Board. In our view, the removal of the safeguards, more than the actual repeal of the rule, favors the 
first of the two constructions referenced above. 

An even more substantial reason to prefer the first of these two constructions is that it 
represents the position of the DPS. As we have indicated, the DPS administers chapter 1702 of the 
~Occupations Code through the Board. TEX. OCC. CODE ANN. 5 1702.005(a) (Vernon 2004). The 
executive director of DPS suggests the two interpretations referenced above and then makes clear 
that DPS “doubts the reasonableness of interpreting Section 1702.130(b) as permitting the wearing 
of police uniforms by reserve peace officers, while they are working extra jobs as security guards, 
and does not believe that the legislature intended for that provision to be so construed.” DPS Brief, 
sugva note 4, at 3. Colonel Davis explains his views on the provision: 

Hadthe legislature intended the second interpretation, it could 
easily have used the word “police” when describing the kind of 
uniforms permitted. The statutory context is one in which licensees 
are being told that they cannot wear a “police” uniform, and then, by 
way of clarification, those who happen to work for a governmental 
body are told that it is acceptable for them to wear a uniform that has 
on it the name of the political subdivision: they are not told that they 
can wear a “police” uniform. Furthermore, the legislature expressly 
refers to “peace officers” and “reserve peace officers” when it 
exempts that class of individuals from the application of Chapter 
1702 (in Section 1702.322), yet those terms are conspicuously 
absent in Section 1702.130. The latter section uses only the term 
“commissioned security officer.” 

Had the legislature intended 1702.130’s exception to the 
uniform prohibition to ,apply to peace officers who are also. 
commissioned security officers, rather than only to those individuals 
who act as security guards for their political subdivisions, it could 
easily have used those terms. The absence of such terms, when they 
appear elsewhere in the statute, offers additional evidence that the 
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legislature did not intend that 1702.130’s exception to the uniform 
prohibition would apply to reserve peace officers while working extra 
jobs as security guards. 

Id. at 2-3. 

In our view, the DPS construction is reasonable. Moreover, section 311.023 of the 
Government Code, part of the Code Construction Act, declares that, “[i]n construing a statute, 
whether or not the statute is considered ambiguous on its face, a court may consider among other 
matters the administrative construction of the statute.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 3 11.023(6) 
(Vernon 2005). See State v. Pub. Util. Comm’n, 883 S.W.2d 190, 196 (Tex. 1994) (“the 
contemporaneous construction of a statute by the administrative agency charged with its enforcement 
is entitled to great weight”); f’urrant Appraisal Dist. v. Moore, 845 S.W.2d 820, 823 (Tex. 1993) 
(“Construction of a statute by the administrative agency charged with its enforcement is entitled to 
serious consideration, so long as the construction is reasonable and does not contradict the plain 
language of the statute.“) (citing Stanford v. Butler, 181 S.W.2d 269, 273 (Tex. 1944)). 

In our view, the construction placed upon subsection 1702.130(b) of the Occupations Code 
by the agency charged with its implementation, together with the repeal of the Board rule that 
eliminated the safeguards inherent in a contrary construction of that statute, lead us to conclude that 
a reserve peace offtcer who is employed by a sheriff, constable, a navigation district, or a municipal 
police department may not wear his offtcial uniform and display the insignia of an official law 
enforcement agency while working as a private security officer licensed by the Board. 
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SUMMARY 

A reserve peace officer who is employed by a sheriff, 
constable, a navigation district, or a municipal police department may 
not wear his official uniform and display the insignia of an official 
law enforcement agency while working as a private security officer 
licensed by the Texas Private Security Board. 

Yours very truly, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 
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Chair, Opinion Committee 
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Assistant Attorney General, Opinion Committee 


