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You ask whether a local civil service commission may impose a fee for an applicant to take 
a fire department promotional civil service examination. l 

A civil service commission must "provide for open, competitive, and free entrance 
examinations to provide eligibility lists for beginning positions in the fire and police departments." 
TEX. Loc. GOV'T CODE ANN. § 143.025(a) (West 2008) (emphasis added). Promotional 
examinations are "open to each fire fighter who at any time has continuously held for at least two 
years a position in the classification that is immediately below, in salary, the classification for which 
the examination is to be held." [d. § 143.030(b). You ask whether a civil service commission may 
charge a fee for a fire department promotional examination. Request Letter at 2. 

Unlike the case with entrance examinations, chapter 143 does not specify that a promotional 
examination shall be "free." Nevertheless, the absence of any statutory authority to impose a fee in 
this case precludes a commission from doing so because a local civil service commission "is not 
vested with the expansive authority of a home-rule city." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0586 (2007) 
at 2. Therefore, a commission "has only such powers as are expressly granted to it by statute 
together with those necessarily implied from the authority conferred or duties imposed." Stauffer 
v. City of San Antonio, 344 S.w.2d 158, 160 (Tex. 1961). 

A court "will generally not imply authority to impose a fee, and as such, a public entity other 
than a home-rule city may not charge a fee unless that fee is specifically authorized by law." Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0735 (2009) at2; see Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0544 (2007) at4 (a court 
strictly construes a statute imposing a fee and will not imply authority to impose a fee) (citing Moore 

IRequest Letter (available at http://www.texasattorneygeneral.gov). 
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v. Sheppard, 192 S.w.2d 559,561 (Tex. 1946), DM-22 (1991) at I (public entity other than home­
rule city may charge fee only when specifically authorized by law, and not by implication»; accord 
Tex. Att'y Gen. Op. Nos. JM-345 (1985) at 3, H-647 (1975) at 2, WW-1482 (1962) at 3. 

Because a civil service commission lacks express statutory authority to impose a fee for an 
applicant to take a fire department civil service promotional examination, we conclude that a 
commission may not impose such a fee. 
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SUMMARY 

Because a civil service commission lacks express statutory 
authority to impose a fee for an applicant to take a fire department 
civil service promotional examination, a civil service commission 
may not impose such a fee. 
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