
G R E G  A B B O T T  

August 15,2007 

The Honorable M. Rex Emerson Opinion No. GA-0564 
Kerr County Attorney 
County Courthouse, Suite BA- 103 Re: Whether 1 8 U.S.C. 5 926C preempts portions 
700 Main Street of Texas Occupations Code section 1701.357 
Kerrville, Texas 78028 (RQ-0572-GA) 

Dear Mr. Emerson: 

You state that the Kerr County Sheriff, while developing written procedures for issuing or 
denying certificates of weapons proficiency to honorably retired peace officers under section 
1701.357(c) of the Texas Occupations Code, discovered provisions in a federal law, 18 U.S.C. 
5 926C, that he believes conflict with the state law.' Compare 18 U.S.C. 5 926C (Supp. IV 2004) 
("Carrying of concealed firearms by qualified retired law enforcement officers"), with TEX. OCC. 
CODE ANN. 5 170 1.357(c) (Vernon Supp. 2006) ("Weapons Proficiency for Certain Retired Peace 
Officers and Federal Criminal Investigators"). You therefore ask whether 18 U.S.C. 5 926C, which 
authorizes certain retired peace officers to carry concealed handguns, preempts portions of section 
1701.357 of the Texas Occupations Code. See 18 U.S.C. 5 926C(a) (Supp. IV 2004); TEX. OCC. 
CODE ANN. f j 1701.357(b)-(c) (Vernon Supp. 2006); Request Letter, supra note 1, at 1-2; Brief 
attached to Request Letter, supra note 1, at 1-4. You ask in particular whether an honorably retired 
peace officer who has a nonforfeitable right to retirement benefits-and who may therefore be 
qualified to carry a concealed firearm under 18 U.S.C. fj 926C(c)(4)-but who is not yet receiving 
the benefits may obtain a certificate of proficiency under section 1701.357(c) of the Texas 
Occupations Code, which appears to be limited to retired officers who are receiving benefits. See 
Brief attached to Request Letter, supra note 1, at 2. And you ask whether a retired peace officer who 
carries a concealed firearm under 18 U.S.C. 5 926C(a) must obtain a certificate of proficiency under 
section 1701.357(c) every year, as federal law requires, or every two years, as you suggest state law 
requires. See id. 

'See Letter from Honorable M. Rex Emerson, Kerr County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Attorney 
General of Texas, at 1 (Feb. 15,2007) (on file with the Opinion Committee, also available at http://www.oag.state.tx.us) 
[hereinafter Request Letter]. 
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I. Relevant Law 

A. State law 

Section 1701.357 permits an "honorably retired peace officer" to obtain, in certain 
circumstances, a certificate of weapons proficiency from the local agency from which the officer 
retired: 

(b) The head of a state or local law enforcement agency may 
allow an honorably retired peace officer an opportunity to 
demonstrate weapons proficiency if the retired officer provides to the 
agency a sworn affidavit stating that: 

(1) the officer honorably retired after not less than a total 
of 15 years of service as a commissioned officer with one or more 
state or local law enforcement agencies; 

(2) the officer's license as a commissioned officer was 
not revoked or suspended for any period during the officer's term of 
service as a commissioned officer; and 

(3) the officer has no psychological or physical disability 
that would interfere with the officer's proper handling of a handgun. 

(c) The agency shall establish written procedures for the 
issuance or denial of a certificate of proficiency under this section. 
The agency shall issue the certificate to a retired officer who 
satisfactorily demonstrates weapons proficiency under Subsection (b), 
provides proof that the officer is receiving retirement benefits on the 
basis of service with a state or local law enforcement agency, and 
satisfies the written procedures established by the agency. The 
agency shall maintain records of any retired officer who holds a 
certificate issued under this section. 

(d) A certificate issued under this section expires on the 
second anniversary of the date the certificate was issued. A retired 
officer to whom this section applies may request an annual evaluation 
of weapons proficiency and issuance of a certificate of proficiency as 
needed to comply with applicable federal or other laws. 

(i) On request of a retired officer who holds a certificate of 
proficiency under this section, the head of a state or local law 
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enforcement agency may issue to the retired officer identification that 
indicates that the officer retired from the agency. An identification 
under this subsection must include a photograph of the retired officer. 

TEX. OCC. CODE ANN. 8 1701.357 (Vernon Supp. 2006) (emphasis added); see also id. 
5 1701.355(a) (Vernon 2004) (requiring a local law enforcement agency to designate a firearms 
proficiency officer if the agency employs more than one peace officer); 37 TEX. ADMIN. CODE 
$8 217.21(c), 221.3 1 (c) (2007) (Tex. Comm'n on Law Enforcement Officer Standards & Educ., 
Firearms Proficiency Requirements; Retired Peace Officer Firearms Proficiency). 

