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You request an opinion "regarding whether a city manager of a general law city with a 
council-city manager form of government may serve on the board of trustees of an independent 
school district whose district boundaries contain the municipality."! You ask specifically about 
whether the conflicting loyalties aspect of the common-law doctrine of incompatibility prevents 
service in both positions, and we limit our analysis accordingly. 

The common-law doctrine ofincompatibility recognizes and prohibits three kinds of conflict 
that may arise from holding two public offices: self-appointment, self-employment, and conflicting 
loyalties. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA -0307 (2005) at 3. Self-appointment incompatibility prevents 
one person from holding two offices, one of which is appointed by the other. See Ehlinger v. Clark, 
8 S.W.2d 666, 674 (Tex. 1928) ("[A]l1 officers who have the appointing power are disqualified for 
appointment to the offices to which they may appoint. "). Self-employment incompatibility similarly 
prevents one person from holding an office and an employment that the office supervises. Tex. Att'y 
Gen. Op. No. GA-0199 (2004) at 2. As you recognize, neither self-appointment incompatibility nor 
self-employment incompatibility apply here because the school district board of trustees does not 
appoint or supervise the city manager, nor does the city manager appoint or supervise the board of 
trustees. Request Letter at 1-2; cf Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0538 (2007) at 1 (concluding that 
self-appointment and self-employment incompatibility were not applicable where city manager was 
serving on the board of a metropolitan transit authority). 

Conflicting-loyalties incompatibility "prohibits an individual from simultaneously holding 
two positions that would prevent him or her from exercising independent and disinterested judgment 
in either or both positions." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0169 (2004) at 2. Relevant to your 

lRequest Letter at 1 (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 
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request, conflicting-loyalties' incompatibility applies only when an individual holds two positions 
both constituting an "office." Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0273 (2004) at 3 (community college 
instructor not an officer); GA-0199 (2004) at2 (cityfmance director not an officer); GA-0127 (2003) 
at 3 (umpire at school district baseball games not an officer). The decisive factor distinguishing a 
public officer from a public employee is ''whether any sovereign function of the government is 
conferred upon the individual to be exercised by him for the benefit of the public largely independent 
of the control of others." Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578,583 (Tex. 1955) 
(citation omitted). Prior opinions from this office have concluded that "a person is not ordinarily 
an officer if his or her actions are subject to control by a superior body, for in such instance," the 
person is not exercising authority "largely independent of the control of others." Tex. Att'y Gen. Op. 
No. GA-0169 (2004) at 3. 

A member of the board of trustees of an independent school district is clearly an officer for 
purposes of incompatibility analysis. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0328 (2005) at 1 (concluding 
the position of school board trustee constitutes an office). However, a prior opinion of this office 
concluded that "in the usual instance, a city manager who serves at the will of a mayor and council 
does not hold an 'office. '" Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0538 (2007) at 2. While that opinion did 
not expressly address the position of a city manager in a general-law city, a similar analysis applies 
here. When general-law municipalities adopt a city manager form of government, "[ t ]he city manager 
is appointed by and serves at the will of the governing body of the municipality." TEx. Loc. GOV'T 
CODE ANN. §§ 25.021, .028 (Vemon2008). 

If a city manager may be ''terminated at will by a superior body, he can hardly be said to 
exercise power' largely independent of the control of others,' since the superior body is in a position 
to dictate" the manager's actions. Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-1266 (1990) at 2 (concluding that 
article XVI, section 40 did not bar a city council member from being employed by other districts). 
Thus, a city manager of a general-law city does not hold an office as required for conflicting-loyalties 
incompatibility to apply. As a result, conflicting..;loyalties incompatibility will not prohibit the city 
manager of a general-law city from serving on the board of trustees of an independent school district 
whose boundaries contain the municipality. 



The Honorable Isidro R. Alaniz - Page 3 (GA-0766) 

SUMMARY 

The actions of a city manager in a general-law municipality 
are subject to control by the city council. As a result, the city 
manager will not be considered to hold an office, and conflicting­
loyalties incompatibility will not apply to prevent the city manager 
from also serving on the board of trustees of a school district whose 
boundaries contain the city manager's municipality. 
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