
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

The Honorable Edmund Kuempel 
Chair, Committee on Licensing and 

Administrative Procedures 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Dear Representative Kuempel: 

September 30, 2010 

Opinion No. GA-0804 
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proscribes certain forms of gambling (RQ-0852-GA) 

You ask whether a certain activity that you describe "is considered 'gambling' within the 
scope of Texas law, including the Texas Constitution Article III, Section 47, Texas Penal Code 
[sections] 47.01-47.10, and Texas Occupations Code [chapters] 2001-2002."1 You tell us the 
activity is a "modification of typical games played in office pools, such as squares games and bracket 
challenges, to be entirely for a charitable purpose." Request Letter at 1. You describe the activity 
as follows: 

The host will set up an independent 501(c)(3) to collect donations to 
charity. The host entity will either take no revenue from the total 
donation pool or only revenue sufficient to cover reasonable 
operational expenses associated with hosting the event in compliance 
with Internal Revenue Service rules for non-profit and charitable 
entities. The donations will be taken and distributed by means of a 
squares game. A squares game is generally understood to be a large 
grid where each square represents the predicted final score of a major 
sporting event, such as the Super Bowl. In purchasing a square, the 
purchaser will designate a charity, which must be a valid non-profit, 
charitable organization pursuant to the designations of the Internal 
Revenue Service. At the end of the event, whichever charity has the 
winning square will win the total money collected for the purchase of 
the squares. Should no one purchase the winning square, the funds 
will still go to charity in a method to be determined, but likely an 
equal division of funds between all potentially winning charities. 

IRequest Letter at 1 (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 
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Those people purchasing squares stand to have no gain from the 
contest, other than designating the charity to win the award. The 
purchasing system will not allow charities to purchase squares, nor 
would it allow the principals of charities to purchase squares. 
Therefore, the pool of donors and the pool of potential winners will 
be entirely bifurcated. 

Id at 1-2. We consider only the game activity as you describe it and limit this opinion accordingly. 
See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0774 (2010) at 1, GA-0670 (2008) at 2, n.2, JC-0521 (2002) 
at 2, DM-42 (1991) at 1 (limiting analysis to issues discussed in the opinion request letter). 

The Texas Constitution, article III, section 47, directs the Legislature to prohibit lotteries and 
gift enterprises. See TEX. CONST. art. III, § 47(a). The Texas Supreme Court has declared that 
section 47 was intended to condemn all other schemes, even though they are not lotteries, that 
involve the lottery principle of chance. City of Wink v. Griffith Amusement Co., 100 S.W.2d 695, 
701 (Tex. 1936). Article III, subsections 47(b), (d) & (e) provide limited exceptions from the general 
prohibition against gambling for charitable organizations to conduct bingo games and raffles and 
state operated lotteries. See TEx. CONST. art. III, § 47(b), (d)-(e). 

Occupations Code chapters 2001 and 2002, adopted under the limited exceptions in article 
III, section 47, provide the exclusive means by which a charitable organization can secure donations 
through an activity that constitutes gambling. See TEx. Occ. CODE ANN. ch. 2001 (West 2004 & 
Supp. 2010) (Bingo Enabling Act), ch. 2002 (Charitable Raffle Enabling Act); see also TEx. CONST. 
art. III, § 47(b), (d); cf Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0385 (2005) at 4 ("The fact that the conduct 
is for a charitable purpose is pertinent only to whether it may fall within one of the narrowly drawn 
defenses to chapter 47 gambling offenses."), JC-0482 (2002) at 4 (concluding in the contextofthe 
constitutional prohibition oflotteries that the characterization of the payment of money as a donation 
does not remove the element of consideration), JC-0480 (2002) at 1, 9 (stating that conduct not 
expressly authorized by either the Bingo Enabling Act or the Charitable Raffle Enabling Act would 
not fall within the defenses to gambling offenses in section 47.09, Penal Code). Because you 
affirmatively tell us that the squares game you describe is neither a raffle nor bingo encompassed by 
those two chapters, we analyze the game you describe under only chapter 47, Penal Code. Request 
Letter at 2 (stating that "this activity is neither a raffle nor bingo per" the Occupations Code). 

In accordance with article III, section 47 ofthe Texas Constitution, the Legislature prohibits 
a variety of gambling-related activities through chapter 47 of the Penal Code. See TEx. CONST. art. 
III, § 47 ("The Legislature shall pass laws prohibiting lotteries and gift enterprises .... "); Owens v. 
State, 19 S.W.3d 480, 483 (Tex. App.-Amarillo 2000, no pet.) (recognizing Legislature's adoption 
of chapter 47 pursuant to article III, section 47). Within chapter 47, sections 47.02 and 47.03 are 
potentially applicable to the game you describe. Section 47.02 defines the offense of gambling and 
provides that a person commits the offense if the person "makes a bet on the partial or final result 
of a game or contest or on the performance of a participant in a game or contest[.]" TEx. PENAL 
CODE ANN. § 47 .02( a)(1) (West 2003). Section 47.03 defines the offense of gambling promotion 
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and provides that "[a 1 person2 commits an offense if he intentionally or knowingly ... for gain, 
becomes a custodian of anything of value bet or offered to be bet." Id. § 47.03(a)(3) (footnote 
added). 

Sections 47.02 and 47.03 both require that there be a bet. See id. §§ 47.02(a)(1), .03(a)(3) 
(West 2003). A bet is "an agreement to win or lose something of value solely or partially by 
chance." Id. § 47.01(1). We thus consider whether the game about which you ask involves a "bet." 
As you describe the activity, the participant pays an amount of money to the host entity to purchase 
a square. Though there may be an agreement between the host entity and the participant that 
involves something of value, i.e., the amount to purchase the square, the agreement does not involve 
the thing of value being won or lost solely or partially by chance. To the extent the participant can 
be said to have "lost" the amount of money paid to participate in the event, the loss is not determined 
by chance but instead is determined by the participant's decision to participate. Moreover, 
irrespective of any element of chance, as you describe the activity, the participant does not stand to 
win anything. Accordingly, we do not believe the activity involves a bet. Absent a bet, we caunot 
conclude that the activity you describe implicates sections 47.02 and 47.03 of the Penal Code. 

'Underthe Penal Code, the tenn '" [p lerson' means an individual, corporation, or association" and thus includes 
an entity such as a 50 I (c)(3) organization. TEX. PENAL CODE ANN. § 1.07(a)(38) (West Supp. 2010). The phrase "for 
gain" has been construed to include donations to a charity. See State v. Amvets Post No. 80, 541 S.W.2d 481, 483 (Tex. 
Civ. App.-Dallas 1976, no writ) ("Even if all the proceeds were contributed to charity, the game would still be an 
enterprise undertaken 'for gain.' A gain is no less a gain ifit is contributed to charity."); Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-
0480 (2002) at 4 (defming phrase "for gain" to mean for "profit" or an "excess of receipts over expenditures" (citation 
omitted)); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0385 (2005) at 2 (detennining under section 47.03 that a nonprofit 
organization is "a person" who acts "for gain"). Under section 47.03, the 501(c)(3) host entity you describe is a person 
who acts for gain. 
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SUMMARY 

A participant paying an amount of money to purchase a square 
in the game activity you describe does not make a bet under chapter 
47 of the Texas Penal Code. Absent a bet, we cannot conclude that 
the activity you describe implicates sections 47.02 and 47.03 of the 
Penal Code. 
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