Texas law also provides another means by which a retired peace officer may obtain a 
certificate of proficiency. Under Texas Government Code chapter 41 1, subchapter H, a certificate 
of proficiency is necessary to apply to the Department of Public Safety (the "DPS") for a license to 
carry a concealed h a n d g ~ n . ~  See TEX. GOV'T CODE ANN. 5 4 1 1.171 (3), (5) (Vernon Supp. 2006) 
(defining "concealed handgun" and "handgun"). Section 41 1.199 authorizes the DPS to issue a 
concealed-handgun license to an "honorably retired and physically and emotionally fit" peace officer 
so long as the peace officer demonstrates the appropriate proficiency: 

(c) The [DPS] may issue a license under this subchapter to 
an applicant [who is] honorably retired and physically and 
emotionally fit to possess a handgun. In this subsection, "honorably 
retired" means the applicant: 

(3) is entitled to receive a pension or annuity for service 
as a law enforcement officer or is not entitled to receive a pension or 
annuity only because the law enforcement agency that employed the 
applicant does not offer a pension or annuity to its employees. 

(e) A retired peace officer who obtains a license under this 
subchapter must maintain, for the category of weapon licensed, the 
proficiency required for a peace officer under [Occupations Code 
section 1701.355].3 The [DPS] or a local law enforcement agency 

2A certificate of proficiency is also necessary to except an honorably retired peace officer from provisions in 
the Texas Penal Code that criminalize the carrying of a f ~ e a r m ,  particularly in certain locations. See TEX. PENAL CODE 
ANN. 4 46.02(a) (Vernon 2003), 54  46.03(a), .15(a)(5) (Vernon Supp. 2006); see also id. 5 46.01(3), (5) (Vernon 2003) 
(defining the terms "firearm" and "handgun"). 

3The statute actually requires a retired peace officer to maintain "the proficiency required for a peace officer 
under Section 4 15.035." TEX. GOV'T CODEANN. 4 41 1.199(e) (Vernon 2005). Government Code section 41 5.035 was 

(continued.. .) 
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shall allow a retired peace officer of the [DPS] or agency an 
opportunity to annually demonstrate the required proficiency. The 
proficiency shall be reported to the [DPS] on application and renewal. 

Id. § 41 1.199(c), (e) (Vernon 2005) (footnote added); see also TEX. OCC. CODE ANN. 5 1701.355(c) 
(Vernon 2004) (requiring the Texas Commission on Law Enforcement Officer Standards and 
Education to "define weapons proficiency for purposes of this section"); 37 TEX. ADMIN. CODE 
5 221.3 (2007) (Tex. Comm'n on Law Enforcement Officer Standards & Educ., Peace Officer 
Proficiency) (setting out proficiency requirements for peace officers). Though section 41 1.199(c) 
pertains primarily to licenses, not certificates of proficiency, subsection (e) indicates that an applicant 
must demonstrate proficiency as required by Occupations Code section 1701.355. See TEX. GOV'T 
CODE ANN. 5 4 1 1.199(e) (Vernon 2005). 

B. Federal law 

Having set out the relevant state law, we turn to the federal statute you raise, 18 U.S.C. 
5 926C. See Request Letter, supra note 1, at 1. Section 926C authorizes a "qualified retired law 
enforcement officer" to carry a concealed firearm in certain circumstances: 

(a) Notwithstanding any other provision ofthe law of any State 
or any political subdivision thereof, an individual who is a qualified 
retired law enforcement officer and who is carrying the identification 
required by subsection (d) may carry a concealed firearm that has been 
shipped or transported in interstate or foreign commerce, subject to 
subsection (b) [stating that section 926C does not affect private entities', 
local governments', or states' authority to restrict the possession of 
concealed firearms on their own property]. 

(c) As used in this section, the term "qualified retired law 
enforcement officer" means an individual who- 

(4) has a nonforfeitable right to benefits under the 
retirement plan of the agency . . . . 

(d) The identification required by this subsection is- 

'(...continued) 
repealed in 1999 and recodified as Occupations Code section 1701.355. See Act of May 13, 1999, 76th Leg., R.S., ch. 
388, $ 5  1, 6(b)(l), 7, 1999 Tex. Gen. Laws 1431,2223,2440. 
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(1) a photographic identification issued by the agency 
from which the individual retired from service as a law enforcement 
officer that indicates that the individual has, not less recently than one 
year before the date the individual is carrying the concealed firearm, 
been tested or otherwise found by the agency to meet the standards 
established by the agency for training and qualification for active law 
enforcement officers to carry a firearm of the same type as the 
concealed firearm; or 

(2)(A) a photographic identification issued by the 
agency from which the individual retired from service as a law 
enforcement officer; and 

(B) a certification issued by the State in which the 
individual resides that indicates that the individual has, not less 
recently than one year before the date the individual is carrying the 
concealed firearm, been tested or otherwise found by the State to 
meet the standards established by the State for training and 
qualification for active law enforcement officers to carry a firearm of 
the same type as the concealed firearrn. 

