
G R E G  A B B O T T  

March 19, 2007 

Mr. Timothy A. Braaten, Executive Director Opinion No. GA-0532 
Texas Commission on Law Enforcement 

Officer Standards and Education Re: Whether an open-enrollment charter school 
6330 U.S. Highway 290 East, Suite 200 is authorized to operate a commissioned police 
Austin, Texas 78723 force (RQ-053 1 -GA) 

Dear Mr. Braaten: 

You ask whether an open-enrollment charter school is authorized to operate a commissioned 
police force. ' 

The Texas Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education 
("TCLEOSE") is responsible for, among other things, establishing reporting standards and 
procedures for the appointment and termination of peace officers and reserve law enforcement 
officers by a law enforcement agency. See TEX. OCC. CODE ANN. 5 1701.153(a) (Vernon 2004). 
Under TCLEOSE rules, an "agency" is a "law enforcement unit or other entity, whether public or 
private, authorized by Texas law to appoint a person licensed or certified by [TCLEOSE]." 37 TEX. 
ADMIN. CODE 5 2 1 1.1 (a)(5) (2006) (TCLEOSE, Definitions). Such agencies must comply with 
TCLEOSE's reporting requirements to hire or appoint a licensee. See id. $ 217.7 (TCLEOSE, 
Reporting the Appointment and Termination of a Licensee). TCLEOSE may deny or reject an 
entity's application or report if the entity does not have the authority "to appoint persons in the 
capacity of the license sought." Id. 5 217.5(a)(7) (TCLEOSE, Denial and Cancellation). 

Section 37.081 of the Education Code authorizes the board of trustees of a school district to 
commission peace officers and establish a school district police department; thus, such a board may 
be an agency authorized to appoint a person licensed or certified by TCLEOSE. See TEX. EDUC. 
CODE ANN. 5 37.08 1 (Vernon 2006). You state that in the past, TCLEOSE has likewise recognized 
open-enrollment charter schools as agencies with authority to appoint TCLEOSE licensed or 
certified persons. See Request Letter, supra note 1, at 2. You indicate that TCLEOSE has 
reconsidered its position after an open-enrollment charter school received legal advice that such 
a school lacks the legal authority to establish a commissioned police department. See id. After 

'See Letter from Timothy A. Braaten, Executive Director, Texas Commission on Law Enforcement Officer 
Standards and Education, to Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas (Sept. 18, 2006) (on file with the 
Opinion Committee, also available at http:llwww.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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consulting with several attorneys, TCLEOSE has denied recent applications by open-enrollment 
charter schools, some of which are appealing the denials. See id. at 2-3. Thus, you ask: "Are Open- 
Enrollment Charter schools authorized by law to operate a commissioned police force like 
independent school districts?" Id. at 3. 

Chapter 12 of the Education Code authorizes three different classes of charter schools: 
home-rule school district charter schools (subchapter B), campus or campus program charter schools 
(subchapter C), and-the subject of your inquiry-open-enrollment charter schools (subchapter D). 
See TEX. EDUC. CODE ANN. $8 12.002, .011, .052, .I01 (Vernon 2006). The State Board of 
Education may grant a charter to operate an open-enrollment charter school to a public, private, or 
independent institution of higher education, "an organization that is exempt from taxation under 
Section 501(c)(3), Internal Revenue Code of 1986," or "a governmental entity." Id. 8 12.101(a). 
The entity receiving approval of its charter is designated as the "charter holder." Id. 5 12.1012(1). 

Open-enrollment charter schools are generally "subject to federal and state laws and rules 
governing public schools." Id. 5 12.103(a). However, the Education Code and rules adopted under 
that code apply "only to the extent the applicability to an open-enrollment charter school . . . is 
specifically provided. " Id. 5 12.103 (b) (emphasis added). 

We have found no statute specifically providing that an open-enrollment charter school has 
authority to commission or appoint peace officers. Section 12.104(b) of the Education Code lists 
several provisions that specifically apply to open-enrollment charter schools. See id. 5 12.104(b). 
While this list includes one provision from Education Code chapter 37 ("Discipline; Law and 
Order"), the list does not include section 37.08 1, which authorizes school district police departments. 
See id. $ 5  12.104(b)(2)(5), 37.08 1. Section 37.08 1 in particular does not expressly authorize open- 
enrollment charter schools to commission or appoint peace officers. Rather, section 37.081 
expressly states only that "[tlhe board of trustees of any school district may employ security 
personnel and may commission peace officers to carry out this subchapter." See id. 5 37.081(a) 
(emphasis added). And while other provisions throughout the Education Code specifically state that 
they apply to open-enrollment charter schools, none are pertinent to your inquiry. See, e.g., id. 
55  7.003 (reserving educational functions not delegated to the Texas Education Agency or to the 
State Board of Education to independent school districts and open-enrollment charter schools), 
37.007(e) (requiring open-enrollment charter school to expel a student who brings a firearm to 
school), id. 5 39.1 14(c) (Vernon Supp. 2006) (authorizing open-enrollment charter schools to receive 
a certain high school allotment "in the same manner as a school district"). 

Section 12.104(a) states that an open-enrollment charter school possesses "the powers 
granted to schools under [Education Code, title 21.'' Id. 5 12.104(a) (Vernon 2006). While section 
12.104(a) grants open-enrollment charter schools "the powers granted to schools," section 37.08 1 
grants a school district's board of trustees-not a school-the authority to create a police 
department. Id. (emphasis added); see id. 5 37.08 1. By contrast, the analogous provision for 
home-rule school district charter schools states that a "home-rule school district has the powers and 
entitlements granted to school districts and school district boards of trustees under this title, 
including taxing authority." Id. 5 12.01 3(a) (Vernon Supp. 2006) (emphasis added). We believe that 
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had the Legislature intended an open-enrollment charter school to have all the powers of school 
districts or school district boards of trustees, it would have said so in section 12.104(a) as it did in 
section 12.0 13(a) for home-rule school district charter schools. 

Of course, other statutes may authorize certain charter holders such as institutions of higher 
education to commission peace officers. See id. 5 5 1.203 (Vernon 2006). And an open-enrollment 
charter school may receive the services of a peace officer of a political subdivision. See id. 
5 25.090(b) (providing that if an open-enrollment charter school's governing body does not select 
an attendance officer, "peace officers of the county in which the school is located" are to perform 
the duties of an attendance officer); TEX. OCC. CODE ANN. 5 170 1.60 l(1) (Vernon 2004) (defining 
"school resource officer" as "a peace officer who is assigned by the officer's employing political 
subdivision to provide . . . a police presence at a public school"). Finally, we do not suggest that the 
Education Code denies a charter holder of an open-enrollment charter school any right it otherwise 
has to employ security personnel. But to answer your question, neither section 37.08 1 nor any other 
statute authorizes an open-enrollment charter school to operate or maintain a commissioned police 
force. 
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S U M M A R Y  

The Education Code does not authorize an open-enrollment 
charter school to operate or maintain a commissioned police force. 

Very truly yours, 

~ttor&deneral of Texas 

KENT C. SULLIVAN 
First Assistant Attorney General 

ELLEN L. WITT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

William A. Hill 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


