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You ask whether the State Board of Education (the "Board") may contract to pay attorney 
fees out of amounts recovered for the Permanent School Fund (the "PSF") without an appropriation 
specifically for that purpose and, if so, whether the Board may contract to pay a contingency fee 
without following the process provided in chapter 2254 of the Government Code. 1 As you explain, 
the Board is responsible for investing and managing the PSF. Request Letter, supra note 1, at 1-3; 
see also TEX. CONST. art. VII, §§ 2,4,5 (establishing the PSF, authorizing the Board to direct the 
investment of proceeds in the PSF, and providing for the use, distribution, management, and 
investment of assets in the PSF). Your fiduciary counsel has advised "that ascertaining whether [the 
Board has 1 suffered an economic loss, as a result of the decline in value of assets it currently holds 
or in the past held, caused by improper action or inaction of a third party, is a proper and necessary 
part of discharging its fiduciary duty in monitoring and overseeing its assets." Request Letter, supra 
note 1, at 2. You contemplate directing your fiduciary counsel to evaluate potential claims and, 
where appropriate, the Board would contract with outside counsel to pursue litigation to recover 
amounts due to the PSF. Id. You wish to know if the Board is authorized to contract to pay for such 
legal services out of any amounts recovered, without a specific legislative appropriation for that 
purpose. Id. You also wish to know if the Board is authorized to agree to pay such attorney fees on 
a contingency basis without following the procedures provided in chapter 2254 of the Government 
Code. Id. at 3.' 

An administrative agency such as the Board has only those powers expressly or impliedly 
conferred by statute or the constitution. Tex. Mun. Power Agency v. Pub. Uti/' Comm 'n of Tex. ,253 

ISee Letter from Gail Lowe, Chair, Texas State Board of Education, to Honorable Greg Abbott, Attorney 
General of Texas at 2-3 (Sept. 23, 2010) (on file with the Opinion Committee, also available at http://www 
.texasattorneygeneral.gov) [hereinafter Request Letter]. 

2y ou acknowledge that any contract to utilize outside counsel would be subject to approval by this office. Id. 
at 3; TEx. GOV'T CODE ANN. § 402.0212(a) (West 2005). 
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S.W.3d 184, 192-93 (Tex. 2007); see also TEX. CONST. art. VII, § 8 (requiring the Legislature to 
provide for a State Board of Education, which "shall perform such duties as may be prescribed by 
law"); Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0456 (2006) at 4 (discussing the Board's powers as an 
administrative agency). Express powers are those that "the law confers upon [an agency] in clear 
and express statutory language." In re Entergy Corp., 142 S.W.3d 316, 322 (Tex. 2004). Also, a 
state agency generally has those implied powers that are "reasonably necessary to fulfill its express 
functions or duties." Pub. Util. Comm'n of Tex. v. City Pub. Servo Bd. of San Antonio, 53 S.W.3d 
310,316 (Tex. 2001). However, an "agency may not. .. on a theory of necessary implication from 
a specific power, function, or duty expressly delegated, erect and exercise what really amounts to a 
new and additional power or one that contradicts the statute, no matter that the new power is viewed 
as expedient for administrative purposes." Pub. Util. Comm'n of Tex. V. GTE-Southwest, Inc., 901 
S.W.2d 401, 407 (Tex. 1995) (quoting Sexton V. Mount Olivet Cemetery Ass'n, 720 S.W.2d 129, 
137-38 (Tex. App.-Austin 1986, writ ref'd n.r.e.); accord Tex. Indus. Energy Consumers v. 
CenterPoint Energy Houston Elec., LLC, 324 S.W.3d 95,106 (Tex. 2010). 

No provision of the constitution or any statute expressly authorizes the Board to utilize funds 
belonging to the PSF to pay attorney fees. See TEX. CONST. art. VII, § 8; TEX. EDUC. CODE ANN. 
§ § 7.102 (West 2006) ("State Board of Education Powers and Duties"), 43.001-.020 (West 2006 & 
Supp. 2010) (chapter 43, providing for school finance and fiscal management of PSF and available 
school fund). You suggest, however, that the authority to pay attorney fees out ofPSF funds that the 
attorneys recover may be implied from the Board's "organic authority to manage the affairs of the 
PSF" under article VII, section 5(f) of the constitution. See Request Letter, supra note 1, at 2-3 
(citing TEX. CONST. art. VII, § 5(f)). Thus, we must determine whether the authority to commit PSF 
funds to pay private attorneys without a legislative appropriation to that effect may be implied as 
reasonably necessary to accomplish the Board's constitutional function and duties under article VII, 
section 5(f). 