18 U.S.C. 5 926C(a), (c)-(d) (Supp. IV 2004) (emphasis added). 

11. Analysis 

You suggest that 18 U.S.C. 5 926C preempts section 1701.357 of the Texas Occupations 
Code in relevant part. See Request Letter, supra note 1, at 1. "Federal preemption of state law is 
grounded in the Supremacy Clause of the United States Constitution," which declares the laws of 
the United States to be "the supreme Law of the Land." U.S. CONST. art. VI, cl. 2; Delta Air Lines, 
Inc. v. Black, 116 S.W.3d 745,748 (Tex. 2003). Federal law thus preempts conflicting state law, 
and preempted state law has no effect. See Mills v. Warner Lambert Co., 157 S.W.3d 424,426 (Tex. 
2005) (per curiam) (citing Maryland v. Louisiana, 451 U.S. 725,746 (1981); Am. Cyanamid Co. v. 
Geye, 79 S.W.3d 21,23 (Tex. 2002)). 

The federal law at issue here expressly preempts state law to the extent the state law conflicts 
with the federal law.4 See 18 U.S.C. 5 926C(a) (Supp. IV 2004) ("Notwithstanding any other 

4Federal law may preempt state law in one of three ways: (1) Congress may preempt "all state law in a particular 
field" explicitly; (2) Congress may preempt state law implicitly "when the scheme of federal regulation is sufficiently 
comprehensive to reasonably infer that Congress has 'left no room' for supplementary state regulation"; or (3) "even 
where Congress has not displaced state regulation in a particular field, federal law will nullify state law to the extent they 

(continued. ..) 
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provision of the law of any State . . . ."). Such a conflict arises when an individual physically cannot 
comply with both the federal and state statutes or when the state law "stands as an obstacle" to 
accomplishing and executing Congress's full purposes and objectives. CJ: Turoff; 222 S.W.3d at 
668-69 (explaining conflict preemption) (quoting Wis. Pub. Intervenor v. Mortier, 501 U.S. 597,605 
(1991)). 

The federal statute, 18 U.S.C. 5 926C, does not preempt Texas Occupations Code section 
170 1.357. The federal law authorizes a qualified retired law enforcement officer to carry a concealed 
firearm if the retired officer carries one of two forms of identification indicating that the officer has, 
within one year before the date of carrying the concealed firearm, passed a test or been found to meet 
certain standards "for training and qualification for active law enforcement officers to carry a firearm 
of the same type as the concealed firearm." 18 U.S.C. 5 926C(d) (Supp. IV 2004). Thus, the retired 
officer may carry (1) a photographic identification indicating that agency from which the officer 
retired found the officer to meet agency-established standards, or (2) a photographic identification 
issued by the agency from which the officer retired as well as a State-issued certification indicating 
that the State has found the officer to meet State-established standards. Id.; see also H.R. REP. NO. 
108-560, at 12 (2004), as reprinted in 2004 U.S.C.C.A.N. 805,809 (declaring 18 U.S.C. 5 926C's 
intent). Section 1701.357 of the Texas Occupations Code, by contrast, does not by itself authorize 
a retired law enforcement officer to carry a concealed handgun; it pertains only to a method by which 
certain retired officers may obtain the necessary certification and photo identification. See TEX. OCC. 
CODE ANN. 5 170 1.357 (Vernon Supp. 2006). 

As you suggest, Texas Occupations Code section 1701.357 does not provide a means by 
which a retired officer who has a "nonforfeitable right to benefits" but who is not yet receiving 
benefits may obtain a certificate of proficiency, and you perceive this as an obstacle to exercising 
the authority to carry a firearm granted under federal law. See 18 U.S.C. 5 926C (Supp. IV 2004); 
TEX. OCC. CODE ANN. 5 1701.357(c) (Vernon Supp. 2006); Request Letter, supra note 1, at 1. A 
retired officer who is entitled to but not yet receiving benefits may, however, become certified to 
carry a concealed weapon under section 4 1 1.199 of the Texas Government Code, which applies to 
all retired officers who are "entitled to receive a pension or annuity for service as" an officer, if the 
retired officer demonstrates proficiency under section 1701.355 of the Texas Occupations Code. 
TEX. GOV'T CODE ANN. 5 41 1.199(~)(3), (e) (Vernon 2005); TEX. OCC. CODE ANN. 5 1701.355(c) 
(Vernon 2004); 37 TEX. ADMTN. CODE 5 221.3 (2007) (Tex. Comm'n on Law Enforcement Officer 
Standards & Educ., Peace Officer Proficiency) (setting out proficiency requirements for peace 
officers); see also supra note 3 (explaining that section 1701.355 of the Texas Occupations Code 
was recodified from section 415.035 of the Texas Government Code). In this way, all officers who 
are qualified under federal law to carry a concealed handgun may obtain the prerequisite 

