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Dear Senator Nelson: 

You ask whether the requirements of section 265.004(a) of the Family Code apply to all 
prevention and early intervention programs funded by the Department of Family and Protective 
Services (the “DFPS”).’ 

Chapter 265 of the Family Code, originally enacted in 1999, requires the DFPS, forrireriy the 
Department of Protective and Regulatory Services, to 

operate a division to provide services for children in at-risk situations 
and for the families of those children and to achieve the consolidation 
of prevention and early intervention services within the jurisdiction of 
a single agency in order to avoid fragmentation and duplication of 
services and to increase the accountability for the delivery and 
administration of these services. 

TEX. FAM. CODE ANN. § 265.002 (Vernon 2002). The division responsible for providing these 
services “shall be called the prevention and early intervention services division.” Id “Prevention and 
early intervention services” is defined as “programs intended to provide early intervention or prevent 
at-risk behaviors that lead to child abuse, delinquency, running away, truancy, and dropping out of 
school.” Id 5 265.001(3). 

‘See Letter fromHonorable JaneNelson, Chair, Senate Committee on Health and Human Services, to Honorable 
Greg Abbott, Attorney General of Texas (July 20, 2006) (on tile with the Opinion Committee, also available of 
http://www.oag.state.tx.us) [hereinafier Request Letter]. 
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In its 2005 regular session, the Legislature enacted section 265.004, entitled “Use of Evidence- 
Based Programs for At-Risk Families,” which provides: 

(a) To the extent that money is appropriated for the purpose, 
the department shall fund evidence-based programs offered by 
community-based organizations that are designed to prevent or 
ameliorate child abuse and neglect. 

(b) The department shall place priority on programs that target 
children whose race or ethnic&y is disproportionately represented in 
the child protective services system. 

(c) The department shall periodically evaluate the evidence- 
based abuse and neglect prevention programs to determine the 
continued effectiveness of the programs. 

Id. 5 265.004 (Vernon Supp. 2006). Your question is whether the requirement that programs be 
evidence-based applies only to programs “designed to prevent or ameliorate child abuse and neglect,” 
or whether the “evidence-based” requirement extends to all programs governed by chapter 265. See 
Request Letter, supra note 1. 

In construing a statute, we must give effect to the Legislature’s intent. Albertson ‘s, Inc. v. 
Sinclair, 984 S.W.2d 958, 960 (Tex. 1999). In order to ascertain legislative intent, we begin by 
construing a statute according to its plain language. In re Canales, 52 S.W.3d 698,702 (Tex. 2001). 
The plain language of section 265.004(a) requires the DFPS to “fund evidence-based programs 
that are designed to prevent or ameliorate child abuse and neglect.” TEX. FAM. CODE ANN. 
5 265.004(a) (Vernon Supp. 2006) (emphasis added). Because this statute specifically limits the 
~requirement of evidence-based programs to those that are “designed to prevent or ameliorate child 
abuse and neglect,” the statute necessarily implies that the requirement of evidence-based programs 
is not applicable to all programs governed by chapter 265. See Laidlaw Waste Systems (Dallas) Inc. 
v. City of Wilmev, 904 S.W.2d 656,659 (Tex. 1995) (“When the Legislature employs a term in one 
section of a statute and excludes it in another section, the term should not be implied where 
excluded.“). 

We conclude that the requirement for “evidence-based” programs in section 265.004(a) ofthe 
Family Code is applicable only to programs of the DFPS that are “designed to prevent or ameliorate 
child abuse and neglect” rather than to all programs funded by the DFPS. 
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SUMMARY 

The requirement for “evidence-based” programs in section 
265.004(a) of the Family Code is applicable only to programs of the 
Department of Family and Protective Services that are “designed to 
prevent or ameliorate child abuse and neglect” rather than to all 
programs funded by that Department. 
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