Article VII, section 5(f) provides: 

Notwithstanding any other provision of this constitution, in managing 
the assets of the permanent school fund, the State Board of Education 
may acquire, exchange, sell, supervise, manage, or retain, through 
procedures and subject to restrictions it establishes and in amounts it 
considers appropriate, any kind of investment ... that persons of 
ordinary prudence, discretion, and intelligence, exercising the 
judgment and care under the circumstances then prevailing, acquire 
or retain for their own account in the management of their affairs, not 
in regard to speculation but in regard to the permanent disposition of 
their funds, considering the probable income as well as the probable 
safety of their capital. 

TEX. CONST. art. VII, § 5(f). By its terms, subsection 5(f) recognizes the Board's management 
authority and authorizes the Board to establish procedures and restrictions to "acquire, exchange, 
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sell, supervise, manage, or retain" any kind of investment according to the constitutionally mandated 
standard of judgment and care. Id. We believe that a court would likely conclude that the authority 
to commit PSF funds to pay private attorneys without a legislative appropriation is not reasonably 
necessary to accomplish the Board's constitutional function and duties under article VII, section 5(f). 
To the contrary, a court would likely conclude that such use of PSF funds would contradict article 
vn, section 5. 

Article vn, section 5 specifies and limits the permissible uses of PSF funds, prohibiting 
the Legislature from "enact[ing] a law appropriating any part of the permanent school fund ... to 
any ... purpose" except as the section provides. Id. § 5(c). The section provides for use of the PSF 
to make distributions to the available school fund, to guarantee certain bonds, and to provide for the 
administration of a bond guarantee program established under the section. Id. § 5( a), (d)-( e). Lastly, 
section 5(b) provides that the "expenses of managing permanent school fund land and investments 
shall be paid by appropriation from the permanent school fund." Id. § 5(b). 

The very nature of the PSF requires that these constitutional limitations on use apply to assets 
that properly belong to the PSF but have not yet been recovered .. The constitution establishes 
the PSF as a permanent endowment made up of property set aside for that purpose, including all 
investment of properties belonging to the fund. See id. §§ 2, 4, 5(a); TEX. EDUC. CODE ANN. 
§ 43.001(a)(4), (5) (West 2006). As this office has determined, "recoverable permanent school fund 
lands and other property are part of the corpus of that endowment, and must be treated as such, even 
before they are actually recovered." Tex. Att'y Gen. Op. No. DM-316 (1995) at 3. 

Consequently, the Board may not contract to pay attorney fees from property or funds that 
properly belong to the PSF unless such use is permitted by article vn, section 5. The only use of 
PSF funds allowed in article vn, section 5 that conceivably could apply to the payment of attorney 
fees is found in section (5)(b), which allows the payment of management expenses from the 
PSF, but only by legislative appropriation. See TEX. CONST. art. vn, § 5(b); Tex. Att'y Gen. Op. 
No. GA-0293 (2005) at 2 (determining that article vn, section 5(b) limits management expenses to 
amounts appropriated by the Texas Legislature).3 Consequently, we conclude that the Board is not 
authorized to contract for attorney fees payable from amounts due to the PSF without a legislative 
appropriation for that purpose. 

You also ask whether the Board may enter into a contract for legal services providing for a 
contingency fee without following the process in chapter 2254 of the Government Code. Request 
Letter, supra note I, at 3. Assuming such a contract is authorized, it would be subject to chapter 
2254, subchapter C of the Government Code, which applies to all contracts by a state governmental 

'Vie do not here determine whether attorney fees may reasonably be said to constitute ''management expenses" 
that have been provided for by legislative appropriation, which is a matter for the Board to determine in the fllst instance, 
subject to judicial review. See TEX. CONST. art. VII, § 5(b). See also Request Letter, supra note 1, at 3 (suggesting that 
attorney fees may be an "indirect cost" rather than a management expense requiring an appropriation under article VII, 
section 5(b), citing Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0293 (2005». 
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entity for legal services providing for a contingency fee. TEX. GOV'T CODE ANN. § 2254.102(a) 
(West 2008). A "state governmental entity" subject to the subchapter is "the state or a board, 
commission, department, office, or other agency in the executive branch of state government created 
under the constitution or a statute of the state." Id. § 2254.101(3)(A). As the Board is a board 
created under the constitution, we conclude that, to the extent that it may enter into a contingency 
fee contract for legal services, it must comply with chapter 2254; subchapter C of the Government 
Code. 
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SUMMARY 

Article VII, section 5 of the Texas Constitution does not 
authorize the State Board of Education to utilize funds from the 
Permanent School Fund to pay attorney fees without an appropriation 
for that purpose by the Legislature. To the extent that the Board may 
enter into a contingency fee contract for legal services, it must comply 
with chapter 2254, subchapter C of the Government Code. 
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First Assistant Attorney General 
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