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Dear Ms. Reed: 

Opinion No. GA-0840 

Re: Whether an individual may simultaneously 
serve as the Director of Judicial Support Services 
for Bexar County and as a visiting statutory county 
court judge in that county (RQ-0909-GA) 

You ask whether an individual may simultaneously serve as the Director of Judicial Support 
Services for Bexar County and as a visiting statutory county court judge in that county.l 

You explain that, in 2009, the Bexar County Commissioners Court created the position of 
Director of Judicial Support Services "to assist the Commissioners Court in creating a more efficient 
criminal justice system with the goal of reducing the Bexar County jail population." Request Letter 
at 1. Moreover, the "job description also includes the duty of assisting the regional presiding judge 
by accepting assignments to the Bexar County Courts." Id. You state that the commissioners court 
has employed a particular retired statutory county court judge for the position of director. Id. at 2. 
You inquire whether that individual may simultaneously serve both as the director and as a visiting 
statutory county court judge. [d. at 5. 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution prohibits a person from simultaneously 
holding more than one "civil office of emolument." TEx. CONST. art. XVI, § 40. As you note, the 
position of director is an "employment" rather than an "office."z Request Letter at 2-3. Because the 
director does not as such hold a public office, he is not prohibited by article XVI, section 40 from 
simultaneously holding the position of visiting judge. 

'Request Letter (available at http://www.texasattorneygeneral.gov). 

'The Texas Supreme Court has declared that "the determining factor which distinguishes a public officer from 
an employee is whether any sovereign function of the government is conferred upon the individual to be exercised by 
him for the benefit of the public largely independent of the control of others." Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 
S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). 
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We must also consider the possible applicability of the common-law doctrine of 
incompatibility to your question. That doctrine acts to prevent conflicts in three situations: self­
appointment, self-employment, and conflicting loyalties. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0766 
(201O) at 1. Neither self-appointment nor self-employment is applicable in the situation you pose, 
because the commissioners court, rather than the visiting judge, both appoints and employs the 
director. Likewise, the regional presiding judge, rather than the director, appoints the visiting judge, 
and the commissioners court, as the administrative arm of the county, serves as his employer. 

Conflicting loyalties incompatibility "prohibits an individual from simultaneously holding 
two positions that would prevent him ... from exercising independent and disinterested judgment 
in either or both positions." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0169 (2004) at 2. It is now well 
established that, in order for conflicting loyalties incompatibility to apply, each position must 
constitute an "office." Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0766 (2010) at 1-2, GA-0538 (2007) at 2, 
GA-0402 (2006) at 2, GA-0393 (2006) at 3. Because, as we have indicated, the position of director 
is not an "office," it follows that conflicting loyalties incompatibility is not a bar to the simultaneous 
service at issue here. 

Because you inquire about the legal validity of a judge's service, we note that questions 
regarding the ethical propriety of the issue you raise should be addressed to the State Commission 
on Judicial Conduct. See Tex. Att'yGen. Op. No. GA-065l (2008) at 6.3 

'In an official statement issued in 2000, the Commission observed that, under the Code of Judicial Conduct, 
"an act that is legal is not necessarily an act that is ethical." See STA1E COMM'N ON JUDICIAL CONDUCT, PUBLIC 
STA1EMENTNo. PS-2000-1 (Mar. 24, 2000), available at http://www.scjc.state.tx.us/pdf/psIPS-2000-I.pdf(last visited 
Jan. 31, 2011). 
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SUMMARY 

Neither article XVI, section 40 ofthe Texas Constitution nor 
the common-law doctrine of incompatibility prohibit an individual 
from simultaneously serving as a visiting statutory county court judge 
in Bexar County and as Director of Judicial Support Services for 
Bexar County. The Texas Commission on Judicial Conduct is 
responsible for determining whether such simultaneous service 
implicates the Code of Judicial Conduct. 

Very truly yours, 

DANIEL T. HODGE 
First Assistant Attorney General 

DAVID J. SCHENCK 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