4(. ..continued) 
actually conflict." Turoffv. McCaslin, 222 S.W.3d 664,668 (Tex. App.-Waco 2007, no pet.); In re Global Santa Fe 
Corp., No. 14-06-00625-CV, 2006 WL 3716495, at *3 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] Dec. 19, 2006, pet. filed); 
accord Mills, 157 S.W.3d at 426-27. 
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~ertification.~ See 18 U.S.C. 5 926C(d)(2)(B) (Supp. IV 2004). Looking at the Texas statutory 
scheme as a whole, therefore, section 1701.357 of the Occupations Code and section 41 1.199 of the 
Government Code provide means by which all honorably retired officers who are entitled to or 
receiving a pension or annuity from their employing agencies may obtain the certificate of weapons 
proficiency required by 18 U.S.C. 5 926C. 

You also suggest that section 1701.357(c) of the Texas Occupations Code, which indicates 
that a certificate issued under section 1701.357 is effective for two years, conflicts with the 
requirement in 18 U.S.C. 5 926C that a qualified retired law enforcement officer obtain certification 
annually. See Request Letter, supra note 1, at 2. But section 170 1.3 57(d) expressly permits a retired 
officer to "request an annual evaluation of weapons proficiency and issuance of a certificate of 
proficiency." TEX. OCC. CODEANN. 5 1701.357(d) (Vernon Supp. 2006). Thus, section 1701.357(d) 
does not preclude a retired officer who may obtain certification under that section from certifying 
annually, consistently with the requirements of 18 U.S.C. 5 926C. Moreover, to directly answer your 
question, because the federal law requires annual certification, a retired peace officer who wishes 
to carry a concealed firearm in Texas must be certified annually. See 18 U.S.C. § 926C(d)(l), (2)(B) 
(Supp. IV 2004). 

'The Texas Legislature adopted a bill that amends section 1701.357(c) by replacing the requirement that the 
officer be receiving retirement benefits with a requirement that the officer be "entitled to receive a pension or annuity 
for service with a state or local law enforcement agency or is not entitled to receive a pension or annuity only because 
the [employing] law enforcement agency. . . does not offer a pension or annuity." Act of May 24,2007,80th Leg., R.S., 
H.B. 638, 3 2 (to be codified at TEX. OCC. CODE ANN. 1701.357(c)). In our opinion, an officer who is "entitled to 
receive a pension or annuity" under the amendment to section 1701.357(c) has a nonforfeitable right to benefits for 
purposes of 18 U.S.C. 8 926C(c)(4). See 18 U.S.C. 3 926C(c)(4) (Supp. IV 2004). The amended section 1701.357(c) 
consequently will permit a retired law enforcement officer who is entitled to receive a pension or annuity to obtain a 
proficiency certificate under section 170 1.357, whether or not the officer is already receiving benefits. See Act of May 
24, 2007, 80th Leg., R.S., H.B. 638, 5 2 (to be codified at TEX. OCC. CODE ANN. 3 1701.357(c)). Nevertheless, the 
amendments to section 1701.357(c) apply only to applications for weapons proficiency filed on or after September 1, 
2007. See id. 5 4(b). An application filed before that date is subject to the current, unamended statute. See id. The 
conclusions reached in this opinion thus apply only to applications filed before September 1,2007. 
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S U M M A R Y  

A federal statute, 18 U.S.C. 8 926C, which authorizes a 
qualified retired law enforcement officer to carry a concealed firearm 
if the officer also carries proof that he or she has demonstrated 
weapons proficiency under state law, does not preempt Texas 
Occupations Code section 1701.357, which provides a means by 
which some honorably retired peace officers may obtain the proof 
required by federal law. Those retired peace officers who cannot 
obtain certification under section 1701.357 may do so under section 
4 1 1.199 of the Texas Government Code and section 170 1.3 55 of the 
Texas Occupations Code. 

An honorably retired peace officer who is certified as 
proficient under Texas Occupations Code section 170 1.357 must 
recertify on an annual basis. 

Very truly yours, 

Attorney eneral of Texas - GREGPBoTT 
KENT C. SULLIVAN 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


