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Dear Senator Ellis:

You ask whether a group health plan must provide the same number of outpatient visits for
serious mental illnesses as it does for physical illnesses." Your question relates specifically to
Insurance Code section 1355.004.

Chapter 1355, subchapter A addresses group health benefit plan coverage for serious mental
illnesses and certain other disorders as defined in section 1355.001. See TEX. INS. CODE ANN. §
1355.001 (Vernon 2008). It “applies only to a group health benefit plan that provides benefits for
medical or surgical expenses incurred as a result of a health condition, accident, or sickness,
including [a list of group health benefit plans].” Id. § 1355.002; see id. §§ 1355.001-.015
(subchapter A of chapter 1355), 1355.003 (exception). Section 1355.004 provides as follows:

(a) A group health benefit plan:

(1) must provide coverage, based on medical necessity, for
not less than the following treatments of serious mental illness in each
calendar year:

(A) 45 days of inpatient treatment; and

(B) 60 visits for outpatient treatment, including group
and individual outpatient treatment;

'Letter from Honorable Rodney Ellis, Chair, Committee on Government Organization, Texas State Senate, to
Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas, at 1 (Mar. 25, 2008) (on file with the Opinion Committee, also
available at http://www.texasattorneygeneral.gov) [hereinafter Request Letter].
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(2) may not include a lifetime limitation on the number of
days of inpatient treatment or the number of visits for outpatient
treatment covered under the plan; and

(3) must include the same amount limitations, deductibles,
copayments, and coinsurance factors for serious mental illness as the
plan includes for physical illness.

(b) A group health benefit plan issuer:

(1) may not count an outpatient visit for medication
management against the number of outpatient visits required to be
covered under Subsection (a)(1)(B); and

(2) must provide coverage for an outpatient visit described
by Subsection (a)(1)(B) under the same terms as the coverage the
issuer provides for an outpatient visit for the treatment of physical
illness.

1Id. § 1355.004; see id. § 1355.001(1) (defining “[s]erious mental illness™).?

You state that section 1355.004(b)(2) “clarifies that mental health outpatient visits must be
covered ‘under the same terms’ as outpatient visits for physical illnesses” and that it “require[s]
group health plans that provide more than 60 outpatient visits for physical illnesses to provide the
same number of visits for serious mental illnesses.” Request Letter, supra note 1, at 1. You also
inform us that the Texas Department of Insurance (the “Department”) does not employ this
interpretation. See id.?

Section 1355.004(a)(1)(B) requires coverage for “not less than” 60 visits for outpatient
treatment, thus establishing a floor for the number of outpatient visits. TEX. INS. CODE ANN. §
1355.004(a)(1)(B) (Vernon 2008). Section 1355.004(b)(2) requires coverage for an outpatient visit
described in section 1355.004(a)(1)(B) “under the same terms as the coverage the issuer provides
for an outpatient visit for the treatment of physical illness.” Id. § 1355.004(b)(2) (emphasis added).
A “term” is a provision, clause, or condition in a contract. See BLACK’S LAW DICTIONARY 312-13,
1509 (8th ed. 2004) (defining “condition” and “term”).

ZSee Mental Health Parity and Addiction Equity Act 0of 2008, Pub. L. No. 110-343, tit. V, subtit. B, § 512, 122
Stat. 3765, 3881 (2008) (providing for parity in treatment of mental illness with medical and surgical benefits in
insurance plans).

*We have found no rule incorporating the Department’s construction of Insurance Code section 1355.004, but
information posted on its internet site states that a group policy subject to section 1355.004 “must provide overage for
45 days of inpatient treatment, and 60 visits for outpatient treatment . . . for serious mental illness in each calendar year.”
TEXAS DEPARTMENT OF INSURANCE, ACCIDENT & HEALTH INSURANCE, TEXAS MANDATED BENEFITS/OFFERS/
COVERAGES, INCLUDING CHANGES MADE BY THE 80TH LEGISLATURE at 10 (Sept. 2008), available at
http://www.tdi.state.tx.us/hmo/documents/lhmanben.pdf (last visited Oct. 23, 2008). '
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Section 1355.004(b)(2) expressly requires coverage for an outpatient visit described in
subsection (a)(1)(B) on the same terms as for physical illness, and subsection (a)(1)(B) establishes
a minimum but not a maximum. We accordingly conclude that section 1355.004(b)(2) requires
group health plans that provide more than 60 outpatient visits for physical illnesses to provide the
same number of visits for serious mental illnesses.
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SUMMARY

Section 1355.004(a)(1)(B) of the Insurance Code requires a
group health benefit plan to provide coverage, based on medical
necessity, for not less than 60 visits per year for outpatient treatment
of serious mental illness. Section 1355.004(b)(2) requires coverage
for an outpatient visit described in subsection (a)(1)(B) on the same
terms as for physical illness. Group health plans that provide more
than 60 outpatient visits for physical illnesses must accordingly
provide the same number of visits for serious mental illnesses.
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